Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380413 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #330 dnia: Sierpnia 01, 2011, 15:42:20 »
    Utwórzcie limit na spahisów, bo oni miotą piechotę.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #331 dnia: Sierpnia 01, 2011, 15:52:07 »
    Utwórzcie limit na spahisów, bo oni miotą piechotę.
    Będzie, dla nich i dla Gwardi Solokas, chyba że łuki już tak nie męczaa to nie.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #332 dnia: Sierpnia 04, 2011, 09:27:33 »
    Ja miałbym taką propozycję aby dodać dla Rzeczpospolitej i Szwedów jednostki najemne. Dla polaków można dać niemiecki regiment zaciężny, a dla Szwedów np. jakichś anglików/szkotów
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #333 dnia: Sierpnia 04, 2011, 09:42:08 »
    Ja miałbym taką propozycję aby dodać dla Rzeczpospolitej i Szwedów jednostki najemne. Dla polaków można dać niemiecki regiment zaciężny, a dla Szwedów np. jakichś anglików/szkotów

Super. Ale po co? Mało im jednostek? Już chyba to kiedyś pisałem, ale powtórzę: Co to za przyjemność grać niemcami grając Polakami? Co to za przyjemność grać Szwedami grając Anglikami? Bez sensu.

Czemu Szwedzi nie mają swoich słynnych tanków z zweihanderami? To jest ich znak rozpoznawczy, a póki co to są jedną z najsłabszych frakcji, więc przydałoby się ich dodać. Ich zbroje musiałyby wytrzymywać jeden strzał z muszkietu albo dwa z pistoletu. Macie coś takiego w planach?

EDIT DOWN: Hm... Być może moje fałszywe przeświadczenie o istnieniu takiej jednostki wzięło się z Dzikich Pól. Faktycznie, nie spotkałem się nigdzie indziej z czymś takim. Ale ludzie przeszli na tym do porządku dziennego tak płynnie, że myślałem że tak było :D Dzięki za korektę. Wycofuję tą sugestię w takim razie.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2011, 15:18:18 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #334 dnia: Sierpnia 04, 2011, 14:52:10 »
    Super. Ale po co? Mało im jednostek? Już chyba to kiedyś pisałem, ale powtórzę: Co to za przyjemność grać niemcami grając Polakami? Co to za przyjemność grać Szwedami grając Anglikami? Bez sensu.

Czemu Szwedzi nie mają swoich słynnych tanków z zweihanderami? To jest ich znak rozpoznawczy, a póki co to są jedną z najsłabszych frakcji, więc przydałoby się ich dodać. Ich zbroje musiałyby wytrzymywać jeden strzał z muszkietu albo dwa z pistoletu. Macie coś takiego w planach?

Szczerze mówiąc - choć znawcą tematu uzbrojenia szwedów nie jestem ( mogę się mylić ), to podczas wertowania tematów związanych z XVII w. nigdzie nie natknąłem się na jednostkę szwedzką tak uzbrojoną. Nie wiem skąd wynika w ogóle takie przekonanie w świadomości ludzi, ze szwedzi w XVII w. walnie występowali w zbrojach płytowych z dwuręcznymi mieczami.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #335 dnia: Sierpnia 04, 2011, 19:44:45 »
    Szwedzi nie mieli wtedy takich jednostek, w planach dla szwedów są ciężkie jednostki konne(limitowane). Lansjerzy i "coś jeszcze" zapomniałem xD.
    Możliwe że zrobię po prostu jedną jednostkę obie różnią się tym że jedna ma pistolety, a druga nie mia pistoletów ale ma lance.

Offline shady

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #336 dnia: Sierpnia 05, 2011, 20:29:07 »
    Nie wiem czy była o tym mowa(nie czytałem  wątku od początku)

Może tych szwedzkich jagerów zmienic na gwardie niderlandzką w kirysach i z muszkietami.

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #337 dnia: Sierpnia 06, 2011, 12:50:36 »
    Jagierów zostawcie, zamieńcie muszkieterów na tych.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #338 dnia: Sierpnia 06, 2011, 14:29:34 »
    Szwedzkie jednostki są dość zróżnicowane. Jeśli chcecie strzelca w pancerzu to wybierzcie arkebuzera. Będą mieli do tego jeszcze ciężka kawalerię i Szwedzi byli by skończeni. Nie widzę potrzeby dodawania kolejnego strzelca szwedom. Chyba że nas do tego przekonacie w jakiś sposób że powinni być i koniec.
    Dla mnie muszkieter i Jager muszą być na 100%.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #339 dnia: Sierpnia 06, 2011, 22:11:20 »
    Cytat: Hofiko  Sierpień 04, 2011, 09:42:08

Szczerze mówiąc - choć znawcą tematu uzbrojenia szwedów nie jestem ( mogę się mylić ), to podczas wertowania tematów związanych z XVII w. nigdzie nie natknąłem się na jednostkę szwedzką tak uzbrojoną. Nie wiem skąd wynika w ogóle takie przekonanie w świadomości ludzi, ze szwedzi w XVII w. walnie występowali w zbrojach płytowych z dwuręcznymi mieczami.
    Być może moje fałszywe przeświadczenie o istnieniu takiej jednostki wzięło się z Dzikich Pól. Faktycznie, nie spotkałem się nigdzie indziej z czymś takim. Ale ludzie przeszli na tym do porządku dziennego tak płynnie, że myślałem że tak było :D Dzięki za korektę. Wycofuję tą sugestię w takim razie.
    Dwuręcznych mieczy w DP nie mają Szwedzi, tylko Szkoccy najemnicy i lancknechci.
    W przypadku szkotów to według Wikipedii ostatnią bitwą, podczas której prawdopodobnie zostały wykorzystane dwuręczne claymore'y, była bitwa o Killiecrankie w 1689 r. podczas powstania jakobitów.
    Landsknechci to są niemieccy najemnicy którzy też używali dwuręcznych mieczy, w XVIIw. niekoniecznie byli Niemcami. Jako piechota na pewno jakieś zbroje używali tak jak pikinierzy w tamtym okresie.
    A więc w DP autorzy nie mijali się z prawdą.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2011, 11:32:48 wysłana przez Araden »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #340 dnia: Sierpnia 06, 2011, 23:18:02 »
    Takie moje propozycje odnośnie przedmiotów:
    1. pistolety nie powinny być ładowane na koniu. Najlepszym wyjściem było by ładowanie gdy koń stoi, ale wiem że to problem. Dlatego też lepiej się nie bawić i po prostu zablokować ładowanie broni na koniu.
    Powód:
    Dzisiaj grał kolega na moim koncie, szło mu beznadziejnie poza tym że z konia strzelał i często trafiał z pistoletu, często bo mógł ładować na koniu, a co za tym idzie jest za prosto. Ktoś pisał że dobrze by było im pogorszyć celność, ale moim zdaniem nie celność jest problemem tylko to że można bezkarnie podjechać konno strzelić przeładować i znowu oddać strzał.
    Żeby pieszo też nie było kolorowo pistolety powinno się dłużej ładować. Strzelby ładuje się odpowiednio długo według mnie...
    2.Granaty powinny być wolniej rzucane(spowolnienie ich), oraz mieć większe obrażenia(zwiększenie obrażeń), rażony przeciwnik/sprzymierzeńca powinien być przewrócony lub zabity od obrażeń.
    Powód:
    Dzisiaj na serwerze ktoś nimi wszystkich wysadzał bezkarnie. Tzn leciał na pa*ę i miotał nimi na atakujących nim Ci w ogóle zdołali wymierzyć broń. Dodatkowo momentami rzucano je do przeciwnika oddalonego dwa metry od sprzymierzeńców a czasem nawet i na metr od rzucającego. Najlepiej by obrażenia były na tyle duże i zasięg rażenia na tyle rozsądny by nie dochodziło do sytuacji gdzie inżynier rzuca granatami do przeciwnika oddalonego na dwa metry i na dodatek gdy wśród wrogów są sprzymierzeńcy. Dodatkowo rażona osoba powinna się przewracać(animacja przewrócenia jak w przypadku np uderzenia przez konia).
    3.Garłacz
    Amunicja garłacza powinna być brana z amunicji pistoletowej, sam też powinien być typu pistolet/muszkiet, co za tym idzie trzeba by dać większe bagi z amunicją inżynierom
    Powód:
    garłacz jest teraz wpisany jako kusza z tego co wiem... Fajnie by było dać to jako pistolet/muszkiet. Tak by później można było zrobić mniejsze odmiany garłaczy, tzn pistoletowe. i tym samym
    odblokować typ kuszy dla granatnika.
    4.Granatniki
    granatniki nie posiadają dodatkowej amunicji, fajnie by było to zmienić, bo broń jest rzadko używana przez graczy.
    Jako że garłacz zajmuje typ kuszy to zmieniając to można by bez problemu dać granatnikowi dodatkową amunicję.
    Wymarzonym rozwiązaniem byłaby możliwość używania granatów jako amunicji do granatnika...

