Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lenno  (Przeczytany 9609 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Lenno
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 28, 2010, 18:10:43 »
    Zamek do podboju wybierz tego królestwa, które jest najsłabsze aktualnie.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 28, 2010, 20:43:50 »
    Wszystko fajnie cacy kochani panowie, tylko jest jedno ale. Gdy zdobyłam zamek i odwołałam swoje "śluby" wasalizacji król odebrał mi moje włości :( więc jak będę czyimś wasalem i będę miała zamek to po zerwaniu ślubów cały dobytek mi przepadnie. Więc gdzie tutaj sens ? No, chyba że ja coś źle robię :(

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 28, 2010, 20:48:48 »
    Zrób tak. Podbij zamek/miasto i zażądaj jakoby miało trafić w troje ręce. Jak król się nie zgodzi (oto chodzi) to przyjdzie posłaniec z kasą za fatygę. Zrób focha i powiedz, że nie akceptujesz tej decyzji i zabierz lenna (wybuchnie wojna od razu, ale co tam). Nie rozmawiaj z królem osobiście, bo automatycznie nie będziesz mieć wyboru zachowania lenn.

Pozdrawiam.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 28, 2010, 20:59:42 »
    No tak właśnie zrobiłam :( Bo gdy miałam zamek Grunwalder i zamek o bok ( nie pamiętam jego nazwy) to właśnie strzeliłam focha i straciłam wszystkie włości :( No ale gram teraz od nowa, to zobaczymy :p

Dzięki za odpowiedź i porady :D
    (click to show/hide)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 29, 2010, 15:27:48 »
    Teraz mam pytanie raczej z innej beczki.
    Zdobyłam jeden z zamków mam sławę 182, ) sławy i temu podobne. Przypomnę że rozpoczęłam grę jako kobieta i nie jestem szlachetnie urodzona. Obecnie jestem wasalem Swadii i mam swój sztandar. Po zdobyciu zamku, król daje mi Zamek, lecz bez wioski. Wioska przechodzi we władanie innego lorda :/ Czy oznacza to że mam popracować nad sławą, by móc otrzymać zamek wraz z wioską? Wcześniej jak zdobyłam zamek to otrzymałam zamek wraz z wioską. Przypuszczam że sławę mam taką sam. Więc w czym problem ?

Próbowałam też podbić jakiś zamek, nie będąc niczyim wasalem, nie da się :( Chyba, że.... zaatakuje karawany, ale czy w tedy jako sama dam rade stawić czoła całej nacji ?

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 29, 2010, 15:47:53 »
    1. Zazwyczaj król przydziela jedno lenno a nie kilka na raz.

2. Samemu na całą nację to tak jak moja próba samodzielnego podbicia Calradii w podstawowym M&B. Nie udało się... Jak chcesz atakować całą nację to niech będzie ona wplątana w kilka wojen.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:31:28 »
    No ok, jedno to ja rozumiem, ale jak utrzymasz zamek i jego armie, jak nie masz wioski ? Dla mnie to totalna bzdura. Z czego ja mam pobierać podatki na utrzymanie armii i budowanie murów ? Oczywiście że wieśniaków do tego wykorzystam i jeszcze jadło mi przyniosą, a jak będę chciała, to zastosuje prawo primae noctis. W tym przypadku będą to  mężczyźni :D
    Tak więc dawanie zamku bez przynależnej mu wioski, to totalne nieporozumienie.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:36:21 »
    Eeeeeee..... armie stacjonujące w zamku utrzymują się same, bez wiosek, bez niczego, nawet jak jest ich tam milion-pięćset-sto-dziewięćset. Żadnych murów budować nie trzeba. Jedyne co wymagają to byś im co tydzień żołd płaciła. Jedzenie jest potrzebne tylko wojakom w oddziale.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:46:34 »
    No ok, jedno to ja rozumiem, ale jak utrzymasz zamek i jego armie, jak nie masz wioski ? Dla mnie to totalna bzdura. Z czego ja mam pobierać podatki na utrzymanie armii i budowanie murów ? Oczywiście że wieśniaków do tego wykorzystam i jeszcze jadło mi przyniosą, a jak będę chciała, to zastosuje prawo primae noctis. W tym przypadku będą to  mężczyźni :D
    Tak więc dawanie zamku bez przynależnej mu wioski, to totalne nieporozumienie.

Ehhh, kobiet są zachłanne... To wszystko przez ich emancypacje, był spokój, a teraz tylko równouprawnienie :D (Nie chciałem w jakimkolwiek stopniu uwłoczyć płci pięknej)
    Twórcy nie zadali sobie tyle trudu, aby w grze było miejsce na dostateczną ilość realizmu... Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
    Zamki jako lenno są o tyle lepsze, że:
    - Nie są narażone na ataki tak jak wioski, które dodatkowo są bezbronne
    - Przynoszą większe dochody.
    O żarełko się nie martw, pewnie znajdzie się jakiś adorator ze Swadii, co Ci podeśle :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:54:43 »
    Jedna rzecz mnie zastanawia. Gdy grałam w poprzedniej grze mężczyzną, miała Prawo do rządzenia 3. Tutaj czegoś takiego nie mam :/ Pamiętam, że jak zrobiła się wasalem, to  od razu dostałam  sztandar i wioskę. Może dlatego mogłam dostać zamek z wioską?
    Tutaj jest inaczej. Od samego początku król nie chce mi dać ziemi, ale luz, postaram się coś tutaj porobić. Wysłałam Yamire, by ogłosiła wszem i wobec, że staram się o koronę. Raz kozie wio. Wyczytałam, że Prawo do rządzenia właśnie rośnie jak nasz NPC pojeździ po krainie, mówiąc że gracz je cacy i w ogóle ;)
    Jak to nie pomoże, to rozpocznę grę od nowa  i niestety  będę musiała grać facetem.
    Jeszcze jedno. Zdobywając zamek, kobiety "zakładniczki" dobrowolnie opuszczają zamek, gdy grałam mężczyzną, można było je więzić. Dziwne. Wygląda na to, że granie kobietą, raz że jest trudniejsze, to jeszcze ograniczone :/

