Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 397506 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #1200 dnia: Marca 28, 2010, 11:50:27 »
    woyo-sensei, ile te obiekty mają trójkątów? Bo coś mi się zdaje, że jak dodasz tego więcej, to częściej będziesz widział swój pulpit, niż ekran gry. ;)

wlasciwie to niewiele. male shurikeny maja srednio po 100 trojkatow, duzy ma niewiele ponad 800, kunai ma kolo 120, katana 700, naginata niecale 160. najwiecej ma buster sword bo niewiele ponad 2500, ale to dlatego, ze jest naprawde dopracowany jesli chodzi o detale. w jego przypadku moglem sporo zrobic uzywajac odpowiedniej textury na miejscu plomieni na rekojesci oraz rowkow na samym mieczu, ale nie moglem sie powstrzymac :P

Offline tympod123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1201 dnia: Marca 28, 2010, 14:13:58 »
    Maly007, tak mnie zastanawia tylko, że Soul Reaver który nam zaprezentowałeś widziałem jakies 2 lata temu w modyfikacji do Obliviona... IDENTYCZNY. Rozumiem, teksturę wziąć mogłeś, ale model powinien wyglądać choć trochę inaczej... a NIE wygląda...

EDIT

Te miecze SĄ identyczne. Proszę bardzo, zamieszczam samą teksturę i model z siatką...
    (click to show/hide)

Sorry, Maly 007, ale to nie jest twój model... Że też po kilku takich wpadkach innych użytkowników forum nic się nie nauczyliście...
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 14:53:25 wysłana przez tympod123 »
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1202 dnia: Marca 28, 2010, 14:27:46 »
    Sprawdziłem.
    Model i textura minimalnie się różnią, więc nie mam powodu sądzić, że model nie jest jego. Jeżeli masz dalsze zarzuty, potwierdź screenami.

EDIT: Chociaż... spojrzałem na inną wersję tego miecz w Oblivion i rzeczywiscie model jest identyczny. W takim razie proszę Malego o wytłumaczenie.
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 14:36:06 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Vision

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1203 dnia: Marca 28, 2010, 14:59:27 »
    Tak jak radził woyo-sensei porobiłem kilkanaście prac.Jedna z nich była nawet znośna ( i o wiele lepsza od pozostałych) więc ją oteksturowałem.
    Oto efekt:
    (click to show/hide)

I już o wiele lepiej. ;]
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 15:00:59 wysłana przez Alkhadias »

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1204 dnia: Marca 28, 2010, 15:25:03 »
    W takim razie proszę Malego o wytłumaczenie.

Cóż mogę powiedzieć? Model robiłem od dłuższego czasu (zacząłem jakiś miesiąc temu, ale pracowałem dość nieregularnie) i nie jest to fajne uczucie, gdy nagle oskarżają cię o kradzież... Powiedzcie mi jak mam udowodnić, że model jest mój, a zrobię to...

Pokaż swoją siatkę, bo mam wątpliwości, czy są identyczne. Zwłaszcza czaszka mnie interesuje.

EDIT:

Siatka:
    (click to show/hide)

Co do textury... Nie, nie zrobiłem jej własnoręcznie, ale nie wziąłem jej z żadnego moda, a przynajmniej nienaumyślnie. Znalazłem ją przez Google, niestety nie czekając aż załaduje się cała strona z obrazkiem, więc nie wiem skąd pochodzi...
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 16:44:13 wysłana przez Maly_007 »

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1205 dnia: Marca 28, 2010, 15:30:18 »
    Pokaż siatkę... powinna różnić się od tej, którą ja pokazałem... nikt nie robi modelu identycznie....

I nie próbuj tu robić z siebie ofiary - tekstura Reavera nie jest Twoja, wziąłeś ją z moda. Gdybyś pokazując "swoją" pracę zaznaczył, że korzystałeś z cudzej tekstury, to może bym uwierzył, że model jest twój...

EDIT

Tobik, właśnie nie o to chodzi... Model, który Maly 007 pokazał można z łatwością zdobyć - ściągając moda i wyciągając z niego miecz. Pokazanie siatki mogłoby być dowodem, że miecz został zrobiony przez Malego, gdyby faktycznie różniła się od miecza z Obliviona... Chociaż teraz Maly mógłby szybko poprzemieszczać punkty siatki... i wyglądałoby, że to inny model...

Coś czuję, że choć sprawa śmierdzi z daleka to mimo to do końca się jej nie wyjaśni...
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 16:36:48 wysłana przez tympod123 »
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #1206 dnia: Marca 28, 2010, 15:32:47 »
    Mógłbyś też pokazać screeny z każdej strony , z dołu , z góry itd.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1207 dnia: Marca 28, 2010, 17:05:40 »
    Zbadam sobie dokładnie obie siatki.

Jednak z moich wstępnych oględzin wynika, że jest to ten sam model. I jestem tego praktycznie pewny. Jeszcze kilka minut sobie porównam wymiary oraz sprawdzę proporcje polygonów i trisów.

EDIT: Porównałem sobie wszystko. To jest jeden i ten sam model. Nie ma szans aby wykonać identyczny model miecza na podstawie screenów. Model może być podobny, ale siatka i UV nie będą identyczne. Przykro mi, ale nawet bez siatki dokładnie widziałem, że wszystkie krawędzie są identyczne i zamieniając trisy na polygony niczego nie zamaskujesz. Choćby dlatego, ze wiem czym się różni poly od trisa, a ich wymiary są zawsze takie same. Ponad to nie da rady zupełnie przekształcić trisów z powrotem na poly, co widać tutaj. Proszę:

(click to show/hide)

Legenda:

1-2. Trisy są identyczne
    3-4. Identyczne proporcje i odległosci między wgięciami

Oczywiscie mogę wymieniać dalej i dalej, jak choćby identyczne proporcje, ale myślę, że już nie muszę...
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 17:20:26 wysłana przez Alkhadias »

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1208 dnia: Marca 28, 2010, 17:38:09 »
    Cóż... wszystkie dowody wskazują, że kłamię i model nie jest mój... Trudno. Po co miałbym pokazywać czyiś model i się pod nim podpisywać? Żeby wam zaimponować? Żeby usłyszeć słowa "wow, super model"? Nie zależy mi na tym. Pokazałem swój model, gdyż uznałem, że jest wart pokazania...

Co do wymiarów, proporcji, trisów i poly... przypadek? O wymiary i proporcję nie ma co się kłócić... Muszą być bardzo podobne i identyczne, w końcu oba modele były robione na podstawie tego samego miecza.

Co do UV.. Po stworzeniu modelu znalazłem texture (co opisałem kilka postów wyżej) i właśnie robiłem UV pod texture, a nie odwrotnie jak to zwykle robię. Dlaczego zrobiłem to tak, a nie normalnie? Nie wiem... Może chciałem mieć dodatkowe wyzwanie, by sprawdzić, czy potrafię...

Ale sam widzę, że nie przedstawią wystarczająco racjonalnych dowodów by nie dostać bana. Cóż, wiedziałem że tak będzie już przy pierwszym poście z oskarżeniem i screenami tamtego miecza... Zostaje mi tylko świadomość, że model zrobiłem sam...
    Noo, ale trudno. Na 99% dostanę tego bana i żadne słowa tego nie zmienią, więc żegnam was... Było fajnie, ale wszystko musi się kiedyś skończyć... Żałuję tylko, że nie zdołam zobaczyć postępów prac pewnych moderów, których prace zapowiadały się naprawdę dobrze...
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 17:44:10 wysłana przez Maly_007 »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1209 dnia: Marca 28, 2010, 17:47:18 »
    No właśnie o proporcje się cała sprawa rozchodzi... Proporcje miecza- tak, ale proporcje poszczególnych polygonów- nie. Można to było zrobić na setki innych sposobów, ale że Ty każdy polygon przypadkiem zrobiłeś taki sam, to ciężko mi uwierzyć, biorąc pod uwage że tych poly jest tam pewnie z 1000.... Wszystko Ci udowodnie, ale nie wiem czy będzie to dla Ciebie lepsze... Wystarczy że ściagnę sobie model tego miecza dla opisania lepszych przykładów. Możesz się upierać, ale to nie ma sensu moim zdaniem.

Jutro mogę Ci dać 3 stronny referat na temat tego, czemu uważam ten model za skradziony. Opatrzony screenami, ale marnując mój czas, grabisz sobie u mnie ;]

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #1210 dnia: Marca 28, 2010, 19:48:23 »
    jest rowniez szansa, ze sie mylicie i maly zrobil model uderzajaco podobny, jednak inny. wiem, ze ustawienie poly itd mowia same za siebie, ale sam mialem podobna sytuacje na serwisie fpsbanana. zrobilem model shotguna do cs`a, wzorujac sie na innym modelu. nie byla do kopia, ani duplikat. po prostu wymodelowalem swoj model opierajac sie na proporcjach "oryginalu" po 3 tygodniach modelowania i wyslaniu modelu na serwer dowiedzialem sie, ze moj model to nie moj model... dziwnie znajome prawda? :P dlatego prosze was abyscie upewnili sie zanim wydacie jakikolwiek wyrok bo mozna kogos tym bardzo urazic. nikt nie lubi byc oskarzany o plagiat tym bardziej jesli jest to nieprawda...
    pozdrawiam.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1211 dnia: Marca 28, 2010, 19:55:55 »
    Nie ma szans. Każdy ma własny styl pracy, więc wymodelowanie ponad 1000 identycznych polygonów to jak wygrana w lotka 10 razy z rzędu. Porównaj sobie te trisy i polygony. Też się troche w tej grafice orientuje by stwierdzić, że to ten sam model.

