Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381603 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #390 dnia: Sierpnia 20, 2011, 12:09:57 »
    Luca podsunął mi pewien pomysł:
    Przykład:
    Szlachta(teraz jako po prostu lekka jazda):
    Wrzucę tam ciuchy szlacheckie, lekkiej jazdy, lisowczyków, lekkie tatarskie, polskie czapki, tatarskie czapki, odmiany stroi z karwaszami i może obojczykami.
    Dostaną podstawową broń palną, łuki, szable polskie, czeczugi, podstawowe kałkany.

Dodatkowo chyba znalazłem pomysł na połączenie jednostki walczącej w zwarciu(długa broń drzewcowa), oraz muszkietera.
    Z tego co wiem nie było czegoś takiego jak pikinier w wojsku szwedzkim tylko co któryś muszkieter dostawał pikę. Dlatego też w wojsku szwedzkim będą dwie jednostki piechoty:
    Piechota narodowa i zaciężna(różnice mniej więcej takie jak to opisał Irgen). Dodatkowo by nie dochodziło do sytuacji że ktoś kupi muszkiet i pikę zostanie to zablokowane(taka sama blokada jak przy broni palnej).
    Będzie tylko problem z ustaleniem podstawowego ekwipunku jeśli damy pikę to nie będzie widać muszkietów w ekwipunku...
    Chyba że w opisie jednostki napiszemy że można jednostkę przeobrazić w pikiniera.
    Azab dostaną możliwość kupienia łuku i słabej broni palnej(również zablokujemy możliwość dokupienia broni długiej do muszkietu)

Dragoni polscy podobno czasami nosili piki, także dostaną jakąś słabą pikę do kupienia, oczywiście w takim wypadku nie kupi sobie długiej broni palnej, ale pistolety owszem.

Zablokujemy też noszenie dwóch tarcz, bo ludzie tego nadużywają.

Ogólnie blokady bedą wszędzie tam gdzie w ekwipunku występuje muszkiet i długa broń drzewcowa.

Pozdrawiam
    Bartek

Offline BreakIn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balan
    « Odpowiedź #391 dnia: Sierpnia 21, 2011, 12:13:34 »
    Te tarcze i tak są bardzo słabe, 4-5 hitów szabelką i po niej. Aha, adnotacja do husarii - na co im tyle szabel, w dodatku z tak podobnymi nazwami? Polska szabla, dobra polska szabla, polska szabla z szerokim ostrzem... Lepiej wywalić połowę. Aha, czemu Hungarian Stock husarii jest w linii z kopiami, tzn. najpierw musisz kopię kupić?
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #392 dnia: Sierpnia 21, 2011, 12:46:18 »
    Tarcze będziemy próbowali dostosować tak by wytrzymywały jak najwięcej ciosów i strzałów z łuku. Broń palna albo będzie prze nie przechodziła, albo niszczyła(np po dwóch strzałach). Najlepiej by było gdyby przepuszczała strzały z broni palnej.
    Szabel będzie mniej, koncerz był w lancach bo ma podobne właściwości i nie było miejsca wśród szabel.
    Po ostatnim pytaniu widzę że kolega jest nowy w Warbandzie, sugeruję pograć i posprawdzać możliwości Warbanda. Koncerz możesz kupić od razu jeśli masz na niego kasę.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline BreakIn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #393 dnia: Sierpnia 21, 2011, 20:13:41 »
    Nie jestem nowy, mam na myśli sytuację kiedy masz kasę na kopię ale nie na koncerz. Bo ja nigdy nie mam na to pieniędzy, po prostu wybieram wszystko najlepsze i gra mi dostosowuje.
    (click to show/hide)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #394 dnia: Sierpnia 22, 2011, 13:51:58 »
    Najlepiej by było gdyby przepuszczała strzały z broni palnej.
    Z tego, co pamiętam, to Warbandowskie kusze mają właściwości przebijające tarcze - zerknijcie na ich kod, może jest jakaś formułka za to odpowiedzialna.
    Osobiście, ustawiłbym tę "flagę" jedynie długiej broni palnej (karabiny, muszkiety).

