Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźminy  (Przeczytany 89988 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Wiedźmin
    « Odpowiedź #135 dnia: Lutego 27, 2011, 09:24:00 »
    Dziesięć minut gameplaya z Wieśka 2 - KLIK. Wg mnie kopie dupę i, przynajmniej mnie, skłania do złożenia pre-ordera. :) Chociaż kilka usterek jest, to jestem pewien, że nowy Wiedźmin spokojnie przebije poprzednika i możliwe, że postara się również o tytuł RPG roku - zwłaszcza, że w przeciwieństwie do pierwszej części, już jest o nim szum za granicą.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #136 dnia: Maja 13, 2011, 23:28:00 »
    Ale dla części osób nowy Wiedźmin już teraz rzuca kupę pod nogi... :( Zawiodłem się totalnie na CD Projekt RED, ponieważ cytując plik readme nowego Wiedźmina:

Screen resolutions: various screen resolutions can be selected here. Please note that Windows XP doesn't support 720p resolution as native direct3d resolution, so set it to 4:3 resolution. On Windows Vista and 7, 16:9 resolutions (like 1280x720 or 1920x1080) provide the best gaming experience.

Wychodzi z tego, że osoba posiadająca Win XP i monitor w układzie 16:9 może sobie pomarzyć o komfortowej grze w natywnej rozdzielczości i będzie musiała się męczyć z formatem 4:3, a każdy mający monitor panoramiczny wie jakie katusze to oznacza. Dla mnie osobiście - osoby mającej w użytku Win XP i monitor 16:9 - to totalna porażka i o ile miałem w planach kupić Wiedźmina 2, tak teraz zupełnie nie mam zamiaru tego robić, chyba że zostanie udostępniony jakiś patch naprawiający to gówniane postępowanie twórców, bo nie wyobrażam sobie żeby męczyć się w rozdziałce 1280x1024 na monitorze 1920x1080.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #137 dnia: Maja 14, 2011, 00:21:18 »
    A tak na marginesie, to Wiedźmin 2 wyciekł już do internetu, ale wyciekł bez jakichśtam 50mb i ludzie nie pograją sobie, ponieważ te 50 mb było potrzebne do rejestracji czy do czegoś tam.

Oczywiście gameplay przepiękny - najbardziej spodobało mi się użycie znaków - po prostu cudo :D

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #138 dnia: Maja 14, 2011, 09:05:21 »
    Ale dla części osób nowy Wiedźmin już teraz rzuca kupę pod nogi... :( Zawiodłem się totalnie na CD Projekt RED, ponieważ cytując plik readme nowego Wiedźmina:

Wychodzi z tego, że osoba posiadająca Win XP i monitor w układzie 16:9 może sobie pomarzyć o komfortowej grze w natywnej rozdzielczości i będzie musiała się męczyć z formatem 4:3, a każdy mający monitor panoramiczny wie jakie katusze to oznacza. Dla mnie osobiście - osoby mającej w użytku Win XP i monitor 16:9 - to totalna porażka i o ile miałem w planach kupić Wiedźmina 2, tak teraz zupełnie nie mam zamiaru tego robić, chyba że zostanie udostępniony jakiś patch naprawiający to gówniane postępowanie twórców, bo nie wyobrażam sobie żeby męczyć się w rozdziałce 1280x1024 na monitorze 1920x1080.

