Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 397285 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #2775 dnia: Października 15, 2015, 15:36:27 »
    Nowy twór.
    (click to show/hide)

No, fajne :D

A ja za twoją radą przesiadłem się na blendera i... póki co całkiem, całkiem mi się podoba :D
    Oto me pierwsze dzieło (i chyba najbardziej czasochłonne) w tym programie. Wieża widokowa znajdująca się w mojej małej miejscowości.
    Z odwzorowaniem konstrukcji nie miałem problemu, bo do wieży mam raptem jakieś kilkaset metrów, więc zawsze można było podbiec i zobaczyć, jak to jest zrobione :D
    Zdjęcie wieży:
    (click to show/hide)
    Render mojej wieży:
    (click to show/hide)
    Render robiony w blender render, bo nwm, jak w cycles render zmienić oświetlenie. Jeśli wiec widzisz to hubtus, to możesz mi pomóc :P

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2776 dnia: Października 15, 2015, 18:32:53 »
    No, fajne :D

A ja za twoją radą przesiadłem się na blendera i... póki co całkiem, całkiem mi się podoba :D
    Oto me pierwsze dzieło (i chyba najbardziej czasochłonne) w tym programie. Wieża widokowa znajdująca się w mojej małej miejscowości.
    Z odwzorowaniem konstrukcji nie miałem problemu, bo do wieży mam raptem jakieś kilkaset metrów, więc zawsze można było podbiec i zobaczyć, jak to jest zrobione :D
    Zdjęcie wieży:
    (click to show/hide)
    Render mojej wieży:
    (click to show/hide)
    Render robiony w blender render, bo nwm, jak w cycles render zmienić oświetlenie. Jeśli wiec widzisz to hubtus, to możesz mi pomóc :P

Bardzo ładnie jak na pierwsze dzieło w Blenderze :D Ja wolę nie bawić się w ten trudny interfejs, dlatego wstawiam mój skromny surcot ;)

(click to show/hide)

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2777 dnia: Października 15, 2015, 18:51:43 »
    No, no, bardzo ładna tekstura. Naprawdę, bardzo fajna. Długo nad tym pracowałeś? :P

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #2778 dnia: Października 15, 2015, 18:59:38 »
    No, textura pierwsza klasa. Bardzo ładna robota.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2779 dnia: Października 15, 2015, 19:31:29 »
    Obydwie pracę bardzo zacne:). Moje kolejne dzieło pewnie wrzucę za dwa tygodnie, bo ostatnio nawet nie mam czasu nad nią pracować.:(

Jeśli chcesz zmienić oświetlenie w blenderze to musisz dodać lampę oraz czasami edytować jej moc. Dostępne masz kilka rodzajów lamp:
    point-  Generuję światło w każdym kierunku.Działanei tej lampy można porównać z typową żarówką.
    sun- Działa po prostu jak słońce w zenicie. Lampa generuje światło praktycznie pod katem prostym do płaszczyzny edytora, więc cienia praktycznie nie ma.
    spot, hemi i area działają bardzo podobnie. Rzucają światło w konkretnym kierunku. Jakoś za bardzo tych lamp nie rozkminiałem.

Aby zmienić moc lampy musisz wejść w zakładkę lampy, która będzie po prawej stronie oraz mieć ją zaznaczoną. Po wejściu w zakładkę w opcjach "nodes" zmieniasz strentgh lampy.

W zakładce "world"(masz ja po prawej stornie, a jej symbol to planeta) możesz ustawić tło. Aby to zrobić wystarczy rozwinąć "surface", a następnie kliknąć use nodes i tam wybierać kolor background'a. Masz ram jeszcze Ambient occlusion, które służy do w miarę równomiernego oświetlenia obiektu. Tym silniej ustawisz wartość tej opcji, tym słabszy cień za obiektem będziesz uzyskiwał.

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało. Naprawdę fajny model tobie wyszedł. Powiedz mi tylko jeszcze, czy to są oddzielne obiekty, czy jeden:)

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2780 dnia: Października 15, 2015, 19:36:07 »
    Dzięki wielkie :D
    Jeśli chodzi o obiekty, to są to oddzielne obiekty, ale z modyfikatorem Array. Nie ma go wszędzie, bo nie zawsze ładnie pasował i nie było to za dokładne, ale jest w sporej ilości miejsc.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2781 dnia: Października 15, 2015, 19:43:45 »
    No, no, bardzo ładna tekstura. Naprawdę, bardzo fajna. Długo nad tym pracowałeś? :P

No, textura pierwsza klasa. Bardzo ładna robota.

Dzięki za opinie ;) Tekstura domyślnie zawiera surcot i zarękawie, niestety są to dwa oddzielne meshe i tekstury, więc nie mogę ich połączyć na p3d.in. Nad teksturą surcotu pracowałem coś trochę ponad 2 dni, a nad teksturą zarękawi jeden dzień. Planuję 'dokleić' jeszcze jakąś pelerynę, czy coś w tym rodzaju.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2782 dnia: Października 15, 2015, 19:53:59 »
    Jeśli chodzi o obiekty, to są to oddzielne obiekty, ale z modyfikatorem Array. Nie ma go wszędzie, bo nie zawsze ładnie pasował i nie było to za dokładne, ale jest w sporej ilości miejsc.