Proszę wyrazić swoją opinię na ten temat.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #341 dnia: Sierpnia 07, 2011, 09:15:56 »
    Zablokowanie ładowania pistoletów w siodle zupełnie zabierze sens używanie Semenów i Rajtarów. Te jednostki staną się zupełnie zbędne. (nie licząc pierwszego, który będzie używany pieszo).

Wiem, że opisana przez Ciebie sytuacja jest irytująca i daje dużą przewagę, ale to, co sugerujesz zupełnie zniszczy przydatność konnicy. Wtedy wszyscy będą brać strzelców, bo konnica zwyczajnie nie będzie miała żadnej przewagi do zaoferowania.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #342 dnia: Sierpnia 07, 2011, 14:10:57 »
    Ja mam inne sugestie:
    1. Wywalić całkowicie (tj nałożyć cenę) darmowe pistolety - to broń przyboczna, a nie główna.
    2. Usunąć pistolety strzelcom, tj jednostkom posiadającym długą broń palną - mają karabiny, muszkiety, etc, i to z nich powinni strzelać (chyba, że sobie podniosą z ziemi :P ).
    3. Zwiększyć koszt o 50% (albo i więcej) w przypadku zakupu dwóch pistoletów. Dla przykładu:
    - pistolet 1 kosztuje 200 jdn.
    - pistolet 2 kosztuje 300 jdn.
    - po zakupieniu obydwu płacimy 500 jdn.
    - dochodzi do tego dodatkowy koszt w wysokości 50% (opcjonalne) wartości obu broni i ich cena wzrasta do 750 jdn.

Może ograniczyłoby to badziewne bieganie z 2 pistoletami. :P

Pozdrawiam!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #343 dnia: Sierpnia 15, 2011, 02:54:15 »
    Witam,
    Trochę się pozmienia w ekwipunku, prócz znalezionych błędów i braków w ekwipunku postanowiłem opracować sobie pewien system obliczania wartości itemów i ich atrybutów
    Broń palna:
    Im dłuższa i lepsza lufa tym celniejsza i trudniejsza do nabicia. Dodatkowo zadaje też większe obrażenia.
    Im krótsza tym mniejsze obrażenia i szybsze jej posługiwanie się.
    Pistolety będą ładowane na koniu, i będzie można z nich celować w ruchu(czyli bez zmian)
    Muszkietów nie będzie można ładować na koniu i nie będzie można celować w ruchu.
    Krótkie strzelby będzie można ładować na koniu.
    Zostaną wyrzucone bronie które różnią się od innych tylko z nazwy(tych słabych i tak nikt nie używa).
    Pistolety będą dużo droższe poza lontowym(zamek kołowy raczej do tanich nie należał)
    Nie będzie tak dużej przepaści pomiędzy słabą strzelbą, a jej lepszą odmianą, przykład(arkebuz kołowy vs arkebuz z zamkiem niderlandzkim)
    Obie strzelby mają taką samą długość, takie same lufy, więc obrażenia, zasięg i celność będzie bardzo podobna. Różnicą będzie szybkość ładowania(niestety jest to podpięte razem z szybkością celowania....)
    Ceny broni palnych również zostaną pozbawione większych różnic cenowych(oczywiście te najlepsze będą sporo droższe)
    Ciuchy
    Ciuchy będą posiadały tyle punktów ochrony ile w rzeczywistości dany ciuch zasłania i z jakiego materiału jest zrobiony.
    Ciuchom zostaną poprawione ceny(znowu w zależności ile zasłania i jaki materiał) tutaj dodatkowo droższe będą ciuchy ładniejsze.
    Broń biała
    Chciałbym pozbyć się większych różnic pomiędzy podobnymi szablami itd.
    Chciałbym by broń, która czymś się charakteryzowała, w grze również taka była.

Proszę komentować i ewentualnie dodawać własne pomysły.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #344 dnia: Sierpnia 15, 2011, 08:16:55 »
    Szukając informacji o Armii RP, natrafiłem na stronę o uzbrojeniu pancernego.
    http://www.ligabaronow.pl/choragiewpancerna/3_artykuly/armatura1.htm

Dodatkowo inne ciekawe informacje można znaleźć na stronach:
    http://www.husaria.jest.pl/uzbro.html
    http://www.historycy.org/index.php?showtopic=5176
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski