Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźminy  (Przeczytany 90124 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Wiedźmin
    « Odpowiedź #15 dnia: Listopada 06, 2007, 18:04:15 »
    Przesiadujesz godzinami u kumpla zeby tylko przejsc wiedzmina?... chyba nie chcesz tego porownac do spokojnej, samotnej gry u siebie w wolnej chwili... ----> tyle jestem w stanie sie domyslec...

Offline Dragonit

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Listopada 07, 2007, 11:09:18 »
    Nie tyle przeszłem, co pograłem. Zobacz, jakie argumenty dawałem - klimat, walka, dialogi, muzyka ... nie mówiłem że fajne zakończenie czy coś w tym stylu.
    PS: Chyba nie ma sensu się już tu wykłócać o inne forum ;p

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 07, 2007, 11:52:12 »
    Nie tyle przeszłem, co pograłem. Zobacz, jakie argumenty dawałem - klimat, walka, dialogi, muzyka ... nie mówiłem że fajne zakończenie czy coś w tym stylu.
    PS: Chyba nie ma sensu się już tu wykłócać o inne forum ;p

@*przeszedłem
    I tak już nie offtopujcie!

@Ja oczekuje teraz na nowy komputer, który sie ma pojawic niedługo i wtedy nie omieszkam zagrac. Gra w recenzjach jak i na filmach/screenach wygląda bardzo ciekawie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 13, 2007, 16:06:06 »
    Mnie Wiedźmin wciągnął bez reszty. Ponad dwa tygodnie wycięte z życiorysu. Tak dobrze nie bawiłem się od czasu Planescape: Torment, a to już wieeelki komplement. Wiedźmin to świetna, dobrze przemyślana i dojrzała gra. Polecam wszystkim, którzy spełniają wymagania sprzętowe... i wiekowe. :P

Offline Kowal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 13, 2007, 19:47:41 »
    Przyznaję, gierka miodzio ... najlepsze były teksty Geralta w Wyzimskim więzieniu i tekst zagadniętego krasnoludzkiego kowala :
    "Dlaczego ludzie prześladują nieludzi? ... " a on na to " A dlaczego kuśka wchodzi w piczkę, co ? ..." nie ma to jak krasnoludzkie gadki u Sapkowskiego ;]

Gra zbiera bardzo dobre recenzje i nie ma się co dziwić.
    A propos... jakiego stylu używacie w walkach solo ? Silnego czy raczej szybkiego ?

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 13, 2007, 19:54:58 »
    To juz zalezy raczej od przeciwnika a nie od widzimisie xD Bo silne ciosy on moze uniknac a szybkie sparowac :P

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 03, 2008, 19:25:37 »
    Heh wlasnie mialem zalozyc topic o tej grze, ale widze ze juz istnieje - wiec odkopuje.

W ciagu ostatnich 4 dni przeszedlem wiedzmina, i musze przyznac ze to jedna z lepszych gier w jakie gralem, moze od strony technicznej nie stoi na swiatowym poziomie, ale fabula, dialogi i klimat wciagaja bez reszty - w koncu jakas gierka z powaznym podejsciem do gracza i moralnymi wyborami. Mimo to musze sie wyzalic na pare rzeczy:
     - dlugosc rozgrywki... cuz mialem nadzieje ze jednak bedzie z tym lepiej, wykonujac przy okazji wiekszosc pobocznych zadan gra skonczyla sie dla mnie za szybko - mialem nadzieje na wiecej, na jakies nowe miasta, a nie ciagle ta wyzima i wyzima...

- jak ogolnie wiadomo poczatek gry wydaje sie troche odstawac poziomem od reszty... ale najbardziej mnie wkurzyla koncowka - normalnie jakby ktos wymyslal ja na 15 minut przed premiera... niemal zadnych zadan pobocznych, masa przeciwnikow i zaliczanie wszystkiego na jednym oddechu (przynajmniej tak to u mnie wygladalo)

- no i sam finish... pare watkow fabuly pozostaje nie zawiazanych, glowny przeciwnik nie jest jasno okreslony, no i troche zal ze nie ma nic wspomnianego o dziewczynkach ;).

