Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55204 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kormo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • All the light makes the shadow...
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #45 dnia: Września 10, 2010, 17:55:25 »
    Ok, ok. Ale ostatnio nie mogłem grać i nie wiem jakie dokładnie staty ma huskarl - jaką ma siłę rzutu, posługiwanie się bronią rzucną... Jakbyś mi podał tak ok. to byłbym wdzięczny. To co n razie napisałem dotyczyło ogólnej praktyki rzucania toporkami. Wiem, że huskarle robią to bardzo dobrze, ale jakoś nie miałem szansy ich nigdy porównać ze świetnymi łucznikami bo albo ja ich wystrzelałem, albo moi łucznicy, albo moi byli tak blisko, że ich wyrżnęli tradycyjnie, albo skończyły im się toporki.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Września 10, 2010, 18:53:58 »
    Głosują na mameluka bo mam większą siłę przekonania i każdy mnie kocha, nie tak jak Was, bydlaki.:D No dobrze, ja myślę że głosują na mameluka bo łączy siłę i szybkość. Huskarl jest jest mocny, ale wolny. Szczerze chłopaki? Nie chce mi się już kłócić kto jest lepszy. Obaj są silni.

Co do rycerza i mameluka... no i co że sprzęt lepszy jak AI gorsze?
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Września 10, 2010, 19:01:43 »
    Właściwie to o huskarla i mameluka przestaliśmy się już kłócić. Tylko jeszcze w paradę wchodzi swadiański rycerz... No! Ale to już nie moja działka! Ogółem uważam za lepszych mameluków bo jak powiedziałeś łączą siłę i szybkość, a swadiański rycerz łączy siłę i... siłę. Z tą kwestią, że jak się go zwali z kucyka to porusza się woooollno. No i mameluk ma thorowingi :D

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Września 10, 2010, 19:05:59 »
    Ale niczym nie rzuca... szkoda, nawet jeśli byłby słaby to zawsze lepiej by było jakby miał jakieś dziryty czy coś... miło by było jechać z konnicą, a tuż przed zderzeniem z wrogiem grad dzirytów/oszczepów/toporów do rzucania. :D Wtedy już bym niczego innego nie szkolił. ;)
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #49 dnia: Września 10, 2010, 19:13:03 »
    Postanowiłem ułatwić Wam tą "dyskusję", umieszczając zdjęcia statystyk poszczególnych elitarnych* jednostek każdej z frakcji.

Królestwo Swadii:

Królesto Vaegirów:

Chanat khergicki:

Królestwo Nordów:

Królestwo Rhodoków:

Sułtanat sarranidzki:

Inne (również zajebiste ;d ):

* każdy swoja rzepkę skrobie...

Nie wiem, po co są te spory, pt. "który lepszy", skoro i tak w grze dominuje losowość.
    Ile razy byłem świadkiem, gdy byle looter ubił jedną z moich średnich jednostek... Kiedyś mając mały oddział składający się z samych swadiańskich sierżantów (ok 6-ciu) odparłem atak nordyckiego Jarla z jego małą armią (ok 40). Innym razem, z tym samym składem, ubili mnie bandyci z gór o mniejszej liczebności, niż ten Jarl...

Pozdrawiam!

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Września 10, 2010, 19:22:52 »
    NIFN - bo nam się nudzi.;P

Niech bóg Ci w dzieciach wynagrodzi... tak wiem, świnia ze mnie, ty nam pomagasz, a ja Ci taką karę.;)

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Września 10, 2010, 19:34:16 »
    No wreszcie ktoś mnie posłuchał i zrobił to o co prosiłem 1, 2... eee, kilkanaście postów temu! Wielkie dzięki! Oczywiście oprócz samych statystyk w grę wchodzi to kto się lepiej sprawdza w polu, w oblężeniach i jaką daje szybkość na mapie... Choć to i tak w większości zależy od morale.

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #52 dnia: Września 10, 2010, 22:10:21 »
    Wszystko wiadomo, dziękuję Ci legendarny NIFN-ie za okazaną pomoc.
    Widzicie z Huskarla lepszy kusznik niż ze strzelca xD, nie o czym dyskutować są najlepsi, skille nie trzeba chyba powtarzać...
    Mameluk-0 Huskarl-2
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Września 24, 2010, 09:45:06 »
    Wiem, że temat trochę zakopany, ale... głosowałem na swadiańskiego rycerza gdyż ich uwielbiam bo w podstawce rządzili, a swadia to moja ulubiona nacja, ale.... gdy spotkałem na polu walki mameluków szczena mi opadła. Oni są niesamowici! Szarżują i dobrze walczą pieszo. Wprawdzie spotkanie z rycerzami swadii też boli, ale mamelucy wywarli na mnie niesamowite wrażenie i na polu bitwy i w czasie oblężenia. 35 mameluków prawie zatrzymało oblężenie 300 osobowej armii rhodoków. Inni Sarranidzi padli, a mamelucy kosili aż miło. Każdy ich atak powoduję pojawienie się na czerwono napisów o poległych, nawet jeśli ofiary są w zwartym szyku! Moim zdaniem są delikatnie przepakowani, gdyż wojska bliskiego wschodu nie stosowały ciężkich pancerzy w wyniku upałów ;) były wprawdzie oddziały Janczarów, ale ich siła nie polegała na pancerzu lecz na ich fanatyźmie. Mamelucy to byli lekko opancerzeni jeźdźcy wielbłądów. I nie pisać o Huskarlach, bo zwykle mam paru nordów w oddziale i wyróżniają się podczas oblężeń, ale potrafią paść od miecza od byle harcownika :/

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #54 dnia: Września 24, 2010, 09:59:27 »
    Od miecza byle harcownika powiadasz? Nie raz widziałem jak Huskarl 1 walnięciem kładzie takiego harcownika :x

A Janczarzy to inny wiek i nie wiem czy wiesz, ale byli to żołnierze którzy jako dzieci byli wykradani rodzinom i robiono im pranie mózgu, czyli w śród ich oddziałów byli też Polacy ;>
    (click to show/hide)

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Września 24, 2010, 10:06:04 »
    Wiem, jak się "rekrutowało" Janczarów :) Pierwsze oddziały powstawały już w 14 wieku.

A co do Huskarli mocni są fakt, ale potrafią głupio ginąć w walce z małym oddziałem i bywało u mnie tak, że traciłem w walce jedną jednostkę i to był huskarl zabity przez jakiegoś leszcza i to nie dlatego, że wysłałem ich ślepo w bój tylko np już pod koniec walki jak dobitków ścigali. Rycerza tak nie tracę "głupio". Poza tym multum doświadczenia potrzeba na szkolenie i prędzej sobie oddział rycerzy wyszkolę niż huskarla.

Offline Jonasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Września 24, 2010, 14:34:01 »
    Mi tu brakuje Siostry Miecza, na nią bym zagłosował.

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Września 24, 2010, 14:54:48 »
    Mi tu brakuje Siostry Miecza, na nią bym zagłosował.

Jej to często się umiera :) zwłaszcza w czasie oblężeń. Fajnie mieć takie "perełki" w oddziale i staram się mieć 2-3 w oddziale. Mają szybkie wierzchowce i całkiem nieźle opancerzone, ale statystyki już słabsze.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #58 dnia: Września 24, 2010, 15:45:57 »
    Jak już pisałem (bodajże ;p) mowa tu o jednostkach które można zrekrutować od frakcji :)
    Co do wypowiedzi Ukashq'a- może masz nieodpowiednią taktykę dla tego rodzaju jednostek, co do janczarów co ma piernik do wiatraka? Janczarzy to piechota, strzelcy w zwykłych żupanach i kontuszach z wysokimi czapkami, a mamelukowie ciężka jazda konna. Zresztąich opancerzenie względem pogody mogło być zmienne gra nie ukazuje w pełni reali hisorycznych dotyczących tej jednostki.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #59 dnia: Września 24, 2010, 16:24:09 »
    Ja także pisałem, że ta gra jest tak losowa, że niekiedy rzygać się chce. Sam grając kiedyś z oddziałem huskarli zauważałem, jak w debilny sposób potrafią ginąć (zresztą nie tylko oni). Gdybym nie miał zmaksowanego medyka, to zapewne po niejednym starciu, w którym przeciwnik zdąży podejść do ich szeregu, miałbym straty wśród nich.

Ostatnio pograłem sobie w singla, by sprawdzić łowców głów. Ku mojemu zaskoczeniu ich elitarna jednostka - Slaver Chief - to koks, jakich mało, a to za sprawą potężnego jednoręcznego młotka (rhodoccy sierżanci z takimi biegają) oraz warhorse'a. Jak na jednostkę przystosowaną do łapania jeńców sprawuje się idealnie, bo nie dość, że taranuje każdego, to jeszcze sprawnie wywija bronią.

Siostry miecza... Owszem posiadają najlepszą z możliwych zbroi oraz buty, ale... ich statystki nie są zbyt imponujące (byle bandzior ma lepsze), więc nie wysyłałbym ich na pierwszy front.

Btw. Ta gra ukazuje "takie" realia historyczne, że aż się śmiać chce. Niby jakim cudem wieśniak, który rzucił widły, mówiąc "a pier***e ten wasz obornik" stał się w przeciągu kilku dni/tygodni. rycerzem i skąd niby wziął taki ekwipunek? Może niektóre przedmioty odzwierciedlają realia historyczne na przełomie wieku, w którym rozgrywa się akcja M&B... W zasadzie tyle.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 24, 2010, 16:30:09 wysłana przez NIFN »