Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381200 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #465 dnia: Października 09, 2011, 21:17:18 »
    W nowej wersji zniknie stary limit husarzy i inżynierów.

Zamiast tego będzie nowy system z procentowymi limitami dla każdej jednostki. Limity są już ustawione, tak jak w poście Bartusa powyżej. Admini będą mogli je dowolnie zmieniać:

0 - limit wyłączony
    1 - nie można wcale wybrać jednostki
    2-99 - jaki procent całego zespołu może stanowić dana jednostka, czyli przy ustawieniu np. husarza na 25, to co czwarty gracz będzie mógł wziąć tę jednostkę.

Zmiany wchodzą w życie dopiero po kliknięciu na "Apply", inaczej nie są zapamiętywane. "Reset to default" resetuje limity do wartości ustawionych przeze mnie (z postu Bartusa). Zastanawiam się czy nie dodać jeszcze opcji "Set to server default" i "Reset to server default", co może być przydatne do przywracania wartości standardowych dla serwera po jakimś evencie. Jeśli będzie zapotrzebowanie, to się dorobi. ;)

Dodatkowo, inżynierów nie będzie można wybrać na tryb deathmatch i duel (jeśli będą zdecydowane sprzeciwy, to mogę to odblokować).

Gratisowo dorzucam jeden screen przedstawiający nowy "ficzer" moda (pomysł Bartusa). ;)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #466 dnia: Października 09, 2011, 21:19:01 »

Uwielbiam was! ^^

Tak się ucieszyłem, że aż zapomniałem spytać. :D Czy mieszanie frakcji jest dowolne, czy też jest to ustawione na sztywno?
    « Ostatnia zmiana: Października 09, 2011, 22:50:35 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #467 dnia: Października 09, 2011, 23:01:41 »

To jest to! :D
    jak również dołączam się do pytania Hofika. Chociaż jestem prawie pewien, że znam odpowiedź. :P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #468 dnia: Października 09, 2011, 23:28:57 »
    Są wszystkie kombinacje mieszanych frakcji. Można zagrać nawet dwie frakcje na dwie frakcje, jeśli zajdzie potrzeba. ;)

Aby jednak nie robić zbyt wielkiego burdelu i aby nie psuć balansu (oraz klimatu), podwójne frakcje będą przeznaczone głównie na specjalne eventy. Zwykły gracz nie może rozpocząć polla na podwójne frakcje. Taką bitwę może ustawić tylko admin - albo poprzez ręczny start mapy, albo poprzez głosowanie.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #469 dnia: Października 10, 2011, 10:25:30 »
    Good job.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #470 dnia: Października 10, 2011, 18:58:42 »
    Co do proponowanych przez bartu$a procentów: Po co u Chanatu ograniczenie, skoro ci nie mają żadnych garłaczy i tego typu rzeczy?

W dodatku husarz - Zauważyłem, że stracił na znaczeniu, ponieważ grupa łuczników konnych eliminuje go i konia(kolejność dowolna). Jeśli zostaną usunięte pistolety, to uważam, że ograniczenie w ogóle nie będzie potrzebne.

(Nie grałem trochę, jeśli się coś zmieniło i nie mam gdzieś racji to z góry przepraszam)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #471 dnia: Października 10, 2011, 20:25:57 »
    Husarz nie był jednostką uniwersalną, tatarzy mieli nad nimi przewagę(to co piszę Solejók). Tym ruchem chciałbym zmusić graczy do współpracy. Husarz zawsze miał wsparcie pancernych i ogólnie lekkiej kawalerii, a Ci już mogą walczyć z tatarem skutecznie.
    Husarz nie ma pistoletów od początku, ale może je sobie dokupić.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #472 dnia: Października 10, 2011, 20:33:50 »
    Ważne by w tym modzie każda "klasa" miała swoja antyklase ...

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #473 dnia: Października 10, 2011, 20:35:36 »
    mozna wiedziec kiedy wyjdzie ta aktualizacja ? bylo mowione, ze za kilka tygodni a wlasnie kolo tylu minelo

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #474 dnia: Października 10, 2011, 20:49:57 »
    mozna wiedziec kiedy wyjdzie ta aktualizacja ? bylo mowione, ze za kilka tygodni a wlasnie kolo tylu minelo

Ćśśś! Jak jeszcze trochę pobędą pod presją, to może jeszcze jakiś ficzer wpadnie! :D

Ważne by w tym modzie każda "klasa" miała swoja antyklase ...

Nie ma w WFaSie terminatora. Na każdego jest sposób (oprócz Tatarskiej kawalerii, ale znerfi się łuki, to to zniknie).
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Solejók

• Użytkownik
    « Odpowiedź #475 dnia: Października 10, 2011, 21:04:46 »
    Czy ja wiem z tą tatarską kawalerią.. Na zamkniętych sobie nimi nie pograsz, jak konie padną, to z nimi słabo.. Ale wydaje mi się, że w tym modzie jakoś inaczej się strzela.. Mianowicie ja nie potrafiąc grać łukiem trafiam banie z daleka jak jakiś Hitman. To właśnie przydałoby się zmienić :P

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #476 dnia: Października 10, 2011, 21:10:49 »
    Oczywiście, na Krakowie i Manorze żółci dostają łomot, ale na Valley, Wagenburgu i Forcie po prostu nie ma na nich sposobu. A co do łuków, moim zdaniem w WFaSie ich celność jest bardzo niska, oczywiście jak na standardy WB, gdzie w native można w ułamku sekundy złożyć się do strzału, wycelować i strzelić banię z 30 metrów. Co do tego jest dobrze, tylko moim zdaniem strzał jest za dużo. Obecnie łucznik może sobie naparzać strzałkami jak leci, i nawet jak strzela słabo, to w końcu trafi. Gdyby zabrać z każdego kołczanu ze trzy strzały, byłoby już lepiej, bo myśleliby nad każdym strzałem. A po 0.5 potęga łuku objawi się jeszcze bardziej, bo potężny nerf dostaną pistolety, ich jedyni wrogowie w bitwach konnych.

Offline Solejók

• Użytkownik
    « Odpowiedź #477 dnia: Października 10, 2011, 21:15:16 »
    Jeśli tak, to nie mówmy tutaj tylko o Chanacie, bowiem kiedy grałem Plastunem u Kozaków to zawsze mnie irytowała grupa szlachciców z łukami na koniach. Albo powinno się ich ograniczyć (anty-spam strzałami) albo ogółem znerfić łucznictwo.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #478 dnia: Października 10, 2011, 21:17:28 »
    Zgadza się, Polacy też to mają, ale jedna różnica: konie. Tatarzy mają o niebo szybsze. To daje im pierwszeństwo we wk****aniu piechoty.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #479 dnia: Października 10, 2011, 22:23:47 »
    Dobrym pomysłem byłoby też spowolnić(jeszcze bardziej) łuki. Nadal są za szybkie(moim skromnym zdaniem). No i na szczęście Polscy szlachcice (w końcu!) nie będą lepszymi HA niż Tatarzy...
    Dodałbym też jakiś (słaby?) pistolecik Otomanom, bo trochę im smutno. Jako jedyna "cywilizowana" frakcja ich nie posiadają.

Jakiś czas temu była mowa o ewentualnej możliwości dodania animacji chowania broni, by spowolnić zmiany. Coś w tym kierunku było robione/pomyślane?