Już podałem link angielskich wątków z pomocą techniczną, ale jeszcze raz, może komuś to pomoże(choć nie sądzę :P). Działanie powinno poprawić:
W konfiguracji przed rozpoczęciem gry:
- w 'Video' zaznaczyć "Load Textures on Demand"
- w 'Advanced' ODznaczyć "Force Single Threading"
- zmniejszyć Battlesizera do 150 i powoli podnosić wartość do momentu kiedy zaczną występować problemy.
- obniżyć ustawienia graficzne w "opcjach"
To są w sumie takie najbardziej oczywiste rzeczy...
Do tych co całkowicie nie mogą grać -> czy możecie sprawdzić, czy gdy całkowicie wyłączycie dźwięk(w konfiguracji przed uruchomieniem gry), możecie grać? Albo czy wyłączenie przyspieszenia sprzętowego dźwięku coś daje(panel sterowania->Dźwięki i urządzenia audio->zakładka 'Audio'->odtwarzanie dźwięku: zaawansowane->zakładka 'wydajność')
Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie na "zamarzanie ekranu" (wyświetlanie dwóch klatek w kółko w zwolnionym tempie). Po wdrożeniu tego przestało się też wywalać się przy zapisywaniu gry.
Problem nie jest w Warbandzie ani POP, tylko w tym jak 32-bitowy Windows przyznaje pamięć dla procesu. Sztuka polega na tym, że 32-bitowy Windows obsługuje niewiele ponad 3 GB pamięci (jeśli macie takiego Windowsa i ktoś sprzedał wam kompa mającego 4 GB lub więcej pamięci to daliście się nabrać), ale na pojedynczy proces nie pozwala przyznać więcej niż 2 GB. Warband z załadowanym POP i wszystkimi teksturami jest bardzo blisko tego limitu i przy większych bitwach po prostu go przekracza. Trzeba zmienić ustawienia w boot.ini Windowsa by zwiększyć pulę pamięci na pojedynczy proces, robiąc to bardzo ostrożnie bo przy pomyłce można ubić cały system operacyjny.
Dokładny opis jak to zrobić znajdziecie tutaj:
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,131274.0.htmlDruga poprawka którą zrobiłem, to skopiowanie pliku
griffonarmor.dds na
leather_jacket.dds w katalogu Textures w POP. Szmaciarze w skórzanych kurtkach mają spieprzony wygląd (jest ich na tyle mało, że to nie przeszkadza), za to gra się nie wywala.
Jak na razie Warband z POP 3.2 (z paczem) działa płynnie i stabilnie, "Load Textures On Demand" włączone, "Windowed" wyłączone (full screen). "Force Single Threading" wyłączone (nienawidzę zmuszania aplikacji do pracy w jednym wątku, nie po to kupowałem Quad-Core :) ), Battle Size ustawione na 100.