Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381632 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #450 dnia: Września 15, 2011, 23:59:35 »
    Kawał dobrej roboty, nakrycia głowy wyglądają świetnie, za wyjątkiem tego pierwszego. Technicznie zastrzeżeń nie mam, aczkolwiek wygląda trochę... dziwnie.
    ....
    Ten wizerunek rajtara przypomina mi o czymś, jak już o modelach mowa: ten pancerz rajtarski, który obecnie kosztuje osiem kafli. Czy planujesz go podrasować? Tekstura jest chyba nie pierwszej świeżości, i ten żółty gryzie. :)
    Pikinierzy nosili między innymi takie czapki pod hełmem, widziałem też takie u strzelców wyborowych na obrazku z ospreia(wiem to żadne źródło), ale i na jakims starszym rysunku takie coś widziałem, dodatkowo chciało mi się więc oto jest;)

Ogólnie ciężkie pancerze Szwedzkie są w rozsypce, wiec i ten przejrzę raz jeszcze.

Odnoście cen itemów to wiele się zmieniło(w tej chwili buty, rękawiczki, broń biała i konie nie sa jeszcze obliczone od nowa).
     Pozdrawiam

Edit:
    Gryzie mnie pewna sprawa już od dłuższego czasu. Niemal wszystkie bronie(oprócz pufferów) maja taka sama teksturę lufy... Sugerowałbym, byście wprowadzili trochę różnorodności... Dla przykładu, Taki Polski Hajduk. Wszystkie jego muszkiety wyglądają prawie tak samo. (ten sam kolor i lufa)
    I tak przy okazji, powie mi ktoś w końcu, do czego służą arkebuzy? Bo kurcze, One póki co ssą. W dosłownie niczym nie są lepsze od muszkietów... Chyba, że o czymś nie wiem.

Powiem szczerze że broń palną chciałem na razie kształtem poprawnie zrobić, a tekstura jest wielokrotnego użytku(poza pufferami, arkebuzami, janczarkami).
    Kiedyś na pewno to urozmaicę.

EDIT:
    Nowy lekki pancerz husarski.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Września 17, 2011, 15:18:17 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #451 dnia: Września 17, 2011, 18:00:15 »

Świetny. Rozumiem, że to będzie domyślny, darmowy armor dla husarzy?

DOWN: To dobrze, coś jest nie halo, gdy jednostka ma pancerz dający 20 obrony za darmo. : )
    « Ostatnia zmiana: Września 17, 2011, 18:10:13 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #452 dnia: Września 17, 2011, 18:08:23 »
    Jego gorszą wersja z magicznym dopiskiem old ;-)
    Ogólnie każda jednostka domyślnie ma stary pancerz przeważnie o połowę gorszy od normalnego.
    Brakuje jeszcze karaceny i husaria bedzie gotowa.
    Pozdrawiam.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #453 dnia: Września 17, 2011, 18:44:23 »
    Karacena będzie lepsza, czy gorsza od płytowej, oraz będzie tańsza, czy droższa? Ponieważ w rzeczywistości dawała gorszą ochronę, ale mimo wszystko od płytowej zbroi husarza była droższa, ale towarzysze ją nosili, bo ładnie wyglądała...
    Btw. Możemy się spodziewać tygrysiej/lamparciej skóry na póki co najlepszej zbroi husarza? Bo tak trochę biednie bez niej wygląda. ;)

Offline Michael1205

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Mikel/ Michael1205/ Samborski
    « Odpowiedź #454 dnia: Września 17, 2011, 21:47:39 »
    Brawo brawo piękny ten pancerz
    gratuluję Bartuś odwalasz kawał świetnej wręcz znakomitej roboty SZACUN

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #455 dnia: Września 17, 2011, 22:58:42 »
    Karacena będzie lepsza, czy gorsza od płytowej, oraz będzie tańsza, czy droższa? Ponieważ w rzeczywistości dawała gorszą ochronę, ale mimo wszystko od płytowej zbroi husarza była droższa, ale towarzysze ją nosili, bo ładnie wyglądała...
    Btw. Możemy się spodziewać tygrysiej/lamparciej skóry na póki co najlepszej zbroi husarza? Bo tak trochę biednie bez niej wygląda. ;)
    Tu jeszcze się zastanawiam, znajda się tacy co będą kręcili nosem na droższy pancerz który jest tylko ładniejszy...
    Jak go już zrobię to coś zadecyduję...

Edit:
    dzisiaj doszło trochę rękawic i butów, oraz zrobiłem mały porządek z tymi przedmiotami wśród jednostek.
    « Ostatnia zmiana: Września 18, 2011, 02:16:18 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #456 dnia: Września 18, 2011, 08:18:10 »
    Nie ma mnie tydzień a tu tyle nowych informacji, są nawet zdjęcia :D
    Dobra robota chłopaki.

(click to show/hide)

Mam pytanie czy na temat taborów coś się dzieje?
    pozdrawiam
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #457 dnia: Września 19, 2011, 13:07:27 »
    Dawno nie było mnie w tym wątku, gratulacje Bartus te zbroje naprawdę są bardzo fajne i realistyczne.
    Mój pomysł z taborem na który Daedalus odpowiedział
    Super, jak tylko to zakodujesz to wprowadzę to do gry
    jednak teraz ktoś się tego podjął :D
    PS. A co myślicie by do niektórych ciuchów dodać  krwawe opatrunki będzie to wyglądać bardzo realistycznie.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #458 dnia: Września 19, 2011, 13:38:42 »
    Będą ubrania z bandarzami, zasmolone twarze, zakrwawiony bandarz na głowę.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #459 dnia: Września 19, 2011, 13:53:29 »
    Podsuwam pomysł forkietów do większej broni palnej, ciężkich muszkietów, mogły by dodawać premię do strzału i stały by w rzędkach po kilka koło armat.
    Można by też coś w tym stylu wprowadzić do berdyszy tylko, że do nich pasowało by zmienienie formy na podpórkę na jakiś przycisk.
    (click to show/hide)
    Były bardzo często używane w filmie "Potop" dla tych co nie wiedzą proponuję obejrzeć kawałek bitwy z użyciem forkietów.
    « Ostatnia zmiana: Września 19, 2011, 14:38:22 wysłana przez kacperro »
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #460 dnia: Września 19, 2011, 15:21:21 »
    Przecież forkiety były mobilne, strzelcy je przy sobie nosili, prawda? Nie były wbijane w ziemię na stałe, a założę się, że będzie masa bugów w stylu konnego zatrzymanego przez kijek osadzony w ziemi. Skoro mają stać w rzędach koło armat, to będą działać jak zapory przeciwkawaleryjskie, w dodatku nie sadzę, żeby oskryptowanie tego było łatwe, i.... użyteczne. Jeżeli już wprowadzać forkiety, to tylko jako item współgrający z niektórymi muszkietami (np. Caucasian Rifle, a obok Caucasian Rifle with forkiet, która miałaby większą celność, ale byłaby wolniejsza). Tutaj w ogóle nie trzeba by tego skryptować, tylko po prostu włożyć muszkieterowi forkiet w dłoń (jak pałeczki werbliście w mm modzie), i pobawić się statystykami broni. To chyba jedyne sensowne wyjście, każde inne będzie zbyt czasochłonne lub bugogenne.

EDIT: Ach no tak, zapomniałem dodać, że nie mam pojęcia, czy to jest wykonalne, bo w mm modzie jednostki muzyków są dość specyficzne. Ale coś czuję że Mat mnie zaraz oświeci. :D
    « Ostatnia zmiana: Września 19, 2011, 15:27:13 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #461 dnia: Września 19, 2011, 20:14:57 »
    Jeśli forkiet to tylko jako item do lewej ręki(czyli jako tarcza), pewnie przypisanie mu bonusu dla gracza podnoszącego umiejętności strzeleckie to pewnie żaden problem, ale problemem będzie wygląd, bo animacji pewnie nie uda się zmienić...

W jakimś modzie ktoś kiedyś coś takiego zrobił...
    Tak to wyglądało w nim: http://www.youtube.com/watch?v=FIGH3luxiBw

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #462 dnia: Września 19, 2011, 22:06:08 »
    Tak, właśnie o takim rozwiązaniu mówię, jak w tym filmiku, tzn że forkiet jest przyczepiony do ręki. Ale zdaje się że to chyba jeszcze nie pora mówić o takich ficzerach, będzie czas na dyskusję o tym. :)

Tymczasem, co w kwestii taborów?
    « Ostatnia zmiana: Września 19, 2011, 22:09:29 wysłana przez Hofiko »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #463 dnia: Września 22, 2011, 13:24:37 »
    Nowe jednostki dodane:
    Chanat Krymski:
    +Segbani
    Imperium Osmańskie:
    +Deli
    +Lekka kawaleria Ottomańska

Limity na jednostki wyglądały by następująco:

Proponowane limity dla jednostek:
    Pancerny- n/d
    Husaria- 30%
    Lekka kawaleria-n/d
    Dragoni-n/d
    Rajtarzy-50%
    Hajducy-n/d
    Pikinierzy-n/d
    Inżynier-20%
    -----------------------------------------------
    Semeni-n/d
    Atamani-20%
    Zaporoscy-n/d
    Rezuni-40%
    Plastun-20%
    Czerń-n/d
    Inżynier-20%
    ----------------------------------------------
    Arkebuzerzy-50%
    Kirasjerzy-30%
    Rajtarzy-n/d
    Dragoni-n/d
    Jagerzy-20%
    Muszkieterzy-n/d
    Pikinierzy-n/d
    Inżynier-20%
    ---------------------------------------------
    Sipah-40%
    Delil-40%
    Lekka kawaleria ottomańska-n/d
    Janczarzy-n/d
    Solak-50%
    Azab-n/d
    Inżynier-20%
    ---------------------------------------------
    Kazindżi-n//d
    Ordyncy-n/d
    Bogaty wojownik-40%
    Segbani-30%
    Inżynier-20%

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #464 dnia: Września 22, 2011, 14:52:32 »
    Uważam, że wszystkie pancerze janczarów i filcowe czapki powinny kosztować tyle samo - z wyjątkiem tych złotych. Dodatkowo ochrona przez pancerz powinna być taka sama.