Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381268 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Rynda są bardzo ciekawi, ale nijak mi tu nie pasują. Sam bym chciał się wbić w czworobok pikinierów z dwuręcznym toporem;)

Offline Kserllack

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Kszell - Naczelny Biurokratyzator
    zawsze możecie ich "przyjąć" na próbę - najwyżej kolejne wersje będą odmienne (tylko co wtedy z nakładem pracy ...)

mnie bardziej nie podoba się transkrypcja anglosaska jeżeli drugi wariant miałby być przyjęty

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Nie no musimy coś ustalić i to zrobić. Zawsze łatwiej wrzucić tam podrasowanych strzelców niż robić zupełnie nowe jednostki dla testów.

Offline Lisek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Hurt-me-plenty" since 1989
    Bartus, masz zamiar to wyciągać na wierzch to chociaż postaraj się pisać neutralnie bo twoja subiektywna forma obrazowania całego sporu jest godna potępienia.

Teraz na czym polega spór:
    1. Lisek rozdzielił jazdę pomiestną w trochę dziwny dla mnie sposób i przypisał nazwy trochę na siłę, bo właściwie każdy pomiestny był   bojarem, dworskim, albo synem bojara(nie wliczając w to ich pocztów). Wydaje mi się mój podział jazdy pomiestnej jest lepszy.
    Dworzanin - szlachcic
    Bojar - wysoko postawiony szlachcic (magnat?)
    Syn bojara - gdzieś na dole
    To się jakoś tak trudno wrzuca do jednego worka...

Zamierzenie to rozdzielenie masywnej ilości sprzętu przypisanego do grupy społecznej dworzan na dwa łatwe do zidentyfikowania jednostki. Ciężka jazda moskiewska i lekka jazda narodowa, to drugie to bardziej motyw prawdziwie rosyjskiej jazdy, żeby lekka nie była w 100% zdominowana przez inne narodowości.
    Zabieg służy też zapobiegnięciu stworzenia bardzo zagmatwanej formacji dobrej do wszystkiego. Asortyment jest zbyt duży żeby upchnąć to wszystko w jeden worek, już nie wspominając o fakcie że nie każdy sprzęt (patrz tugilyay) komponowałby się z każdym nakryciem głowy.

2. Lisek uznał że rajtaria moskiewska to najemnicy i powinni się nazywać po prostu rajtarami co jest dla mnie nie do przyjęcia.
    Ten fragment byłem i jestem skłonny przeanalizować, tylko po prostu nie dałeś ŻADNYCH materiałów, może ludzie Cie w tym wyręczą.

3. Jest też niezgoda przy oficerach, Lisek wszędzie użył Sotników, ja twierdzę że w tym czasie tworzono już raczej pulki z pułkownikami na czele.
    Nie przeinaczaj. Problem wywodzi się z dziwnego brzmienia słowa pułkownik jak dowódca rdzennej kawalerii. Sotnicy wyszli z obiegu 1689r. więc jest to w miarę adekwatne, chodzi tu o bardziej naturalny posmak frakcji niż przyjmowanie dowódców po bliskim pułku rajtarów. W pułkach piechoty masz określenia nowego stroja.

4. No i na koniec, Lisek wolałby dać jako gwardię przyboczną Rindi, czyli coś na kształt wojsk paradnych z toporami, według mnie wyborni strzelcy moskiewscy z berdyszami i bronią palną werbowani z dzieci bojarów i dworzan, lepiej się spiszą na tym miejscu.
    Nie paradne, rindi jako prawdziwa bitewna jednostka gwardyjska. Jak już pisałem, twoje próby formowania jednostek gwardyjskich to albo dorzucanie nowych przepakowanych formacji w które gracze będą się tłumnie pchać po lepszy sprzęt albo kopiuj-wklej już przepakowanych formacji w tym samym celu.
    Rindi sugerowałem jako smaczek, jednostkę odróżniającą się, wyjściową i o rozsądnym praktycznym zastosowaniu (można dać im łuki i lądują na równi z Solakami)

4. Podstawowa sprawa, czy w głównodowodzący jest carem, czy wojewodą w modzie? W modzie nie używamy najwyższej władzy na polu walki. Nie ma króla, jest hetman, generał, ataman koszowy, wojewoda itd itp. Czy nadal gwardia carska tu pasuje?
    No to może pytanie kogo właściwie chronią solacy? Nie ciśnij tak silnie realiów historycznych bo smaczki są fajne i ciekawe, jednak mam wrażenie że niepotrzebnie tutaj komplikujesz odejmując interesujący aspekt na rzecz bezcelowego inwestowania w grupy armii które mają służyć ochronie i wyróżnieniu, a nie nowy koks dla tych co się spóźnili na koks.

Tymczasem, jeśli ktoś jest w stanie uzasadnić elitarną piechotę strzelecką składającą się ze szlachty rosyjskiej to oczywiście, tak na dobry początek.

Słucham waszych opinii, Ja nie mam czasu się spierać z Liskiem;)

Hohoho, czasu czy argumentacji? Jeśli ludzie mają o tym zadecydować to śmiało tylko nie zasłaniaj się takim tokiem rozumowania bo na wewnętrznym było dużo pisania, ale jakoś mało treści merytorycznej.
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2012, 16:33:36 wysłana przez Lisek »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Zamierzenie to rozdzielenie masywnej ilości sprzętu przypisanego do grupy społecznej dworzan na dwa łatwe do zidentyfikowania jednostki. Ciężka jazda moskiewska i lekka jazda narodowa, to drugie to bardziej motyw prawdziwie rosyjskiej jazdy, żeby lekka nie była w 100% zdominowana przez inne narodowości.
    Zabieg służy też zapobiegnięciu stworzenia bardzo zagmatwanej formacji dobrej do wszystkiego. Asortyment jest zbyt duży żeby upchnąć to wszystko w jeden worek.
    To może napisz co chcesz im tam tak upychać? Wiadomo że mieli wyposażenie czasami starsze od nich samych, ale nie widzę potrzeby  upychania im tam broni powtarzającej się o podobnych statystykach. Ostatnio ekwipunki zostały specjalnie odchudzone, by gracz się nie zastanawiał zbyt długo.
    Ten fragment byłem i jestem skłonny przeanalizować, tylko po prostu nie dałeś ŻADNYCH materiałów, może ludzie Cie w tym wyręczą.
    Wpisz sobie w googlarkę, przejrzyj pierwszego lepszego bloga traktującego o XVII wiecznej wojskowości i wszystko Ci się wyjaśni. No i skoro masz ale do tego co jest to chyba koleją rzeczy jest to że sam wpierw powinieneś podać argumenty przeciw(źródła).
    Nie przeinaczaj. Problem wywodzi się z dziwnego brzmienia słowa pułkownik jak dowódca rdzennej kawalerii. Sotnicy wyszli z obiegu 1689r. więc jest to w miarę adekwatne, chodzi tu o bardziej naturalny posmak frakcji niż przyjmowanie dowódców po bliskim pułku rajtarów. W pułkach piechoty masz określenia nowego stroja.
    Jak już pisałem użyje się jakiegoś filtra na itemy i oddzieli jednego od drugiego, jednostkę nazwie się jakoś bardziej ogólnikowo.
    Nie paradne, rindi jako prawdziwa bitewna jednostka gwardyjska. Jak już pisałem, twoje próby formowania jednostek gwardyjskich to albo dorzucanie nowych przepakowanych formacji w które gracze będą się tłumnie pchać po lepszy sprzęt albo kopiuj-wklej już przepakowanych formacje w tym samym celu.
    Rindi sugerowałem jako smaczek, jednostkę odróżniającą się, wyjściową i o rozsądnym praktycznym zastosowaniu (można dać im łuki i lądują na równi z Solakami)
    Najpierw znajdź mi materiały mówiące o tym że używali łuków, potem porównuj ich umiejętności strzeleckie do solaków.
    No to może pytanie kogo właściwie chronią solacy? Nie ciśnij tak silnie realiów historycznych bo smaczki są fajne i ciekawe, jednak mam wrażenie że niepotrzebnie tutaj komplikujesz odejmując interesujący aspekt na rzecz bezcelowego inwestowania w grupy armii które mają służyć ochronie i wyróżnieniu, a nie nowy koks dla tych co się spóźnili na koks.

Tymczasem, jeśli ktoś jest w stanie uzasadnić elitarną piechotę strzelecką składającą się ze szlachty rosyjskiej to oczywiście, tak na dobry początek.
    http://spotkaniazklio-slavkosnip.blogspot.com/2011/01/17-strzelcy-moskiewscy-w-epoce-bitwy.htmljest tego więcej i obszerniej w internecie. Wystarczy że wpiszesz sobie w googlarkę.
    Hohoho, czasu czy argumentacji? Jeśli ludzie mają o tym zadecydować to śmiało tylko nie zasłaniaj się takim tokiem rozumowania bo na wewnętrznym było dużo pisania, ale jakoś mało treści merytorycznej.
    Rozmowa z kimś kto zachowuje się nie kulturalnie i twierdzi że za drzewkiem jednostek siedzi osoba nie poważna nim poda swoje argumenty(w tym ruska na misiu z pepeszą) jest z góry skazana na nieporozumienie. Dlatego też rozmowa przechodzi tutaj i dlatego też nie muszę z Tobą rozmawiać;).

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Wbijam w dyskusję:
    O rajtarach moskiewskich znalazłem taki fragment:
    W czerwcu 1632 roku Rosja przystąpiła do formowania pułku rajtarii na wojnę z Polską. Rosyjscy rajtarzy, którzy zaciągani byli spośród dzieci bojarskich lub dworian, posiadali konie na własność, ale ekwipunek (dwa pistolety, rapier lub szabla, napierśnik i hełm) otrzymywali od cara. Miesięczny żołd wynosił 3 ruble i 2 ruble na paszę dla konia.
    Nie wiem jednak jeszcze co nosili pod napierśnikiem. To trzeba więc zbadać.
    Sława!

Offline Lisek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Hurt-me-plenty" since 1989
    Wpisz sobie w googlarkę, przejrzyj pierwszego lepszego bloga traktującego o XVII wiecznej wojskowości i wszystko Ci się wyjaśni. No i skoro masz ale do tego co jest to chyba koleją rzeczy jest to że sam wpierw powinieneś podać argumenty przeciw(źródła).
    W drodze. Koledzy aktualnie tłumaczą wypowiedzi rekonstruktorów którzy się tym zajmują, mówili też o dokument ale to w swoim czasie.

Cytat: Blitzwing
    Nie wiem jednak jeszcze co nosili pod napierśnikiem. To trzeba więc zbadać.

Ubiór pod napierśnikiem to "Doloman". Miał charakterystyczne rozcięcia przy dole żeby nie sprawiał problemy przy jeździe konnej.

(click to show/hide)

To może napisz co chcesz im tam tak upychać? Wiadomo że mieli wyposażenie czasami starsze od nich samych, ale nie widzę potrzeby  upychania im tam broni powtarzającej się o podobnych statystykach. Ostatnio ekwipunki zostały specjalnie odchudzone, by gracz się nie zastanawiał zbyt długo.
    Weź połącz pancernego towarzysza, z lekką kawalerią w RONie bo to mniej więcej podobna zależność i powiedz mi że nie masz natłoku ekwipunku. Tak się rysuje kwestia szlachecka i taki właśnie podział proponuj, pomiestna jako lekka, ciężką jako metalowa. Tugilyay +/- jako granica.

Co do broni można łuk zarezerwować dla lekkich, jak wstępna sugestia mówiła stworzyć lekkich z silną opcją łuczniczą.

Tymczasem, nie sądzę żeby "nie zastanawiali się zbyt długo" było słusznym argumentem żeby pozbawić gracza możliwości customizacji swojej persony.

Jak już pisałem użyje się jakiegoś filtra na itemy i oddzieli jednego od drugiego, jednostkę nazwie się jakoś bardziej ogólnikowo.
    Tobie byłoby miło jakby ktoś nazwał polskie jednostki ogólnikowo? Dokładnie to samo było przy mount and musket. Vince miał totalnie w dupie nasze zdanie mimo iż byliśmy chętni do pomocy i posiadaliśmy wiedzę, chcieliśmy mieć prawdziwą polską frakcję szczerą wobec historii. On miał to totalnie gdzieś, robił tak jak mu się to podobało bo co będzie baczył na ojczyste uczucia innych?
    Widzisz podobieństwo sytuacji?

http://spotkaniazklio-slavkosnip.blogspot.com/2011/01/17-strzelcy-moskiewscy-w-epoce-bitwy.html jest tego więcej i obszerniej w internecie. Wystarczy że wpiszesz sobie w googlarkę.
    Nie rozumiem w jaki sposób to się ma do określenia strzelców jako jednostki generalskiej lub ich szlacheckiego pochodzenia. Chcesz obalić argument to się postaraj, nie sądzę żeby to było adekwatne spychać ten obowiązek na drugą stronę bez żadnego podłoża merytorycznego.

Najpierw znajdź mi materiały mówiące o tym że używali łuków, potem porównuj ich umiejętności strzeleckie do solaków.
    Tak jak na wewnętrznym, rozwijają analizę.

Rozmowa z kimś kto zachowuje się nie kulturalnie i twierdzi że za drzewkiem jednostek siedzi osoba nie poważna nim poda swoje argumenty(w tym ruska na misiu z pepeszą) jest z góry skazana na nieporozumienie. Dlatego też rozmowa przechodzi tutaj i dlatego też nie muszę z Tobą rozmawiać;).
    A kulturalnym określisz swoje uprzedzenia do rosjan i cyniczne olewanie argumentów i źródeł historycznych? Popisałeś momentami rzeczy totalnie nieadekwatne więc potraktowali to jak było. Zresztą, to był pierwszy post, potem jak zaczeła się wymiana poglądów to kompletnie ani-mru-mru i olewactwo.
    Czy to jest definicja kultury?
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2012, 17:55:24 wysłana przez Lisek »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Mi się bardziej podoba drzewko Bartusia. Jednak jako dowódcę kawalerii byłbym bardziej skłonny przy sotniku.
    A z tego co czytałem w jednej z książce Ospreya to jednostką elitarną Carstwa Rosyjskiego byli strzelcy moskiewscy. Oni towarzyszyli carowi podczas wypraw, itp.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Lisek mieli się wypowiadać inni, na razie kilka osób poparło Twój lekko zmodyfikowany pomysł z pomiestnymi i to też nie do końca.

A ruskich nie muszę szanować i mam ku temu powody.

Czekamy na więcej opinii zatem.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Mnie bardziej podoba się opcja Liskowa.... Wyjątek to rajtarzy, zrobiłbym ich na 2 rodzaje, najemni (w wojskach najemnych, po prostu rajtaria) i moskiewskich (w kawalerii rosyjskiej)... :D

Bartus proszę cię nie nazywaj Rosjan, Ruskimi bo to jest trochę co innego... Ruś=/= Rosja... :P

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Nie znam się na tych czasach ale jednak bardziej przemawia do mnie opcja liskowa. Tym bardziej że ma kontakt z Rosjanami a oni raczej lepiej znają swoją historie od nas.
    PS.Tylko czekam aż zaczniecie się nawzajem wyzywać, liska jeszcze nigdy nie zbanowałem ;P

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    Ja także popieram liska(i chcę abyście dodali tamtą kawalerię na obrazku :D).
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Może zróbmy głosowanie od razu?
    Jednak to może mieć swoje minusy, bo mogą zacząć głosować ludzie nie zainteresowani Deluge.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    Admini mogą chyba sprawdzać kto głosował a więc  z tym nie powinno być problemu.
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Głosowanie nie ma sensu, po prostu niech każdy się wypowie, a najlepiej osoby które znają realia.

Edit:
    Jak Rosjanie zaczną nam grzebać przy modyfikacji to wyjdzie 1612 albo co gorsza Taras Bulba;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2012, 18:20:00 wysłana przez b@rtu$ »