No coż proud, świat idzie do przodu, więc twórcy zaczynają olewać powoli starego wysłużonego WinXP. Chyba już pora na przesiadkę. Win7 nie jest taki straszny, jak go malują. Mimo, że przez prawie ostatnich 10 lat siedziałem na XP, w życiu już do niego nie wrócę po poznaniu Win7.
    Nie chcę bawić się we wróżbitę, ale coś mi się zdaje, że Wiesiek 2 to dopiero początek odchodzenia od WinXP. Taki Battlefield 3 pokaże swoją moc dopiero przy Win7 64 bit, więc nie marudź, tylko goń do sklepu, albo ściągaj wersję testową ze stronki Microsoftu :)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Maja 14, 2011, 10:22:47 »
    Nie... Mi Win 7 do niczego nie jest potrzebny, a nie będę wydawał ~400 zł tylko po to by móc zagrać w jakąś grę. I tak w sumie ostatnio bardzo rzadko gram, dlatego nie widzę potrzeby w kupowaniu nowego systemu. Dobrze, że ktoś umieścił na innym forum tę wiadomość z pliku readme, ponieważ twórcy jakoś nie mieli ochoty się tym pochwalić, a wszędzie jak byk stoi: System operacyjny: XP/Vista/7. Nie lubię jak ktoś oszukuje w informacjach po to tylko by ukryć jakieś defekty, a tym bardziej nie lubię jak ktoś wprowadza beznadziejne sztuczki, żeby nabijać portfel M$.

PS. Tak przyglądając się temu co jest tam napisane. Nic nie jest wspomniane o rozdzielczości 1080p, a ta mnie interesuje - co jest trochę dziwne w przypadku wymienienia rozdziałki 720p. Po drugie, nie wiem co oznacza "direct3d". Czyżby Windows XP nie obsługiwał dla Wiedźmina 2 rozdzielczości panoramicznych, ale w trybie 3D? Jeśli tak i ktoś to potwierdzi gameplayem po premierze, to wydanie tej forsy na Wieśka znów wydaje się prawdopodobne, bo 3D i tak g*wno co mnie obchodzi. :)

EDIT: Fajny trailer z, według mnie, bardzo pasującą do klimatu muzyką. http://www.gamespot.com/pc/rpg/thewitcher2/video/6313852?tag=topslot;title;3#toggle_video
    « Ostatnia zmiana: Maja 14, 2011, 10:37:56 wysłana przez proud »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #140 dnia: Maja 14, 2011, 10:43:41 »
    Direct 3d to nazwa API graficznego. Dokładniej o ile się orientuje jest to część Microsoft Direct X odpowiedzialna za wyświetlanie grafiki 3d, czyli wszelakich modeli jakie widać na ekranie. Przypuszczam że spowodowane jest to tym iż wiedźmin był projektowany na DX v 10/11 a nie na poczciwą obsługiwaną przez Win XP dziewiątkę. A te problemy z rozdzielczością to wina słabego portu do starszych wersji directa(pewno przy rozdzielczościach panoramicznych coś się sypało). Lecz nie czuję się w tej dziedzinie jakimś szczególnym autorytetem i mogę się zwyczajnie mylić. Inną sprawą jest też lakoniczność tej notki z readme. Pozostaje czekać na jakieś info ze strony ludzi którzy zechcieli zostać królikami doświadczalnymi.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Maja 14, 2011, 12:54:30 »
    Jaja z tym Wiedźminem są coraz większe. Normalnie, aż dziw bierze co ten RED zrobił z grą... Normalnie porażka na całej linii w kwestii rozdzielczości i to już nie jest śmieszne, a żałosne.

Otóż:
    1) Mając XP - Wiedźmin nie wspiera rozdzielczości 16:9 (rozciągnięty obraz, albo czarne pasy), nie wspiera również 16:10 (zupełnie nie wspierana), ani 4:3 (albo zupełnie nie wspierana, albo czarne pasu lub rozciągnięty obraz).
    2) Vista/7 - brak wsparcia dla rozdzielczości 16:10, również brak wsparcia dla rozdzielczości 4:3; jedyna możliwa to 16:9

Czyli, mając na XP monitor HD w dowolnym układzie (16:9 lub 16:10) w Wiedźmina sobie nie pogramy komfortowo! Podobnie osoby z monitorem 4:3, ale tutaj nic nie jest pewne. Natomiast na Vista/7 pograją tylko ci, którzy mają monitor 16:9, gdyż 16:10 jak i 4:3 są nie wspierane.

Normalnie jaja sobie robią na całej linii, a ta ich zajebista "kosmiczna technologia" silnika gry nadaje się tylko do tego by ją o kant dupy potłuc. Masa gier - dużo ładniejszych! - nie robi żadnych problemów z rozdzielczościami, a RED'zi nie dość że sobie olewają wszystko ciepłym moczem, to jeszcze nigdzie nie dają wzmianki o tym cyrku, a jest to zawarte jedynie w pliku readme - na dodatek nie wszystko i bardzo lakonicznie. Dodatkowo na 3 dni przed premierą wyłączyli forum na stronie(!) - czyżby w obawie przed pretensjami zgłaszanymi na podstawie pliku readme?

Offline Wezyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #142 dnia: Maja 14, 2011, 13:24:06 »
    Po premierowym trailerze i intrze do gry aż chcę mi się krzyczec
    (click to show/hide)
    Czekałem na tą grę od dawna a będę musiał wydać ogromnę pieniądze ( dla kogoś kilka tysięcy to pikuś) żeby zagrac w jedną z najlepszych gier jakie kiedykolwiek wydano bo takową Witcher 2 jest. Więc takim to sposobem mam nadzieję przynajmniej, że przeczytam fabule w internecie choć i tak nawet w najmniejszym stopniu nie poczuję tego co ktokolwiek grający w nowego Wieśka... (((

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 14, 2011, 13:26:52 wysłana przez Daedalus »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Maja 14, 2011, 21:41:28 »
    Ale dziś tu (i nie tylko tu) naspamowałem na nowego Wiedźmina. ;# Jak się okazało, część z tego co przytaczałem wyżej jest prawdą, ale jednak na Windows XP można uruchomić grę w 16:9, lecz z wyjątkiem 1280x720(?) albo coś takiego. Wiem tylko tyle, że 1600x900 oraz 1920x1080 działają - ponoć - bez problemów.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #144 dnia: Maja 15, 2011, 00:36:28 »
    No widzisz? I po co krzyczałeś na Wieśka? :P
    Będzie dobrze. Do premiery już tylko 2 dni :)

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #145 dnia: Maja 16, 2011, 19:55:43 »
    Mam pytanie co do Wiedźmina (1).

Jak dokładnie działa i co daje natężenie znaków? Mam smaka na postać robioną pod znaki (taki namiastek maga, choć jest to TYLKO i AŻ namiastek :D) ale nie mogę się zdecydować jak sobie tę postać wykonać. Zastanawia mnie też, ile na średnim poziomie robiąc 95% questów (w tym pobocznych) i pijąc miksturki mutagenne mogę wycisnąć kolejno brązowych, srebrnych i złotych talentów.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #146 dnia: Maja 17, 2011, 17:05:57 »
    Już po premierze...oczekiwanie zakończone, zastanawiając się to pierwsza gra której powstawanie śledziłem od początku do końca i już po. Teraz tylko czekać na sam produkt. Do was już dotarł? Jakie pierwsze wrażenia? Ja mam tylko nadzieję że nie straci mrocznego klimatu na rzecz pięknego bajkowego świata jak z Dragon Age:) I mam nadzieję że na moim monitorze 5:4 paski nie będą zbyt duże:D

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #147 dnia: Maja 17, 2011, 20:21:03 »
    Naogladalem sie tych trailerow,gameplayow itp ze chyba jutro do sklepu wstapie.Szkoda troche ze jedynki nie zaliczylem,raczej bylo warto.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #148 dnia: Maja 17, 2011, 21:17:59 »
    Jeśli ktoś będzie miał możliwość sprawdzić, to bardzo bym prosił o potwierdzenie, czy gra działa w proporcjach 4:3 na Windows 7, bo nie wiem czy kupować, czy najpierw myśleć o zmianie monitora na nowy...

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #149 dnia: Maja 17, 2011, 21:47:25 »
    sledze informacje o wiedzminie 2 juz od dawna i  z tego co wyczytalem, to w wiedzmina poki co nie pograsz na innym monitorze niz tym, ktory obsluguje 16:9. Ponoc ma byc to rozwiazane w jednym z najblizszych patchy
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122