Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380440 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1020 dnia: Lutego 12, 2012, 11:22:45 »
    Zgodnie z moimi obawami, zbyt silny nerf dla muszkietów wywołał porównania do musket moda. :p Proponuję poważnie rozważyć zwiększenie prędkości długiej broni palnej o 5-10 punktów.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1021 dnia: Lutego 12, 2012, 13:30:33 »
    Ja natomiast chce ruszyć temat pikinierów.fajna sprawa z ta ustawiana pika tylko ze...
    Jednostki konne posiadające piki jak np pancerny jedzie pikiniera bez większych problemów.Przydała by się dłuższa ta pika dla pikinierów.Oczywiście Szwedzi powinni mieć dłuższą.A kopie Husarskie powinny być od każdej piki dłuższe.

« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2012, 14:20:56 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1022 dnia: Lutego 12, 2012, 13:44:21 »
    Odnośnie pik. Nastawianie ich działa przeciwko piechocie? Bo podobno nie działa, co jest dość dziwne. O ile jedna pika nie powinna stanowić zagrożenia, to już kilku pikinierów powinno stanowić blokadę nie do przejścia. Doskonale nadawałoby się to na inwazję, gdzie szereg pikinierów powinien dziesiątkować boty.
    A co do inwazji, to wg mnie osłabienie muszkietów nie miało zbyt dobrego wpływu na ten tryb. W 0.4 inwazja polegała głównie na strzelaniu i wycofywaniu się na przygotowane wcześniej pozycje (zamek w Orlim Gnieździe, okopy w Wagenburgu, itp). Teraz, po jednej salwie wszyscy rzucają się na boty w szablami, co moim zdaniem jest wbrew głównym założeniom tego trybu, czyli właśnie strzelaniu i wycofywaniu się.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #1023 dnia: Lutego 12, 2012, 13:48:28 »
    Bartus mówił że doda więcej obrażeń z muszkietu . (najlepiej tak aby każdy muszkiet mógł kogoś zabić)
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1024 dnia: Lutego 12, 2012, 14:14:25 »
    Doskonale nadawałoby się to na inwazję, gdzie szereg pikinierów powinien dziesiątkować boty.

Że co proszę? Szereg stojących nieruchomo patyków ma być postrachem piechoty? No to może dodajmy damage gdy ktoś wpada na drzewo?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1025 dnia: Lutego 12, 2012, 14:36:00 »
    Że co proszę? Szereg stojących nieruchomo patyków ma być postrachem piechoty? No to może dodajmy damage gdy ktoś wpada na drzewo?
    Złośliwość złościwością ale konie miały ginąć po wjechaniu w ścianę i drzewo też ;P

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1026 dnia: Lutego 12, 2012, 14:38:38 »
    Złośliwość złościwością ale konie miały ginąć po wjechaniu w ścianę i drzewo też ;P

Dopóki piechota nie nauczy się biegać 40 km/h, sugestia Raddeo pozostanie czystym absurdem. :)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1027 dnia: Lutego 12, 2012, 16:11:52 »
    A spróbuj sobie wbić w ziemię, pod kątem, dwa szeregi długich "stojących nieruchomo patyków" po czym sprintem w nie wbiegnij. Jak chcesz mieć bardziej realistyczną sytuację to załatw kilku kolegów, żeby cały czas popychali Cię od tyłu. Ale od razu mówię, że nie biorę odpowiedzialności za Twoje życie i zdrowie.
    Jeśli nie chcesz ryzykować, to na szybko obliczyłem energię kinetyczną strzały uderzającej stojącego człowieka i człowieka uderzającego w stojącą pikę. Dla strzały o masie około 60gram przy prędkości 40m/s energia kinetyczna to około 48J. Dla człowieka o masie 80kg biegnącego z prędkościa 2m/s otrzymujemy około 160J. Mogłem się pomylić z trakcie zbierania danych albo obliczeń, ale to i tak ponad 3 razy więcej. Skoro strzała może zabić, to myślisz, że wbiegnięcie na pikę jest nieszkodliwe? Uwzględniając, że na od tyłu napiera na Ciebie tłum ludzi (botów na inwazji) i nie masz możliwości uniknięcia piki, to raczej jest to broń niebezpieczna. Inaczej, nikt nie używałby ich do zatrzymywania koni, bo przecież są jeszcze większe i cięższe od ludzi, więc powinny przejechać po pikinierach. A jednak używano pik i to dość długo...

Ferie mi się zaczęły i nagle muszę energię liczyć ;)
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1028 dnia: Lutego 12, 2012, 16:16:41 »
    Tak, wszystko świetnie. To jeszcze znajdź mi gracza, który potrafi odbić strzałę mieczem. Bo widzisz, pikę można zablokować jednym ruchem myszki, a wróg nacierający na pikiniera z nachyloną czyni go kompletnie bezbronnym, bo mając nastawioną pikę ten nie można się ruszać. :) Pika to dobra broń, gdy się nią dźga. Z nastawionej nie może zadawać żadnych obrażeń (choćby z racji mnóstwa teamkilli, które będzie powodować obracający się w kółko pikinier).

EDIT: Zarzucono mi nieprzejrzystość wypowiedzi. :D Wyjaśnię, o co mi chodziło.

Jeżeli nastawiona pika będzie samoczynnie ranić, to znaczy że pikinier jej używający jest nieśmiertelny dla broni do walki wręcz, bo nie ma możliwości się do niego zbliżyć. Czy to nie jest absurdalne? Nawet blokowanie nie pomoże, bo pochylenie piki nie jest traktowane jako konwencjonalny atak. Poza tym, pikinierzy będą ranić się pikami, jeżeli któryś się poruszy w szeregu.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2012, 16:56:34 wysłana przez Hofiko »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1029 dnia: Lutego 12, 2012, 16:54:22 »
    Tyle że nikt nie jest takim głupkiem żeby wbiec na rozpędzoną pikę. Można je unieszkodliwić próbując wyrwać z rąk przeciwnika, przyduszając butami lub odpychając szablami. Pikinierzy zabijali ludzi bo włóczniami zadawali ciosy, a nie trzymali je nieruchomo :D:D
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1030 dnia: Lutego 12, 2012, 20:49:36 »
    Czemu wzmocniliście łuczników? teraz Polscy jeźdźcy z lukami są tak silni jak mongołowie z Wfasa...

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1031 dnia: Lutego 12, 2012, 23:07:45 »
    Idee odnośnie pistoletów.
    1. Nie lepiej dwulufowemu pufferowi dać dwa tryby (oba jako pistolet) zamiast aktualnego rozwiązania? Pizwoli to przeładowywać broń bez potrzeby oddania drugiego strzału (np. Gdy pierwszy zabije wroga). Poza tym wydłuży to czas przeładowywania, więc urealni tą broń.

2. Czy lontu w pistolecie i muszkiecie z zamkiem lontowym nie trzeba było zapalić przed strzałem? Jak granaru? Jeśli nie strzelimy, to lont gasł by i trzeba by zapalać go od nowa. W zamian za to można zwiększyć obrażenia i celność. Bo wadą tej broni była chyba potrzeba zapalania lontu nie słabe obrażenia...

EDIT: No tak, zapomniałem o uderzaniu kolbą. Ale faktycznie nikt go nie używa. Jeśli kogoś stać na najlepszy pistolet, to raczej ma też rapier.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2012, 23:46:21 wysłana przez Raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1032 dnia: Lutego 12, 2012, 23:24:07 »
    1. Pomysł nie głupi, bo to atakowanie kolbą od pistoletu to tylko taki smaczek, który jest, ale którego i tak w walce nikt nie używa.
    2. Lont żarzył się bardzo wolno cały czas podczas aktualnego używania broni.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1033 dnia: Lutego 13, 2012, 01:54:00 »
    Zgodnie z moimi obawami, zbyt silny nerf dla muszkietów wywołał porównania do musket moda. :p Proponuję poważnie rozważyć zwiększenie prędkości długiej broni palnej o 5-10 punktów.
    Heh, dodanie tych 5ptk sprawiło by że broń była by szybsza niż wcześniej. Także bez sensu. Ja się świetnie bawiłem tym że dłużej można do siebie postrzelać. Dłuższe ładowanie to potrzeba lepszego dobierania celu, współgrania z pikinierami itd itp... Ogólnie im trudniej tym więcej randomerów współpracujących ze sobą(co już teraz jest zauważalne).
    Idee odnośnie pistoletów.
    1...
    2...
    1. Chyba niepotrzebne kombinowanie. Dwulufowy i tak daje więcej siły rażenia niż zwykły. Chociaż pomysł w niektórych momentach byłby bardzo przydatny i realny.
    2. Nie zapalano przed strzałem, tylko przed walką. Żadna broń z zamkiem lontowym nie jest mniej celna ani nie zadaje mniejszych obrażeń od swojego odpowiednika z innym zamkiem. Także zawracasz nam głowę.
    Wyprzedzając Twoją kolejną wypowiedź pistolet lontowy nie był już produkowany masowo  w tych czasach. Dodałem go do gry jako słabą broń, którą wiele osób było w stanie sobie wytworzyć samemu. Co za tym idzie nie była by wykonana dokładnie i w połączeniu z krótką lufą nie ofiaruje zbyt wiele.
    Ja natomiast chce ruszyć temat pikinierów.fajna sprawa z ta ustawiana pika tylko ze...
    Jednostki konne posiadające piki jak np pancerny jedzie pikiniera bez większych problemów.Przydała by się dłuższa ta pika dla pikinierów.Oczywiście Szwedzi powinni mieć dłuższą.A kopie Husarskie powinny być od każdej piki dłuższe.
    Samotny pikinier nie zdziała wiele przeciwko kawalerzyście, bo ten go okrąży. Uważam że Twoja opinia nie jest prawdziwa i nie potrafię sobie wyobrazić że jadący pancerny na rozstawionego szwedzkiego pikiniera wygrywa. Jeśli zaatakował Cię od boku i nie zdążyłeś zareagować lub nie był to szwedzki pikinier to nie rozumiem czego wymagasz?
    Czemu wzmocniliście łuczników? teraz Polscy jeźdźcy z lukami są tak silni jak mongołowie z Wfasa...
    Pewnie zmniejszę szybkość strzelania z łuku
    Moje uwagi, głównie odnośnie nowych map:
    - moim zdaniem jest za mało czapek dla RON do klas piechoty głównie ledwo 3-4 rodzaje.
    - dodać "podgoloną głowę", czyli typowe dla szlachciców podgalanie głowy po bokach, rzecz bardzo klimatyczna i dziwię się dlaczego jej nie ma.
    -moim zdaniem wystarczy, ale zawsze możesz zrobić kilka;)
    -pewnie będzie dodana, bo to podstawa.
    1. Ponieważ?
    2. To jest problem. W 0.4, jak miało się 3k złota na start, to 160d za czapkę to był pryszcz. teraz, jak ma sie 1k, a broń jest droższa to nie jest wesoło...
    3. Tu mi bardziej chodzi o racjonalizm. Pancerny może mieć darmowa misiurkę, ale nie az tak słabą. Swoją drogą, uważam, że pancerze są za słabe. płytówka pikiniera dająca 28 ochrony? Coś jest nie tak...
    4. mam odjeżdżać pól mapy od niego? To po co mi ten koń takim razie?
    5. Przydałoby się.
    1. ponieważ to nie kung-fu panda;)
    2.Cierpliwości, zapewne zdajesz sobie sprawę ile jest broni i przedmiotów i wiesz też ile czasu zajmie poukładanie tego w całość. Mam gotowy plik exel, w który będę wrzucał dane. Do tej pory nie widziałem skarg na broń która została już policzona od nowa.
    3.Ile według Ciebie powinna mieć ochrony? To ważne bo jeszcze tej zbroi nie przeliczałem.
    4.Dziwne pytania, ale dobra. Kończy Ci się amunicja to walczysz rapierem. Masz możliwość wycofać się kawałek i nabić pistolet to to robisz. Jaki problem? Dodać Ci skrót klawiszowy, który nabije Ci pistolety od razu?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 02:15:50 wysłana przez b@rtu$ »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1034 dnia: Lutego 13, 2012, 07:56:31 »
    Chciałem tylko wtrącić trzy grosze apropos pikinierów:
    Wczoraj na inwazji na Last Standing czy jakoś tak trójka szwedzkich pikinierów, przypadkowych graczy, była w stanie powstrzymywać, zabijać i unicestwiać boty w wąskim przejściu, po rozwaleniu bramy przez boty... Dzięki temu stojący na górze strzelcy mogli spokojnie wystrzelać motłoch cisnący się w.w. przejściem... Gdy pikinier został zastrzelony, a drugi stracił/wyrzucił pikę, nawet salwa z armaty nabitej kartaczami nie powstrzymała botów i szybko wybiły one strzelców... :D
    Jak widać piki stanowią dużą siłę w modzie, także dzięki udeżeniu z góry, którego boty jakoś nie chcą parować ;P