Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108403 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #165 dnia: Lipca 29, 2011, 11:30:36 »
    Zdarzają się też momenty zablokowania postaci w jakimś miejscu. W następnym patchu dodam teleport dla admina, ale co ma zrobić taki nieszczęśnik, gdy akurat admina nie będzie? Jedynym ratunkiem dla niego jest właśnie śmierć z ręki sojusznika. Po odwróceniu FF nie będzie dla niego nadziei. ;)
    Zdarzają się? Są dość częste, mi wczoraj niefortunnie zdarzyło się zablokować nie mniej niż trzy razy. I na sojuszników też liczyć nie mogłem, krzyczę zastrzelcie Mnie, a Ci nic, bo pewnie nie chcą stracić pkt za TK ;x

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #166 dnia: Lipca 29, 2011, 11:44:15 »
    Problem wyjść na obserwatora i powrócić do gry?
    Poza tym - screen miejsca blokowania naprawdę ułatwiłby mapperom/modderom naprawę "dead-spotów"...

Pozdrawiam!

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #167 dnia: Lipca 29, 2011, 15:28:20 »
    Zdarzają się też momenty zablokowania postaci w jakimś miejscu. W następnym patchu dodam teleport dla admina, ale co ma zrobić taki nieszczęśnik, gdy akurat admina nie będzie? Jedynym ratunkiem dla niego jest właśnie śmierć z ręki sojusznika. Po odwróceniu FF nie będzie dla niego nadziei. ;)

Tutaj sprawę trzeba rozwiązać zupełnie inaczej. Wyeliminować wszystkie miejsca, w których postać może się blokować. Tak jak napisał Nifn, dobrze byłoby pokazać wszystkie te miejsca na ss.

Owszem, możesz wyeliminować takie miejsca, przestawiając niektóre modele. Problem jednak w tym, że bardzo dużo tych utknięć jest spowodowana nie ustawieniem modeli na mapie, a siatką kolizyjną poszczególnych modeli. Tu niewiele da się zrobić. Można nieco przerobić siatkę (jak np. zrobiłem z domkami na Olewsk, gdzie ludzie blokowali się na szczycie schodów), ale to nie zawsze załatwi sprawę. Jak bowiem chcesz rozwiązać blokowanie się ludzi na niektórych obiektach, takich jak np. wały obronne przed Zbarażem? Usuwając całkiem kolizję pali?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2011, 16:49:56 wysłana przez Daedalus »

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #168 dnia: Lipca 29, 2011, 19:32:56 »
    Proponuję dodać te same żupany i inne stroje w rożnych odcieniach,  w końcu RON była bardzo kolorowa.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #169 dnia: Lipca 29, 2011, 20:12:37 »
    Proponuję dodać te same żupany i inne stroje w rożnych odcieniach,  w końcu RON była bardzo kolorowa.
    A może uzależnić te odcienie do noszonego przez gracza banneru? Po co na liście ma być 34756983746983476 przedmiotów, których tak naprawdę są 3 egzemplarze...
    Daedalus, z tego co wiem, obcykane ma tworzenie heraldyki na przedmiotach, ale czy znajdzie czas i chęci na przerabianie tekstur i wpisów w tych ciuchach/zbrojach?

@EDIT
    Why, Sarah? Nie widziałaś tego typu przedmiotów (patrz EQ gracza) nigdy?

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2011, 20:40:54 wysłana przez NIFN »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #170 dnia: Lipca 29, 2011, 20:33:27 »
    Nie wiem, czy to zadziała, ale chciałbym przypomnieć, że w 1866 v.05 jest takie cuś, dzięki czemu Indianie mogą sobie generować tatuaże/malunki. Może dałoby się kolor żupanu wybierać w podobny sposób?

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #171 dnia: Lipca 30, 2011, 11:00:13 »
    Mam takie pytanie, czy dałoby się zrobić coś z walką botów? Mam na myśli, że jeżeli zaatakuje nas przynajmniej 2 takich delikwentów, to często zdarza się, że walczą jeden za drugim. I właśnie tutaj jest problem, gdyż jeden z botów uderza, np włócznią przez drugiego nie wyrządzając mu krzywdy.
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #172 dnia: Lipca 30, 2011, 12:00:53 »
    Mam takie pytanie, czy dałoby się zrobić coś z walką botów? Mam na myśli, że jeżeli zaatakuje nas przynajmniej 2 takich delikwentów, to często zdarza się, że walczą jeden za drugim. I właśnie tutaj jest problem, gdyż jeden z botów uderza, np włócznią przez drugiego nie wyrządzając mu krzywdy.
    za łatwo by było i tak zdarza si im do siebie strzelać...

