Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Królowie  (Przeczytany 4697 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline staniol

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Królowie
    « dnia: Stycznia 22, 2011, 13:03:13 »
    Witam mam pewien problem gdy wysyłam emisariusza do innego królestwa by okazać dobrą wole jak monarcha monarszexD czy jakoś tak nie uznaje mojego prawa roszczenia do tronu (prawo panowania mam na 99) z góry dzięki za pomoc.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    Odp: Królowie
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2011, 14:05:23 »
    Przy 99 mi też żaden nie chciał uznać mojego prawa ale jak już mam tak wysokie PDR :) to mam w czterech literach innych królów ;P
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2011, 22:33:09 »
    Witam mam pewien problem gdy wysyłam emisariusza do innego królestwa by okazać dobrą wole jak monarcha monarszexD czy jakoś tak nie uznaje mojego prawa roszczenia do tronu (prawo panowania mam na 99) z góry dzięki za pomoc.

Nie wiem, ale uważam, że może mieć na to wpływ Perswazji. Oczywiście na dzień dzisiejszy są to jedynie moje domysły, aczkolwiek miało by to sens, jeżeli chodzi o inwestowanie punktów umiejętności w jednostki NPC.

Offline staniol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2011, 16:00:10 »
    ok dzieki

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2011, 16:08:28 »
    Pamiętam też, że nie będąc szlachetnie urodzoną odbiłam zamek Knudarr Nordom. gryzłam i kąsałam przeciwnika ile tylko popadnie i to z całkiem pozytywnymi rezultatami. Lecz za każdym razem, jak wysyłałam emisariusza, to król Nordów odpowiadał tak: Dopóki nie mam żadnych praw do posiadania tej włości to nie podpisze rozejmu.
    Czyli jak kolega adamk23 napisał wcześniej istotne jest PDR. Tak w ogóle zastanawiam się ile współczynników składa się na misje wysłania emisariusza uwieńczoną sukcesem.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2011, 16:13:34 »
    Z własnych doświadczeń wiem że wpływ mają nasze relacje z danym władcą , PDR , jak wcześniej zauważono charyzma posłańca, chyba nasza reputacja też coś tam wnosi no i jeśli chodzi o rozejm to nasza przewaga w walkach też jest bardzo pomocna.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2011, 16:36:39 »
    Moim zdaniem, ciekawą opcją było by  Casus belli, czyli tak zwany powód do wojny. Bo tak szczerze każdy wypowiada wojnę swojemu oponentowi bez żadnych problemów jaki punków karnych. Myślę że nawet Imperialistyczna frakcja nie mogłaby pociągnąć za długo w bez nieustannych konfliktach. A tutaj czegoś takiego nie ma.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2011, 16:45:26 »
    Coś na wzór Europy Universalis. Był by to ciekawy dodatek do gry i całkiem sensowny gdyby królowie nie mogli wypowiadać wojen ot tak według własnego "widzi mi się"

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2011, 17:52:12 »
    Problem w tym, że Warband (dodatek przecież) mógłby stanowić szkielet świetnej gry nie tylko RPG, ale także taktycznej (formacje wojskowe itp.), zwykłej nawalanki (ot, czasem jakaś bójka w karczmie - tylko tych piwożłopów za mało) i strategii na wieku poziomach (zarówno tej małej - ot, kampania wojskowa; jak i tej większej - wojny, sojusze, dyplomacja etc.). Połączenie Europy Universalis 2 z Hearts of Iron 2 i Warbandem odniosłoby sukces.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2011, 19:25:11 »
    Połączenie Europy Universalis 2 z Hearts of Iron 2 i Warbandem odniosłoby sukces.

No, raczej połączenie tych gier w jedną, jest raczej niemożliwe :D 

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2011, 20:44:40 »
    Chodziło mi o możliwości dyplomatyczne - pakt o nieagresji, jakieś np działania szpiegowskie, walki o wolność (niewierny lord przechodzi do innego pana lub tworzy własne państwo :D), bunty (chłopskie?).

Offline Muffin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 01, 2011, 18:41:26 »
    Wtrącę się do tematu. Mam problem z Królestwem, mianowicie stworzyłem własne przejmując jeden zamek, nazwał itd. Jednakże jest ten problem, że nie mam prawa władać tymi ziemiami (po prostu je zagarnąłem) - nie jestem prawowitym królem ( z krwi czy coś). I teraz jak to zrobić, aby mnie uznali ?

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 01, 2011, 18:49:38 »
    Raporty > Dane Postaci > patrzysz na pkt. PRAWA DO RZĄDZENIA. Jeśli masz je niskie to cię nie poprą. Najlepiej mieć maksymalne 99 pkt. Żeby zwiększyć prawo do rządzenia wchodzisz w dialog z towarzyszami w teamie > Czy mogę ci zadać pytanie? > i tam opcja, by ci pomogli. Pojada na 21 dni w świat i będą mówić, żeś fajny, mądry i ogólnie the best (tylko jeden towarzysz na raz). Można tez w taki sposób, że wygrywasz wojnę i królestwo wroga proponuje ci pokój, jak się zgodzisz to podskakuje prawko. W dążeniu do podboju pomocne są też dobre relacje ze szlachtą.

EDIT: Wysoka renoma i honor też chyba mogą pomóc, ale głowy nie dam.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2011, 18:54:13 wysłana przez Shiroken995 »

Offline Muffin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 01, 2011, 20:01:32 »
    Mhm tylko taki problem, że niedługo możliwe, iż nawet ten zamek stracę - wojna z dwoma królestwami i trzecie właśnie mnie wyzwało do wojny ;x

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 01, 2011, 22:33:44 »
    Zdobyłem Suno od Nordów (wcześniej u nich byłem i zagarnęliśmy trochę terenów Swandii i Vaegirom) i wywołałem wojnę. Jakimś cudem udało mi się zawrzeć z nimi pokój (chyba podbiłem im jeszcze zamek ,ale szybko go straciłem). Podbiłem resztę Swandii (Praven i zamki na zachód od niego) i rozpocząłem ponownie walki z Nordami. W tym czasie Rhodocy również z nimi walczyli. No to pomyślalem ,że może kogoś do nich wyślę by okazać dobrą wolę. Zaakceptowali mnie z 44 punktami prawa do rządzenia :D. Teraz próbuję walczyć z każdą frakcją ,która ich zaatakuje :D
    Morał:Ta "dobra wola monarchy" to nich innego jak jakiś pakt ,tak mi się wydaje. I najlepiej wysyłać emisariuszy z taką misją do krajów walczących z twoim przeciwnikiem.

To by było na tyle.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój