Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381481 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #825 dnia: Stycznia 11, 2012, 22:02:04 »
    Tak na rozluźnienie dyskusji: A jednak się kręci!

(click to show/hide)

Niby nic takiego... Ale dla mnie kolejne warbandowe "niestety się nie da" zostało skopane w tyłek i wyrzucone za drzwi.

Dobra, wszyscy się zachwycali włosami z pod czapki, ale chyba nikt nie zauważył nowego modelu głowy.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #826 dnia: Stycznia 11, 2012, 22:06:38 »
    Dobra, wszyscy się zachwycali włosami z pod czapki, ale chyba nikt nie zauważył nowego modelu głowy.

Myślę że wszyscy zauważyli... Ale chodziło o włosy, więc komentowano włosy. :P
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #827 dnia: Stycznia 11, 2012, 23:47:32 »
    Te włosy (oraz paskudna czapka) znacznie bardziej przykuwają uwagę, niż ta... twarz.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #828 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:06:58 »
    Chciałem zaprezentować mapy w innym temacie, ale skoro wszyscy wklejają tutaj screeny to ja też tak zrobię.

(click to show/hide)

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #829 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:10:14 »
    Screeny na pewno pochodzą z WB? :>
    Są tak niesamowite ze trudno uwierzyć, gratulacje.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #830 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:17:51 »
    Kontynuując temat dodatkowych jednostek:

Mogę zrobić tak by jednostki były bardziej ogólne, poza jednostkami bardzo charakterystycznymi dla nacji jak np Husaria.

Menu wyboru jednostki wszyscy wiedzą jak wygląda, moja propozycja jak może to wyglądać:
    -Husaria bez zmian
    -Średnia kawaleria(pancerni)bez zmian
    -Rajtaria(mimo żę jest to kawaleria podobna do husarii lub pancernych to jest jednostką walczącą inaczej i powinna być oddzielnie)
    -Lekka kawaleria(tu jak jest czyli ubrania dla tatarów, szlachty, lisowczyków itd itp.)
    -Piechota polska(może być też inna nazwa, ale bardzo ogólna dla piechoty wybranieckiej, dymnej, hajduków i pikinierów)
    Jak umieścić strzelców i pikinierów w jednym? Z tego co pamiętam są blokady na broń drzewcową(czyli biorąc muszkiet nie zabierzesz piki).
    Problem będzie ze statystykami, bo trzeba by to jakoś uogólnić, w przypadku polaków byłoby jeszcze jakoś znośnie, bo Polacy raczej lepiej się bili niż strzelali. Więc jakoś dało by się to ogarnąć.
    -INŻYNIER bez zmian.

Daje to nam sześć jednostek, więc można by jeszcze coś dodać jakąś jednostkę autoramentu cudzoziemskiego.

Inne nacje podobnie bym przerobił.
    Kozacy i Tatarzy raczej bez zmian pozostaną.
    U szwedów piechotę podzielił bym na autorament narodowy i zaciężne?

System blokad polegałby na tym że można by zabrać albo ciężkie pancerze i piki, albo długą broń palną.
    Nowi gracze mogli by mieć z tym problem, bo jeśli początkowo wybrana będzie długa broń palna to może nie wiedzieć że ma zablokowaną pikę i ciężkie pancerze, bo żeby je dostrzec musiałby wyrzucić muszkiet.

Także słucham propozycji? Coś z tym robimy czy ma zostać jak jest?

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #831 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:20:37 »
    Ładne... Bardzo ładne ;) Przez ten cmentarz aż musiałem się za siebie obejrzeć... :D
    Podoba mi się również ten skalny bastion, czy jak to tam zwać... :)
    Czy na pierwszej mapie (1,2 screen) nie ma za dużo drzew przypadkiem??? Coś lagi wyczuwam przez skórę :P

Edit up ^^
    Myślę że wystarczy napisać w opisie dosyć prostym ingliszem że można wziąść albo to albo to i sprawa z głowy... Ewentualnie po włączeniu pola wyboru ekwipunku wyczyścić miejsca na broń i stroje żeby przy wyświetleniu listy wszystkie (bronie, zbroje) były widoczne...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2012, 17:24:00 wysłana przez wolfer »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #832 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:24:01 »
    Kontynuując temat dodatkowych jednostek:

Mogę zrobić tak by jednostki były bardziej ogólne, poza jednostkami bardzo charakterystycznymi dla nacji jak np Husaria.

Menu wyboru jednostki wszyscy wiedzą jak wygląda, moja propozycja jak może to wyglądać:
    -Husaria bez zmian
    -Średnia kawaleria(pancerni)bez zmian
    -Rajtaria(mimo żę jest to kawaleria podobna do husarii lub pancernych to jest jednostką walczącą inaczej i powinna być oddzielnie)
    -Lekka kawaleria(tu jak jest czyli ubrania dla tatarów, szlachty, lisowczyków itd itp.)
    -Piechota polska(może być też inna nazwa, ale bardzo ogólna dla piechoty wybranieckiej, dymnej, hajduków i pikinierów)
    Jak umieścić strzelców i pikinierów w jednym? Z tego co pamiętam są blokady na broń drzewcową(czyli biorąc muszkiet nie zabierzesz piki).
    Problem będzie ze statystykami, bo trzeba by to jakoś uogólnić, w przypadku polaków byłoby jeszcze jakoś znośnie, bo Polacy raczej lepiej się bili niż strzelali. Więc jakoś dało by się to ogarnąć.
    -INŻYNIER bez zmian.

Daje to nam sześć jednostek, więc można by jeszcze coś dodać jakąś jednostkę autoramentu cudzoziemskiego.

Inne nacje podobnie bym przerobił.
    Kozacy i Tatarzy raczej bez zmian pozostaną.
    U szwedów piechotę podzielił bym na autorament narodowy i zaciężne?

System blokad polegałby na tym że można by zabrać albo ciężkie pancerze i piki, albo długą broń palną.
    Nowi gracze mogli by mieć z tym problem, bo jeśli początkowo wybrana będzie długa broń palna to może nie wiedzieć że ma zablokowaną pikę i ciężkie pancerze, bo żeby je dostrzec musiałby wyrzucić muszkiet.

Także słucham propozycji? Coś z tym robimy czy ma zostać jak jest?

Byłbym raczej przeciwko łączeniu Hajduków z pikinierami. Pewnym problemem w WFaSie jest brak przewagi piechoty nad strzelcami nawet w walce wręcz, coś takiego by to pogłębiło. I działa to w drugą stronę, pikinierzy by strzelali jak zawodowi muszkieterzy? Jakoś nie stroi. Ale jeżeli już tak zrobicie, to fakt, zwolniłoby się miejsce dla jednej jednostki obcego autoramentu.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #833 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:30:18 »
    Pię.
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:17:10 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #834 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:13:13 »
    Od biedy można też zrobić więcej oddzielnych jednostek, ale trzeba by też wymyślić więcej jednostek dla innych nacji.
    Ogólnie jak o tym myślę to chyba lepiej żeby na razie zostało jak jest.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #835 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:30:24 »
    Od biedy można też zrobić więcej oddzielnych jednostek, ale trzeba by też wymyślić więcej jednostek dla innych nacji.
    Ogólnie jak o tym myślę to chyba lepiej żeby na razie zostało jak jest.

Moim zdaniem najlepiej w chwili obecnej dodać do istniejących już jednostek nowe ubrania, bronie i blokady. Takie rozwiązanie jest w miarę proste i mało konfliktowe.

Oktawian: dacie nowe screeny również na TW i moddb?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2012, 18:38:16 wysłana przez Ensis »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #836 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:38:00 »
    umm.. chcecie łączyć pikiniera ze strzelcem, by dac miejsce na jednostkę obcego autoramentu? IMO bezsens. Już lepiej połączyć pikiniera naszego i obcego aut. w jedno, oraz hajduka i muszkietera w jedno. To chyba jest trochę bardziej sensowne, nie sądzicie?

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #837 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:39:34 »
    umm.. chcecie łączyć pikiniera ze strzelcem, by dac miejsce na jednostkę obcego autoramentu? IMO bezsens. Już lepiej połączyć pikiniera naszego i obcego aut. w jedno, oraz hajduka i muszkietera w jedno. To chyba jest trochę bardziej sensowne, nie sądzicie?

Zdecydowanie popieram.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #838 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:40:23 »
    Mapki super, denerwuje mnie jedynie wciąż ta architektura średniowieczna :P Nowe modele budynków powinny być w przyszłości dodane.
    Sława!

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #839 dnia: Stycznia 12, 2012, 19:03:35 »
    Mapki super, denerwuje mnie jedynie wciąż ta architektura średniowieczna :P Nowe modele budynków powinny być w przyszłości dodane.

Spokojnie, już się coś w tej sprawie dzieje.