Ogólnie to z tego co mi wiadomo tak obiektów do gier raczej nie powinno się tak robić, bo to w rzeczywistości nie jeden obiekt, a wiele :P. Spróbuj przez "edit mode" coś zrobić. Jak edytujesz obiekt to po prawej stronie masz zakładkę tools. Tam masz sporo różnych opcji do edycji. Zainteresuj się w szczególności takimi opcjami jak loop cut and slide(rolką myszki ustawiasz ilość cięć) i extrude region(wydzielasz nowe wierzchołki i face'y z już zaznaczonych). Za pomocą klawisza "f" możesz też tworzyć  nowe face'y, czy jak kto woli ściany pomiędzy zaznaczonymi wierzchołkami.

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2783 dnia: Października 15, 2015, 19:57:53 »
    Dzięki, ale tego akurat nie miałem zamiaru wstawiać do gry :P Takie rozpoczęcie pracy w blenderze :D W każdym bądź razie dzięki za skazówki :D

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2784 dnia: Października 16, 2015, 20:07:09 »
    A ja tak sobie ćwiczę:
    (click to show/hide)

(click to show/hide)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2785 dnia: Października 16, 2015, 20:48:40 »
    Idziesz w dobrym kierunku, Zdenek Burian mi powiedział, kumplujemy się od dawna. Chyba moje najpiękniejsze wspomnienie dotyczące Zdenka, to fakt że mój ojciec go lubił, pomalował kiedyś całe ściany w klasie, w szkole w której pracował kopiami jego prac, lub pracami na nich wzorowanymi.
    Nie pamiętam szczegółów bo byłem mały i zajęty wtedy bardzo topieniem ołowiu, do foremki z której powstawały żołnierzyki. Zapach jaki wydzielał ten palnik, opary ołowiu w powietrzu i piękne obrazy na ścianach to jedno z silniejszych wspomnień  z dzieciństwa. Naturalnie "Walka o ogień" to kultowy dla mnie film.
    Tak więc Zdenek pozdrawia i mówi mi, żebyś właśnie tak kombinował, przesyła swojej pozdrowienia w tej pocztówce.
    (click to show/hide)

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2786 dnia: Listopada 22, 2015, 20:55:05 »
    Taka szybka chata na kurzej łapie. Nie wyszła do końca tak, jak chciałem (np. dach, muszę rozkminić, jak go można ładnie zrobić), ale wrzucę tutaj.
    Później wykonam na podstawie tego nowy model low-poly, albowiem, gdyż, iż, ponieważ...
    (click to show/hide)

Render:

(click to show/hide)

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2787 dnia: Listopada 23, 2015, 19:53:20 »
    Dla budynków raczej nie ma sensu robić hi-poly,
    lepiej przygotować kilka bezszwowych tekstur, które będziesz mógł wykorzystać na wielu modelach. Np.: http://www.philipk.net/tutorials/materials/woodrough/woodrough.html

Powodzenia z modem :D

Idziesz w dobrym kierunku, Zdenek Burian mi powiedział, kumplujemy się od dawna. Chyba moje najpiękniejsze wspomnienie dotyczące Zdenka, to fakt że mój ojciec go lubił, pomalował kiedyś całe ściany w klasie, w szkole w której pracował kopiami jego prac, lub pracami na nich wzorowanymi.
    Nie pamiętam szczegółów bo byłem mały i zajęty wtedy bardzo topieniem ołowiu, do foremki z której powstawały żołnierzyki. Zapach jaki wydzielał ten palnik, opary ołowiu w powietrzu i piękne obrazy na ścianach to jedno z silniejszych wspomnień  z dzieciństwa. Naturalnie "Walka o ogień" to kultowy dla mnie film.
    Tak więc Zdenek pozdrawia i mówi mi, żebyś właśnie tak kombinował, przesyła swojej pozdrowienia w tej pocztówce.
    (click to show/hide)

dzięki ;) kombinowałem inaczej troche
    (click to show/hide)
    ale nie dokończę tego :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2788 dnia: Listopada 24, 2015, 00:05:57 »
    ahahaahhahaa, dobre :D

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2789 dnia: Listopada 24, 2015, 15:12:58 »
    Dla budynków raczej nie ma sensu robić hi-poly,
    lepiej przygotować kilka bezszwowych tekstur, które będziesz mógł wykorzystać na wielu modelach. Np.: http://www.philipk.net/tutorials/materials/woodrough/woodrough.html

Powodzenia z modem :D

dzięki ;) kombinowałem inaczej troche
    (click to show/hide)
    ale nie dokończę tego :D

Dzięki :D

A ten słonioczłowiek zaje*isty :P Czemu tego nie dokończysz?