Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lipsk 1813  (Przeczytany 14064 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Lipsk 1813
    « dnia: Września 26, 2010, 20:43:58 »

Vive Le Empereur! Po straszliwej klęsce pod Moskwą cesarz zbiera swe siły by chronić cesarstwo i pokonać po raz kolejny koalicję. Ta jednak też nie próżnuje...Wojska z Szwecji, Prus, Rosji, Austrii zmierzają pod Lipsk by tam raz na zawsze unicestwić potwora z Korsyki. Po czyjej stronie będzie zwycięstwo? To może niedługo zależeć właśnie od nas...
    Wiele osób prosiło o Event więc ja daje dość ciekawy pomysł. Mogę zając się ze swojej strony tak jak już pisałem: planem bitwy(etapami) niezrzeszonymi, podziałem na role, oraz pogadam z osobą która może zrobić jakieś ciekawe mapki...
    Tak więc oto plan który musimy zrealizować...Przede wszystkim potrzebujemy kogoś kto biegle wspaniale i perfekcyjnie włada po angielsku.
    1) a) skontaktować się z 22nd o wypożyczenie serwera.
        b) skontaktować się z moderami MM Waterloo (już chyba bez twórców oryginału myślę, skoro nie na ich modzie robimy Oo)
    2) a) zrobić mapkę - Pogadam ze znajomym
        b) zapisy na poszczególne formacje - Tym się zajmę
        c) organizacja Teamspeaka, ktoś już chyba napisał, że najlepiej będzie, jak każda formacja będzie miała własny kanał, z czym się zgadzam
    3) zorganizowanie treningów (myślę, że klany w swoim gronie to obgadają, Lygryss weźmie na swoje barki niezrzeszonych)
    4) no, chyba rozegranie bitwy.
    .

WSTĘPNY PLAN BITWY
    1)Zaczynamy od bitwy Wachnau stoczonej 16 Października. Był to bardzo krwawy odcinek walk tego dnia dlatego właśnie na niego padł wybór...To tam odznaczył się m.im Książę Poniatowski(został mianowany Marszałkiem). Walki polegały by na ataku Austryjaków i Rosjan na pozycje Francuskie(walczyłby tu także wojska Polskie rzecz jasna)
    2) 18 Październik- to tego dnia doszło do prawie 9 godzinnej bitwy, sprzymierzeni atakowali z 3 stron i myślę że warto by ten etap podzielić na właśnie 3 podetapy
    a)Atak Austyjacko Rosyjski od południa
    b)Szwedzki od zachodu
    c) Od północy szturmować będą Prusacy...
    3. Kończymy z historią jeśli Francuzi wygrają przynajmniej 2 bitwy lub więcej  to...udaje im się obronić Lipsk wycofują się z jednak z niego i staczają  kolejną decydującą bitwę z tym że, niezrzeszeni którzy dotąd ich wspierali (nie wszyscy rzecz jasna) Przechodzą na stronę koalicji. Dodatkowym smaczkiem będzie to że w tym końcowym etapie obie strony mogą strzelić tylko raz potem atak na bagnety!
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 23:41:25 wysłana przez lygrys »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Lipsk 1813
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2010, 20:50:58 »
    Nie możliwe do realizacji. Na Grunwaldzie zrobiły się lagi przy ok 160 osobach. Jak dodamy dym z muszkietów to wywali połowe serwera. Bitwa będzie zresztą cholernie nudna, a dowódcy nic nie zdziałają. Wszystkich realnie myślących proszę o ten sam głos. Szkoda czasu na organizację tego. Nie mamy w historii bitew w których mieliśmy większą rolę? :-|
    Sława!

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2010, 20:52:17 »
    Możemy zrobic bitwe pod Warną ale to będzie to samo co pod grunwaldem tylko że tym razem będą się tłuc rycerze w innych zbrojach... Skoro dzisiaj 86 osób było na 1 serwie na modzie mm Waterloo to my tez damy radę.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2010, 20:53:32 »
    Nie możliwe do realizacji. Na Grunwaldzie zrobiły się lagi przy ok 160 osobach. Jak dodamy dym z muszkietów to wywali połowe serwera. Bitwa będzie zresztą cholernie nudna, a dowódcy nic nie zdziałają. Wszystkich realnie myślących proszę o ten sam głos. Szkoda czasu na organizację tego. Nie mamy w historii bitew w których mieliśmy większą rolę? :-|

