Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaki najlepszy jest strzelec.

Swadiański Strzelec
    Khergicki Doborowy Łucznik Konny
    Nordycki Doborowy Łucznik
    Vaegirski Mistrz Łuku
    Rhodocki Strzelec
    Sarradzkich Mistrzowskich Łuczników

Autor Wątek: Strzelcy ??  (Przeczytany 33328 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    • REMOVE BUŁKI
    Odp: Strzelcy ??
    « Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 27, 2011, 22:12:46 »
    Według mnie najlepsi są łucznicy nordyccy. Popieram to argumantacją oczywiście ; )
    Strzelają w miarę celnie a ich łuki zadają obrażenia mniej więcej takie jak swadiański kusznik, jednak w starciu 20 kuszników ze Swadii na 20 łuczników nordyckich zdecydowanie nordzi zdążą wysłąć conajmniej 3 strzały zanim dziad przeładuje kuszę. Słowem- siła, celność i szybkostrzelność czynią z nich najlepszych wojowników Calradii.
    A jak dojdzie do stracia bliskiego to wyjmują swoje zgrabne topory i sieką przeciwników jak rzeźnik świniaki.
    I ich pancerz- Byrnie to także moca ochrona.

Polecam też wejśc w plik rgl_config i zmienić linijkę: "realistic_headshots = 0" na "realistic_headshots = 1"
    Opłaci się ; ) Dziękuję.
    Patrzę, że te headshoty zdobywają coraz większe grono wielbicieli co do łuczników nordyckich oni chyba nie mają byrni tylko max skórzane pancerze?

Offline wasil1603

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "Szatanista"
    « Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 28, 2011, 19:51:45 »
    Nie,ci najlepsi (doborowi,wyszkoleni,albo jakoś tak,nie pamiętam bo nie korzystam z nich :P)mają byrnie,ale za to nadrabiają skórzanymi hełmami,które są (przepraszam za określenie) dziadowską ochroną dla najlepszych jednostek strzeleckich danej frakcji którym to niby
    Dowolny kusznik czy łucznik pięty może mu lizać.

Tak więc grając nordami najlepiej zaprzyjaźnić się z jedną z tych frakcji : Rhodokami (świetne połączenie brutalnej i trudnej do odparcia siły huskarli i deszczu ciężkich druzgocących bełtów,doskonali na oblężenia),Vaegirami (nieco lepsi w walce w polu,tacy wyśrodkowani dobrzy także do oblężeń) lub Khergitami (najlepsi w walce w polu,razem z nordami mogą tworzyć ciekawy mix,zapewniając wsparcie ogniowe,ciency podczas oblężeń),albo nie korzystać ze strzelców w ogóle.

A te realistyczne headshoty to zmieniają animację czy także obrażenia,wiecie nie chciałbym by mój rycerz z łbem zakutym w garnek padał od 1 rzutu kamieniem jakiegoś wieśniaka.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2011, 18:02:09 wysłana przez wasil1603 »
    The only god i believe is myself.

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • REMOVE BUŁKI
    « Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 29, 2011, 00:41:47 »
    hmm ostatnio w siglu grałem na wersji 1.127 więc pewnie się trochę pozmieniało
    zauważyłem, że chyba rhodockich strzelców osłabiono mają jakieś zielone t-shirty ;] zamiast solidnych kolczug

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 29, 2011, 10:25:30 »
    Oni kiedykolwiek mieli kolczugi? Przeszywanice chyba, czy coś..

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • REMOVE BUŁKI
    « Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 29, 2011, 11:11:00 »
    Oni kiedykolwiek mieli kolczugi? Przeszywanice chyba, czy coś..
    mieli mieli byrnie jakiś czas temu dodatkowo czasem pojawiał się jakiś kapalin na głowie zamiast skórzanych czapek, więc udawało im się przeżyć headshoty z łuku ;] podobało mi się to

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 29, 2011, 14:34:13 »
    A, no to kapaliny pamiętam.  Byrnie mi z głowy  wyleciały

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #81 dnia: Lipca 01, 2011, 11:27:37 »
    Oj pamiętam stare dobre czasy, nie było kusznika weterana i po 3 dniach ze współplemieńca miałem strzelca :>
    Gdy headshoty od takiej armii "po3dniowej" sypały sie hurtem ^^ A teraz, strzelec sie robi "DUGO" :<
    (click to show/hide)

Offline wasil1603

• Użytkownik
    • "Szatanista"
    « Odpowiedź #82 dnia: Lipca 07, 2011, 16:38:53 »
    Strzelcy rhodoccy chyba nadal mają kapaliny,i jakieś zielone koszule z wystającymi rękawami kolczymi,podobne do tych co są na turnieju.Przeszywanice i czapeczki to mają ci o 1 stopień niżej w drzewku rozwoju.

A zauważył ktoś,że lansjerów jakoś szybko się szkoli?W tydzień z 7 rekrutów zrobiłem 5 lansjerów i 2 jeźdźców,a ze swadian w tym samym czasie nie zrobię ani 1 rycerza,szkolenie mam tylko ja i ymira na 5 lezalit na 4 i bunduk chyba na 2.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #83 dnia: Lipca 07, 2011, 17:25:21 »
    Ale zauważ jacy są do dupy :)
    Blędzicie że nordyccy łucznicy mają kolczugi i skórzane hełmy, a vaegirowie metalowe hełmy ale skórzane zbroje ^^.

