Moim zdaniem górną granicą historyczną wszelkich bitew i modów jest początek XV wieku. Wszystko potem w zasadzie nie ma żadnego sensu, bo M&B nie zostało stworzone do odtwarzania starć z bronią palną. Chcecie drugą wojnę światową? Do tego macie takie gry jak Call of Duty czy Medal of Honor. Problem leży między innymi w braku wygody używania broni palnej w M&B oraz efektów jej użycia - dym ze stu pistoletów z pewnością zakrztusi większość komputerów. I co tu mówić o dowodzeniu w takiej sytuacji. Ja najchętniej widziałbym jakąś bitwę starożytną lub wczesnośredniowieczną. Widzę, że już zabieracie się do odtwarzania walki pod Warną, ale weźcie pod uwagę kilka moich sugestii:
Jak już było wspomniane chętnie ujrzałbym bitwy Aleksandra Wielkiego. Starcia falangi macedońskiej z Persami aż proszą się o odtworzenie. Również bardzo ciekawie wyglądałaby walka ze słoniami Porosa nad Hydaspesem - z tego co wiem słonie są już w modzie Hegemony 268 BC, a więc jest to możliwe do wykonania. Inne moje pomysły:
- bitwa pod Kannami,
- bitwa pod Aquae Sextiae (bardzo interesująca bitwa Gajusza Mariusza z Germanami),
- bitwa na Polach Katalaunijskich,
- oblężenie Alezji,
- bitwa pod Argentoratum,
- bitwa pod Cedynią.