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #173 dnia: Lipca 30, 2011, 12:57:00 »
    Ale to dziwnie wygląda jak jedne włócznia przebija ciebie i drugiego bota.
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #174 dnia: Lipca 31, 2011, 01:12:25 »
    Jak tam sprawa z pochodniami?

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #175 dnia: Lipca 31, 2011, 10:38:23 »
    Proponowałbym usunięcie broni palnej u botów, najczęściej przy 5 fali wszyscy padają, wystarczy lekkie wysunięcie i head shot. Jeżeli już ma być broń proponowałbym znacznie zmniejszyć ich celność lub obrażenia

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #176 dnia: Lipca 31, 2011, 11:21:53 »
    Proponowałbym usunięcie broni palnej u botów, najczęściej przy 5 fali wszyscy padają, wystarczy lekkie wysunięcie i head shot. Jeżeli już ma być broń proponowałbym znacznie zmniejszyć ich celność lub obrażenia

Trudność gry diametralnie by się zmniejszyła i gracze zamiast współpracować i chować się za osłonami ( tak jak to było w rzeczywistości) robiliby za rambo, który w pojedynkę, gdzieś samotnie w krzakach czeka na kolejną falę wroga. No i pozostaje kwestia konnych graczy, którzy bez problemu mogliby stosować taktykę- podjedź, strzel, odjedź. 

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #177 dnia: Lipca 31, 2011, 11:46:54 »
    Jak tam sprawa z pochodniami?

Z jakimi znowu pochodniami???

Już teraz widać co robią gracze przy pierwszych falach, gdy nie ma strzelców. Jeśli tak miałby wyglądać ten tryb, to już wolałbym go całkiem usunąć.

Gracz ma siedzieć w bazie. Ma się bronić. Ma mieć nawalone w gaciach. Ma mieć świadomość, że każde wychylenie się zza wozu/muru/innej osłony to ryzyko i może się skończyć natychmiastową śmiercią (i czekaniem na respawn). W tym trybie ma się myśleć i współpracować, a nie konno krążyć wokół durnych botów i strzelać sobie jak do kaczek.

Prawdziwa zabawa zaczyna się obecnie od 3-4 fali, gdy to pojawiają się strzelcy. Wtedy nawet najwięksi "bohaterzy", którzy dotąd hasali sobie beztrosko na koniu w pobliżu botów, bawiąc się z nimi w kotka i myszkę, zaczynają spieprzać. Bo jak nie spieprzą, to giną ustrzeleni niemalże po samym spawnie botów. Wtedy wreszcie zaczyna się myślenie i taktyka.

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #178 dnia: Lipca 31, 2011, 13:45:34 »
    Z jakimi znowu pochodniami???

Już Bartuś wie o co chodzi :) Nocne klimaty strasznie dają się we znaki, kompletnie nic nie widać i była myśl, aby stworzyć pochodnie i tu rodzi się moje pytanie co z tą myślą dalej.

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 01, 2011, 15:01:52 »
    Moja sugestia: zablokować blokowanie muszkietem w trybie strzelania. I tak nikt z tego nie korzysta, a niezwykle utrudnia celowanie. Celuję do wroga skampionego za rogiem, jednak on tam perfidnie siedzi schowany. No to przerywam celowanie i podchodzę kilka kroków (żeby móc się poruszać trzeba przerwać celowanie, całkiem słusznie, jednak w połączenie z tym nieszczęsnym blokowaniem...). I co się dzieje? Przed oczy wyskakuje mi łokieć. Muszę poczekać aż moja postać przestanie blokować, i dopiero wtedy podejść (a już w tym momencie często zarabiam kulkę). Proponuję to zmienić, bo swoją drogą dość żałośnie to wygląda, gdy taka grupka Szwedów celuje we wroga, a gdy ten zniknie z pola widzenia, ci nagle łapią się za muszkiety i unoszą je w górę albo w bok, jakby kredens trzymali.

EDIT: Aha. Friendly Fire na inwazji MUSI być wyłączony. Tk sypie się jak z rękawa, zdarzają się rundy gdzie połowa drużyny ginie z rąk teamkillerów. Ludzie w ogóle nie patrzą po sprzymierzeńcach, strzelają, tną, rzucają, tak jakby ich tam w ogóle nie było. Trzeba usunąć ff, bo inaczej tryb jest niegrywalny.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 15:39:06 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński