Tul twoja praca jest niesamowita !
Możesz podzielić się swoją wiedzą i napisać w jaki sposób tworzysz tekstury ?
Oglądałem tutorial Klicka, który w Zbrushu z modelu high poly wypalał teksturę i nakładał ją na model low poly.
Z tego co czytałem też używasz tego programu. Wiesz może coś na temat tej metody ?
Owszem, korzystam z Zbrusha, ale w tym przypadku to nie miało znaczenia. Zarówno low poly jak i high poly zrobiłem w Wingsie. Poza tym w Zbrushu można wypalać tylko normal mapy (coś tu miało/ma się zmienić, ale nie jestem na bieżąco). Do wypalania tekstur korzystam z darmowego narzędzia xNormal:
http://www.xnormal.net/1.aspxSzybkie i bardzo wygodne narzędzie, po prostu wczytuje do niego model high i low i mówię mu co ma wygenerować wraz z parametrami. W rzeczywistości jednak zeszedł mi na tym cały dzień, bo ciągle miałem jakieś bugi, krzaczki itp (i nadal są), ale to raczej mój brak doświadczenia niż niedoskonałość metody, z odrobiną wprawy można łatwo unikać błędów. Nadal jednak pozostaje to żmudne zadanie, bo wiele fragmentów trzeba generować oddzielnie, za każdym razem trzeba przygotować odpowiednie fragmenty modelu, czekać na generację, a potem łączyć wszystkie kawałki w jedną teksturę.
Ja wypalałem tylko dwa rodzaje map: normal mapę i ambient occlusion (AO, cienie), które było później bazą dla tekstury koloru. Sam kolor to prawie jednolite tło z drobnymi tylko wariacjami + oczy i lampeczki. Zadrapania to efekt działania jakiegoś photoshopowego filtru na warstwie AO. Cały model low poly wrzuciłem jeszcze do 3ds maxa, żeby tam wygenerować kolejną warstwę AO, tym razem nie dla detalu, ale żeby zaciemnić zakamarki. Potem zmiksowałem wszystko w Photoshopie i balansowałem kolorami, żeby to jakoś wyglądało. Jak widać pracy twórczej tu było niewiele, prawie całą teksturę zrobił za mnie komputer i na razie wygląda to tak średnio, jeszcze sporo ręcznej pracy przede mną.
Specular to czarno-biały diffuse, przyciemniony i z wysokim kontrastem, fatalny, do wyrzucenia :)
Jeszcze dopiszę, że wygenerowałem prawie 800MB danych na potrzeby tego modelu.
Skrócony przebieg produkcji w spoilerze:
High Poly:

Low Poly:

Normal:

AO:

Normal + AO:

Normal + (AO + Diffuse):

Normal + (AO + Diffuse) + Specular: