Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Polska a zachod  (Przeczytany 12035 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Polska a zachod
    « dnia: Listopada 10, 2007, 00:45:02 »

Myślicie że społeczeństwo w innych państwach Europy wie że Polska była potęgą w tamtym okresie?
    polska byla najlepsza w renesansie w sredniowieczu bylismy bardzo silni
    wiedza wtedy gdy dostana w dupe od polakow
    madry obcokrajowiec wie ze lepiej nie zadzierac z polakami
    mozesz polakowi zabrac ojczyzne zabrac wszystko co ma ale potem ci sie odwdzieczy i to  zabierze wszystko nie mowiac o zyciu
    To co powiedziałeś to trochę takie "sranie w banie"Ani zaprzeczenie tego co powiedziałem ani też poparcie.Jeśli chciałeś przez to powiedzieć że każdy mądry obcokrajowiec wie że Polska była potężnym państwem-to się nie zgadzam.Tylko wykształceni historycy znają Polskę z średniowiecza czy też z renesansu.Cała reszta nie zna ,bo w końcu skąd ma się dowiedzieć?Polska w przeciwieństwie do innych państw nie potrafi pokazać swoich  mocnych stron.Myślisz że dlaczego np.taki Medieval:Total War 2 odpieprzył taki numer z Polską?

Oktawian witaj w teamie.
    Dzięki,na razie mam bardzo mało czasu,a pracuję jeszcze przy  Project Detail Props.Jak już skończę pracę nad tym modem będę do waszej dyspozycji-wolę skończyć to co zacząłem,a nie zaczynać kolejne.Przepraszam za 2 stronność:)ale taka już szkoła średnia:P To było potwierdzenie tego  że wam pomogęxD
    « Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2007, 18:26:23 wysłana przez Oktawian »

Offline kania92

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Polska a
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 10, 2007, 09:06:42 »
    Tylko wykształceni historycy znają Polskę z średniowiecza czy też z renesansu.
    bo oni maja w dupie polske i mysla ze sa najwaniejsi ze sa wybawcami swiata albo ze sa narodem wybranym(w przypadku usa)
    to ci wyksztalceni np nauczyciele historii powinni tez cos powiedziec o polsce (mam na mysli tych zaganicznych nauczycielach)
    albo tez mysla gdyby nie oni to by swiata inacej wygladal to tak samo mozeymy my tak powiedziec np. uratowalismy wieden i byc moze pol europy, 1920 kazdy wie co w tedy bylo, bitwa o anglie w tedy anglia by upadla a pozniej stalin a napeno nastenie usa
    nawet niewiem co dalej pisac ale jest to napewno ze prawie kazdy kraj sie przyczynil w historii w malym lub duzym stopniu

chociarz nie tylko historycy znaja polske za renesansu moga to tez byc amatorzy historii
    Ten, kto nie szanuje i nie ceni przeszłości, nie jest godzien szacunku terażniejszości
    ani nie ma prawa do przyszłości.

Józef Piłsudski

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Polska a
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 10, 2007, 12:44:28 »
    Wiesz co, proponuje zebys zalozyl temat w offtopie jednak bo to nie jest odpowiednie miejsce. Jakbys nie zauwazyl to USA nie bez powodu uwaza sie za wplywowy kraj i ma ku temu powody. Jak bys sobie wyobrazal pierwsza albo druga wojne swiatowa bez interwencji USA? Ogolnie widze ze przemawia przez ciebie nasz narodowy kompleks... Po co komu na zachodzie wiedza o Polsce? Nie przezyja bez tego, czy co? Oni w szkolach ucza sie rzeczy praktycznych a nie od groma teorii jak u nas. A ile ty wiesz o historii np estoni, bulgari, krajach bylej jugoslawi? Oni tez zasluguja na jakas pamiec... Kazdy czlowiek uczy sie tyle, ile potrzebuje.

Offline kania92

• Użytkownik
    Polska a
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2007, 13:10:41 »
    moj ostatni post o tym
    Jak bys sobie wyobrazal pierwsza albo druga wojne swiatowa bez interwencji USA?
    a jakbys sobie nie wyobrazal sobie II wojne swiatowa bez polakow
    Po co komu na zachodzie wiedza o Polsce?
    a poco nam w szkolach o zachodzie
    Oni w szkolach ucza sie rzeczy praktycznych a nie od groma teorii jak u nas.
    to oznacza ze polak jest madrzejszy
    A ile ty wiesz o historii np estoni, bulgari, krajach bylej jugoslawi?
    zbyt wiele o nich nie wiem ale cos tam wiem, nie ucza historii tych krajow bo nie przyczynili sie zbytnio w historii
    Oni tez zasluguja na jakas pamiec...
    z tym sie zgodze
    Kazdy czlowiek uczy sie tyle, ile potrzebuje
    niecalkiem sie z tym zgadzam
    jesli kazdy by tak mogl to by lazily same tumany po swiecie no moze poza paroma wyjatkami

skonczmy o tym temacie w tym temacie

a mam pytanie dotyczace MTW2 ma ktos graka bo mi sie plytka zarysowala i mi nie wczytuje
    Ten, kto nie szanuje i nie ceni przeszłości, nie jest godzien szacunku terażniejszości

