Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 398587 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • GG - 496616
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #1605 dnia: Lipca 12, 2010, 21:30:19 »
    Tak się trochę w Wingsie bawiłem i zrobiłem taki sobie mieczyk. W chwili obecnej nie jest oteksturowany, lecz teksturku dodam w innym programie (prawdopodobnie Blender - o ile obsługuje ten format).

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

Propozycje zmian mile widziane. Proporcje są w miarę zachowane (ostrze jest chyba zbyt szerokie :P ), aczkolwiek wszystko gra i się dobrze prezentuje.

Jutro się jeszcze troszkę pobawię z mieczykiem i zrobię hełm i inne bajerki :P

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1606 dnia: Lipca 12, 2010, 21:35:13 »
    Mi się nie podobają te dwie "kulki" po bokach. Ostrze jest dobrej szerokości. Ogółem ładny mieczyk.

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1607 dnia: Lipca 12, 2010, 23:43:31 »
    o ile obsługuje ten format

Importuj do obj.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1608 dnia: Lipca 13, 2010, 22:41:13 »
    Dawno niczego nie pokazywałem w tym temacie.

Cóż, ten model nie jest może godny pokazania, ale szczerze mówiąc wole pokazywać te mniej udane i niedokończone projekty, bo jak jakiś kończę, to od razy wyłączam, bo tak na prawdę zawsze będzie jeszcze coś do zrobienia przy moich kiepskich umiejętnościach :P

Oto model średniowiecznego hełmu japońskiego Kabuto, z maską Mempo. Czyli standard, bo to moje ulubione obiekty inspiracji. Model jest mocno zdezelowany, bo stanowił dla mnie bardziej pole do eksperymentów, niż jakiś z góry założony projekt. Dlatego też sam model jest miejscami krzywy, gdyż w trakcie różnych zabiegów pogubiło się kilka vertexów.... :P
    Jednocześnie jest on pierwszym modelem na którym eksperymentowąłem nowo zainstalowanym rendererem Yaf(a)ray.

Oto zdjęcia z Yaf(a)raya. Przypominam, że jest to moje pierwsze zetknięcie z tym akurat silnikiem i cóż... efekt nie powala, ale mam nadzieję, że wkrótce się wyuczę obsługi.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Ten renderer zrobił bardzo dobre pierwsze wrażenie w porównaniu do innych darmowych silników, no i do standardowego Blender Internala. Jestem ciekaw, jakie rzeczy uda się z niego wyciagnać gdy nauczę się zabawy tym narzędziem. Jest tylko jeden, ale za to olbrzymi minus. Yaf(a)ray nie współpracuje z blenderowym particle system, przez co jestem zmuszony za każdym razem zamieniać emitowane cząsteczki w mesh, który mocno obciąża komputer, tak więc włosy wyglądają bardzo słabo, a nie jestem pewny czy w ogóle da się jakiś sensowny płomień renderować w tym rendererze. Tak czy inaczej, może nauczę się jakoś to obchodzić. Tak jak z powodzeniem udaje się obejść brak Motion Blura.

Dla ciekawostki oto screeny standardowego renderu Blendera
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Projekt miał wyglądać inaczej, ale brak umiejętności, słaba textura i ograniczenia sprzętowe mocno wpłynęły na wygląd. Jest to niedokończona praca, gdyż nie chce mi się siedzieć nad nią dłużej, a w głowie mam już inny projekt, tym razem w pełni High Poly, czyli tak jak lubię najbardziej.

Ten hełm ma około 10 000 polygonów, sporo więcej vertexów, szczególnie po zamianie particlów na mesh.

EDIT: Zmieniłem format zdjęć z .bmp na .jpg
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2010, 22:43:24 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1609 dnia: Lipca 13, 2010, 22:48:43 »
    Bardzo fajny ten hełmik, szczególnie podobają mi się wąsy ^^.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1610 dnia: Lipca 13, 2010, 23:38:28 »
    Nie wiem, nie znam się, ale według mnie różnice są znaczne. Gdybyś mi pokazał tylko i wyłącznie drugi screen z tego pierwszego renderu, szczerze przyznam się, że miałbym problem stwierdzić czy to jest wirtualny projekt czy też prawdziwy, realistyczny, namacalny hełm ^.^
    Już nie bądź tak samokrytyczny... Jeżeli ten model był wynikiem eksperymentów to... wyszła jakaś krzyżówka genetyczna :D

Offline Eddy

• Użytkownik
      • EddyGallery
    « Odpowiedź #1611 dnia: Lipca 14, 2010, 00:17:55 »
    Alhadias - http://www.stock-textures.com/images/wallpapers/44719319/Metal/metal-scratch.jpg
    oklepana teksturka :D Mogłeś dać ładnego diffuse'a na to lekkie otarcia i jako normala dać właśnie otarcia.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1612 dnia: Lipca 14, 2010, 00:39:03 »
    No właśnie chciałem aby otarcia były mocne. Textura ornamentu też miała być bardziej podrdzewiała, bo całość wyobraziłem sobie tym razem nie jako ładny hełm, a raczej taki bardziej antyczny, z odciśniętym piętnem czasu. Stąd taka rdzawa, starawa kopuła. Tak jak mówiłem, jest to niedokończona praca. W dodatku low poly... jak dla mnie rzecz jasna, bo ogólnie 10 000 poly to sporo, ale ja przywykłem raczej do prac typowo high polygonowych od 60 000 polygonów w górę z granicą wyznaczoną przez słaby komputer. Właśnie dlatego przestałem się bawić tym projektem i już powoli planuję nastepny, taki jaki lubię, gdzie postaram się nie używać normalek, chyba że do wykończeń, a zamiast tego ręcznie modelować szczegóły. Nie lubię grafiki nastawionej na gry, gdzie ograniczony jestem do krzywych modeli po 1500 trisów ;]

Bardzo fajny ten hełmik, szczególnie podobają mi się wąsy ^^.
    Z wąsami mam ten problem, że Yafaray nie obługuje particlów, przez co wyglądają one kiepsko moim zdaniem. Już chyba lepiej wyszły w standardowym blenderze.

Nie wiem, nie znam się, ale według mnie różnice są znaczne. Gdybyś mi pokazał tylko i wyłącznie drugi screen z tego pierwszego renderu, szczerze przyznam się, że miałbym problem stwierdzić czy to jest wirtualny projekt czy też prawdziwy, realistyczny, namacalny hełm ^.^
    Już nie bądź tak samokrytyczny... Jeżeli ten model był wynikiem eksperymentów to... wyszła jakaś krzyżówka genetyczna :D

No już bez przesady, przy daszku uv mi się zgdzieś zwinęło i jest rozmazanie. ;]

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1613 dnia: Lipca 14, 2010, 21:28:19 »
    No teraz to zauważyłem... Faktycznie to ujmuje całemu modelowi, więc jest beznadziejny... -.- Przecież gdyby nie to rozmazanie to nie wierzę, by ktoś nie miał wątpliwości nad stwierdzeniem czy to jest model czy może wystawa poświęcona średniowiecznej Japonii :) Ile bierzesz za taki projekt? :D Bo chyba modele robisz za kasę, nie?:P

DOWN: No to te płyty tych całych Behemotów i Ajron Majdenów to są cholernie tanie, jak Alek chwali się, że za projekt kupi sobie kolejną płytkę... :D

ps. Sam se słuchaj majdenów -.-

No wiesz... ja się tam na tym nie znam ^^
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2010, 22:15:33 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #1614 dnia: Lipca 14, 2010, 21:31:34 »
    No teraz to zauważyłem... Faktycznie to ujmuje całemu modelowi, więc jest beznadziejny... -.- Przecież gdyby nie to rozmazanie to nie wierzę, by ktoś nie miał wątpliwości nad stwierdzeniem czy to jest model czy może wystawa poświęcona średniowiecznej Japonii :) Ile bierzesz za taki projekt? :D Bo chyba modele robisz za kasę, nie?:P
    2-5 zł :)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1615 dnia: Lipca 14, 2010, 21:52:25 »

DOWN: No to te płyty tych całych Behemotów i Ajron Majdenów to są cholernie tanie, jak Alek chwali się, że za projekt kupi sobie kolejną płytkę... :D

Ja miałbym wątpliwości. ;]
    Ile biorę za projekt to złe pytanie, bo jak ktoś się do mnie zgłosi, to on oferuje cene i mówi czego chce. Wtedy się zgadzam lub nie. Sam swoich prac nie wyceniam, bo dla mnie wartości nie mają. No chyba, że kolega ze studia, to jemu zawsze drożej :)

Ten model powyżej robiłem dla siebie, aby przypomnieć sobie jak wygląda zabawa z texturowaniem całego modelu, który ma ponad 10 000 k poly. Przypomniałem i pewnie długo tego nie powtórzę, bo to nudna sprawa. Może jutro wezmę się za coś innego, też dla siebie. Plan mam, ale troche zajmie robota. Może pokażę w tym temacie, a może nie. Zależy czy skończę, bo nie chce mi się tyle w Blenderze siedzieć. 

ps. Sam se słuchaj majdenów -.-

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #1616 dnia: Lipca 15, 2010, 15:38:11 »
    Bo Alek kupuje na stadionie :D

Offline grzegorz512

• Użytkownik
    « Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2010, 17:49:47 wysłana przez grzegorz512 »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #1618 dnia: Lipca 15, 2010, 22:53:39 »
    Model do SoT 2.0 by Vlad flyzzz:

(click to show/hide)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1619 dnia: Lipca 15, 2010, 23:23:15 »
    Przypominam tylko, że to jest temat NASZE prace 3D, a nie CZYJEŚ. ;) Nie widzę sensu w pokazywaniu tutaj prac innych osób. Jeśli chcesz się pochwalić nowymi modelami, które ktoś wykonał na potrzeby Twojego moda, to możesz to przecież zrobić w wątku o owym modzie. Tutaj prezentujemy własne twory.