Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 397463 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #960 dnia: Stycznia 07, 2010, 19:54:52 »
    Wrzuć na tinypic.com. Co za problem?
    Nie trzeba mieć tam konta, wszystko działa - właśnie sprawdziłem.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #961 dnia: Stycznia 07, 2010, 20:06:54 »
    Dobra tym postem się potwierdziło. Nie wierzę w przypadki, ale czekałem na kolejny dowód. Użytkownik Lachy to jest nic innego jak konto tego idioty czołgistaPL. Pierwsza sprawa - dziwne, że już na drugi dzień po banie tamtego zarejestrował się z niby pretensjami o model od niby kolegi, którego nicku tu nie widzę. Sprawa druga - podobnie jak poprzednio używa zagranicznych bramek proxy (każdy post inna bramka; również rejestracja jest z zagranicznego adresu - tam był francuski tu jest niemiecki). Sprawa trzecia - dwa z tych numerów ip powtarzają się zarówno w postach czołgistaPL jak i Lachy (tylko w tych dwóch kontach, żaden inny użytkownik nie napisał posta z tych numerów). Sprawa czwarta - znów zaczyna kręcić jeśli ktoś go poprosił o teksturę (poprzednio było to "pseudo ukrywanie" programu do grafiki). Tak jak pisałem nie wierzę w przypadki, a cztery poszlaki oraz dowody (+ 2x małe bonusiki których nie wymieniłem) pokazują prawdę...

Podsumowując:
    Niestety Mat coś się stało z imageschack.us i nie mogę wstawić, ale mogę Ci przysiądz że jest mój ;p
    Nie składaj przysięg które są kłamstwami... BAN!

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #962 dnia: Stycznia 07, 2010, 20:19:25 »
    Dobra tym postem się potwierdziło. Nie wierzę w przypadki, ale czekałem na kolejny dowód. Użytkownik Lachy to jest nic innego jak konto tego idioty czołgistaPL. Pierwsza sprawa - dziwne, że już na drugi dzień po banie tamtego zarejestrował się z niby pretensjami o model od niby kolegi, którego nicku tu nie widzę. Sprawa druga - podobnie jak poprzednio używa zagranicznych bramek proxy (każdy post inna bramka; również rejestracja jest z zagranicznego adresu - tam był francuski tu jest niemiecki). Sprawa trzecia - dwa z tych numerów ip powtarzają się zarówno w postach czołgistaPL jak i Lachy (tylko w tych dwóch kontach, żaden inny użytkownik nie napisał posta z tych numerów). Sprawa czwarta - znów zaczyna kręcić jeśli ktoś go poprosił o teksturę (poprzednio było to "pseudo ukrywanie" programu do grafiki). Tak jak pisałem nie wierzę w przypadki, a cztery poszlaki oraz dowody (+ 2x małe bonusiki których nie wymieniłem) pokazują prawdę...

Podsumowując:
    Niestety Mat coś się stało z imageschack.us i nie mogę wstawić, ale mogę Ci przysiądz że jest mój ;p
    Nie składaj przysięg które są kłamstwami... BAN!

Że tak powiem, co za gościu (przepraszam za offtop, ale trzeba mieć tupet)
    MORMO rządzi

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #963 dnia: Stycznia 08, 2010, 18:28:02 »
    Zrobiłem low poly do swojego modelu i prowizoryczne kolorki. 3 tekstury: diffuse, normal, specular, każda w rozdzielczości 1024x1024. Cały model ma 3508 trisów. Sporo jeszcze do poprawienia, ale tak to mniej więcej będzie wyglądać.

Screeny:
    (click to show/hide)

Offline Plopp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #964 dnia: Stycznia 08, 2010, 19:35:25 »
    Wow...

Offline Flame of Udun

• Użytkownik
    • Spamerzy są wśród nas !
    « Odpowiedź #965 dnia: Stycznia 08, 2010, 21:22:41 »
    Tul twoja praca jest niesamowita !
    Możesz podzielić się swoją wiedzą i napisać w jaki sposób tworzysz tekstury ?

Oglądałem tutorial Klicka, który w Zbrushu z modelu high poly wypalał teksturę i nakładał ją na model low poly.
    Z tego co czytałem też używasz tego programu. Wiesz może coś na temat tej metody ?

Offline saboteur

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #966 dnia: Stycznia 09, 2010, 00:09:29 »
    cześć wszystkim, właśnie skończyłem model urugwaja dla mata do modu o 1939
    trochę słaby, ale jestem początkujący
    (click to show/hide)
    jeśli dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu skończę kolejny karabin. pozdrawiam :)

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #967 dnia: Stycznia 09, 2010, 00:14:40 »
    Tul twoja praca jest niesamowita !
    Możesz podzielić się swoją wiedzą i napisać w jaki sposób tworzysz tekstury ?

Oglądałem tutorial Klicka, który w Zbrushu z modelu high poly wypalał teksturę i nakładał ją na model low poly.
    Z tego co czytałem też używasz tego programu. Wiesz może coś na temat tej metody ?

Owszem, korzystam z Zbrusha, ale w tym przypadku to nie miało znaczenia. Zarówno low poly jak i high poly zrobiłem w Wingsie. Poza tym w Zbrushu można wypalać tylko normal mapy (coś tu miało/ma się zmienić, ale nie jestem na bieżąco). Do wypalania tekstur korzystam z darmowego narzędzia xNormal: http://www.xnormal.net/1.aspx
    Szybkie i bardzo wygodne narzędzie, po prostu wczytuje do niego model high i low i mówię mu co ma wygenerować wraz z parametrami. W rzeczywistości jednak zeszedł mi na tym cały dzień, bo ciągle miałem jakieś bugi, krzaczki itp (i nadal są), ale to raczej mój brak doświadczenia niż niedoskonałość metody, z odrobiną wprawy można łatwo unikać błędów. Nadal jednak pozostaje to żmudne zadanie, bo wiele fragmentów trzeba generować oddzielnie, za każdym razem trzeba przygotować odpowiednie fragmenty modelu, czekać na generację, a potem łączyć wszystkie kawałki w jedną teksturę.
    Ja wypalałem tylko dwa rodzaje map: normal mapę i ambient occlusion (AO, cienie), które było później bazą dla tekstury koloru. Sam kolor to prawie jednolite tło z drobnymi tylko wariacjami + oczy i lampeczki. Zadrapania to efekt działania jakiegoś photoshopowego filtru na warstwie AO. Cały model low poly wrzuciłem jeszcze do 3ds maxa, żeby tam wygenerować kolejną warstwę AO, tym razem nie dla detalu, ale żeby zaciemnić zakamarki. Potem zmiksowałem wszystko w Photoshopie i balansowałem kolorami, żeby to jakoś wyglądało. Jak widać pracy twórczej tu było niewiele, prawie całą teksturę zrobił za mnie komputer i na razie wygląda to tak średnio, jeszcze sporo ręcznej pracy przede mną.
    Specular to czarno-biały diffuse, przyciemniony i z wysokim kontrastem, fatalny, do wyrzucenia :)
    Jeszcze dopiszę, że wygenerowałem prawie 800MB danych na potrzeby tego modelu.

Skrócony przebieg produkcji w spoilerze:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2010, 00:19:43 wysłana przez tul »

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #968 dnia: Stycznia 09, 2010, 01:53:26 »
    To ja mam pytanie (do innych tematów nie bardzo pasuje, a nowego nie założę)... A mianowicie: rzuciła się komuś w oczu jakaś ładna textura ostrza (miecza)? Bo ja jakoś znaleźć nie mogę, a te co znajdę to są tak obleśne, że aż w oczy razi...

EDIT: Już jednak nie trzeba... :P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2010, 11:20:31 wysłana przez Maly_007 »

Offline Flame of Udun

• Użytkownik
    • Spamerzy są wśród nas !
    « Odpowiedź #969 dnia: Stycznia 09, 2010, 11:49:12 »
    Dzięki za odpowiedź Tul.
    Twój post wiele mi wyjaśnił.

Offline SowaEvil

• Użytkownik
    • http://zalukaj.pl/polecony,292110/
    « Odpowiedź #970 dnia: Stycznia 11, 2010, 22:51:48 »
    Ostatnio gram frakcją Vergirów (czy jakoś tak) i strasznie mnie denerwował kolor zbroi lamelkowej zmieniłem trochę jej texture Jednak gdy nosząca ją jednostka oddali się nieco wraca poprzednia textura. Jak temu zaradzić?

Offline eto

• Użytkownik
    • zwykły debil i chyba dzieciak
    « Odpowiedź #971 dnia: Stycznia 11, 2010, 23:12:37 »
    zmieniłem trochę jej texture
    To raczej nie jest praca 3D.

Jednak gdy nosząca ją jednostka oddali się nieco wraca poprzednia textura. Jak temu zaradzić?
    Niektóre gry korzystają z zestawów tekstur, podmieniających się w zależności od odległości do kamery(raczej wiadomo po co). Być może to jest to. Czyli - poszukaj tekstur, które mają podobną nazwę(chyba, nie wiem, jak to w M&B jest).

Zbroja wygląda jak zrobiona z nieśmiertelników...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #972 dnia: Stycznia 11, 2010, 23:41:37 »
    Po prostu zbroja ma system LOD przypisany i na modelach LOD nie zmieniłeś tekstury tylko została stara. Otwórz plik .brf i tam będzie ta zbroja i jeszcze trzy o takiej samej nazwie tylko z rozszerzeniem lod1, lod2 i lod3. Tym modelom musisz też podmienić teksturę.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SowaEvil

• Użytkownik
    • http://zalukaj.pl/polecony,292110/
    « Odpowiedź #973 dnia: Stycznia 12, 2010, 16:14:10 »
    Zbroja wygląda jak zrobiona z nieśmiertelników...
    Ja tylko dodałem kolczugę i kolor zmieniłem nic więcej te nieśmiertelniki były w oryginale

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #974 dnia: Stycznia 12, 2010, 19:54:19 »
    Mój pierwszy w życiu model , jest to zwykły mieczyk który wyszedł według mnie strasznie kiepsko :P
    http://ifotos.pl/zobacz/kiepski-m_xxheea.bmp zrobiony według pewnego tutka na yt :P