Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646162 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Prophesy of Pendor 3 - Warband v1.132(1.134 z patchem) - SP
    « Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 18, 2010, 21:22:09 »
    Chyba choć raz mam szczęście bo gram praktycznie od premiery a nie miałem jak na razie żadnych problemów związanych z działaniem gry;]. Mimo, że mój PC nie jest żadnym potworem gra chodzi mi równie płynnie co Native na max ustawieniach grafiki. Więc może to nie wina gry tylko np sterowników?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 18, 2010, 22:17:41 »
    Chyba choć raz mam szczęście bo gram praktycznie od premiery a nie miałem jak na razie żadnych problemów związanych z działaniem gry;]. Mimo, że mój PC nie jest żadnym potworem gra chodzi mi równie płynnie co Native na max ustawieniach grafiki. Więc może to nie wina gry tylko np sterowników?

Czy ja wiem?! Mam sterowniki z połowy listopada - jak na razie najnowsze i raczej różnicy nie zauważyłem;)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 18, 2010, 23:03:30 »

Grasz na steamowej wersji czy takiej normalnej z Taleworlds?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 19, 2010, 00:15:31 »
    Na steam.

Offline cptjack

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 19, 2010, 09:48:06 »
    Ja mam coś takiego, że podczas bitwy (zwykle chodzi bardzo płynnie) nagle gra zwiesza się i obraz tak jakby zamarza i pokazuje w kółko 2 klatki... Czasem też jak robię Szybki Zapis wywala czarne okno i "wystąpił bład z aplikacja.."
    Ja chyba sobie na razie odpuszczam
    Dokładnie o coś takiego mi chodzi. Dziwne, że w Native i na innych modach nic takiego nie występuje.
    Mam dokładnie to samo. Początek gry jest ok (jakieś pierwsze 50 dni, gdy walczę głównie ze szmaciarzami), potem gdy przyłączam się do większych bitew gdzie jest więcej różnych jednostek ekran zaczyna zamarzać w trakcie walki (pokazuje w kółko dwie klatki). Pomaga zrobienie alt-tab do innej aplikacji a potem z powrotem do Warbanda, ale potem po minucie jest znów to samo. Nie da się grać.

Dodatkowo, co jakiś czas wywala do pulpitu z informacją o brakujących teksturach, ostatnio nawet zapisałem, nie mógł znaleźć pliku leather_jacket.dds podczas zdobywania zamku Fierdsvainów wspólnie z Sarleonami.

Mój komp to Intel Quad-Core, nVidia 8800GT z najnowszymi sterami, XP 32-bit. Warband multiplayer i single na Native działają poprawnie. Walczyłem z POP na wersji steam, potem przeinstalowałem na zwykłą, na obu jest to samo.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 19, 2010, 10:02:57 »
    Pewne jest to że nie jest to winą PoP'a tylko Warbanda. Producenci gry coś musieli schrzanić bo ten sam błąd występuje u mnie w innych modach.

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 19, 2010, 11:55:19 »
    Niby masz racje ale gdyby autorzy modów zainteresowali się tym błędem, dowiedzieli się jak go ominąć i naciskali twórców Mount&Blade by go naprawili z modami nie było by problemów. Nativ ani dzikie pola nie mają tego błędu to i w modach da się go uniknąć. Ja też przez ten błąd nie mogę grać w żadnego moda. Najbardziej mnie wkurzyła Pendora, najbrzydszy mod jaki widziałem a i tak nie mogę w niego grać. Jedyny mod który mi działa dobrze to Europe1200, a spowodowane jest to tym że ten mod nowych modeli ma niewiele większość to modele z Warbanda tylko całkowicie zmienione textury.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2010, 12:10:56 wysłana przez Araden »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Huzi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 19, 2010, 12:12:46 »
    U mnie metoda alt+ctrl+del i powrót do gry pomaga. Niestety, zdarzają się też bardziej klasyczne błędy, które skutkują wywaleniem do pulpitu, ale te są o wiele rzadsze. W każdym bądź razie dzięki za pomoc. :)

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 19, 2010, 15:05:44 »
    U mnie metoda alt+ctrl+del i powrót do gry pomaga. Niestety, zdarzają się też bardziej klasyczne błędy, które skutkują wywaleniem do pulpitu, ale te są o wiele rzadsze. W każdym bądź razie dzięki za pomoc. :)

Na te "klasyczne" błędy trochę pomogło grzebanie w pliku stronnicowym i nowe biblioteki Visual C++ był nawet gdzieś na forum link do nich.

Niby masz racje ale gdyby autorzy modów zainteresowali się tym błędem, dowiedzieli się jak go ominąć i naciskali twórców Mount&Blade by go naprawili z modami nie było by problemów. Nativ ani dzikie pola nie mają tego błędu to i w modach da się go uniknąć. Ja też przez ten błąd nie mogę grać w żadnego moda. Najbardziej mnie wkurzyła Pendora, najbrzydszy mod jaki widziałem a i tak nie mogę w niego grać. Jedyny mod który mi działa dobrze to Europe1200, a spowodowane jest to tym że ten mod nowych modeli ma niewiele większość to modele z Warbanda tylko całkowicie zmienione textury.

U mnie normalnie działa Litus Blood&Steal i Knights the last battle no i całkiem przyzwoicie 1257 a.d. więc tylko niektóre mody sprawiają problemy:(

Edit:
    - zmniejszyć Battlesizera do 150 i powoli podnosić wartość do momentu kiedy zaczną występować problemy.

Podnosić wartość- dobre;) mam 125 i za wiele to już nie da rady podnieść:D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2010, 19:10:49 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline huth

« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:00:20 »
    Już podałem link angielskich wątków z pomocą techniczną, ale jeszcze raz, może komuś to pomoże(choć nie sądzę :P). Działanie powinno poprawić:

W konfiguracji przed rozpoczęciem gry:
    - w 'Video' zaznaczyć "Load Textures on Demand"
    - w 'Advanced' ODznaczyć "Force Single Threading"

- zmniejszyć Battlesizera do 150 i powoli podnosić wartość do momentu kiedy zaczną występować problemy.
    - obniżyć ustawienia graficzne w "opcjach"

To są w sumie takie najbardziej oczywiste rzeczy...

Do tych co całkowicie nie mogą grać -> czy możecie sprawdzić, czy gdy całkowicie wyłączycie dźwięk(w konfiguracji przed uruchomieniem gry), możecie grać? Albo czy wyłączenie przyspieszenia sprzętowego dźwięku coś daje(panel sterowania->Dźwięki i urządzenia audio->zakładka 'Audio'->odtwarzanie dźwięku: zaawansowane->zakładka 'wydajność')

Offline woodys2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 19, 2010, 21:53:42 »
    Witam

Nie Wiem czy ktoś już miał taki problem jak ja ale gdy odpalam moda wszystko działa ale zamiast królestw z  Prophesy of Pendor 3

Pokazują się zwykłe z Warbanda Wie ktoś jak to naprawić ??

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 19, 2010, 22:32:22 »
    Masz włączoną polską wersję M&B, zmień na angielską i wszystko będzie działać jak trzeba.

Offline cptjack

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 20, 2010, 09:31:40 »
    Już podałem link angielskich wątków z pomocą techniczną, ale jeszcze raz, może komuś to pomoże(choć nie sądzę :P). Działanie powinno poprawić:

W konfiguracji przed rozpoczęciem gry:
    - w 'Video' zaznaczyć "Load Textures on Demand"
    - w 'Advanced' ODznaczyć "Force Single Threading"

- obniżyć ustawienia graficzne w "opcjach"

To są w sumie takie najbardziej oczywiste rzeczy...

Do tych co całkowicie nie mogą grać -> czy możecie sprawdzić, czy gdy całkowicie wyłączycie dźwięk(w konfiguracji przed uruchomieniem gry), możecie grać? Albo czy wyłączenie przyspieszenia sprzętowego dźwięku coś daje(panel sterowania->Dźwięki i urządzenia audio->zakładka 'Audio'->odtwarzanie dźwięku: zaawansowane->zakładka 'wydajność')

Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie na "zamarzanie ekranu" (wyświetlanie dwóch klatek w kółko w zwolnionym tempie). Po wdrożeniu tego przestało się też wywalać się przy zapisywaniu gry.

Problem nie jest w Warbandzie ani POP, tylko w tym jak 32-bitowy Windows przyznaje pamięć dla procesu. Sztuka polega na tym, że 32-bitowy Windows obsługuje niewiele ponad 3 GB pamięci (jeśli macie takiego Windowsa i ktoś sprzedał wam kompa mającego 4 GB lub więcej pamięci to daliście się nabrać), ale na pojedynczy proces nie pozwala przyznać więcej niż 2 GB. Warband z załadowanym POP i wszystkimi teksturami jest bardzo blisko tego limitu i przy większych bitwach po prostu go przekracza. Trzeba zmienić ustawienia w boot.ini Windowsa by zwiększyć pulę pamięci na pojedynczy proces, robiąc to bardzo ostrożnie bo przy pomyłce można ubić cały system operacyjny.

Dokładny opis jak to zrobić znajdziecie tutaj: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,131274.0.html

Druga poprawka którą zrobiłem, to skopiowanie pliku griffonarmor.dds na leather_jacket.dds w katalogu Textures w POP. Szmaciarze w skórzanych kurtkach mają spieprzony wygląd (jest ich na tyle mało, że to nie przeszkadza), za to gra się nie wywala.

Jak na razie Warband z POP 3.2 (z paczem) działa płynnie i stabilnie, "Load Textures On Demand" włączone, "Windowed" wyłączone (full screen). "Force Single Threading" wyłączone (nienawidzę zmuszania aplikacji do pracy w jednym wątku, nie po to kupowałem Quad-Core :) ), Battle Size ustawione na 100.

Offline bru00

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 20, 2010, 11:17:56 »
    Druga poprawka którą zrobiłem, to skopiowanie pliku griffonarmor.dds na leather_jacket.dds w katalogu Textures w POP. Szmaciarze w skórzanych kurtkach mają spieprzony wygląd (jest ich na tyle mało, że to nie przeszkadza), za to gra się nie wywala.

Mógłbyś dokładnie wyjaśnić? Jak ma wyglądać podmiana tych plików?

Offline huth

« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 20, 2010, 12:19:21 »
    cptjack <- tego linka już wcześniej dawałem i o zwiększaniu pliku stronn. VM pisałem, ale o co dokładnie chodzi z usunięciem leather_jacket.dds i dlaczego akurat griffonarmor? :P