Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381281 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #375 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:24:07 »
    -Strzelec wyborowy(znalazłem że był to Jager werbowany z myśliwych): jednostka limitowana, dobre muszkiety, słabe rapiery i słabe pistolety
    Gdzie to znalazłeś, to było raczej w armii pruskiej, czy jako niemiecka piechota najemna u Szwecji.

-Muszkieter: bez zmian, lekkie i ciężkie pancerze
    -Pikinier: bez zmian, lekkie i ciężkie pancerze
    Ja jednak jestem za podzieleniem na dwie, jednostka narodowa powinna mięć więcej punktów do szybkości, czy też strzelectwa/walki bronią białą w przeciwieństwie do "pancernych ślimaków".

Lisowczycy - Pospolite ruszenie. Sa to bardzo podobne jednostki, nadal nie widze w tym sensu.
    Popieram.

pozdrawiam
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #376 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:11:09 »
    Czyli Lisowczyk odpada.

Od biedy pikinierów i muszkieterów szwedzkich można rozdzielić bo Szwedzi mają mało jednostek, ale dopiero jak dodam pancerze dla piechoty.

Rozumiem że jednostki kozackie mogą być?
    Oczywiście Zaporoska piechota straci trochę bardziej na umiejętnościach strzeleckich na rzecz Plastunów.
    Rezuni i Atamani to chyba rozsądny krok w kierunku urozmaicenia jednostek kozackich.

Pozostała jeszcze sprawa Tatarów, jeśli nic nie wymyślę to nacja zniknie, a jej jednostki rozdzieli się pomiędzy turków i polaków. To może być najlepsze wyjście, bo nikt nie chce nimi grać...
    Turcy dostali by ordyńca z dodatkowym ekwipunkiem bogatego wojownika, a polska dostała by np Lipka/Polskiego Tatara= lekko zbrojnego konnego łucznika.

Żeby nie było szlachcic też zostanie trochę zmieniony, tak by miał do zaoferowania coś innego niż Lipek.

Pozdrawiam
    Bartek

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #377 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:16:49 »
    Ja mam inną sugestię dot. Kozaków.
    Zaporoscy - dobrzy w walce wręcz - słabi strzelcy, zdobyczne kolczugi.
    Plastuny - bardzo dobrzy strzelcy, bardzo słabi w walce wręcz, bardzo lekkie wdzianka.

Co do pik. Sugerowałbym, by nie dało się jej chować. Podobnie jest w cRPG modzie, niektórych broni nie da się schować "na plecy" i jak chce się wziąć nast. broń, to tą trzymaną w rękach trzeba rzucić na ziemię.

Do tego dodałbym wydłużenie czasu zmiany broni, ponieważ teraz nie ma chowania obecnej, a dopiero potem wyciągania następnej. Utarłoby to troszkę nosa ludziom z podwójną bronią strzelecką i dało trochę większe szanse łucznikom.

mam wątpliwości co do Polskich górali, nie będą spełniać żadnej konkretnej roli, będą jedynie ozdobą, a przecież te skórzane i futrzane pancerze zrobić im będzie trzeba. Moim zdaniem, szkoda czasu, lepiej się na Moskalach skupić.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #378 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:20:16 »
    Moim zdaniem Tatarzy to ciekawy smaczek, maja oni zupelnie inny sposob walki niz inne frakcje. Nie usuwalbym ich tak ochoczo. Zaczalbym od polepszenia statystyk ich broni. O ile w native moge uwierzyc, ze metrowy oszczep nie przebije kolczugi, to w walce lekka lniana delia vs dziryt, ten drugi wygrywa w przedbiegach. Po kilku takich zabiegach Tatarzy moga sie stac bardziej atrakcyjna frakcja.  Kwestia pod dyskusje.

PS. Przybliz funkcje Rezunow, zeby mozna bylo ich ocenic wzgledem innych jednostek.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #379 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:29:59 »
    Pospolite ruszenie to zbieranina całej szlachty (szaraczkowej głównie), dobrze walczą i są zdolni ale nie porównywałbym ich do lisowczyków.
    Poczytajcie czy pooglądajcie (tvp historia, planete) o nich. To elitarna lekka jazda, za czasów swojego istnienia chyba najlepsza na świecie (a istnieli ~30 lat). Ogromne umiejętności w walce i jeździectwie, własny kodeks, super dyscyplina, ale również okrucieństwo, bezwzględność, bardzo wytrzymali, perfekcjoniści w podjazdach.

Ktoś wyżej pisał o statkach i „dziurach” na działa.
    Te otwory to ambrazury, inaczej furty działowe i były zamykane od zewnątrz klapami, żeby woda nie zalała któregoś z pokładów, i tylko dla tego powodu.
    5 takich klap nie zatrzymałoby kuli armatniej, a otwierano je tylko na czas bitwy, nie zamykano po każdej salwie, bo działa wystawały za burtę i po prostu nie miałoby to sensu.

edit:
    Lisowczykom dać wysokie liczby do jeździectwa, strzelania z łuku i walki 1h - tylko tyle. :)
    A pospolite ruszenie utworzyć zamiast hajduka, bo się niczym w modzie nie różnią.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 23:40:47 wysłana przez podest6 »
    (klik) (klik)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #380 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:33:46 »
    Na razie wiem tylko tyle że mieli by oni pistolety kołowe, noże do rzucania, szable, toporki, lekkie ciuchy kozackie.
    Statystycznie pewnie będzie to coś koło piechoty Zaporowskiej tylko że uzbrojenie będzie służyło bardziej do walki na krótki dystans.
    Pozdrawiam
    Bartek.

ps. jeśli znajdę jakieś rozwiązania by rozdzielić pospolite ruszenie i lisowczyków to będą obie te jednostki.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #381 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:36:16 »
    Rezuni powinni być najlepsi w walce bronią białą (w armii kozackiej). Dodatkowo szybsi niż zwykli mołojcy.
    To powinno być ich atutem - szybkość i siła.

Co do Chanatu Krymskiego to jest on nie doceniany przez graczy z powodu braku broni palnej. Kiedy będą Segbani i ich lepsi odpowiednicy (Sarijasi) powinno pojawić się i  zainteresowanie.

pozdrawiam

P.S.
    Na Sarijasów powinien być limit, np. że nie mogą przekraczać 20% armii

P.S2.
    Bartek rapieromiecz po polsku pisze się bez kreski, przynajmniej tylko taką wersję widziałem.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2011, 20:44:12 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #382 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:37:45 »
    No i co zrobisz? Wpiszesz Lisowczykom dyscypline, kodeks i okrucienstwo w statystyki? Prosze Cie.... Poza tym, po dluzszych ogledzinach i zaglebianiu sie w zrodla moznaby dojsc do wniosku, ze w polskiej armii z tego czasu bylo np 30 roznych jednostek. I co zrobisz, dodasz je wszystkie? Czasem trzeba poswiecic historycznosc na rzecz grywalnosci. Umieszczanie w modzie dwoch jednostek rozniacych sie jeno nazwa to glupota. Takie jest moje zdanie.

PS. Post skierowany do Janka, nie Bartusa.

DOWN: Nie ma najmniejszego znaczenia, jaka slawa cieszyli sie ci zolnierze, w ogole tego typu czynniki sa nieistotne.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2011, 09:57:42 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline podest6

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #383 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:57:44 »
    Ale ja się nie upieram, żeby jakąś jednostkę umieścić czy inną wyrzucić etc.
    Piszę tylko by nie przyrównywać znanej kawalerii, do zbieraniny różnej szlachty.

Tak btw tworzyliby odpowiedź na tatarów.
    (klik) (klik)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #384 dnia: Sierpnia 19, 2011, 11:25:03 »
    Co do Lisowczyków, można zrobić tak by szlachta była bardzo uniwersalna, ale miała słabsze pancerze(żupany, delie, również z karwaszami)
    , a lisowczycy pikowane żupany w górę co klasyfikowało by tą jednostkę w pancerzu pomiędzy szlachtę a pancernego.
    Umiejętnościami przewyższała by pancernego(strzelanie z łuku i pistoletów), bronią biała dorównywała by pancernemu, jazda na koniu i strzelaniu z siodła dorównywała by tatarowi. Jednostka była by limitowana(to określi się później).

Jednostkę chciałbym wprowadzić nie dlatego że ja bym ją bardzo chciał widzieć, a raczej dlatego że zdarzają się gracze którzy chcieli by ją widzieć.
    Wydaje mi się że modyfikacja powinna być na tyle otwarta by każdy coś w niej znalazł dla siebie.

Rajtarzy polscy: znalazłem informacje że rajtarzy Ci czasami nosili napierśniki husarskie, bo po prostu takie mieli pod ręka. Co wy na to by dać im możliwość kupienia sobie słabego napierśnika? oczywiście bez skór itd?

Pozdrawiam
    Bartek

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #385 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:37:06 »
    Rajtarzy polscy mają za drogie pistolety.

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    « Odpowiedź #386 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:38:52 »
    Rajtarzy polscy mają za drogie pistolety.
    Moim zdaniem, jak na serwerze jest 3000 kasy, to są za tanie, każdy sobie może wziąć po 2. W ogóle, te pistolety to powinny albo być o wiele droższe, albo nie zabijać od razu, tylko zostawiać trochę hp np.10 - 30.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2011, 12:49:30 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #387 dnia: Sierpnia 19, 2011, 12:52:41 »
    Pistolety będą miały dużo mniejsza celność, oraz zmniejszone obrażenia tak by opancerzony przeciwnik miał szanse wyjść z ostrzału cało, lekkie wojska będą raczej padały od jednej kulki. Ceny też są inne, ale nie potrafię teraz powiedzieć czy są większe czy takie same jak były. Tańsze na pewno nie będą, nie ma tak łatwo.

Ogólnie statystyki broni palnej zostały zmienione, może uda mi się je przedstawić któregoś dnia.

Pozdrawiam.

Edit:
    Co do Chanatu Krymskiego to jest on nie doceniany przez graczy z powodu braku broni palnej. Kiedy będą Segbani i ich lepsi odpowiednicy (Sarijasi) powinno pojawić się i  zainteresowanie.
    pozdrawiam
    P.S.
    Na Sarijasów powinien być limit, np. że nie mogą przekraczać 20% armii
    Z tego co wiem takie jednostki były używane tylko w prowincjach przygranicznych i byli ubrani podobnie do janczarów. Zgadza się?
    Spróbuje ich dodać i zobaczymy czy coś to da.

Plan wygląda na razie tak że w pierwszej kolejności pojawia się poprawki błędów które zostały już zauważone. Trafne pomysły dla jednostek które już są, dopiero wtedy zostaną wprowadzane nowe jednostki i nacje, Tatarzy są gdzieś na końcu tej kolejki także proszę o pomysły dotyczące polski, kozaków i szwedów.

Pozdrawiam.

Edit2:
    Rajtarzy szwedzcy będą mieli zmienione rapiery na rapiero-miecze, z tego co pamiętam są już zmienione nazwy i statystyki, ale brakuje jeszcze modelów. a modele będę różniły się głownią od tych, które już są. Głownia będzie szersza i krótsza, broń będzie zadawała większe obrażenia. Nazwa angielska to side-sword, polska rapiero-miecz.
    Przykład:

Pozdrawiam
    Bartek
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2011, 20:30:05 wysłana przez b@rtu$ »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #388 dnia: Sierpnia 19, 2011, 20:40:04 »
    Widzę, że macie problem z Lisowczykami ale tak szczerze powiedziawszy czym oni wizualnie się różnili od przeciętnej kresowej chorągwi wolentarskiej? Przecież nie mieli na plecach wielkiego napisu "LISOWCZYK". Nie wiem czy ktoś z was zagłębił się w historię tej jednostki a może warto by było?
    Była to ochotnicza jednostka walcząca najpierw na ziemiach niemieckich rekrutowana z polskiej i Litewskiej szlachty, czyli w sumie to samo co pospolite ruszenie, powiedzmy elitarna chorągiew pospolitego ruszenia. Uzbrojenie musieli sobie zapewnić sami więc tu też zbytnio się nie różnili.

Lisowczycy są bardzo dobrym pomysłem na klan ale żeby ich do moda jako osobną jednostkę dodawać? Po co? Powtórzę jeszcze raz, wizualnie praktycznie niczym się od zwykłej szlachty nie różnili, może troszkę więcej zachodniego sprzętu mieli (ze zdobyczy). Rozumiem husarię czy pancernych, nawet Lipków (chodź i tych można by do szlachty wrzucić) ale po co tworzyć sztucznie milion jednostek? Nie lepiej dodać większy wybór ekwipunku?

Spójrzcie na problem z perspektywy przeciętnego gracza, niekoniecznie zorientowanego w historii Europy wschodniej. Wchodzę na serwer i widzę wielką listę w której nie do końca mogę się połapać (opisy cały czas są tylko po polsku) i pół godziny mija aż znajdę to co mnie satysfakcjonuje. Dużo bardziej przystępny jest prosty podział strzelcy, piechota (walcząca wręcz) i kawaleria (tu ewentualnie podzielić na lekką- szlachta i Lipkowie i ciężką- pancerni i husaria).
    Jeśli chcecie rozpromować moda to każdemu, nie tylko Polakowi, musi się miło i przyjemnie w niego grać. A pamiętajcie, liczy się pierwsze wrażenie.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #389 dnia: Sierpnia 19, 2011, 21:04:24 »
    Luca trafil w samo sedno, choc nie przesadzalbym tez z tym ogromem broni dla kazdej jednostki (juz to kiedys przerabialismy, nieprawdaz?). Lisowczykow podpialbym pod pancernych lub pospolite ruszenie (lepiej zmiescic ich w 1 jednostce, zeby nie wprowadzac zametu).

Ogolnie pistolety beda mialy duzo mniejsza celnosc etc.

Swietnie. :)