Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380374 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #285 dnia: Czerwca 28, 2011, 22:31:23 »
    A dlaczego nie ten nowszy temat? Ludzie i tak są skołowani co jest WFaSem a co OiMem, to może być gwóźdź do trumny. Jednak jestem skłonny do pomocy nieważne jaka zapadnie decyzja.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #286 dnia: Czerwca 29, 2011, 10:29:25 »
    Tam są jeszcze fotki z singla, którego tak bym chciał ujrzeć w tej modyfikacji.

W tamtym temacie przydałoby się edytować pierwszą stronę. Jest jakiś kontakt z autorem?
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #287 dnia: Czerwca 29, 2011, 11:28:48 »
    Moim zdaniem ważna jest data założenia takiego teamu. z tego co pamiętam to dodaliśmy do nowego tamatu link z poprzedniego, więc może lepiej już nie mieszać i kontynuować nowy temat.
    Ma ktoś link do nowego bo coś nie mogę znaleźć?
    Jedno jest pewne ten temat trzeba odświeżyć i wrzucić tam nowe informacje.
    Na pewno wielu chciało by pograć sobie z zagranicznymi graczami w moda, więc trzeba by to ruszyć.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Hofiko

• Użytkownik
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #289 dnia: Czerwca 29, 2011, 11:57:33 »
    Chyba będziemy mieli Turków w całości gotowych:)
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,173313.0.html
    Są tu Delilowie i ciężkie pancerze dla Spahisów, oraz dużo broni tureckiej.
    Nada się:)
    Pozdrawiam.

Edit:
    Mamy pozwolenie na ich użycie, czekam jeszcze na informacje techniczne tych modeli(sam nie ma teraz możliwości wglądu). Jesli będzie ok to mam nadzieję włozyć je szybko do gry, lub poprawić jeśli będzie taka potrzeba.

ps. zna ktoś jakiegoś moda z rosyjskimi modelami z tego okresu?
    Pozdrawiam
    Bartek

Edit2:
    Co do paczki z Turkami, wszystko wygląda bardzo dobrze, także pewnie to włożymy do gry.
    Przejrzałem wszystko i kilka potrzebnych przedmiotów nie ma normal mapy lub LOD, ale daja radę.
    To co z tamtą zamierzam zabrac to:
    -4x janczarskie ciuchy
    -2x kecze
    -wysoki helm piechoty ozdobny
    -sprzęt dla deli(jeden+tarcza+hełm) i Spahis(dwa-trzy pancerze+ 2-3 hełmy+ tarcze+ lance)
    -sporo tarcz dla piechoty
    -kilka toporów, długich broni, noży i szabel
    -wielbłąd:)

Pozdrawiam
    Bartek
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2011, 14:55:27 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #290 dnia: Czerwca 29, 2011, 18:05:13 »
    Ummm... Wielbłąd? W prawdzie nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że raczej nie były zbyt często używane w Europie. Chłodniejszy klimat, do którego nie były przyzwyczajone zapewne im szkodził, co więcej sprowadzenie ich z bliskiego wschodu/Afryki północnej by kosztowało więcej, niż byłyby one warte w bitwie.

No i jaki jest cel wprowadzenia ich? Ponieważ "koń w kształcie wielbłąda" to średni pomysł, użycie takiego wierzchowca w bitwie powinno mieć jakiś konkretny wpływ na to jak się na nim walczy.
    Podobno zapach wielbłądów płoszył konie wroga w walce, ale mam wątpliwości, czy da się to wprowadzić.

Nie, żebym był wrogiem tego pomysłu, jest ciekawy, ale czy warto tracić na to czas, który jest dość ważny zważywszy na fakt, że nad modem pracuje niewiele osób?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #291 dnia: Czerwca 29, 2011, 18:13:23 »
    Ja się z Kuroi nie zgodzę, wydaje mi się że jak najbardziej warto wprowadzić wielbłądy. Mogą być drogie czy coś ale będą dobry urozmaiceniem. Przecież sam model i rigging wielbłąda jest już gotowy, a w takim stadium dodanie go do gry to parę  minut lekkiej pracy. Wydaje mi się że skoro nie zaszkodzi poco rezygnować?

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Czerwca 29, 2011, 18:17:37 »
    Ale Kuroi ma słuszność, że nie jest to takie urozmaicenie, jak mogłoby się wydawać. Koń o wyglądzie wielbłąda - co to za feature? Założę się że w mgnieniu oka posypią się komentarze - a co on daje, a dlaczego zachowuje się jak koń etc. Dodanie możliwości płoszenia nim koni byłoby fajne, ale chyba jeszcze nikt czegoś takiego nie wprowadził.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #293 dnia: Czerwca 29, 2011, 18:32:22 »
    Ja się z Kuroi nie zgodzę, wydaje mi się że jak najbardziej warto wprowadzić wielbłądy. Mogą być drogie czy coś ale będą dobry urozmaiceniem. Przecież sam model i rigging wielbłąda jest już gotowy, a w takim stadium dodanie go do gry to parę  minut lekkiej pracy. Wydaje mi się że skoro nie zaszkodzi poco rezygnować?
    Jest już gotowy? Jeśli tak, to zmienia(częściowo) postać rzeczy. Myślałem, że trzeba go zrobić od podstaw. Skoro jest prawie gotowy to od biedy można by go dodać, ale nadal w gruncie rzeczy jest zbędny.
    Moim głównym argumentem przeciw wielbłądowi był czas, który byłby IMO zmarnowany na jego tworzenie. Gdy ten element się wyeliminuje, to ewentualnie wielbłąd może być. Acz nie uważam tego, za jakiś szczególnie ciekawy feature.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #294 dnia: Czerwca 29, 2011, 19:36:21 »
    Wydaje mi (nie mam wiedzy by to udowodnić) że Turcy idący na Europę posiadali wielbłądy i chyba gdzieś czytałem o tym że tak było rzeczywiście.
    Oczywiście wielbłądy będą dla Turków, mam nadzieję że uda się zmienić wszystkie dźwięki które on wydaje tak by nie wyglądało to jak koń wyglądający jak wielbłąd.
    Oczywiście jego statystyki będą inne, jeszcze nie wiem jakie ale coś wymyślę.
    Pozdrawiam.
    Bartek

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #295 dnia: Czerwca 29, 2011, 19:51:53 »
    Wielbłądy owszem, ale chyba bardziej jako zwierzęta hodowlane na skóry, mleko, mięso do zaopatrzenia. Ale to tylko moje domysły :D jakoś nie przypominam sobie ich użycia w walce na terenie Europy.

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #296 dnia: Czerwca 29, 2011, 23:09:05 »
    A ja myślę że wielbłądy rzadko były używane do walk, a bardziej były jako zwierzęta transportowe no i do przeprawy przez pustynie. Wydaje mi się że jak Arab (nie tylko chodzi o Turków) przed bitwą miał do wyboru dosiąść konia lub wielbłąda wybierał konia. To że na obrazku z jakieś książki mamy żołnierza na wielbłądzie wcale nie musiało znaczyć że na nim walczył chociaż nie zaprzeczam że w niektórych bitwach mogły brać udział.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #297 dnia: Czerwca 29, 2011, 23:53:32 »
    Ja się z Kuroi nie zgodzę, wydaje mi się że jak najbardziej warto wprowadzić wielbłądy. Mogą być drogie czy coś ale będą dobry urozmaiceniem. Przecież sam model i rigging wielbłąda jest już gotowy, a w takim stadium dodanie go do gry to parę  minut lekkiej pracy. Wydaje mi się że skoro nie zaszkodzi poco rezygnować?

Też sądzę, że wielbłądy byłyby ciekawym urozmaiceniem. Ale raczej nie jako najdroższe, a chyba najtańsze wierzchowce. W końcu do walki w Europie, lepiej nadają się konie, więc jeśli ktoś musiał walczyć na wielbłądzie (jakby nie patrzeć, było to bardziej zwierze juczne) to chyba zbyt bogaty nie mógł być. I nie zapomnijcie zmienić mu animacji uderzania o przeszkodę (ctrl + j), bo dziwnie będzie wyglądał wielbłąd stający dęba.

A tak odchodząc od tematu. Macie w ogóle zamiar dać każdej frakcji inne okrzyki bojowe? Bo naprawdę choro wygląda Kozak, czy Tatar krzyczący "Za Polskę!". Przydałoby się to zmienić...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2011, 11:20:38 wysłana przez Raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #298 dnia: Czerwca 30, 2011, 11:14:50 »
    A z tymi wielbłądami czytałem, że w wojsku tureckim były wykorzystywane do oblężeń, lecz do noszenia bagarzy.
    Że się poganin upstrzy, uzłoci, uskrzydli,
    Namioty, słonie, muły, wielbłądy i osły,
    To nie bije; stąd serca przodkom waszym rosły
    Do szczęśliwych tryumfów; i mięso, i pierze,
    Lubią sławę i złoto przy sławie żołnierskiej
    Były też często łupami w obozach tureckich np. Bitwa pod Wiedniem.

A tak odchodząc od tematu. Macie w ogóle zamiar dać każdej frakcji inne okrzyki bojowe? Bo naprawdę choro wygląda Kozak, czy Tatar krzyczący "Za Polskę!". Przydałoby się to zmienić...
    Popieram pomysł.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #299 dnia: Czerwca 30, 2011, 16:09:33 »
    Ja już od dawna pisałem o tym że chciałbym dać glosy w językach obcych, a ewentualnie opisy w menu kołowym w angielskim/polskim
    Znajdę ludzi na TW, którzy to zrobią:)
    Pozdrawiam.

Edit:
    Co wy na to żeby boty występowały tylko jako jednostki piesze?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2011, 09:53:09 wysłana przez b@rtu$ »