Lepiej bym tego nie ujął... ja nadal jestem za Gaugamelą lub jakąś inną bitwą Alexandra... Rzeka Hydaspes byłaby dobra :P
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2010, 20:55:12 »
    86 osób a 160 to wielka różnica. Ja mam pomysły na urozmaicenie następnego eventa w klimatach rycerskich.
    Sława!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 26, 2010, 21:00:38 »
    Zajmujesz się moddingiem? Jeśli tak, to mógłbyś się przydać...... :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2010, 21:03:53 »
    Nie, nie mam na to czasu :P
    btw. na Waterloo jest właśnie 210 osób. Nie wiem jak to robią, ale jak widać nam to nie wychodzi. Zresztą oni organizują to od sierpnia. My robiąc tak samo byśmy robili to w Grudniu. Lepiej zorganizować jakąś bitwę rycerską, jeszcze lepszą od poprzedniej. Moje pomysły to:
    Turniej kilkuosobowy, pokazy szyków itd.
    Sława!

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2010, 21:04:04 »
    Posłuchaj mamy  skrajnie różne poglądy dla mnie atak 2 lini cięzkiej kawy lub cięzkiej i lekkiej...
    Dla mnie ciekawsza byłaby walka z poświęceniem, 2 lini żołnierzy, ze strategią flankowaniem kawą ogniem z muszkietów, szarzami na bagnety

Offline Wezyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2010, 21:08:17 »

Lepiej bym tego nie ujął... ja nadal jestem za Gaugamelą lub jakąś inną bitwą Alexandra... Rzeka Hydaspes byłaby dobra :P

Ja bym się skłaniał ku zdaniu Alkhadiasa . Bitwa pod Cheroneą , lub jakaś inna z czasów Alexandra lub Wojen Perskich . Dla mnie było by świetnie . Trzeba było wtedy nowego moda i ludzi którzy się tym zajmą . Chyba , że chcemy koniecznie bitwę z Polakami :)
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2010, 21:11:40 »
    lygrys, to sfera marzeń. Ty chyba nie rozumiesz że takie rzeczy wymagają miesięcy treningów i przygotowań. Ludzie nie mogli ogarnąć na grunwaldzie że strzelamy jak każe dowódca, to co dopiero będzie z muszkietami?
    Sława!

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2010, 21:12:02 »
    No no cieszę się że jest róznica zdań i przynajmniej zapowiada się ciekawa rozmowa... Moim zdaniem trzeba wykładac konkretne argumenty
    Po pierwsze Lipsk byłby łatwiejszy, trzeba się tylko dogadać z twórcami moda i podpytac jak zrobić aby serwera nie wywaliło...dogadać się z 22nd co do serwera i finito, nie trzeba by było robić oddzielnego moda (jedynie może jakiś mocny modder zmieniłby frakcje )
    Po drugie Lipsk byłby czymś nowym ciekawym, ja to widzę tak że, strategi byłoby dużo bo wygrałaby strona która oflankuje wroga lub rozerwie centrum sił przeciwnika...Tutaj możliwe że, dojdzie do walki fazowej najpierw piechota liniowa potem stara gwardia, a nie od razu dawaj wszystkie siły...

Posłuchaj więcej wiary w ludzi, wystarczy podzielić się na tsy nie wszyscy na jednym i dowódca po prostu da sygnał do salwy. Jeśli bitwę bedziemy toczyć etapowo to myślę że skickowanie z dalszych etapów będzie wyjątkowo dotkliwą karą dla gracza strzelającego bez komendy.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2010, 21:15:12 »
    Ja wam mówie zróbmy Normandie. Albo wiem Bitwe o Anglie :D to bylo by epickie. Eskadra niemieckich bombowców i atakujące je Spitfirery.
    ALBO wiem lepiej zróbmy bitwe na Łuku Kurskim !!!
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2010, 21:17:31 »
    dzigi czołg w warbandzie by wyglądał komicznie xD

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 26, 2010, 21:20:10 »
    Zobaczymy jak wyjdzie im Waterloo. Weźmiemy też pod uwagę że oni przygotowywali się od sierpnia :P Ciężko mi uwierzyć w fajność tej bitwy, ponieważ aby uzyskać efekt walki, trzeba bardzo zgranych ludzi.
    Sława!

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2010, 21:21:51 »
    Zobaczymy jak wyjdzie im Waterloo. Weźmiemy też pod uwagę że oni przygotowywali się od sierpnia :P Ciężko mi uwierzyć w fajność tej bitwy, ponieważ aby uzyskać efekt walki, trzeba bardzo zgranych ludzi.

Prawda :P Bardzo trudno iść w jednej zwartej grupie co pokazał Grunwald.

Ps. Macie jakieś informacje o tym ich Waterloo ? jakies filmiki ?
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII