Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381685 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1635 dnia: Kwietnia 12, 2012, 16:28:58 »
    Mam pytanie dotyczące wyboru jednostek, a więc czy w głównym wyborze będzie można wziąść kawalerię ciężką i potem przekierowuje nas na jej jednostki?.Czy jakoś inaczej planujecie pogodzić te wszystkie jednostki.
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1636 dnia: Kwietnia 12, 2012, 16:32:18 »
    Mam pytanie dotyczące wyboru jednostek, a więc czy w głównym wyborze będzie można wziąść kawalerię ciężką i potem przekierowuje nas na jej jednostki?.Czy jakoś inaczej planujecie pogodzić te wszystkie jednostki.
    Nie wiem jak Daedal to zrobi. Gdy będzie miał już coś zrobione to dopiero będzie można o tym mówić, ale Ja osobiście chciałbym żeby to wyglądało jak pisałeś.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #1637 dnia: Kwietnia 12, 2012, 17:00:15 »
    Bartus twój pomysł jest genialny, czekam tylko na moskali i bitwy morskie.

Prusak widzę tylko czekam aż w grze będą

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1638 dnia: Kwietnia 12, 2012, 17:00:26 »
    Wchodzę, patrzę post Bartusia. Myślę, że jedynie odpowiedział na kogoś post. A tu takie zaskoczenie! Mi się bardzo podoba ta odmiana. No i dodanie tak długo wyczekiwanych Moskali. Fajnie, że są teraz podziały, ale jakby miało wyglądać uzbrojenie takiego generała? Taki hetman, to chyba używał jedynie buławy.

Edit: Tymus, a nie widzisz Moskali?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #1639 dnia: Kwietnia 12, 2012, 17:02:10 »
    Mu chodzi oto że czeka aż zostaną dodani do moda :).
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1640 dnia: Kwietnia 12, 2012, 17:09:12 »
    Faktycznie, to jest przecież propozycja jak ma wyglądać wybór jednostek i jakie mogą być w modzie.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline matiflo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • O RLY?
    « Odpowiedź #1641 dnia: Kwietnia 12, 2012, 17:26:13 »
    Jak to ma tak wyglądać, to jestem za. Kiedy wyjdzie ten patch 0.6 :)?

A ty mi jaraj te baranki na Eli na grzanki.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #1642 dnia: Kwietnia 12, 2012, 18:17:28 »
    Ciekawe, tylko wg. mnie trochę tego za dużo. Wybór byłby bardzo trudny, podłączam się do pytania matiflo :)

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1643 dnia: Kwietnia 12, 2012, 18:20:58 »
    Wchodzę, patrzę post Bartusia. Myślę, że jedynie odpowiedział na kogoś post. A tu takie zaskoczenie! Mi się bardzo podoba ta odmiana. No i dodanie tak długo wyczekiwanych Moskali. Fajnie, że są teraz podziały, ale jakby miało wyglądać uzbrojenie takiego generała? Taki hetman, to chyba używał jedynie buławy.
    U Moskali np tak:
    (click to show/hide)
    Na pewno powinien się wyróżniać na polu walki, a uzbrojony też dobrze będzie choć tylko w jakieś szable i pistolety(oprócz buławy).

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1644 dnia: Kwietnia 12, 2012, 18:24:38 »
    Mnie podział się bardzo podoba... Wyjątkiem są jednostki najemne praktycznie takie same dla RoN-u, Szwecji i Rosji... Ja stworzyłbym najemników jako osobna frakcję do przyłączenia do dowolnej frakcji "głównej"...
    Inną wątpliwość mam co do spahisów (sipahów), nie byli oni dzieleni ze względu na zawodowy/niezawodowy... Byli po prostu lenną kawalerią turecką... sry sprawdziłem, dzielili się na lennych (timariotów) i żyjących z żołdu... :D  Dzielili się janczarzy na tzw. "Wysokiego progu", podległe bezpośrednio sułtanowi i "jerli"
    ...
    Co do turków mam jeszcze kilka nazw: (wszystkie podaje z książki "Elajat Kamienicki")
    -ałajbej (alaybeyi) - pułkownik, dowódca kawalerii lennej na danym obszarze (sandżaku, może być też np. sandżakbej)
    - bej/emir - to to samo ale jedno po persku (emir) a drugie turecku,
    - bejlerbej (beylerbeyi) - coś w rodzaju gubernatora i najwyższego dowódcy wojskowego na terytorium prowincji
    - beszli (besli) - żołnierz wojsk lokalnych
    - czorbadży (corbaci) - oficer janczarów
    - dżebedżi - zbrojmistrz (może się przyda)
    - faris (farisan) - lekka jazda
    - gulam - giermek
    - humbaradży (humbaraci) - bombadier (może być kanonier)
    - kałga - dowódca jednego skrzydła (prawego) jazdy tatarskiej
    - nuredin - dowódca lewego skrzydła...
    - kapudan pasza- wielki admirał floty osmańskiej
    - lagymdży (nasi langbedzy) saperzy
    - martolozi - milicja obywateli, coś jak policja/ pomocnicy do spraw wszelakich
    - serdengeczti - doborowe oddziały wysyłane do szczególnie trudnych zadań
    - subaszy (subasi) oficer sipahów (spahisów)
    - toparabadży - żołnierz formacji odpowiedzialnej za transport dział (przyda się :P )
    - topczy (topci) - artylerzysta
    ...
    To tyle jeśli znajdę jeszcze jakieś nazwy które mogły by być przydatne to napiszę :D
    Nazwy w nawiasach są po turecku tylko beż "ślimaczków" przy niektórych literach bo nie mam pojęcia jak je napisać :D
    Jeśli byłyby potrzebne informacje o Turkach wgl. to służe pomocą :) W ramach możliwości kilku książek które posiadam :P

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #1645 dnia: Kwietnia 12, 2012, 18:26:31 »
    Mi się moskale zawsze kojarzyli z tłumem chłopów z jakąś prymitywną bronią, tylko przywódca wyglądał lepiej.
    Ale rozumiem-balans ;)

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1646 dnia: Kwietnia 12, 2012, 18:42:14 »
    Podział wygląda bardzo dobrze, ale mam jedno ważne zastrzeżenie: Pułkownik i chorąży powinni być zablokowani dopóki nie będzie co najmniej X graczy w danej grupie armii.
    Przykładowo, pułkownik i chorąży piechoty powinni być dostępni dopiero, gdy w grze jest nie mniej niż 5-8 piechurów wszelkiego rodzaju. (do ustalenia)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1647 dnia: Kwietnia 12, 2012, 18:57:54 »
    Podział wygląda bardzo dobrze, ale mam jedno ważne zastrzeżenie: Pułkownik i chorąży powinni być zablokowani dopóki nie będzie co najmniej X graczy w danej grupie armii.
    Przykładowo, pułkownik i chorąży piechoty powinni być dostępni dopiero, gdy w grze jest nie mniej niż 5-8 piechurów wszelkiego rodzaju. (do ustalenia)
    Chciałbym by byli zablokowani i jest już jakiś pomysł na to, ale póki co nie zdradzam.

Mnie podział się bardzo podoba... Wyjątkiem są jednostki najemne praktycznie takie same dla RoN-u, Szwecji i Rosji... Ja stworzyłbym najemników jako osobna frakcję do przyłączenia do dowolnej frakcji "głównej"...
    Inną wątpliwość mam co do spahisów (sipahów), nie byli oni dzieleni ze względu na zawodowy/niezawodowy... Byli po prostu lenną kawalerią turecką... sry sprawdziłem, dzielili się na lennych (timariotów) i żyjących z żołdu... :D  Dzielili się janczarzy na tzw. "Wysokiego progu", podległe bezpośrednio sułtanowi i "jerli"
    ...
    Co do turków mam jeszcze kilka nazw: (wszystkie podaje z książki "Elajat Kamienicki")
    -ałajbej (alaybeyi) - pułkownik, dowódca kawalerii lennej na danym obszarze (sandżaku, może być też np. sandżakbej)
    - bej/emir - to to samo ale jedno po persku (emir) a drugie turecku,
    - bejlerbej (beylerbeyi) - coś w rodzaju gubernatora i najwyższego dowódcy wojskowego na terytorium prowincji
    - beszli (besli) - żołnierz wojsk lokalnych
    - czorbadży (corbaci) - oficer janczarów
    - dżebedżi - zbrojmistrz (może się przyda)
    - faris (farisan) - lekka jazda
    - gulam - giermek
    - humbaradży (humbaraci) - bombadier (może być kanonier)
    - kałga - dowódca jednego skrzydła (prawego) jazdy tatarskiej
    - nuredin - dowódca lewego skrzydła...
    - kapudan pasza- wielki admirał floty osmańskiej
    - lagymdży (nasi langbedzy) saperzy
    - martolozi - milicja obywateli, coś jak policja/ pomocnicy do spraw wszelakich
    - serdengeczti - doborowe oddziały wysyłane do szczególnie trudnych zadań
    - subaszy (subasi) oficer sipahów (spahisów)
    - toparabadży - żołnierz formacji odpowiedzialnej za transport dział (przyda się :P )
    - topczy (topci) - artylerzysta
    ...
    To tyle jeśli znajdę jeszcze jakieś nazwy które mogły by być przydatne to napiszę :D
    Nazwy w nawiasach są po turecku tylko beż "ślimaczków" przy niektórych literach bo nie mam pojęcia jak je napisać :D
    Jeśli byłyby potrzebne informacje o Turkach wgl. to służe pomocą :) W ramach możliwości kilku książek które posiadam :P

Najemnicy nie będą podobni, będzie tylko podobne ich pochodzenie, a że przeważnie były to podobne nacje...
    Oddzielna nacja najemników była by za silna i uniemożliwiała by organizowanie badziej złożonych walk. Poza tym najemnicy to nie nacja;)

Kilka nazw dla turków pewnie się przyda. Niestety nie będzie raczej miejsca na dowódców konkretnych jednostek, muszą wystarczyć ogólni...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2012, 19:04:27 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1648 dnia: Kwietnia 12, 2012, 21:11:35 »
    Hmmm... a czemu tylko RON ma swoje jednostki morskie? Takiej Szwecji też by się przydały.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1649 dnia: Kwietnia 12, 2012, 23:43:37 »
    Przeoczenie;)