Dawno niczego nie pokazywałem w tym temacie.
Cóż, ten model nie jest może godny pokazania, ale szczerze mówiąc wole pokazywać te mniej udane i niedokończone projekty, bo jak jakiś kończę, to od razy wyłączam, bo tak na prawdę zawsze będzie jeszcze coś do zrobienia przy moich kiepskich umiejętnościach :P
Oto model średniowiecznego hełmu japońskiego Kabuto, z maską Mempo. Czyli standard, bo to moje ulubione obiekty inspiracji. Model jest mocno zdezelowany, bo stanowił dla mnie bardziej pole do eksperymentów, niż jakiś z góry założony projekt. Dlatego też sam model jest miejscami krzywy, gdyż w trakcie różnych zabiegów pogubiło się kilka vertexów.... :P
Jednocześnie jest on pierwszym modelem na którym eksperymentowąłem nowo zainstalowanym rendererem Yaf(a)ray.
Oto zdjęcia z Yaf(a)raya. Przypominam, że jest to moje pierwsze zetknięcie z tym akurat silnikiem i cóż... efekt nie powala, ale mam nadzieję, że wkrótce się wyuczę obsługi.
Ten renderer zrobił bardzo dobre pierwsze wrażenie w porównaniu do innych darmowych silników, no i do standardowego Blender Internala. Jestem ciekaw, jakie rzeczy uda się z niego wyciagnać gdy nauczę się zabawy tym narzędziem. Jest tylko jeden, ale za to olbrzymi minus. Yaf(a)ray nie współpracuje z blenderowym particle system, przez co jestem zmuszony za każdym razem zamieniać emitowane cząsteczki w mesh, który mocno obciąża komputer, tak więc włosy wyglądają bardzo słabo, a nie jestem pewny czy w ogóle da się jakiś sensowny płomień renderować w tym rendererze. Tak czy inaczej, może nauczę się jakoś to obchodzić. Tak jak z powodzeniem udaje się obejść brak Motion Blura.
Dla ciekawostki oto screeny standardowego renderu Blendera
Projekt miał wyglądać inaczej, ale brak umiejętności, słaba textura i ograniczenia sprzętowe mocno wpłynęły na wygląd. Jest to niedokończona praca, gdyż nie chce mi się siedzieć nad nią dłużej, a w głowie mam już inny projekt, tym razem w pełni High Poly, czyli tak jak lubię najbardziej.
Ten hełm ma około 10 000 polygonów, sporo więcej vertexów, szczególnie po zamianie particlów na mesh.
EDIT: Zmieniłem format zdjęć z .bmp na .jpg