Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brytenwalda  (Przeczytany 217556 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Brytenwalda 1.40 FINAL + TML Submod
    « Odpowiedź #690 dnia: Maja 24, 2013, 10:09:02 »
    Druga paczka dostępna do pobrania? Ja nie wiem o co chodzi...
    Ogólnie do pobrania z tych stron na górze jest główny plik instalacyjny moda, potem są opcjonalne 2 paczki zmniejszające tekstury, jeszcze coś tam dotyczące twarzy, a na forum jest np. TML submod i różniste alternatywne submody, tweaki, dodatki...

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #691 dnia: Maja 24, 2013, 11:10:49 »
    Chodzi mi o to, że pod tym linkiem http://www.mbrepository.com/file.php?id=2115 znajdziemy download i notatkę pod downloadem i mowa teraz o tym :

IMPORT

You dont forget this Fix texture patch or you had some texture issues:

1. Donwload it

http://www.gamefront.com/files/21363186/brytenwalda_fixed.rar

Z tego co widzę, to chyba ważne, bo piszą by nie zapomnieć o tej paczce, i własnie link do niej wygasł.

Offline huth

« Odpowiedź #692 dnia: Maja 24, 2013, 20:56:25 »
    O rany... Chyba zacznę usuwać tę starą treść pierwszych postów... Zresztą przecież masz jak byk napisane na tym mbrepository, że to jest jakieś 1.391, a nie 1.4 i te info jest jakieś stare. Przecież wszystko jest na tej stronie novaregula oraz na forum Taleworlds, a linki do tego masz na górze pierwszego postu.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #693 dnia: Maja 25, 2013, 01:58:20 »
    No teraz jest wszystko git ;)
    Po prostu nie czytałem tematu ani za dobrze pierwszego posta, poczytałem o modzie i pomyślałem, że sam wypr. Diplomacy mnie lekko nudzi zaś temat Brytów przedstawia sie fajnie.
    Dzięki za pomoc.

Offline XArdin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #694 dnia: Maja 25, 2013, 18:09:07 »
    ktoś chyba spolszczał wersje 1.30 z kolei w pierwszym poście jest do 1.132 ma ktoś info odnośnie tego a może się pomyliłem?

Offline FilipM3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #695 dnia: Czerwca 11, 2013, 18:49:04 »
    Ktoś może wie jak dołączyć do armii czyjegoś lorda? Pamiętam, że w któreś wersji spod szyldu 1.3x była ta możliwość - teraz tego nie spotkałem. Wie ktoś?

Offline huth

« Odpowiedź #696 dnia: Czerwca 11, 2013, 23:28:40 »
    Na pewno masz najnowszą wersję? Było coś takiego, że trzeba było mieć +5 relacji z lordem, ale chyba to zlikwidowali... w każdym razie w TML submod tego nie będzie na pewno.
    Ogólnie to po prostu w dialogu z lordem powinna być opcja, że chcesz "enlist" do jego armii...

Offline kubas246

• Użytkownik
    « Odpowiedź #697 dnia: Lipca 11, 2013, 00:04:23 »
    Czy istnieje spolszczenie do wersji 1.4?

