Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Fabryki- czyli co i jak  (Przeczytany 26090 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Fabryki- czyli co i jak
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 08, 2011, 23:40:14 »
    To faktycznie lepiej robić to ręcznie, bo jeśli kupimy towar w mieście + 0 a + 20 to jest różnica w cenie:) tak samo ze sprzedażą
    Wszystko sie zgadza,ale jesli masz fabryk 10 lub wiecej?Jakis czas temu na nowo zaczelem przygode w sp.i zanim zaczelem konkretne dzialania wojenne,zakupilem ziemie w prawie kazdym miescie.Nie wyobrazam sobie biegania po calej mapie za tanszymi produktami.Wszystko co tydzien wyswietla sie na wiosennie zielono i jest ok.Co jest oczywiscie istotne przy pozniejszym podbijaniu.
    Mialem dosc dziwna sytuacje w Suno.Otoz w/g guildmajstra budujac wytwornie "Oil" osiagne zyski w granicach 984(szok).Oczywiscie ziemia natychmiastowo zostala wykupiona.Po 4-tyg. na minusie zrezygnowalem z tego interesu.
    Nie probowalem ale mysle ze na samym poczatku,gdy nie mamy jeszcze zbyt wiele,mozna wlasnie pokusic sie o fabryke do ktorej sami bedziemy dostarczac towary.W kazdej chwili opcje magazynowania oraz sprzedazy mozna zmienic.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 12, 2011, 16:45:57 »
    Witam.

Ostatnio forumowicz Araden opisał w tym temacie jak założyć własne królestwo. Przyznam się szczerze, że zawsze od samego początku od razu budowałam armię, mając jedynie dochody ze sprzedaży jeńców i ich wyposażenia. Od czasu do czasu szarpnęłam się po kieszeni i kupiłam ziemię dla mojej przyszłej fabryki.
    Tym razem zagrałam zupełnie inaczej. Bijąc w pierwszych etapach mojej rozgrywki najsłabsze i najmniej liczne bandy grabieżców i bandytów. Z czasem zaczęłam dokonywać werbunku towarzyszy z karczmy. Na początku był to Nizar i Klethi. W końcu po 75 dniach gry mam fabrykę w każdym mieście, a moja armia składa się z 17 NPC, 10 wojaków. Zazwyczaj są to farbiarnie, ale w trzech miastach, o ile nie przeoczyłam, to opłaca się kupować ziemię pod inne fabryki, które przynoszą w tych miejscach więcej dochodów niż monopolizująca rynek farbiarnia.   

Jelkala - Grabiarnia
    Ahmerrad - Wytwórnia narzędzi
    Dhirim - Wytwórnia narzędzi

No ale koś zapyta po co, to w ogóle piszę? A więc Mistrz Gildii zarzeka się, że ceny nie ulegną zmianie. Nie wiem jak to jest możliwe, ale co tydzień moje fabryki przynoszą różne dochody. Zwłaszcza profit wytwórni narzędzi w Dhirim jest naprawdę zróżnicowany. Czasem różnica dochodu waha się nawet do 150 denarów. 

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Ciekawi mnie, czy u was też tak jest, czy może to mod sprawia, że ekonomia w WB jest stabilna "inaczej" ?

Swoją drogą, kluczem mojego sukcesu było notoryczne prześladowanie bandytów z tajgi. Za nich chyba najwięcej można dostać, dzięki temu szybko wybudowałam aż 4 fabryki z rzędu.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 19, 2011, 09:35:48 »
    Ja mam za kuźnię 200 denarów około? Od czego zależy to bo w jednej mam 500 denarów tygodniowo?

PROBLEM?

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 19, 2011, 16:19:33 »
    No ale koś zapyta po co, to w ogóle piszę? A więc Mistrz Gildii zarzeka się, że ceny nie ulegną zmianie. Nie wiem jak to jest możliwe, ale co tydzień moje fabryki przynoszą różne dochody. Zwłaszcza profit wytwórni narzędzi w Dhirim jest naprawdę zróżnicowany. Czasem różnica dochodu waha się nawet do 150 denarów. 

Mistrz zarzeka się, że ceny ulegną zmianie. To w gruncie rzeczy całkowicie logiczne. Poza tym fabryka to nie to samo, co manufaktura.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 22, 2011, 12:45:06 »
    Mistrz zarzeka się, że ceny ulegną zmianie. To w gruncie rzeczy całkowicie logiczne. Poza tym fabryka to nie to samo, co manufaktura.

No z tym, że ja pisałam iż Mistrz Gildii zarzeka się, że ceny nie ulegną zmianie.

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 28, 2011, 22:35:56 »
    Cytuję: "Po odliczeniu wydatków na pracę, zakładam że twój tygodniowy zysk ze sprzedaży w denarach będzie wynosił X. Oczywiście przy założeniu, że ceny się nie zmienią, a mogę ci zagwarantować, że się zmienią"

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 08, 2011, 00:03:33 »
    Wg. Mnie fabryki są niekorzystne. Przyniosą zyski dopiero gdy całą mapa będzie twoja a wtedy będzie juz kasy w brud
    (click to show/hide)

Offline Radh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 08, 2011, 00:20:33 »
    Wg. Mnie fabryki są niekorzystne. Przyniosą zyski dopiero gdy całą mapa będzie twoja a wtedy będzie juz kasy w brud
    Moze robisz cos nie tak albo nie przekonales sie do fabryk?
    Jakis czas temu zaczolem zabawe od poczatku i na dzien dzisiejszy mam 6 fabryk,ktore to pozwalaja mi spokojne na powiekszanie renomy i znajomosci.Koniec z codziennym kursem po niemal calej Caldarii.
    Jestem caly czas na plusie,wiec jak najbardziej radze po uzbieraniu odpowiedniej sumy-zwlaszcza na poczatku rozgrywki odrazu inwestowac w fabryki.Tym bardziej jesli wolisz "zielony".
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline maik2000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 15, 2011, 11:00:16 »
    Skąd macie fabryki? (Wiem że od mistrza gildii.)
    Ale czy trzeba jakiś dodatek?
    P.S.
    (click to show/hide)
    Mount & Blade - Gra nie na śmierć ale za życie.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 15, 2011, 12:10:35 »
    Nie trzeba mieć żadnych dodatków. Fabrykę czy jak kto woli manufakturę można założyć w każdym mieście grając w WB wystarczy porozmawiać z mistrzem gildii i mieć odpowiednią ilość gotówki od 1500 do 10000 sztuk złota. Wyjątek stanowi jedynie sytuacja gdy z właścicielem miasta mamy stosunki ma minusie ponieważ wtedy nie zbudujemy swojej fabryczki dopóki nie poprawimy relacji z tym lordem.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline maik2000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 15, 2011, 14:46:33 »
    Dzięki za odp.
    Mount & Blade - Gra nie na śmierć ale za życie.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 16, 2011, 08:44:29 »
    Z tego co wnioskuje to masz podstawke m&b a na to jest dział powyżej
    (click to show/hide)

Offline Vivek

• Użytkownik
    • Vivek Skerferyd
    « Odpowiedź #42 dnia: Maja 01, 2011, 08:27:48 »
    Osobiście polecam Wam wykonanie trzech głównych manufaktur w tych miastach:

Curaw i Ahmerrad - Kuźnia,
    Jelkala - Wyrabiarnia jedwabiu.

Curaw i Ahmerrad przynoszą wówczas zysk w granicach 380-520 na miasto.
    Nie bójcie się utraty pieniążków z Jelkali. System jest prosty (ubiłem tak 35 tys. denarów w pół godziny!)
    Skupujecie z Jelkali cały jedwab, dopiero PO ZAKUPIENIU idziecie do zakładu i wyciągacie stamtąd jedwab (zakażcie robotnikom sprzedawania go na rynku! Natomiast jeśli najpierw wyciągniecie jedwab, a potem kupicie go więcej na rynku, cena wzrośnie o 200-300 sztuk złota.) Następnie sprzedajecie Jedwab w tych terenach: Dhirim, Praven, Curaw, Wercheg. W przypadku Dhirim i Curaw, wymieniamy jedwab na żelazo i sprzedajemy je w praven. W przypadku Wercheg - skupujemy tam Sól i sprzedajemy ją w Reyvadin i Jelkali. System prosty i przynoszący dużo pieniążków!

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    • REMOVE BUŁKI
    « Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 28, 2011, 02:06:44 »
    Nie wiem, ale osobiście uważam że fabryki jedwabiu to nic innego jak cheat w grze. Bo w porównaniu z innymi fabrykami to każde z nich jedne są lepiej inne mniej opłacalne. Na przemian, zależy od miasta. Ale, te... "fabryki" jedwabiu, to zawsze i wszędzie są najbardziej opłacalne :( Głupie to troszku :/

Jaki cheat? Właśnie za takie "cheaty" ja tę grę ubóstwiam. (Aksamit) to był jeden z najdroższych towarów w średniowieczu Wenecja i Genua zbijały fortunę na imporcie aksamitu z bliskiego wschodu i sprzedawaniu go w Europie. Z czasem stawał się w coraz bardziej popularny na naszym kontynecie w średniowieczu(rozpoczęto też produkcję), ale i tak był drogi.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 28, 2011, 10:51:15 »
    Czitem to byłoby, gdyby taka super zyskowna fabryka kosztowała 5000. Kosztuje 10000, więc jest to interes raczej dla szpanu niż dla zysku.