Czyli kolejna gra z niewykorzystanym do konca potencjalem, mam nadzieje ze sequel bedzie juz niedlugo bo cisnienie na wiecej mam nieziemskie... ach gdyby troche dluzej nad nia popracowali mielibysmy jedna z lepszych gier na PC - przyklad na to ze fabula i dialogi to polowa sukcesu gry.

PS: bardzo wspolczuje anglojezycznym graczom, nie widzialem na oczy ich lokalizacji gry, ale wyobrazam sobie ze angielski kompletnie nie nadaje sie do przedstawienia wiedzmina... "co tam slychac? || stare kurwy nie chca zdychac!" ]:-> jeden z lepszych tekstow.
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2008, 19:29:20 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 03, 2008, 21:16:15 »
    mnie wiedzmin niestety znuzyl pod koniec gdy bylem w starej wyzimie ; /
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 03, 2008, 21:29:11 »
    E bez przesady, ja gralem do konca, bo bylem ciekawy zakonczenia... ale niestety sie zawiodlem:/ Fakt poczynania w starej wyzimie sa nudne... ale pozniej trafiasz do wyzimy handlowej to juz w ogole bezmozga lupanka sie robi. Najgenialniejsze rozdzialy wg mnie to I i IV ex equo. Sielankowy klimat wsi jest bardzo Polski:) i jeszcze te posagi swiatowida... do tego pod koniec kazdego z nich czujesz sie podle, niezaleznie od dokonanych wyborow - to sie ceni:)
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2008, 21:30:42 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 03, 2008, 22:01:22 »
    fakt, akt na polach byl zajebisty i najpiekniejszy. Niestety nie wyciagneli z tego ile sie dalo ; /  A co do polskosci, to autorzy gry przynaja sie do zaczerpniec z chlopow i wesela czego nie trudno sie doszukac. Oprocz tego byla kupa innych porownan, bo z zalozenia mial byc to typowo Polski akt.
    Ja tak sobie planuje zaczac gre od nowa bez dokonczenia jej teraz gdy wyjdzie patch uzupelniajacy, majacy zrobic z wiedzmina dzielo idealne.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 03, 2008, 22:35:43 »
    wesela
    Nie powiedzialbym, jako ze wesele jest jedna z moich ulubionych ksiazek i znam ja na pamiec niestety nie doszukalem sie zadnych nawiazan... co jednak nic nie ujmuje innym;) Emigrujacy lekarze, rasizm, niechec do politykow, wszechobecny alkohol (zawsze trzeba miec full zapas w ekwipunku na wszelki wypadek;)) i wiele wiele innych... gratki dla tworcow za to.

gdy wyjdzie patch uzupelniajacy, majacy zrobic z wiedzmina dzielo idealne.
    Pierwsze slysze, kolejny patch? W jaki sposob chce osiagnac ta idealnosc, bo nie wiem jak zwykly patch mialby naprawic to co mi przeszkadza. I tak mam zamiar kolejny raz zaczac przygode, tym razem inaczej prowadzac postac... ale skoro ma byc patch to poczekam.
    Ale narzekasz :P
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2008, 14:51:07 wysłana przez Arcylisz »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 04, 2008, 14:40:01 »
    Niezupełnie chodzi o nowy patch, raczej o rozszerzenie całej gry (coś pomiędzy patchem, a dodatkiem).
    Więcej info tutaj: http://www.thewitcher.com/community/pl/news/443.html
    Czekać generalnie warto, pod warunkiem, że nie przeszło się już gry kilka razy.

bardzo wspolczuje anglojezycznym graczom, nie widzialem na oczy ich lokalizacji gry, ale wyobrazam sobie ze angielski kompletnie nie nadaje sie do przedstawienia wiedzmina... "co tam slychac? || stare kurwy nie chca zdychac!" ]:-> jeden z lepszych tekstow.

Gdyby gra była przetłumaczona porządnie, to nie byłoby czego współczuć, wszak angielski też ma swoje charakterystyczne sformułowania, których można by użyć zamiast polskich. Stało się jednak inaczej, czego przykłady poniżej (jak to powinno wyglądać vs rzeczywistość)

X - przetłumaczone oryginały
    Y - i to co można znaleźć w grze

X)
    Geralt: Why do the local humans persecute the nonhumans?
    Smith: Why do pricks go in cunts? It's the natural order of things. Humans have always disliked dwarves and elves. Not for me to know why.
    Y)
    Geralt: Why do locals persecute nonhumans?
    Smith: Humans have always hated dwarves and elves.

X)
    Elf Bandit: What do you seek here, witcher?
    Geralt: Murderers.
    Elf Bandit: Then visit the city. It's inhabited by a criminal race. We fight to survive. Humans only comprehend force and thus will we talk to them.
    Geralt: I doubt you'll live long.
    Elf Bandit: You threaten us, dh'oine, but know six ape-people, including women and children, remain inside the crypt... with the ghouls...
    Y)
    Elf Bandit: What do you want?
    Geralt: Murderers.
    Elf Bandit: Visit the city. It's inhabited by a criminal race. We fight to survive.
    Geralt: I doubt you'll live long.
    Elf Bandit: You threaten us, but six ape-people remain inside the crypt... with the ghouls...

X)
    Shani: What were you doing in that witch's house?!
    Geralt: I... she... saved my life. If not for Triss, I'd be dead, most likely.
    Shani: Hmmmm, so I owe her. But know this, witcher, I'll show you my other, less tender side if you're lying.
    Geralt: Why would I lie? Anyway, what brings you here?
    Shani: Hear this - that witch is trying to steal one of my patients. A boy named Alvin. Besides the fact that I'm responsible for him, what does that hag know about raising children? Everyone knows she can never have one of her own. Plus, she's always saying something about sources and such. I don't want her handling that child with her dirty paws. Devil only knows what she wants to do with him. You've met her. Explain to her that Alvin's staying with me.
    Geralt: I, hmmm, okay, I'll try, but it'd be much simpler if you two would just agree.
    Shani: Simple or not, you know her better. I need to go home, Geralt. Please bring Alvin to me. Let me rest assured knowing he's all right...
    Y)
    Shani: Why were you in that witch's house?!
    Geralt: If not for Triss, I'd be dead, most likely.
    Shani: I'll show you my other, less tender side if you're lying.
    Geralt: Aah... What brings you here?
    Shani: That witch is trying to steal one of my patients - Alvin. What does that hag know about raising children? Everyone knows she can't have her own. I don't want her handling that child with her dirty paws. Devil only knows what she wants with him. Explain to her that Alvin's staying with me.
    Geralt: It'd be much simpler if you two would just agree.
    Shani: Simple or not, you know her better. Please bring Alvin to me.

X)
    Yaevinn: Lara Dorren aep Shiadhal was an elven sorceress, called Aen Saevherne, a Knowing One. She carried Hen Ichaer, Elder Blood, which puzzles even us elves. As fate would have it, Lara fell in love with a human sorcerer, Cregenan of Lod. Other humans could not bear it and began persecuting them. No pleas would soften the stone hearts of the cruel and merciless dh'oine. When Lara, begging for her unborn child, grabbed the door of the royal carriage, a man-at-arms lashed out with his cutlass, chopping her fingers off. When the nighttime frosts came, Lara languished on a forest hill. She gave birth to a daughter whom she protected with what warmth remained in her waning body. Though through the night a blizzard had raged, spring suddenly appeared on that hill and feainnewedd bloomed. To this day those flowers grow only in Dol Blathanna and on the land where Lara breathed her last. You must understand the importance of her artifacts. She was exceptional to us, someone whose loss defies words, no matter the language...
    Y)
    Yaevinn: Lara Dorren aep Shiadhal was an elven sorceress, a Knowing One. She carried Elder Blood, which is puzzling. Lara fell in love with a human sorcerer, Cregenan of Lod. Other humans could not bear it and began persecuting them. When Lara, begging for her unborn child, grabbed at the royal carriage, a man-at-arms chopped her fingers off. She gave birth on a frost-covered hill and protected her daughter with what warmth remained in her waning body. Though a blizzard raged through the night, spring suddenly appeared on that hill and feainnewedd bloomed. Now, those flowers grow only where Lara breathed her last. She was exceptional, someone whose loss defies words, no matter the language...

X)
    Yaevinn: I once lived in a big city among humans. Honest and courteous, I respected all their ridiculous customs and laws. Assimilation -- I lived that word for years, and during that time I was cheated, sneered at, on occasion beaten and robbed. I felt no hatred for humans. I felt better than them. I told myself they were simply incapable of controlling their weaknesses, their flaws. I was robbed three times as often as others. Racist slogans were painted on my door in excrement. For years I wondered why. Was I doing something wrong? What could I do to make my life peaceful and happy? And you know what I came to understand?
    Geralt: No, but I'm sure you'll tell me.
    Yaevinn: I was doing nothing wrong. I had been lying to myself from the outset. Just as the moon will never catch the sun, so humans will never change. They will remain egotistical, envious, petty, and fearful of anything they don't understand - and believe me, there's plenty... Matters proceeded quickly thereafter, but that's another story.
    Geralt: Now you resemble humans...
    Yaevinn: No, Geralt, definitely not... And you, witcher? Who are you? You too have experienced human ignorance and hatred.
    Geralt: But I feel no contempt for them, I don't look down on them, and I don't generalize. Humans are how they are, and I'll make no effort to change or fight them. I'll adapt. Evolution, Yaevinn.
    Yaevinn: Evolution makes no allowance for sterile mutants... No offense. Think about it, Geralt.
    Geralt: You're trying to make the sun stand still. To me, elves hardly differ from humans. I don't understand you, and I don't like your arrogance. You dream of a lost time that will never return no matter how many dh'oine you slay.
    Y)
    Yaevinn: I once lived in a city among humans. I respected all their ridiculous customs and laws and during that time I was cheated, beaten and robbed. I told myself they were incapable of controlling their weaknesses. I was robbed three times as often as others. Racist slogans were painted on my door in excrement. I wondered if I was doing something wrong. What could I do to change? You know what I came to understand?
    Geralt: No, but tell me.
    Yaevinn: I did nothing wrong. Just as the moon will never catch the sun, so humans will never change. They will remain egotistical, envious, petty, and fearful of anything they don't understand - and believe me, there's plenty...
    Geralt: You're similar to humans...
    Yaevinn: Definitely not! And you? Who's also experienced human ignorance and hatred?
    Geralt: I don't look down on them. Humans are how they are and I'll not try to change or fight them. I'll adapt. Evolution, Yaevinn.
    Yaevinn: Evolution makes no allowance for sterile mutants...
    Geralt: Elves hardly differ from humans. I don't understand you and your arrogance. The lost times will never return no matter how many dh'oine you slay

jako ze wesele jest jedna z moich ulubionych ksiazek

O gustach się nie rozmawia, ale tym razem muszę powiedzieć: JA PIER...LĘ!
    Może dla niektórych nawiązaniem jest sam motyw wesela z IV aktu?

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 05, 2008, 09:43:27 »
    Szukajcie...Jest Chochoł, ale nie powiem gdzie :)

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 05, 2008, 12:14:42 »
    Wow, napisz gdzie, bo nie zamierzam w najblizszym czasie przechodzic wiedzmina:) Mozna z nim pogadac?

PS: podobno juz za 9 dni (14 marca) ma wyjsc dodatkowy pack misji, moze wtedy znowu zaczne grac.
    « Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 12:39:50 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 29, 2008, 16:15:11 »
    Nie tylko, wyjdzie również edytor Djin do tworzenia własnych misji oraz patch, który m.in. zwiększy prędkość ładowania etapów o 80% (może i już wyszedł, ale nie jestem pewien).