Yet another PW mod... :P
Ale to dobrze, im więcej modów zmierzających w tym samym kierunku, tym większa konkurencja - co jak wiemy działa na korzyść konsumenta ;)
Proponuje taką samą pomoc jak i wszystkim innym pw-modom - mogę przystosować VoS (oraz YTBN kiedyś tam) do waszego moda. Zapewne będziecie mieć swoją mapę, ale od przybytku głowa nie boli.
Co prawda trzeba by zmienić co nico żeby w pełni zintegrować moda z mapą (na przykład statek jest za duży jak na rzeczki w VoS), ale to chyba nie będzie problem.
Teraz trochę sugestii:
-"handel" brzmi bardzo niejednoznacznie. W życiu bym nie powiedział że pod tym słowem ukryte jest znaczenie "przekazywanie pieniędzy". po przeczytaniu całego tematu już to wiem, ale pierwszy post zdecydowanie nie jest pomocny.
-podróż statkiem jest ciekawym dodatkiem ale:
-miło by było gdyby z tym samym kodem działały inne modele, jak na przykład statek wikingów z usuniętym masztem (macie kogoś od modeli, więc taka mała przeróbka nie powinna sprawić problemu).
-sterowanie statkiem przez admina nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem - jego nigdy nie ma kiedy potrzeba :P lepiej by było użyć obiektu który przesuwa się razem ze statkiem (n.p. rumpel albo koło sterowe) którego użycie powoduje zatrzymanie albo poruszenie statku.
-był bym bardzo wdzięczny gdybyście skopiowali kod, umożliwiając użycie trzech statków o oddzielnych trasach.
-moim zdaniem pływanie tylko by przeszkadzało - nie ze względu na realizm, ale ponieważ w ten sposób rzeki nie mogły by stanowić naturalnej granicy - tylko przeszkodę lekko spowalniającą marsz armii. Za to jestem jak najbardziej za tonięciem (powolnym ubywaniem życia jeśli twoja głowa jest pod wodą a'la FPW)
-żywność i głód jest bardzo dobrym pomysłem (do czego próbuje przekonać Laszlo i Vorne), ale moim zdaniem leczenie się przy pomocy jedzenie gdzieś w środku dziczy śmierdzi healing potiononami i tibią... lepiej gdyby jedzenie i odpoczywanie było połączone, czyli używasz łóżka i tracisz jedzenie z ekwipunku. W ten sposób można oddzielić leczenie w polu (w zasadzie nie w polu, tylko w jednej z licznych kryjówek i obozowisk rozsianych po całej mapie) od leczenie w przytulnym schronieniu (np. w zamku).
-zakładając wprowadzenie powyższego systemu (różnych typów łóżek), można by zastosować różne typy jedzenia:
+biedne posłanie - zużywa tylko 1 jednostkę jedzenia (np. tylko chleb albo tylko owoce), leczy 10hp, ale do max 50% hp
+zwykłe posłanie - zużywa 2 jednostki jedzenia (np. chleb+ryba albo ryba+owoce), leczy 15hp, do max 75% hp
+bogate łóżko - zużywa 3 jednostki jedzenia (czyli wszystkie dostępne, np. chleb+ryba+owoce), leczy 20hp, do 100% hp
w ten sposób:
+handel kwitnie (jeśli chcesz mieć dużo hp.)
+władca może obniżyć racje żywności dla zaoszczędzenie ich (używanie biednego posłania jest bardziej ekonomiczne). czyli że strategia.
+zwiększa się wartość fortów (tylko tam znajdują się dobre łóżka) albo nawet jednego zamku (jak mogło by to wyglądać w VoS - kryjówki z biednymi posłaniami, forty ze zwykłymi a zamek z dobrymi)
Coś jeszcze pewnie kiedyś wymyślę ;P
btw. mogli byście wysłać mi jakąś działającą wersje moda do przetestowania...?