Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381192 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #405 dnia: Sierpnia 28, 2011, 15:34:58 »
    Co do jednostek:
    nie spotkałem się z jakimś opisem by w wojsku szwedzkim w jakiejś dużej grupie występowali dragonii, także daruję sobie tą jednostkę.

http://kadrinazi.blogspot.com/2010/10/dragonia-szwedzka-od-1621-roku-fragment.html
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #406 dnia: Sierpnia 28, 2011, 16:07:19 »
    Tym właśnie artykułem motywuje swoją decyzję, była ich garstka. Jeśli obrazek nad artykułem wskazuje dragonów to wyglądają oni tak jak Arkebuzeria(której było więcej w armii szwedzkiej). Moim zdaniem taka jednostka niczego nie wniesie. Czekam aż ktoś mnie przekona że Arkebuzeria i Dragonnia walczyły inaczej(znowu proszę o jakieś źródła).
    Pozdrawiam
    Bartek

Edit:
    coś tam znalazł o tych dragonach, z tego co rozumiem dragoni szwedzcy walczyli podobnie do polskich, ubrani podobnie do muszkieterów czy lekkich rajtarów szwedzkich. Zgadza się? Jeśli tak to jednostka już by się czymś wyróżniała. Arkebuzeria strzelałą by z konia, rajtarzy strzelali i walczyli z konia, dragoni przemieszczali się konno.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2011, 16:37:03 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #407 dnia: Sierpnia 28, 2011, 17:20:07 »
    Nie ma sensu wprowadzać innej jednostki do praktycznie tych samych specyfikacjach.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #408 dnia: Sierpnia 28, 2011, 17:32:05 »
    Nie ma sensu wprowadzać innej jednostki do praktycznie tych samych specyfikacjach.
    Jeśli dragon szwedzki walczył tak jak polski to jest sens, ale nie mam pewności co do tego bo nie mogę zaleźć informacji. Także proszę o pomoc z tym.
    Edit:
    Znalazłem kilka rysunków:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Powinny pasować. Fajnie że widać tu różnorodne nakrycia głowy, które można by użyć.

Niżej arkebuzeria:
    (click to show/hide)

Chyba takie figurki wargame będą najlepszym źródłem...

Edit2:
    Proszę zwrócić uwagę na pierwszą stronę pojawiło się tam trochę obrazków, oraz pozmieniały się opisy jednostek.
    Tam umieszczam swoje plany co do jednostek.
    Pozdrawiam
    Bartek
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 01:17:59 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #409 dnia: Sierpnia 29, 2011, 09:32:21 »
    Czyli szlachta to coś na kształt Lisowczyków, ew pospolitego ruszenia? No dobra, a Tatarzy Litewscy? Cały "Pan Wołodyjowski" jest poświęcony temu zagadnieniu, łącznie z przejściem Lipków na stronę Mehmeda IV ( 1673 ? ). Niby są Pancerni, ale to całkiem inna jednostka pod każdym względem. Może się mylę, i taka jednostka już jest ( w moda gram okazjonalnie tylko. Mimo iż uważam że jest genialny, to kilka rzeczy mi przeszkadza ).
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 09:39:15 wysłana przez Ans »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #410 dnia: Sierpnia 29, 2011, 09:49:24 »
    Czyli szlachta to coś na kształt Lisowczyków, ew pospolitego ruszenia? No dobra, a Tatarzy Litewscy? Cały "Pan Wołodyjowski" jest poświęcony temu zagadnieniu, łącznie z przejściem Lipków na stronę Mehmeda IV ( 1673 ? ). Niby są Pancerni, ale to całkiem inna jednostka pod każdym względem. Może się mylę, i taka jednostka już jest ( w moda gram okazjonalnie tylko. Mimo iż uważam że jest genialny, to kilka rzeczy mi przeszkadza ).
    Rozumiem że chodzi o coś takiego:
    (click to show/hide)
    Już gdzieś wyżej pisałem że chciałbym dodać ekwipunek tatarów do lekkiej kawalerii, chciałbym ograniczyć listę jednostek, w zamian za bardziej ogólne jednostki. Taka lekka kawaleria będzie mogła być lisowczykiem, tatarem polskim/litewskim itd itp.
    Pasuje wam takie rozwiązanie, czy lepiej będzie dać drugą jednostkę w menu?

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #411 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:15:01 »
    Taka lekka kawaleria będzie mogła być lisowczykiem, tatarem polskim/litewskim itd itp.
    Pasuje wam takie rozwiązanie, czy lepiej będzie dać drugą jednostkę w menu?
    Mam nadzieję na jedną jednostkę. I mam nadzieję, że jeżeli nie, to inne frakcje też będą miały ich wiele. Bo w chwili obecnej Rzeczpospolita jest naprawdę silna. Ma jedną z najsilniejszych jednostek pieszych, równającą się z Azabem Osmanów - jest to pikinier z berdyszami, spisą, nożami i szablami. Ma łuczników, których mają tylko Osmanowie i Krym. I można by wymieniać tak w nieskończoność. Ale widzę, że zmiany idą w dobrą stronę :) Szukamy informacji o armii szwedzkiej itp., więc oby się to poprawiło :)
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:16:35 »
    Tak, o to chodziło.
    Również uważam, ze lepszym rozwiązaniem byłaby jedna jednostka niż kilka różniących się minimalnie, a mających po jednym ( dwóch ) zestawie uzbrojenia.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #413 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:21:33 »
    Poza tym sądzę że jeśli kilka osób lub np lisowczyków, to niech założą sobie klan lisowczyków, każą ubierać się jak lisowczycy i po krzyku. Tak samo w innych przypadkach.

Inna sprawa, że ktoś pisał o tym że polska za mocna: planuję tam sporo cięć w itemach, także mam nadzieję będzie ok w następnej łatce.

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #414 dnia: Sierpnia 30, 2011, 10:42:31 »
    W temacie szwedzkich jednostek XVII w ( z tym , że w okolicach 1630 r. ). Może niezbyt odkrywcze są te ilustracje, ale np widać dosyć dobrze dragonów
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2011, 11:13:03 wysłana przez Ans »

Offline Michael1205

• Użytkownik
    • Mikel/ Michael1205/ Samborski
    « Odpowiedź #415 dnia: Września 02, 2011, 17:38:21 »
    Ładne ładne ale rok 1630 nie jest wielkim problem gdyż wojska szwedzkie w przedziale 1648-1657/1658
    składały się z weteranów wojny trzydziestoletniej (1618-1648) z mniej więcej takim samym moderunkiem

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #416 dnia: Września 09, 2011, 13:05:53 »
    Proponowane limity dla jednostek:
    Pancerny- n/d
    Husaria- 30%
    Lekka kawaleria-n/d
    Dragoni-n/d
    Rajtarzy-50%
    Hajducy-n/d
    Pikinierzy-n/d
    Inżynier-20%
    -----------------------------------------------
    Semeni-n/d
    Atamani-20%
    Zaporoscy-n/d
    Rezuni-40%
    Plastun-20%
    Czerń-n/d
    Inżynier-20%
    ----------------------------------------------
    Arkebuzerzy-50%
    Kirasjerzy-30%
    Rajtarzy-n/d
    Dragoni-n/d
    Jagerzy-20%
    Muszkieterzy-n/d
    Pikinierzy-n/d
    Inżynier-20%
    ---------------------------------------------
    Sipah-40%
    Delil-40%
    Janczarzy-n/d
    Solak-50%
    Azab-n/d
    Inżynier-20%

Pozdrawiam.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #417 dnia: Września 09, 2011, 16:33:01 »
    Oczywiście admin będzie miał opcje wyłączenia tego limitu, nieprawdaż? Ponieważ jeśli takiej możliwości nie będzie, no to tak trochę nie bardzo, utrudniłoby to ewentualne eventy/drobne bitwy na określonych warunkach. (np. Husarze vs pikinierzy)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #418 dnia: Września 09, 2011, 23:01:55 »
    Teraz można wiec nie widzę problemu by w nowej wersji też była taka możliwość.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #419 dnia: Września 09, 2011, 23:22:47 »
    Garłacze powinny mieć rangę pistoletu, a nie muszkietu, to raz. Powinny być mniej zabójcze, to dwa. I powinna je mieć czerń, to trzy. Nie wydaje mi się żeby zwykły pistolet na odłamki był czymś wyjątkowym, a obecnie wszyscy robią w gacie i chowają się po kątach na sam jego widok, ponadto może go mieć co najwyżej garstka graczy, jest bronią elitarną. Zawsze mi się wydawało że garłaczami posługiwali się zwykli czerniejcy, i chyba tak by było optymalnie. Chociaż dla inżynierów oczywiście też garłacz może zostać. Ale przydałby mu się mały balans, podobnie jak granatnikowi. Obecnie tym drugim nikt się nie posługuje, chyba że dla jaj, gdy jest na serwie 4 graczy. Granatnik jest bardzo powolny, mało celny, i bardzo rzadko zabija za pierwszym razem, poza tym ma tylko jeden pocisk. Imo pociski powinny być 2-3, i powinien móc strzelać trochę szybciej. W takim wypadku wzrosła by jednak jego cena (po następnym paczu nadającym sens wartościom itemów, cena na pewno będzie miała znaczenie).
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński