Jak wiadomo, w nowej wersji część jednostek ma mieć limit liczebności ustawiany w preferencjach serwera przez adminów. Ja mam co do tego trochę inne podejście. Uważam, że ciekawym by było, gdyby jednostka husarza nie była ograniczona przez procentowy jej udział w grupie, lecz ilości złota posiadanego przez osobę, która chce tej jednostki użyć.
W skrócie: jeśli chcesz grać husarzem, musisz uzbierać dość złota grając inną jednostką. Dzięki temu tylko najlepsi i najskuteczniejsi gracze mieliby szansę zagrać tą elitarną jednostką. Sugeruję to, ponieważ uważam to za opcję ciekawsza niż sztywny limit narzucany "odgórnie" znikąd, nijak mający się do historyczności. W przypadku mojej sugestii miałoby to pewne historyczne podstawy, ponieważ jak wiadomo husarz musiał być bardzo bogaty, by utrzymać drogie wyposażenie. Oczywiście dotyczyłoby to też elitarnych jednostek innych frakcji.
W przypadku Ottomanów, sugerowałbym dodać jakąś jednostkę strzelecką używającą muszkietu inną, niż janczarzy, by ci mogli się stać jedną z tych elitarnych jednostek. Sipahi też mogliby być jednostka elitarną, zaś rolę "zwykłej" kawalerii Turków sprawowaliby Akindżi.
U Tatarów jednostką elitarną byłby bogaty ordyniec, u Kozaków Semen i/lub Ataman, a u Szwedów Jager i/lub kirasjer.
Ilość złota potrzebna by odblokować jednostkę zależna by była od frakcji i jednostki, którą chce się zagrać.
co sądzą o tym współgracze oraz twórcy?