Józef Piłsudski

Offline Kowal

• Użytkownik
    Polska a
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2007, 13:37:44 »
    Akurat to że w polskich szkołach uczą od (sami wiecie czego) teorii nie powoduje, że jak to kania92 określił "Polacy są mądrzejsi".
    Jakby nie patrzeć prawda jest taka, że i tak zdecydowana większość to po prostu olewa ( byle tylko zdać - chociaż pod tym względem sam lepszy nie jestem :P ). Tak więc każdy, kto interesuje się jakąś konkretną dziedziną wiedzy musi dokształcać się sam, gdyż taka już jest specyfika polskiego szkolnictwa. Na przykłady uczeń liceum humanistycznego uczy się z matematyki o trygonometrii, logarytmach i różnych innych rzeczach, które do niczego mu nie będą potrzebne. Przeciętny obywatel z zakresu wspomnianej matematyki używa 4 podstawowych działań + działań na "%" ( na przykład kwestia wyboru lokaty bankowej lub kredytu ) i tyle.
    Reszta "wiedzy" zdobytej w czasie procesu kształcenia po roku cy dwóch jest już zapomniana ( więc tej "wiedzy" przyswajanie na dobrą sprawę mija się z celem ). No dobra powiecie "ale kogoś może to interesuje" - żaden problem, w końcu po coś są te licea profilowane i samodokształcanie , prawda ? Tak więc, generalnie pod wieloma względami polski system oświatowy jest "do D..."

Kania, jeśli wolno mi zauważyć, rzeczywiście przejawiasz tendencję do naszych "polskich kompleksów" jak już to powiedział Jason - w tym punkcie i generalnie w waszej dyskusji rację przyznać muszę jemu.

A że zrobił się mały offtop, więc wysuwam propozycję aby ten i 2-3 poprzednie posty przenieść do oddzielnego tematu w dziale traktującym o sprawach nie powiązanych z M&B.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    Odp: Polska a zachod
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2007, 16:13:12 »
    Nie pisz takich postow bo padne ze smiechu... nie da sie porownac wplywu amerykanow do wplywu polakow na II wojne, ze nie wspomne o wplywach polakow w czasie I wojny-.- Ameryka to jedno z mocarstw i nic na razie tego nie zmieni, takze nie dziw ze uwazaja sie za najlepszych.

a poco nam w szkolach o zachodzie
    Hmm przed chwila miales pretensje ze na zachodzie nie ucza sie o polakach, to ja sie pytam po co? Troche konsekwencji...

zbyt wiele o nich nie wiem ale cos tam wiem, nie ucza historii tych krajow bo nie przyczynili sie zbytnio w historii
    Nie wiem co zaslugi historyczne maja do aktualnej pozycji danego kraju, to chyba oczywiste ze uczy sie albo o zadnym, albo o tych najwazniejszych, inaczej nauka trwala by o wieele dluzej.

"Oni tez zasluguja na jakas pamiec..." z tym sie zgodze
    To byla ironia... chyba jasne ze nie zdolasz w swoim zyciu poznac wszystkie kultury na swiecie.

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 10, 2007, 18:10:30 »

A wiec :
    1.Napaść Niemcow na ZSRR by ja rozpoczela (zakladajac ze Poslka bylaby czescia ZSRR)
    2.Innym scenariuszem jest to ze jestesmy w granicach III Rzeszy i wtedy atakujemy Rosje
    3.Gdyby historia potoczylaby sie normalnie to wklad Poslki jest znikomy. Jedyna wazna bitwa dla Europy bylo Monte Cassino, bo Bzura miala tylko lokalne znaczenie a reszta wrecz nie dala niczego
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2007, 19:12:01 wysłana przez misiooLlama »

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2007, 19:57:59 »
    1.Napaść Niemcow na ZSRR by ja rozpoczela (zakladajac ze Poslka bylaby czescia ZSRR)
    2.Innym scenariuszem jest to ze jestesmy w granicach III Rzeszy i wtedy atakujemy Rosje
    3.Gdyby historia potoczylaby sie normalnie to wklad Poslki jest znikomy. Jedyna wazna bitwa dla Europy bylo Monte Cassino, bo Bzura miala tylko lokalne znaczenie a reszta wrecz nie dala niczego
    Niby pogdybac mozna, ale to i tak nie zmienilo by faktu ze w efekcie prawie cala europa nalezala by do 42 roku do niemcow. I tu nasowa sie pytanie czy gdyby nie interwencja amerykanow, anglicy sami byli by w stanie utworzyc II front, lub gdyby nie, rosjanie sami zaczeli by sie przelamywac i przejmowac inicjatywe... tak czy inaczej, czy ktos dalej uwaza ze polska (jak i inne europejskie kraje) znaczyla cos w czasie II wojny?

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 10, 2007, 20:08:08 »
    jezu nawet niechce mi sie ciagnac dalej tej dyskusji ale trzeba dokonczyc
    nie da sie porownac wplywu amerykanow do wplywu polakow na II wojne
    bo usa bylo (i raczej jest nadal)potega gospodarcza a polska biedna wiec amerykanie po ataku japoncow miala ogromne sily militarne i temu sie przyczynila bo mieli dobry sprzet a ich kraj byl bezpieczny a polski nie bylo juz w tedy
    i tak jak wziacs dysproborce sil usa i polski to polacy zabili wiecej ss (jak ktos nie czai to tak samo jak gestosc zaludnienia na kilometr kwadratowy)
    nie dziw ze uwazaja sie za najlepszych.
    to zalezy wczym
    To byla ironia... chyba jasne ze nie zdolasz w swoim zyciu poznac wszystkie kultury na swiecie.
    tak dokladnie chodzi mi o ludzkiach ktorzy oddali swoje zycie w walce przeciwko okupantowi
    kto tu mowil ze mam zamiar nauczyc sie kultury jakiegos kraju
    hitler mial za cel zdobyc najpierw zachod a nie na poczatek rosje aze my mielismy gdansk ktory hitler chcial i bylismy w sojuszu z aliantami(ktorzy nas w pewnym sensie zdradzili )
    reszta wrecz nie dala niczego
    a bitwa o anglie??
    Gdyby historia potoczylaby sie normalnie to wklad Poslki jest znikomy
    z tym sie nie zgodze     wiktoria wiedenska na przyklad
    zachodnie kraje zawdzieczaja swoje bogactwo dzieki koloniom(np anglia)
    a inne dzieki madrym wladcom ktorzy umieli wygorzystac to co maja

glownie historia polski jest tym ze polska lezala miedzy mlotem a kowadlem
    u musiala kapitulowac bo heroicznych bojach

jak cos pokrecilem to sory
    leb mnie nawala i niewiem niekiedy o co chodzi
    trudno jest odpierac ataki na kilka frontow

PS
    tak czy inaczej, czy ktos dalej uwaza ze polska (jak i inne europejskie kraje) znaczyla cos w czasie II wojny?
    \
    tak      glownie przed wlaczeniem sie usa do wojny
    po juz zabardzo nie
    to czemu polacy brali udzial na prawie wszystkich frontach IIws
    przyczynajac sie do szybszego zwyciestwa w europie
    I tu nasowa sie pytanie czy gdyby nie interwencja amerykanow
    jak by sie nie wlaczyli to hitler by wygral a pozniej skierowal sie na usa

Józef Piłsudski

Offline Misiumen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 10, 2007, 20:13:35 »
    Bitwa o Anglie ? Chlopie nie rozsmieszaj mnie. Bitwa było pomiedzy RAF-em i Luftwaffe a nie polskim lotnictwem. To ze w niej brali udzial to szczegol. Rowniez w bitwie pod Trafalgarem wzieli udzial Polacy, w kampani napoleonskiej tez wzieli udzial wiec czy to sa sukcesy ? Nie to byly tylko oddzialy ochotnicze i nie mow mi ze Polacy mieli kluczowy udzial w Bitwie o Anglie bo to jest smieszne -.- (to wikipedia mi podpowiedziala: W bitwie o Anglię w składzie RAF walczyły 2 polskie dywizjony myśliwskie (302 i 303) oraz 81 polskich pilotów w dywizjonach brytyjskich, w sumie 144 polskich pilotów (poległo 29), co stanowiło 5% ogółu pilotów RAF biorących udział w bitwie. Polacy zestrzelili około 170 samolotów niemieckich- powiedz mi to jest kluczowy udzial ?)

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 10, 2007, 21:19:29 »
    Bitwa o Anglie ? Chlopie nie rozsmieszaj mnie. Bitwa było pomiedzy RAF-em i Luftwaffe a nie polskim lotnictwem
    przedstaw mi cytat w ktorym napisalem ze to polska
    a jesli przedstawisz to i tak nie mialem na myli polski tylko polakow(a to co innego)

w tamtym okresie dla mnie byloby sukcesem zestrzeleniem samolotu bo w tedy wielka brytania przez u-boty (czy jakos tak sie pisze) doprowawadzona bylo do ruiny
    (chociarz moge sie mylic na tle militarnym)
    radze ci z wikiencyklopedi nie korzystac bo te infotmacje zazwyczaj sa nieprawdziwe

Józef Piłsudski

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 10, 2007, 21:28:25 »
    Tja polacy ocalili swiat-.- jak to dobrze byc polakiem:)

a na serio... koles cos ci sie skala wojny pomerdala... wtedy liczyly sie miliony miesa armatniego a te lokalne przyklady ktore ty podajesz, maja jakiekolwiek znaczenie tylko dla nas, dla innych to tylko ciekawostka.

w tamtym okresie dla mnie byloby sukcesem zestrzeleniem samolotu
    I to jest wlasnie przyklad w jaki ty pojmujesz II wojne, garstka ludzi z motywacja jaka byli polacy nie ma az takiego znaczenia jak ameryka, anglia, czy wlasnie niemcy, czyli wlasnie owczesne potegi gospodarcze (oprocz rosji) majace wystarczajaco kasy zeby wyposazyc swoje armie. Chyba nie chcesz powiedziec ze 303 i 302 walczyl w anglii na wlasnym sprzecie.

PS: mimo ze czesciowo jestem patriota, to nie cierpie bezkrytycznego podchodzenia do wlasnego narodu i wychwalania go za niewiadomoco bo to juz jest szowinizm:/. Owszem uwazam ze polacy jednostkowo sa obecnie jednymi z bardziej wartosciowymi ludzmi, bez porownania z takimi przecietnymi anglikami lub francuzami. Posrednia przyczyna moze byc wyzszy poziom edukacji albo po prostu mamy to we krwi... jednak kiedy polakow jest za duzo w jednym miejscu (polska:/) to juz jest cyrk. Polonie na zachodzie rulez;) widzialem to na wlasne oczy.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2007, 21:34:08 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Misiumen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 10, 2007, 22:26:07 »
    Mimo wsio Polska miala jedna wazna bitwe wspomniana juz wczesniej wiedenska. Reszta albo miala znaczenie lokalne albo nie dawala nic. Moim ulubionym przykladem jest Grunwald ;) Najwieksza bitwa sredniowiecza a nie dala zadnego wplywu na bieg historii Europy a jedynie Polski i Zakonu i to jest ironia xD A taki Orlean 1429 mimo ze o mniejszej skali to byl duzo wazniejszy bo prawdopodobnie brak Francji na mapie Europy doprowadzilby do jeszcze wczesniejszego wybuchu wojen swiatowych IMO. (watpie aby Anglicy zalagodziliby a nawet pewnie by do dazyli do eskalacji konfliktu z Niemcami o Alzacje i Lotaryngie)

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 10, 2007, 23:10:55 »
    Co? Bitwa pod Grunwaldem miała znaczenie, zakon był potęgą i niedługo wypowiedział by wojnę innym krajom (jak by Polskę pokonał). A gdyby nie to, że Polska nie była nieco ociężała i nie zdobyła Prus, zaś Jagiełło nie udawał Litewskiego patrioty i zdobył Malbork, to Polska była by później znacznie silniejsza, nie doszło by do rozbiorów i w ogóle wojen światowych mogło by nie być, a jakby wybuchły Polska grała by główną rolę.

(jak i inne europejskie kraje) znaczyla cos w czasie II wojny?

Gdyby nie ciągłe walki partyzanckie i interwencje Aliantów myślisz że Stany ot tak by się uporały z Niemcami? Mimo iż ich porażka była tylko kwestią czasu, Europa była głównym środkiem oporu.

Offline Misiumen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 10, 2007, 23:46:03 »
    Eee A po co Zakon mial by wydawac wojny np.Rosji czy Rzeszy ? Nastepnie Jagiello nie mogl zdobyc Malborka bo to bylo niemozliwe w tamtych czasach wiec poprostu go kupil xD A Polska slaba sie stala nie po rzadach Jagiellonow a Wazow i Saksonow wiec nie pi***ol ze moglo by nie dojsc do rozbiorow a do wojen swiatowych by doszlo tylko troche szybciej najwyzej. Bo nie mozliwoscia by bylo gdyby w XX wieku te wojny nie wybuchly, mnie wogole zadziwia jak nie doszlo do III.