Obydwie pracę bardzo zacne:). Moje kolejne dzieło pewnie wrzucę za dwa tygodnie, bo ostatnio nawet nie mam czasu nad nią pracować.:(
Render robiony w blender render, bo nwm, jak w cycles render zmienić oświetlenie. Jeśli wiec widzisz to hubtus, to możesz mi pomóc :P
Jeśli chcesz zmienić oświetlenie w blenderze to musisz dodać lampę oraz czasami edytować jej moc. Dostępne masz kilka rodzajów lamp:
point- Generuję światło w każdym kierunku.Działanei tej lampy można porównać z typową żarówką.
sun- Działa po prostu jak słońce w zenicie. Lampa generuje światło praktycznie pod katem prostym do płaszczyzny edytora, więc cienia praktycznie nie ma.
spot, hemi i area działają bardzo podobnie. Rzucają światło w konkretnym kierunku. Jakoś za bardzo tych lamp nie rozkminiałem.
Aby zmienić moc lampy musisz wejść w zakładkę lampy, która będzie po prawej stronie oraz mieć ją zaznaczoną. Po wejściu w zakładkę w opcjach "nodes" zmieniasz strentgh lampy.
W zakładce "world"(masz ja po prawej stornie, a jej symbol to planeta) możesz ustawić tło. Aby to zrobić wystarczy rozwinąć "surface", a następnie kliknąć use nodes i tam wybierać kolor background'a. Masz ram jeszcze Ambient occlusion, które służy do w miarę równomiernego oświetlenia obiektu. Tym silniej ustawisz wartość tej opcji, tym słabszy cień za obiektem będziesz uzyskiwał.
Jak masz jakieś pytania to wal śmiało. Naprawdę fajny model tobie wyszedł. Powiedz mi tylko jeszcze, czy to są oddzielne obiekty, czy jeden:)