Pozdrawiam!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #395 dnia: Sierpnia 27, 2011, 12:47:28 »
    Co do pik. Sugerowałbym, by nie dało się jej chować. Podobnie jest w cRPG modzie, niektórych broni nie da się schować "na plecy" i jak chce się wziąć nast. broń, to tą trzymaną w rękach trzeba rzucić na ziemię.

Do tego dodałbym wydłużenie czasu zmiany broni, ponieważ teraz nie ma chowania obecnej, a dopiero potem wyciągania następnej. Utarłoby to troszkę nosa ludziom z podwójną bronią strzelecką i dało trochę większe szanse łucznikom.
    Bardzo dobre pomysły:) jak tylko Daedalus powróci to zapytam go o to czy da radę takie coś zrobić. Sam ostatnio zastanawiałem się nad dodaniem animacji chowania z powrotem broni, co już samo w sobie wydłuży wystarczająco zmianę broni.

Pozdrawiam
    Bartek
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2011, 12:54:42 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #396 dnia: Sierpnia 27, 2011, 16:55:46 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 12:43:09 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #397 dnia: Sierpnia 27, 2011, 21:26:56 »
    Mam problem, czy waszym zdaniem jest sens tworzenia jednej jednostki(pichota szwedzka) zamiast muszkietera i pikiniera?
    Jedna jednostka miała by ustawioną blokadę(albo muszkiet albo pika).
    Co wy o tym sądzicie?
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #398 dnia: Sierpnia 27, 2011, 21:35:42 »
    Moim zdaniem niezły pomysł, obecnie te jednostki są niedoceniane i rzadko używane. Gdyby je połączyć w jedno, na pewno więcej osób by nimi grało. Pomysł z blokadą też niezły, ale w takim wypadku trzeba by dać tej jednostce niezłe noże, żeby miała jakieś szanse bez muszkietu. Jestem na tak.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #399 dnia: Sierpnia 27, 2011, 22:03:15 »
    Szczerze mówiąc, to Ja bym po prostu usunął muszkietera. Ludzie graja albo Jagerem(Jagrem?), albo pikinierem, ponieważ muszkieter nic nie oferuje.
    No i po co jednostka, która ma zarówno pikę, jak i muszkiet? jak chce strzelać z muszkietu to biorę Jagera, jak chce pikę, to biorę pikiniera.
    Proste, nie ma powodu, by pikinier miał muszkiet, bo i po co?

EDIT: Dodam, też, że w następnym patchu kopie husarskie naprawdę powinny mieć zablokowana opcję pchnięcia(miało tak już być w obecnym patchu) ale za to usunąć limit na nich. Do tego zabrałbym im pistolety. Zupełnie. Husarz ma walczyć w zwarciu, a nie jeździć dookoła wroga i strzelać jak jakiś raitar. Raz, że się do tego zupełnie nie nadaje, a dwa, że to po prostu denerwuje. Gdy widzę husarza, to oczekuję, że zaszarżuje na Mnie ze swoja kopia/szablą/koncerzem, a nie zatrzyma mi się 5 metrów przed twarzą i zacznie strzelać z pistoletu, zezol jeden. Ewentualnie, jeśli to zbyt radykalne, to jeszcze bardziej zmniejszyłbym umiejętności husarza w tej dziedzinie i zostawiłbym tylko jeden, "standardowy" pistolet. Oczywiście, nie darmowo...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2011, 22:08:35 wysłana przez EMOsek »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #400 dnia: Sierpnia 27, 2011, 22:22:51 »
    Jager jeśli nie jest to będzi bardzo limitowaną jednostką, muszkieter musi zostać.
    W takim razie będą i pikinierzy i muszkieterzy oddzielnie.

Co do husarza, ja bym zablokował ładowanie na koniu i tyle. Ani rajtar ani husarz ani żadna inna jednostka nie ładowała broni na koniu w walce tylko, albo wystrzeliła i na szable/rapiery, albo szarżowała i używała broni palnej już w bliskiej walce. Husarz dostanie słabszy pistolet i to nie za darmo. Jednostki, które nie są strzelcami nie będą miały darmowych pistoletów.

