Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380368 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2610 dnia: Sierpnia 26, 2015, 15:07:32 »
    I jezdzace bez podpiecia do koni. No i kule koniecznie musza byc magicznie naprowadzane, bo to celowanie irytuje. Najlepiej dodajcie do broni optyki pls.

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline maciek199795

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2611 dnia: Sierpnia 26, 2015, 21:25:33 »
    Przeglądając forum zauważyłem, że gracze skarżą się na słabość pikinierów wobec kawalerii. Ta słabość polega na tym, że w pierwszym przypadku gracze stosują karakol prosty, a w drugim przypadku szarżując z lancą, kopią sprytnie omijając pikę i zabijają piechura. Na pierwszy problem nie poradzę ale na drugi już tak.  Sam grając pikinierem zauważyłem pewien brak. Otóż po przyciśnięciu przycisku b pikinier stawia pikę na sztorc ale nie wyciąga rapieru. Przez to gracz jak spudłuje piką nie zdąża wyciągnąć broni białej i ginie.
    Więc mój pomysł polega na tym by pikinier mając pikę na sztorc mógł co najmniej dźgać rapierem. Przypuszczam, że z opisu wyszło masło maślane więc znalazłem film gdzie to jest dokładnie opisane https://www.youtube.com/watch?v=gFBqxcqJ-eg od początku do około drugiej minuty. Sam kanał serdecznie polecam bardzo ciekawe filmy.
    Sala Włodzimierza w Pałacu dużym na Kremlu, gdzie Stalin 25 czerwca 1945 do swych marszałków i generałów podczas ceremonii odznaczeń przemówił.

"To nie Niemcy, tylko Polska jest naszą największą zdobyczą wojenną!"

Było to w trakcie ceremonii nagradzania orderami dwóch tysięcy najważniejszych marszałków i generałów Armii Sowieckiej, w przeddzień wyjazdu Stalina na konferencję „Wielkiej Trójki” do Poczdamu, gdzie ostatecznie ważyły się losy świata, Europy i Polski po zakończeniu II wojny światow

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2612 dnia: Sierpnia 26, 2015, 21:41:25 »
    Raczej nie jest to mozliwe, wymagałoby to wyciągnięcia dwóch broni na raz, czego chyba nikt w Warbandzie jeszcze nie dokonał.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #2613 dnia: Sierpnia 26, 2015, 21:45:37 »
     Prawdopodobnie pika by musiała robić za tarczę, a rapier w prawej łapie, a gracz był by unieruchomiony, ale tarcza która zadaje obrażenia w pewnym punkcie od postaci, to jakiś kosmos... o_O

Offline maciek199795

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2614 dnia: Sierpnia 26, 2015, 21:50:19 »
    Raczej nie jest to mozliwe, wymagałoby to wyciągnięcia dwóch broni na raz, czego chyba nikt w Warbandzie jeszcze nie dokonał.
    Sam się na tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że może się da. Zapomnijmy o broniach. Pikę nazwijmy tarczą a rapier bronią. Sam pikinier stoi w jednym miejscu więc pika się nie porusza na odległość. Tam gdzie pikinier się odwraca tam i pika ale nie można pchać ją (pika=tarcza) a rapierem można kuć. Gdzie rapier tam pika; chodzi o kierunek.

Prawdopodobnie pika by musiała robić za tarczę, a rapier w prawej łapie, a gracz był by unieruchomiony, ale tarcza która zadaje obrażenia w pewnym punkcie od postaci, to jakiś kosmos... o_O
    Widzę, że nie tylko ja tak myślę:)
    Sala Włodzimierza w Pałacu dużym na Kremlu, gdzie Stalin 25 czerwca 1945 do swych marszałków i generałów podczas ceremonii odznaczeń przemówił.

Było to w trakcie ceremonii nagradzania orderami dwóch tysięcy najważniejszych marszałków i generałów Armii Sowieckiej, w przeddzień wyjazdu Stalina na konferencję „Wielkiej Trójki” do Poczdamu, gdzie ostatecznie ważyły się losy świata, Europy i Polski po zakończeniu II wojny światow

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #2615 dnia: Sierpnia 26, 2015, 22:16:20 »
    Widzę, że nie tylko ja tak myślę:)

Filcu nie tylko tak myśli, ale i takie coś już robił:

(click to show/hide)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline maciek199795

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2616 dnia: Sierpnia 26, 2015, 22:18:04 »
    Filcu nie tylko tak myśli, ale i takie coś już robił:

(click to show/hide)
    O widzę, że istnieje nadzieja.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2617 dnia: Sierpnia 27, 2015, 06:34:04 »
    O widzę, że istnieje nadzieja.

Niezbyt, bez WSE na czystym Warbandzie takiej opcji raczej nie ma. Oczywiście fajnie by było, bo raz że klimatycznie to dwa że przydatne.

Nadzieje jest jeszcze w nowym WSE, które ma nie przeszkadzać przy wersji steam, czas pokaże.

Pisząc takie posty mam zawsze nadzieję że przybędzie Daedal i napisze a jednak udało się ;)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #2618 dnia: Sierpnia 27, 2015, 10:17:33 »
    Tak w ogóle to jakie ma plusy to stawianie piki? Większy zasięg, cxy coś? Jak grałem osobiście to myślałem że to tylko taki myk kosmetyczny, bo żadnych plusów przy kilku użyciach nie znalazłem

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2619 dnia: Sierpnia 27, 2015, 10:23:00 »
    Niezbyt, bez WSE na czystym Warbandzie takiej opcji raczej nie ma.

Nie potrzeba do tego WSE. Dual-wielding trickami robiło się już kilka lat temu, w pierwszym M&B - czy to dodając drugą broń jako tarczę, czy jako element rękawic.

Problemem nie jest więc (tzn. jest, ale drobnym) przeniesienie piki do lewej ręki, by w prawej trzymać rapier. Prawdziwy kłopot to odpowiednia implementacja całego takiego systemu nastawiania piki w grze. Już same animacje będą barierą praktycznie nie do przeskoczenia, bo nie wiem jak wy to sobie wyobrażacie, by postać stała z nachyloną piką i jednocześnie była zdolna do wyprowadzania ataków drugą ręką. Pewnie dałoby się to jakoś zrobić, ale ilość pracy w to włożona, czy to mówiąc o konieczności stworzenia zupełnie nowych animacji, czy oskryptowania tego wszystkiego, byłaby ogromna, co właściwie przekreśla ten pomysł.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2620 dnia: Sierpnia 27, 2015, 11:20:24 »
    Tak w ogóle to jakie ma plusy to stawianie piki? Większy zasięg, cxy coś? Jak grałem osobiście to myślałem że to tylko taki myk kosmetyczny, bo żadnych plusów przy kilku użyciach nie znalazłem
    Stawianie piki i trafienie konia niemalże gwarantuje jego zabicie jeśli jedzie dostatecznie szybko. No i dzieki temu pika nie wyleci Ci z rąk, co się dzieje przy normalnym pchnięciu. No i nie wymaga wyczucia czasu, tylko trzeba dobrze wycelować, co łatwe nie jest.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #2621 dnia: Sierpnia 27, 2015, 13:46:49 »
    Może jestem osamotniony w swoim bólu, ale chciałbym trochę ponarzekać na konie.

1)Stare konie były lepsze- Czy tylko mi nowa mechanika koni trochę przeszkadza? Nie dość, że są niezniszczalne, to są powolne i strasznie słabo zwrotne. Dawna mechanika koni była o niebo lepsza i limity nałożone na kawalerię miały sens. Teraz bardziej boję się jakiegoś newbe z samopałem w ręku niż szarżującego na mnie husarza.
    2)Żywe czougi- Już wyżej o tym wspominałem (kilka postów temu też były na to skargi). Konie są za bardzo wytrzymałe i jak było powiedziane wcześniej, pikinierzy którzy są stworzeni do zatrzymywania szarży kawaleryjskiej są wobec niej praktycznie bezsilni.
    3)Mój głupi pomysł na rozwiązanie problemu- może by tak konie pozbawić tytanowego pancerza, ale w zamian oddać im szybkość i zwrotność, przez co pikinier z łatwością zdejmował by konia z piki czy innej broni białej (tak jak w NW, gdzie nadzianie kucyka na bagnet powoduje, że zwierzę staje się bezużyteczne), natomiast jezdziec na swoją obronę miałby szybkiego i zwrotnego wierzchowca (serio te konie które są teraz bardziej przypominają czołgi niż zwierzęta- są wolne, ciężko się nimi manewruje i są strasznie wytrzymałe).
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #2622 dnia: Sierpnia 27, 2015, 14:21:29 »
    Koni prosze nie dotykac. Konie sa teraz dobre. Sam tesknie za spamem lukami ChE, ale bez przesady. Teraz to ma wiecej sensu, zeby grac konnym trzeba miec jakies wyczucie, manewrowosc i pomysly. Co z tego, ze jest tytanowy, jak zatrzymany kon jest bezuzyteczny? Dobry pikinier po prosty zrzuci jezdzca/zabije go pchnieciami, a slaby no coz, bedzie dzgal tego konia az sam nie zginie :v.

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2623 dnia: Sierpnia 27, 2015, 14:59:56 »
    +2 do skręcania dla koni słabszych +1 dla lepszych i będzie git.

te najsłabsze konie żeby zakręcić jadąc potrzebują wykonać manewr przypominający, manewr zakręcającego myśliwca. TO JEST K..WA PRZESADA.

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #2624 dnia: Sierpnia 27, 2015, 15:05:27 »
    +2 do skręcania dla koni i będzie git.

te najsłabsze konie żeby zakręcić jadąc potrzebują wykonać manewr przypominający, manewr zakręcającego myśliwca. TO JEST K..WA PRZESADA.

Dodajmy że chodzi o jadącego a nie lecącego myśliwca