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #698 dnia: Lipca 11, 2013, 08:43:29 »
    Spolszczenie jest tylko na starszą wersję, ale możesz je wgrać - mało przetłumaczy.
    Proszę tu jest spolszczenie - http://www.4shared.com/file/jIchIO2b/brytenwalda_pl_1132.html
    Niestety jak ściągasz z tej strony musisz mieć konto na niej. Na innej stronie spolszczenie nie znalazłem. Jakby link nie działał, wejdź na pierwszą stronę tego wątku i kliknij w spojler - tam jest link do spolszczenia.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #699 dnia: Lipca 25, 2013, 09:35:09 »
    Właśnie zainstalowałem tego moda i kilka rzeczy rzuciło mi się w oczy:
    - Doświadczenie potrzebne do awansu jednostek, np. rekrut potrzebuje do awansu około 4000 xp... W menu obozu jest opcja, która dodatkowo zwiększa doświadczenie potrzebne do awansu regularnych jednostek (x2), ale niezależnie czy to włączę, czy nie, wszyscy awansują tak samo długo. Da się to jakoś edytować? Bo zmiana doświadczenia dla regularnych jednostek w module.ini nie do końca to rozwiąże.
    - Elitarne jednostki są zbyt słabe i awansują za długo. Dla wypróbowania wyszkoliłem na kody oddział Heartweru Jute i w bitwie z oddziałem franków: 16 (my) vs 28 (oni), przegraliśmy zabijając tylko 7 wrogów... W dodatku uzbrojenie elitarnych jednostek jest zbyt różnorodne, tzn. - nie wiem jak było w tamtych czasach, ale chyba elitarne oddziały nie powinny mieć kilku różnych pancerzy i to jeszcze znacznie różniących się jakością. Wszyscy powinni chyba wyglądać w miarę podobnie.
    - Konie są za słabe. Mają tyle zdrowia, co dobrze zaprawieni w boju ludzie (73 - 95). No według mnie przydałoby się podnieść to o jakieś 20 - 30%, ale to na szczęście też można zmienić bez problemu.
    - O co chodzi z opcją "drowning in missions", czy jakoś tak, w opcjach moda? Bo jakoś nie potrafię tego sensownie przetłumaczyć - "utonięcie w misjach"? Czyli co, płynę sobie statkiem z wyspy na wyspę, a tu nagle dziura w burcie :) A tak w ogóle to jak się przedostać na inną wyspę? - dopiero zaczynam grę, więc pewnie wkrótce się dowiem, ale po prostu jestem ciekawy.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2013, 09:45:28 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #700 dnia: Lipca 25, 2013, 10:10:53 »
    Wyłącz tą opcję, żadnego innego sposobu nie widzę.
    Powiem tak - Brytenwalda jest trudnym modem, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Sporo osób narzeka na oddziały wroga, że są mocarne. To prawda, komputer wyszkala w prędkości ekstremalnej rekrutów na elitę. Jedynym rozwiązaniem jest chyba zmniejszenie poziomu trudności. Konie - to plaga Brytenwaldy. Przerzuć się na piechotę i sam chodź jako piechur. W tym modzie jest pełno włóczników, którzy zadają ogromne straty wierzchowcom, a twórcy moda jeszcze je osłabili! Ogólnie Brytenwalda powstała na bazie dokładnego odwzorowania historii - zwiększa to poziom trudności, gra z czasem staje się łatwiejsza, ale początki są czasami arcytrudne.
    Żeby dotrzeć na jakąś wyspę kliknij na nią. Twój bohater wynajmie statek ( pieniądze i morale spadają, to nie jest bug ). Jak dotrzesz do Irlandii, pójdź w takie miejsce oznaczone białym kolorem ( nie chodzi mi o klasztory ). Znajdziesz tam silnego bandytę i złoty hełm.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #701 dnia: Lipca 25, 2013, 10:18:16 »
    No właśnie chodzi o to, że mam tą opcję od początku wyłączoną, tylko gdy ją włączę, wszyscy awansują tak samo długo, jak przed włączeniem.

Poza tym, jeśli chodzi o konie to są z pewnością bardziej wytrzymałe od ludzi więc moim zdaniem twórcy moda przesadzili. Szkoda, że niedźwiedzi nie da się dosiąść bo wymagają 11 jeździectwa :p Ale i tak nie wiem jak można je zdobyć poza Cheatmenu.

W Irlandii na szczęście zacząłem, więc nie muszę tracić pieniędzy i morali aby dostać się do tego złotego hełmu.

Offline huth

« Odpowiedź #702 dnia: Lipca 25, 2013, 15:05:49 »
    No ktoś sięgnął po coś porządnego i napotkał na mur braku arcade'owości :)
    Właśnie zainstalowałem tego moda i kilka rzeczy rzuciło mi się w oczy:
    - Doświadczenie potrzebne do awansu jednostek, np. rekrut potrzebuje do awansu około 4000 xp... W menu obozu jest opcja, która dodatkowo zwiększa doświadczenie potrzebne do awansu regularnych jednostek (x2), ale niezależnie czy to włączę, czy nie, wszyscy awansują tak samo długo. Da się to jakoś edytować? Bo zmiana doświadczenia dla regularnych jednostek w module.ini nie do końca to rozwiąże.
    Hmm... a grasz z tym submodem TML(theMageLord), może on to poprawia(albo odwrotnie)? Samemu nie chce mi się szukać co to za bug i w ogóle, sam rozumiesz...
    W każdym razie tak powinno być, jakiś woj nie staje się szybko elitą piechoty. Poza tym są ewenty, w których można dostać jednostki, również ze względu na realistyczny system jeńców często się ich odbija, więc to nie jest specjalny problem.
    - Elitarne jednostki są zbyt słabe i awansują za długo. Dla wypróbowania wyszkoliłem na kody oddział Heartweru Jute i w bitwie z oddziałem franków: 16 (my) vs 28 (oni), przegraliśmy zabijając tylko 7 wrogów... W dodatku uzbrojenie elitarnych jednostek jest zbyt różnorodne, tzn. - nie wiem jak było w tamtych czasach, ale chyba elitarne oddziały nie powinny mieć kilku różnych pancerzy i to jeszcze znacznie różniących się jakością. Wszyscy powinni chyba wyglądać w miarę podobnie.
    Elitarne jednostki słabe?? No chyba żartujesz, ci wszyscy Heartweru są bardzo trudni do zabicia. Poza tym oddział Franków, hehe. Frankowie i Duńczycy są bardzo mocni, to są łupieżcy/piraci-weterani, którzy żyją z zabijania, więc co się dziwisz.
    Poza tym to nie jest PoP czy Floris, gdzie elitarne jednostki są prawie nieśmiertelne, tutaj każdy jest zwykłym człowiekiem. Dlatego też ekwipunek jest tak zróznicowany, bo każdy sam go sobie musi sprawić. I wprawdzie kolczuga daje dużą ochronę, ale w Brytenwaldzie również bardzo obniża atletykę i siłę uderzenia, więc to że jakiś Heartweru biega w średnim pancerzu przy jego statach wcale nie jest aż tak złe.
    - Konie są za słabe. Mają tyle zdrowia, co dobrze zaprawieni w boju ludzie (73 - 95). No według mnie przydałoby się podnieść to o jakieś 20 - 30%, ale to na szczęście też można zmienić bez problemu.
    Konie powinny być słabe(choć chyba TML daje im trochę hp... ogólnie TML zmniejsza twardy realizm i dodaje trochę arcade'owego balansu), ponieważ to są Wyspy Brytyjskie i do czasów podboju przez Normanów nigdy konnica nie miała tam wielkiego znaczenia, nie było też takich ras koni, które nadają się do walki, i tak też jest w grze, jedyne mocniejsze konie to jakieś greckie i iberyjskie czy italskie bodajże. Poza tym co w tym dziwnego, że taki mały koń bez zbroi dwa-trzy razy zostanie rąbnięty toporem czy mieczem i pada?
    - O co chodzi z opcją "drowning in missions", czy jakoś tak, w opcjach moda? Bo jakoś nie potrafię tego sensownie przetłumaczyć - "utonięcie w misjach"? Czyli co, płynę sobie statkiem z wyspy na wyspę, a tu nagle dziura w burcie :) A tak w ogóle to jak się przedostać na inną wyspę? - dopiero zaczynam grę, więc pewnie wkrótce się dowiem, ale po prostu jestem ciekawy.
    Już nie wiem co to było, może chodzi o wodę w lokacjach.
    Aby pływać wystarczy wjechać do wody(być może trzeba kliknąć na ląd za wodą) i wtedy twój oddział jest transportowany, za co automatycznie się płaci. Oprócz tego można w miastach nadmorskich kupić własny okręt(który potem można wszędzie zostawić przy brzegu i wrócić), ale to chyba koszt 30k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #703 dnia: Lipca 25, 2013, 20:39:58 »
    Nie mam tego TML. Pograłem trochę dłużej i widzę właśnie, że można dosyć szybko poodbijać nawet elitarne jednostki od bandytów. Częściowo się z tym zgodzę, że wieśniak nie powinien zbyt szybko awansować, zresztą kiedyś mi się wydawał dziwny ten system awansowania w Mount&Blade, w którym rekrut ledwo zdzielił kogoś przez łeb i nagle dostawał nową zbroję i umiejętności. No ale też nie przesadzajmy, samo podstawowe szkolenie nie powinno trwać tak długo, bo teraz w ogóle się nie opłaca werbować ludzi z wiosek, tylko odbijać z niewoli.

Jeśli chodzi o konie to znalazłem jednego greckiego w całym item editorze, i w sumie to niewiele różni się od pozostałych, oczywiście ma więcej wszystkiego oprócz prędkości, ale to nie są jakieś kolosalne różnice. I w sumie to dobrze, bo wtedy byłby to taki "jedyny słuszny koń", a tak można wybrać sobie inne nie mając wrażenia, że jeździ się na szkapie. Ale i tak zwiększyłem wszystkim koniom hp o jakieś 30%, bo padały właśnie od jednego lub dwóch ciosów, a nie 2 - 3. I nie zmienia to faktu, że nadal jest trudno i nie można sobie tak bezkarnie rozjeżdżać przeciwników.

Podróże morskie są niby takie oczywiste, że wystarczy kliknąć na wyspę, ale wolałbym (i myślałem, że tak będzie), żeby trzeba było mieć własny statek, albo dołączyć do załogi statku, który jest w miejskim porcie. Tak by było bardziej realistycznie, bo jak tu przetransportować armię na drugi brzeg w dłubankach, które jeszcze trzeba zrobić. Nawet jeśli to nie są duże odległości. Podobnie jest z własną kryjówką, która pojawia się na klaśnięcie. Ale palenie trupów po bitwie musieli dodać i nawet jeśli pokonało się tylko kilkunastu przeciwników, trzeba czekać te trzy godziny (oczywiście można sobie odejść, ale po co tracić honor).

Edit: dopiero zauważyłem swój błąd i prawie padłem ze śmiechu: "jak tu przetransportować armię w lepiankach na drugi brzeg"
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2013, 20:55:43 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline huth

« Odpowiedź #704 dnia: Lipca 25, 2013, 20:55:52 »
    w którym rekrut ledwo zdzielił kogoś przez łeb i nagle dostawał nową zbroję i umiejętności.
    No w Brytenwaldzie, żeby wyszkolić jednego ciężkiego piechura trzeba sporo zapłacić... chyba chodzi o właśnie zakup ekwipunku, mi to tak do końca się nie podoba, ale rozumiem, że inny system byłby dość skomplikowany do zrobienia(choć w AD1257 czy Silverstag są inne, ale mniejsza z tym).

Podróże morskie są niby takie oczywiste, że wystarczy kliknąć na wyspę, ale wolałbym (i myślałem, że tak będzie), żeby trzeba było mieć własny statek, albo dołączyć do załogi statku, który jest w miejskim porcie. Tak by było bardziej realistycznie, bo jak tu przetransportować armię na drugi brzeg w dłubankach, które jeszcze trzeba zrobić. Nawet jeśli to nie są duże odległości. Podobnie jest z własną kryjówką, która pojawia się na klaśnięcie. Ale palenie trupów po bitwie musieli dodać i nawet jeśli pokonało się tylko kilkunastu przeciwników, trzeba czekać te trzy godziny (oczywiście można sobie odejść, ale po co tracić honor).
    To by było problematyczne względem AI, gdyby gracz musiał kupić drogi statek, a AI mogłby sobie żeglować zawsze... Zresztą statek można kupić i jest całkiem przydatny przed byciem władcą. Ale taki feature, żeby dojść do załogi statku jest fajny, ale to bardziej pasuje do Freelancera, ale może nikt na to nie wpadł :D

TML submod jest bardzo dobry, robi moda bardziej grywalnym, ładniejszym i w ogóle, tylko trochę kosztem twardego hardkorowego realizmu(który czasem jest naprawdę przesadny w tym modzie)