Pozdrawiam
    Bartek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #401 dnia: Sierpnia 27, 2011, 22:49:00 »
    Jeśli zablokuje się przeładowanie pistoletu na koniu wszystkim, to konni łucznicy będą zbyt niebezpieczni. Będą jedynymi, którzy mogą strzelać w ruchu. Wystarczy, że pistoletu nie można przeładować w ruchu pieszo, oszczędź ładowanie na koniu.
    jedynie sugerowałbym, by jednostki konne miały znacznie wolniejsze wersje tych samych pistoletów, co piechota.
    Ale.. W tej sytuacji dałbym zaporożcom wszystkie pistolety dostępne semenowi, by kozacy też mieli dobrych "rewolwerowców".

W dużym skrócie, tak to widzę:

Semeni, Rajtarzy, Szlachcice i Pancerni mają bardzo powolne pistolety(celność i obrażenia takie, jak u piechoty)
    Zaś Zaporożcy, Jagerzy/arkebuzerzy, dragoni będą mieli normalne, szybkie pistolety.

Sugeruję, ponieważ wątpię, by broń automatycznie traciła na szybkości przeładowania gdy w siodle, a zaskryptowanie tego czy cuś byłoby zapewne skomplikowane, tak więc ten prosty pomysł powinien wystarczyć. W prawdzie ma pewne minusy jak semen, który zszedł z konia nadal wolno strzela.
    Ale przecież nie można mieć wszystkiego. ;)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #402 dnia: Sierpnia 27, 2011, 22:52:49 »
    Nie podoba mi się ten pomysł. Obecnie, jeżeli piechur spudłuje strzelając do rajtara, a nie ma bardzo blisko pod ręką osłony, to jest praktycznie bezbronny. Gdy zacznie przeładowywać, ten go staranuje, a gdy zacznie go gonić, tamten ucieknie. Mówisz że łuki będą za mocne - obecnie konni łucznicy są jedynym atutem Chanatu, który moim zdaniem powinien w modzie zostać. Co zmieni zmniejszenie szybkości? Nic, chyba że pistolet będzie się ładowało 15 sekund, co z zasady nie ma sensu. Zdecydowanie trzeba usunąć ładowanie pistoletów konno, rajtarzy, pancerni i sejmeni są bardzo OP.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #403 dnia: Sierpnia 27, 2011, 22:56:55 »
    Jestem pewny że w Warbandzie kusze ładuje się wolniej  na koniu niż stojąc na własnych nogach, więc chyba z pistoletami też powinno być to możliwe.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #404 dnia: Sierpnia 28, 2011, 14:44:08 »
    Co do jednostek:
    nie spotkałem się z jakimś opisem by w wojsku szwedzkim w jakiejś dużej grupie występowali dragonii, także daruję sobie tą jednostkę.

Pikinier i muszkieter zostaje po staremu, nie będzie podziału na zaciężnych i narodowych.
    Obie te jednostki dostaną i lekkie i ciężki pancerze. Ciężkie będą miały odpowiednią wagę, która spowolni gracza. Po przeczytaniu kilku artykułów nie widzę sensu rozdzielać tych jednostek na dwie.

W razie jakich kolwiek nowych pomysłów na jednostki, proszę o podanie jakiegoś źródła by można było mnie przekonać o istnieniu w jakiejś większej liczbie danej jednostki.

To co zostanie:
    Polacy bez zmian poza:
    -Szlachta>lekka kawaleria
    -Rajtarzy- trochę sprzętu polskiego(szable, czasami napierśniki husarskie zamiast typowo rajtarskich)
    -Dragoni(czasami dostawali pikę to jeszcze do zastanowienia)
    Szwecja(tak jak było):
    -Arkebuzeria
    -Rajtaria
    -Kirasjerzy
    -Jager
    -Muszkieter
    -Pikinier
    -Inżynier

Pozdrawiam
    Bartek