Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108362 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #255 dnia: Października 14, 2011, 09:08:25 »
    tak się zastanawiam.. Może dałoby się podzielić (niemal) każdą jednostkę na "normalną" oraz "dowódcę", jak to jest w MM modzie?
    Jeśli bannery zostaną wprowadzone, to dobrze by było, by mogli je brać tylko dowódcy, którym byłby jeden(ewentualnie 3) gracz na team.
    Taki dowódca byłby podobny do swojej macierzystej jednostki(np. hajduk) ale miałby inną kolorystykę ubrania oraz ten banner. Do tego może ten róg...
    Oczywiście, by móc wybrać dowódcę danej jednostki X graczy musiałoby najpierw tą jednostką grać. (żeby nie było sytuacji, że jest dowódca, a nikim nie dowodzi)

Przy większej liczbie graczy widzę to tak:

W teamie RP jest 30 graczy.
    9 graczy to hajducy + dowódca hajduków
    9 graczy to dragoni + dowódca dragonów
    9 graczy to pancerni + dowódca pancernych
    Wtedy gracze danych klas staraliby się pozostać jak najbliżej swojego dowódcy, by dostać bonus (pancerny stojący kolo dowódcy hajduków nie powinien mieć bonusów)
    Dzięki temu gracze sami chcieliby się grupować jednostkami, ponieważ mieliby z tego korzyści. To znacząco polepszyłoby jakość rozgrywki.
    Zmniejszyłoby to chaos, który jest obecny na serwerach.

Wiem, że założenie aż 30 graczy w teamie jest dość optymistyczne, ale po wyjściu nowego patcha może tak być, wszyscy chyba pamiętają co było po wejściu inwazji.

Jednak uważam, że niektóre jednostki nie powinny mieć swoich dowódców, jak np. kozacka czerń. Nimi powinni dowodzić dowódcy piechoty zaporoskiej.
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2011, 09:13:18 wysłana przez EMOsek »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #256 dnia: Października 14, 2011, 09:30:57 »
    Dobra idea, ale jak wprowadzisz podział na dowódców i nie-dowódców? To znaczy, w jaki sposób technicznie umożliwisz temu dziesiątemu graczowi wzięcie oficerskiego stroju (dla Hajduków np. to ten znajdujący się w drugim rzędzie), jednocześnie nie umożliwiając tego dziewięciu pozostałym?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #257 dnia: Października 14, 2011, 09:49:25 »
    To chyba mogło by działać tak, jak sytuacja, gdy jednostka jest zablokowana gdy gra nią już za dużo ludzi.(odwrócona sytuacja) bo mówiąc 'dowódca" ma na myśli oddzielna jednostkę. jednostka byłaby zablokowana tak długo, aż konkretna ilość innej jednostki pojawi się na polu bitwy. Nie wiem, czy da się tak zrobić, dlatego też za bardzo się na to nie nakręcam. Trza poczekać na wypowiedź Daedalusa lub Bartusia.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #258 dnia: Października 16, 2011, 14:40:19 »
    jestem za
    ale to bedzie wiele nowych unitow jesli dobrze zrozumialem
    Vivat Pomerania!

Offline kargul

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #259 dnia: Października 16, 2011, 16:59:20 »
    Pomysł EMOska jest całkiem interesujący i na pewno urozmaiciłby rozgrywkę, ale ma słabe strony. Trzeba wziąć pod uwagę, że nawet jeśli ekwipunek dowódcy różniłby się tylko pancerzami, to i tak osoba grająca dowódcą miałaby przewagę,a w systemie opisanym przez EMOska dowódcą mógłby być każdy, tylko potrzebna by była odpowiednia ilość ludzi na serwerze. Nie zmienia to faktu, że pomysł jak najbardziej bardzo dobry.

Osobiście sam mam pomysł, który mógłby urozmaicić rozgrywkę, a mianowicie dotyczy on stosunku otrzymanych obrażeń do szybkości gracza. W modzie Diplomancy jest skrypt, który sprawia, że im bardziej ranny jest koń, tym wolniej się porusza. Można by, jeśli jest taka możliwość stworzyć podobny skrytp, tyle że w odniesieniu do ludzi. Dodatkowo niegłupim pomysłem byłoby, gdyby np. po pozostaniu 1/5 hp postać gracza mimowolnie klękała, uniemożliwiając ruch. Z tego co wiem ktoś już pisał o czymś podobnym (Daedalus albo Bartus, jeśli mnie pamięć nie myli). Taki skrypt sprawiłby, że gra byłaby bardziej realistyczna i (wg. mnie) przyjemna. Naturalnie tak jak w Diplomancy modzie dotyczyło to skryptu zmian szybkości koni (swoją drogą taki skrypt bardzo urozmaiciłby rozgrywkę w WFaS), tak i tu powinno być to opcjonalne. Np. na trybie invasion można by te opcję wyłączyć, tak jak konne boty na bitwie itp.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #260 dnia: Października 16, 2011, 17:12:10 »
    Co do dowódców, to może dałoby się tak zrobić, że gdy ktoś próbuje zostać dowódcą, to wszystkim graczom z jego oddziału (np. tylko pancernym) pokazywałoby się głosowanie, czy są za czy przeciwko. Jeśli większość byłaby przeciwko, to gracz nie mógł by próbować zostać jakimkolwiek dowódcą. Nie wiem, czy to wykonalne, ale zapobiegłoby sytuacji w której jakiś nieogar gra dowódcą a i tak nikt go nie słucha. Dalej, przydałoby się, żeby Warbandowe rozkazy (te z singla) wydawane przez dowódcę wyświetlały się graczom z jego oddziału.

No a co do pomysłu kargula to jestem jak najbardziej za, poza częścią o klękaniu po zranieniu. Jak dla mnie to bez sensu. To oznaczałoby, że taki gracz praktycznie już nie żyje. I tak nikogo nie zabije chyba że strzelając, ale wtedy już nie da rady przeładować.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Października 16, 2011, 17:19:12 »
    Co do dowódców, to może dałoby się tak zrobić, że gdy ktoś próbuje zostać dowódcą, to wszystkim graczom z jego oddziału (np. tylko pancernym) pokazywałoby się głosowanie, czy są za czy przeciwko. Jeśli większość byłaby przeciwko, to gracz nie mógł by próbować zostać jakimkolwiek dowódcą. Nie wiem, czy to wykonalne, ale zapobiegłoby sytuacji w której jakiś nieogar gra dowódcą a i tak nikt go nie słucha. Dalej, przydałoby się, żeby Warbandowe rozkazy (te z singla) wydawane przez dowódcę wyświetlały się graczom z jego oddziału.

Bezsensowny pomysł. Przecież ci gracze też mogą być nieogarami, i zabawiać się kilkając ,,2'' w głosowaniach. Jak dla mnie bezużyteczne.

Osobiście sam mam pomysł, który mógłby urozmaicić rozgrywkę, a mianowicie dotyczy on stosunku otrzymanych obrażeń do szybkości gracza. W modzie Diplomancy jest skrypt, który sprawia, że im bardziej ranny jest koń, tym wolniej się porusza.

Dobre.

Można by, jeśli jest taka możliwość stworzyć podobny skrytp, tyle że w odniesieniu do ludzi. Dodatkowo niegłupim pomysłem byłoby, gdyby np. po pozostaniu 1/5 hp postać gracza mimowolnie klękała, uniemożliwiając ruch. Z tego co wiem ktoś już pisał o czymś podobnym (Daedalus albo Bartus, jeśli mnie pamięć nie myli). Taki skrypt sprawiłby, że gra byłaby bardziej realistyczna i (wg. mnie) przyjemna.

Dobre... Ale nie 1/5, tylko ewentualnie 1/15. Jeżeli do zrobienia, to jestem za.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #262 dnia: Października 16, 2011, 17:22:39 »
    Za za, ale przydały sie medyk (1/100 w teamie) ktory by klekal przy rannym i np po 30 sekund mialby zycia tyle by chodzic
    Vivat Pomerania!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Października 16, 2011, 17:24:09 »
    (1/100 w teamie)

Nom. A 1/1000 byłby dostępny Space Marine.

PS. Nie żebym był przeciwko Tobie Robert, ale po Twoich gościnnych występach na TSie chyba nikt już Cię na poważnie nie weźmie. :d

Offline kargul

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #264 dnia: Października 16, 2011, 17:28:34 »
    Zamiast medyka można by dodać do ekwipunku coś w rodzaju bandaży, np. jakieś szmaty, które zwiększałyby ilość hp do tej minimalnej, ale nie więcej. Takie coś musiałoby być jednorazowego użytku, i by zachować balans tylko i wyłącznie jedno w ekwipunku, tak jak jest to zrobione z muszkietami.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #265 dnia: Października 16, 2011, 17:30:38 »
    Kiedyś rozmawiałem z Daedale na temat dowódców i jeśli pamieć mnie nie myli to mówił o możliwości dania głosowania na dowódcę.
    Co do jednostki oficerskiej to chyba wystarczy dodać jedną jednostkę oficerską a w jej ekwipunku mundury i pancerze dla wszystkich jednostek(ubrania oficerskie piechoty, kawalerii i husarii dla polski na przykład). Dzięki temu nie było by problem ze zbyt duża ilością nowych jednostek).

Podstawowym wyposażeniem oficera polskiego była by zielona delia(oficer piechoty). Jeśli była by potrzeba to w ekwipunku miałby wyposażenie na konnego, na pancernego i husarza.

Już teraz w ekwipunku każdej jednostki jest wyposażenie dla oficera i teraz pytanie: zostawić je dla oficerów pomniejszych, i dodać jednego głównego oficera, czy wyrzucić itemy oficerskie zwykłym jednostkom i dać je wszystkie oficerom głównym?

Jeśli głosowanie na oficera nie wypali to nadal można zrobić oddzielną jednostkę z ustawionym limitem, ale wtedy dostanie ją pierwszy lepszy człowiek.

Czy chorąży z flagą miałby działać na takiej samej zasadzie, czyli jeden góra dwóch na stronę, oddzielna jednostka?

Co do obrażeń spowalniających gracza to jestem za, ale raczej nie bawiłbym się w dobijanie gracza który nawet uciekać nie może. Szlachcicowi nie przystoi ;)
    Myśląc o flagach w zamyśle miałem flagę z heraldyką, czyli na fladze będzie to co ktoś ma na banerze, dodatkowo mógłby mieć w ekwipunku jakiś ważny sztandar nie podlegający heraldyce.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #266 dnia: Października 16, 2011, 17:35:07 »
     Dlla oficera piechoty może być cięzka niebieska delia, ale trzeba  z tym uwazac, bo może byc tak ze oficer hadukow wezmie se ekwipunek husarski i bum!
    Vivat Pomerania!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Października 16, 2011, 17:39:00 »
    Kiedyś rozmawiałem z Daedale na temat dowódców i jeśli pamieć mnie nie myli to mówił o możliwości dania głosowania na dowódcę.
    Co do jednostki oficerskiej to chyba wystarczy dodać jedną jednostkę oficerską a w jej ekwipunku mundury i pancerze dla wszystkich jednostek(ubrania oficerskie piechoty, kawalerii i husarii dla polski na przykład). Dzięki temu nie było by problem ze zbyt duża ilością nowych jednostek).

To ma jedną zasadniczą wadę, a mianowicie wyeliminuje aspekt, o którym mówił Kuroi. Nikt nie będzie chodził za dowódcą swojej formacji, skoro na polu bitwy jest jeszcze paru innych, do wyboru, do koloru. Poza tym, jest jeszcze to co mówi Robert, że oficer hajduków będzie mógł sobie bez przeszkód wziąć husarski hełm, zbroję pancernego, muszkiet piechoty i pikę, na ten przykład.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Października 16, 2011, 17:41:40 »
    Z dowódcami to widziałem to jak w MM modzie, gdzie wybierasz regiment, a potem stopień. Tutaj wybierałbyś jednostkę, a gdzieś(np. w oknie ekwipunku) czaiłby się button kandydowania na oficera jednostki.
    Sprzęt wszystkich jednostek dla jednego oficera? Za dużo szmelcu w jednym miejscu.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #269 dnia: Października 16, 2011, 17:43:32 »
    Kiedyś już o tym wspominałem, że dowódca nie powinien mieć jakiegoś kosmicznego ekwipunku, jedynie ważne, aby na pierwszy rzut oka się wyróżniał. Dowódcy nie są po to, aby banda randomów łaziła za nimi, bo coś takiego w żadnym modzie się nie sprawdza. Dowódca jest przydatny przy grze znajomków, którzy chcą grać razem i będą się słuchać kapitana.