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:58:51 »
    Tak, to prawda, jak Yamira wróci to ci skoczy prawko, potem możesz wysłać następną osobę. I nie ma co się zastanawiać, po prostu "CHWYTAJ MIECZ I HORDĘ SIECZ" :).

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 29, 2010, 17:07:01 »
    No Yamira wróci za 21 dni :D W tym czasie ja Zostawiłam w swoim zamku 39 Huskarli i 45 Rhodockich Strzelców. Natomiast wraz z towarzyszącymi mi w liczbie 69 Swadiańskich rycerzy wyruszam zbierać kolejne siły.

Offline rmenel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 29, 2010, 17:23:10 »
    Ja też mam mały problem.
    A mianowicie rozpoczęłam grę jako kobieta. Uwierzcie mi, że jest  zdecydowanie trudniej grać kobietą. Na domiar tego rozpoczęłam grę jako córka wędrownych kupców. Więc jak  sami widzicie nie jestem "szlachetnie" urodzona. Nie lubię iść na łatwiznę, dlatego wybrałam taki, a nie inny początek mojej rozgrywki. Przyznam się że jest dopiero 29 dzień, ale posiadam już 75 wojaków, w tym  29 rycerzy, 2 Zbrojnych i reszta to Swadiańsckie płotki. Dużo zbrojnych straciłam przy zdobywaniu zamku.
    Nie wiem czemu, ale król Swadii nie chce mi dać lenna. Sęk w tym że tłukę wrogów Swadii jak popadnie, i nie mówię tu o zbójach, ale o elitarnych wrogich jednostkach. Jak na razie uczestniczyłam w dwóch atakach na zamek z rezultatem pozytywnym. odbyłam dziesiątki bitew. Generalnie zady zdrowo przetrzepałam wrogom Królestwa Swadii.
    Obecnie posiadam 249 Reputacji, honor -2 ( z tego względu, że po zdobyciu zamku zażądałam okupu od znajdujących się w tym zamku kobiety. To był błąd, nie wiedziałam :D ).
    W końcu, po rozmowie z królem zostałam wasalem, ale nie posiadam żadnego lenna. Tak więc moje pytanie brzmi następująco : Co zrobić, bym w końcu otrzymała jakąś wioskę, bo o zamku nie wspomnę. 

Grałem i gram nadal postacią kobiecą ( bez korzeni szlacheckich ). Zgodziłem się na bycie wasalem Ragnara bez przydzielenia lenna. Po jakimś czasie bez żadnych działań w tym kierunku otrzymałem od niego zdobytą przez innych lordów wioskę. Tak więc nie przejmuj się niczym i graj dalej. Na inne twoje pytania nie odpowiem, bo gram na bodaj 149% trudności i mam, prostuję miałem tylko wioskę - bo musiałem stawiać system na nowo i nie przyszło mi do głowy zapisać stanów gry.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2010, 17:27:47 wysłana przez rmenel »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 29, 2010, 17:28:48 »
    No to przyznam się dodałeś mi wiele otuchy tym postem. Dzięki, zaczynałam wątpić w to, czy można zdobyć władzę, grając kobietą.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 30, 2010, 13:52:15 »
    Witam.
    System rozdawania lenn jest dość dziwny. Jak wcześniej pisałam, raz dostałam zamek z wioską, a ostatnio otrzymywałam tylko zamek, ponieważ osobiście go zdobyłam. Jeżeli chodzi o wioskę to dostał ją lord, który otrzymał najwięcej poparć u innych lordów. Troszku dziwne, oznacza to, że wystarczy "popracować" nad kilkoma lordami i zadbać o dobrą repke i mamy wstawiennictwo w rozdzielaniu lenn. Ciekawa tylko jestem, czy brane są pod uwagę tylko relacje między lordami, czy też honor.
    W każdym razie po raz kolejny rozpoczęłam nową grę :D Mam nadzieję że tym razem już pójdzie mi naprawdę dobrze. Oczywiście zaczęłam grać jako mężczyzna. Co dziwniejsze nie pale się do tego by zostać wasalem. Ponieważ Lordowie wszystkich nacji dają mi sporo misji dostarczenia listu. Dzięki temu u wszystkich mam wysoką Reputację, a oni sami pozytywnie wyrażają się na temat mojej osoby. Od czasu do czasu potłukę bandytów, ale generalnie najwięcej uwagi skupiam właśnie na dostarczeniu listu.
    Reputacje jakie posiadam u lordów to pomiędzy 20 a 40 czyli całkiem dobrze :D
    Pozdrawiam.