Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646176 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Luciferek

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: Prophesy of Pendor v3.205 - Warband v1.134 - SP - Nowy patch!
    « Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 03, 2011, 00:44:17 »
    Ja mam z tym modem jeden problem. Na początku ładuje mi się gra i gdy już jest napis ZAKOŃCZ,to pasek ładowania cofa mi się nieco w lewo i znowu jest Inicjacja Mapy czy coś w tym stylu,tak kilka razy jest i kilka razy sie laduje to samo,pozniej jak odpalam Single jest to samo,pozniej jak startuje gre jest rowniez tak samo,frakcji zadnych nowych nie widzialem,mam stare frakcje z innymi kolorami (Nordzi,Rhodocy itd. ) I często grę mi crashuje i wyświetla się błąd karty graficznej (Jak coś to mam Asusa 5850 ) nie wiem co z tym modem do cholery jest,jeśli ktoś może mi dać jakieś wskazówki będe wdzięczny,i nie chcę słyszeć głupich tekstów o przeczytaniu wszystkich stron w wątku,Pozdrawiam.

Uploaded with ImageShack.us

Offline Morgred

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 03, 2011, 01:29:13 »
    Ja mam z tym modem jeden problem. Na początku ładuje mi się gra i gdy już jest napis ZAKOŃCZ,to pasek ładowania cofa mi się nieco w lewo i znowu jest Inicjacja Mapy czy coś w tym stylu,tak kilka razy jest i kilka razy sie laduje to samo,pozniej jak odpalam Single jest to samo,pozniej jak startuje gre jest rowniez tak samo,frakcji zadnych nowych nie widzialem,mam stare frakcje z innymi kolorami (Nordzi,Rhodocy itd. ) I często grę mi crashuje i wyświetla się błąd karty graficznej (Jak coś to mam Asusa 5850 ) nie wiem co z tym modem do cholery jest,jeśli ktoś może mi dać jakieś wskazówki będe wdzięczny,i nie chcę słyszeć głupich tekstów o przeczytaniu wszystkich stron w wątku,Pozdrawiam.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ODP NA PROBLEM Z NAZWAMI Z NATIVA:

Usuńcie z folderu languages moda folder pl, twórcy gry wrzucili po prostu spolszczenie nativa do folderu językowego.

Offline Glut67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 03, 2011, 11:27:19 »
    Mam pytanie. Kiedy można się spodziewać pełnego spolszczenia do PoP'a i jak długo takie spolszczenie się tworzy??

Offline malina097

• Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 03, 2011, 14:27:47 »
    Spolszczenie wyjdzie gdzieś za tydzień bo to co spolszcza Morgered czyli dialogs zajmuje bardzo dużo czasu.
    Spolszczył on jescze factions  i parties.
    Ja pewnie zajmę się resztą.

Edit. Jak przetłumaczyć :
    1)Veteran Polehammer
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2011, 14:46:21 wysłana przez malina097 »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 03, 2011, 18:26:01 »
    W polskim raczej nie ma odpowiednika na to, a żeby się upewnić trzeba by zajrzeć do książek poświęconych broni, ja nic takiego nie mam. Generalnie w późnym średniowieczu, kiedy się te bronie pojawiały, na terenie wschodniej Europy się takimi broniami nie walczyło stąd też brak polskiej nazwy na nie. To samo jest z 'poleaxe'. 'Młot drzewcowy' brzmi głupio(bo sam młot to broń drzewcowa), podobnie 'długi młot', choć to już lepiej i na siłę w sumie można użyć. Ja bym to zostawił tak jak jest, w rosyjskim np. 'poleaxe' zostało przyjęte(oczywiście pisane cyrylicą :P). Można by użyć też nazwy 'młot lucereński'(choć to nie był tak do końca młot), ale w uniwersum PoPa raczej Lucerna nie istnieje :P
    Tylko nie tłumacz tego na gizarmę, halabardę czy berdysz, bo często taki błąd jest popełniany.

a 'Veteran' jest jako '~ weterana'

Edit: w PoPie na M&B tego polehammera używali chyba tylko najemni Armsmeni i bardzo rzadko Pendor Foot Knights(ale może ktoś jeszcze?) i jeśli jest tak samo na WB, to ja przetłumaczyłbym to na 'młot najemnika', bo odróżnia to go od innych młotków, a także wynika to z samego świata PoPa. Ale 'młot weterana' też może być.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2011, 18:35:01 wysłana przez HUtH »

Offline Valambir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 03, 2011, 18:49:52 »
    jest do tego spolszczenie?
    "Jeżeli już macie pić, to pijcie jak Polacy" - Napoleon Bonaparte

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 03, 2011, 19:19:24 »
    Ja tłumacząc słowo polehammer kierowałbym się głównie wyglądem broni(jakoś nie pamiętam jak to  cudo wyglądało).
    Natomiast posiłkując się słownikami(np Webstera) obstawiałbym, że chodzi o długi młot, ale równie dobrze może chodzić o jeszcze bardziej subtelne rozgraniczenie-długi drewniany młot, albo zwyczajnie drewniany młot, dlatego wygląd i jeszcze raz wygląd...
    Oczywiście moja sugestia jest taka, że niekoniecznie chodzi o związki z bronią drzewcową(polearms), ale materiał z jakiego w całości został wykonany ten młotek, np coś takiego;)
    (click to show/hide)

EDIT:@down
    Polehammer?? To cacko wygląda tak:

To cacko to jest dokładnie to , które jest na wyposażeniu w PoP?
    Bo w native MB/multi/CRPG np, egzystuje toto pod nazwą pick/pokrewne z nadziakiem(i jak widać, jego rola , jak broni obuchowej/młota jest już szczątkowa)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2011, 19:49:41 wysłana przez Liveon »

Offline Glut67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 03, 2011, 19:31:59 »
    Polehammer?? To cacko wygląda tak:

Offline huth

« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 03, 2011, 20:26:28 »
    To nie jest polehammer z PoPa. To w ogóle nie jest polehammer, tylko jakiś nadziak :P
    To jest polehammer(tu akurat młot lucereński ze względu na długi kolec)):
    (click to show/hide)

W PoPie polehammer nie ma takich kłujacych rozgałęzień na żeleźcu, tylko jest to jak w normalnym młocie(choć może w WB model jest inny?) Wydaje mi się, że nie ma takich "kolców" ze względu na mniejszą liczbę polygonów i pewnie to co jest w PoPie to taka uproszczona wersja młota lucereńskiego.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2011, 20:33:03 wysłana przez HUtH »

Offline Glut67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 03, 2011, 20:42:08 »
    Racja. Dam jeszcze parę screenów:
    (click to show/hide)

Offline Morgred

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 03, 2011, 21:54:40 »
    Jest ktoś kto chciałby pomóc z tym spolszczaniem ?

bo jakby się znalazł to zało by się z tym uwinąć w 1/2 dni ;)

Offline malina097

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 03, 2011, 22:02:02 »
    Nie zapominaj że ja robię item_kinds i quick_strings żebyś nie zlecił tego co ja zrobiłem komuś innemu ;)

Offline huth

« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 03, 2011, 22:06:01 »
    Ja mogę potłumaczyć dialogi czy plotki(bo chyba tego jest najwięcej) czy co tam innego macie, ale od środy późnego wieczora :)

Offline Morgred

• Użytkownik
    « Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 03, 2011, 22:14:15 »
    Ja mogę potłumaczyć dialogi czy plotki(bo chyba tego jest najwięcej) czy co tam innego macie, ale od środy późnego wieczora :)

apropo tych plotek:
    kończe tłumaczyć plik dialogs i tego nie ma O.o wiem że w spolszczeniu na wersje 3.01 nie były spolszczone..

Offline huth

« Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 03, 2011, 23:21:46 »
    zobacz sobie game_strings :)