W ogóle sie zastanawiam, nordyccy łucznicy mają fanów, a co ze swadiańskimi kusznikami? Strzelają równie do dupy, w sumie nawet lepiej jak są w kupie, mają 2 ręczne kolczugi i kapaliny. BA niektórzy nawet tarcze. Ale i tak rhodocy ruls
    (click to show/hide)

Offline wasil1603

• Użytkownik
    • "Szatanista"
    « Odpowiedź #84 dnia: Lipca 07, 2011, 17:59:15 »
    Fakt faktem,ale jak ktoś lubi "szybko regenerujące się" wojsko to mogą być całkiem niezłym wyborem.A i u vaegirskich strzelców to jak się przyjrzeć pod lupą to widać jakieś strzępy kolczugi wystające spod kaftana,to może jednak mają :).

mają 2 ręczne kolczugi i kapaliny
    Od kiedy to kolczugą się walczy ?Chyba że chodziło ci o taką z dwoma rękawami,a jednoręczna to dla takiego z uciętą ręką XD.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #85 dnia: Lipca 07, 2011, 18:01:31 »
    Jednoręcy bandyci :P. Nie dałem przecinka, chodzilo o dwuręczne bronie i kolczugi ^^
    (click to show/hide)

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    « Odpowiedź #86 dnia: Lipca 12, 2011, 09:00:38 »
    Według mnie najlepsi są Rhodoccy Strzelcy, osobiście wolę kuszę od łuku, a ściana takich kuszników potrafi zdziesiątkować całkiem niezłą armię.

Offline BreakIn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Lipca 12, 2011, 22:16:17 »
    Dokładnie, od salwy 100+ strzelców ginie 20-30 jednostek. Np. oblężam Zamek Grunwalder. Mają 118 strzelców i 74 sierżantów. Ja - 16 huskarli+Jarl Turya - 96 wojowników, 24 weteranów i 6 huskarli. Trudność 56%. No więc ja po zmianie EQ na toporek jednoręczny + 3 stalowe tarcze(przezorność) wpuszczam z 30 wojów przed sobą, potem idę sam. A nagle widzę 75-100 bełtów w powietrzu... Poleciały hedziki, wszyscy przede mną dedli. No to szarżuję na sierżantów, wytłukłem ok. 20 i dopchałem się do grupy 15 strzelców. Zacząłem ich kosić, podczas gdy moi ludzie robili porządek z sierżantami. Nagle... druga salwa, w dodatku tylko we mnie. Tarcza pęka, a sam zostaję z 9 życia. Na szczęście moi nie dali im ze mną skończyć. Ci strzelcy to potęga!!!
    (click to show/hide)

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Lipca 13, 2011, 09:03:43 »
    A ja trochę od innej strony.

Zacząłem grać Nordami.
    Na początku gry jak zwiedzałem wszystkie tawerny to przez chwilę miałem sułtańskich łuczników - aż się skończyli
    Po tym jak Vaegirowie zniknęli w zasadzie zmieniłem frakcję ze względu na spadek morale - po założeniu królestwa bezpieczniejsze ze względu na liczne wojny z Nordami
    Obecnie testuję "jejmość" u Rhodoków.

Podsumowując:
    - łucznik/kusznik w zwarciu jest praktycznie martwy
    - nie zauważyłem jakoś wielkich różnic w celności w efektywnym zasięgu - łucznicy po prostu szybciej marnują amunicję od kuszników w zasięgu nieefektywnym
    - rządek kuszników pod murami zamku jest zabójczy i ostatnio moja "jejmość" tak właśnie prowadzi oblężenia - niestety problem jest taki, że w końcu kończą im się pociski, a jest ich za dużo , żeby przybyły posiłki, więc trzeba ich rzucić do ataku, aby zostali zarżnięci (nawet na połowie obrażeń wszyscy giną)
    - łuczników Nordów i Vaegirów mogę z czystym sumieniem rzucić na mury jak skończy im się amunicja i nie oglądać tylko pomarańczowych i czerwonych literek

Osobiście najlepiej gra mi się strzelcami Nordów i Vaegirów, a że ich efektywność jest zbliżona to jednak wolę Nordów:
    - najszybciej się szkolą
    - są najtańsi w utrzymaniu
    - są najlepsi w walce wręcz - jeśli wsadzę 100 takich do garnizonu to oprócz obsadzania murów zapychają również dziurę przy drabinie - wtedy ich wytrzymałość i skuteczność w walce wręcz jest nieoceniona

Subiektywnie uważam że Nord Veteran Archer nie strzela najlepiej ale jest najlepszym strzelcem (czyli jednostką z grupy strzelających).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 10:49:11 wysłana przez raga »
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall

Offline ma_ti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Lipca 13, 2011, 10:05:10 »
    Najlepsi są łucznicy nordów, mają dobrą celność i są dobrzy w walce wręcz