Albo mam ostatni test... może się myle, rzeczywiście.

Maly, masz tu mój model i wymodeluj go. Chociaż część i pokaż siatke.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)

Jeżeli naprawdę jesteś w stanie odtworzyć siatkę, to nie ma sprawy. Mogę Ci dać nawet teksturę dla dopasowania. Jeżeli to zrobisz, cofam zarzuty i wynagrodzić nie omieszkam.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1212 dnia: Marca 28, 2010, 20:04:29 »
    Nie ma szans. Każdy ma własny styl pracy, więc wymodelowanie ponad 1000 identycznych polygonów to jak wygrana w lotka 10 razy z rzędu.

Widać mam niewiarygodnego pecha... Ale jak sam powiedziałeś, takie coś zdarza się raz na 1 000 000... :P Do tego każdy ma inny styl pracy, a że zdolności moje i twórcy tamtego miecza się pokryły to po prostu cud...

Maly, masz tu mój model i wymodeluj go. Chociaż część i pokaż siatke.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)

Jeżeli naprawdę jesteś w stanie odtworzyć siatkę, to nie ma sprawy. Mogę Ci dać nawet teksturę dla dopasowania. Jeżeli to zrobisz, cofam zarzuty i wynagrodzić nie omieszkam.

Oczywiście spróbować mogę... Model może i byłby bardzo podobny, ale wątpię czy siatka pokryłaby się w taki sposób... Jak sam powiedziałeś każdy ma inny styl modelowania...

Więc sam chyba rozumiesz. W cuda nie wierzę :(
    A może dać Ci jeszcze coś prostszego do odtworzenia? Coś kanciastego? ;>

EDIT:
    wynagrodzić nie omieszkam.

A w jaki sposób? :]
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 20:47:08 wysłana przez Maly_007 »

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #1213 dnia: Marca 28, 2010, 20:50:31 »
    Hmmm...może i ja wtrącę swoje trzy grosze.Widzę, że wiele rzeczy świadczy przeciw Malemu, jednakże według mnie powinniście podchodzić do tego ostrożniej.Po pierwsze, jeżeli mówi prawdę i wyszedł mu identyczny model z tym z Obliviona, niesłusznie go oskarżacie, po drugie,pamiętacie sytuację gdy pewien użytkownik(nie będę przypominał który) umieścił tu nie swój model i został za to ukarany?Pamiętacie, on też to pamięta bo był wtedy aktywnym użytkownikiem, wiedział jakie konsekwencje mogą spotkać osobę umieszczającą tu nie swoje prace, nie miałby poza tym powodu żeby pokazywać tu nie swój model.Warto by także pamiętać, że nigdy wcześniej nie został za nic na tym forum ukarany, jest to jego pierwszy taki przypadek...nie wyobrażam sobie żeby tak doświadczony użytkownik mógł zrobić coś takiego i według mnie jest to po prostu niesamowicie pechowy zbieg okoliczności.

Pozdrawiam.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1214 dnia: Marca 28, 2010, 21:02:34 »
    OK, Maly próbuje ratować swój honor. Bardzo to cenię ;]

Dobrze więc, podsumuję sprawę:

- Maly nie ma żadnego dowodu, który potwierdzi iż sam wykonał model.
    - Maly mimo to nadal usilnie podtrzymuje że cudem wykonał ponad 1000, co do mikrometra identycznych polygonów.
    - Wszelkie dowody wskazują na to, że jest złodziejem.
    - Czyli moje zdjecia porównawcze, z tego co pamiętam wcześniejsze grafiki, a także fakt, że nie potrafi odtworzyć mojego modelu.

Jednak nie poddaje się on i zgodził się na mój test. Więc Maly, masz tu dwie moje grafiki:

(click to show/hide)
    (click to show/hide)

Lub to
    (click to show/hide)

Masz tydzień na wykonanie czegoś stąd. Nie musi być całe, nawet tekstury być nie musi. Za tydzień dasz mi te prace na PM, a ja porównam siatki. Jeżeli serio masz takie szczęście to nie będziesz miał problemu (swoją drogą graj w lotka!). Modele mogą się troszkę różnić (a co mi tam!). Co więcej, mogę potem pokazać siatkę... ale żeby nie było zbyt łatwo póki co kieruj się tym.

Jeżeli modele będą inne, zgodnie z przykładem Czołgisty, dostajesz bana. (Duo Gum się przyznał i okazał skruchę, co doceniliśmy) Więc jeżeli Ty nadal twierdzisz, że to Twoja praca, to masz szanse to udowodnić. Jeżeli się nie uda dostajesz bana, którego mimo wszystko nie ma szans podważyć, bo dowodów brak, a w cuda nie wierzę.

Życzę powodzenia.