Jak dla mnie patch idzie na jeden wielki plus. Generalnie odkąd gram, to jeszcze nigdy tak dobrego patcha nie widziałem, ale po kolei...
Na pierwszy rzut- grafika.
Otóż grafika jest świetna, może nowy system renderowania potrzebuje kilku kosmetycznych poprawek, ale to nie zmienia faktu, że jest świetna. W końcu zaczyna to wyglądać jak gra na poziomie. Ja osobiście nie zaobserwowałem żadnych błędów, więc jeżeli komuś wyskakują dywany pod czołgiem, to niech kupi lepszy komputer, lepiej zadba o sterowniki lub zmieni grę. FPS podczas bitwy mam albo tyle samo albo więcej i są one bardziej stabilne, ALE... przyznam, że na niektórych mapach podczas wejścia w tryb snajperski potrafią drastycznie spaść na moment, co jak dla mnie jest największym minusem patcha, który jednak zostanie szybko poprawiony jak podejrzewam. Grafika jest serio ładna, może nie jest to bardzo wysoki poziom, ale bądźmy szczerzy- w porównaniu z tym co było to kosmos.
Następnie- fizyka.
Otóż fizyka wyglada tak jak podejrzewałem, czyli... nie wpływa praktycznie na grę. Czołgami jeździ się tak samo, z tą różnicą że dużo przyjemniej, a wszystko wygląda dużo fajniej. Różnica jest tylko w możliwościach- teraz mamy ich więcej na każdej mapie, do czego trzeba się przyzwyczaić. Od teraz jazda, szczególnie szybkimi czołgami jest po prostu zajebista. Moje AMX'y od teraz podskakują aż miło. Największy plus patcha.
W dalszej kolejności- dźwieki:
Tutaj mam mieszane uczucia, jak kilka osób powyżej. Zacznę od plusów. Generalnie fajnie, że jest teraz więcej dźwieków silników, gąsienic i dział. Wprowadza to pewne urozmaicenie dla uszu. Nowy dźwiek rykoszetu jest po prostu fenomenalny, ale.... dalej jest już gorzej. Dźwięki ogólnie są słabo nagrane, jakby stłumione i bez polotu. Odgłosy dział zasługują jedynie na litościwe spojrzenie. Jak dla mnie nowe odgłosy wypadają raczej na plus, ale stanowczo powinni zmienić odgłosy wystrzałów.
Interfejs.
Nowy interfejs jest bardzo dobry. Zwłaszcza szczegółowy ekran końca bitwy, gdzie mamy wszystkie ważne lub mniej ważne informacje, nad którymi można przysiąśc i podumać. Swietna robota. Drzewo technologiczne jest inne, to prawda, ale nie zgadzam się z tym że jest złe. Moim zdaniem problem polega na tym, że wielu graczy zbyt mocno się przyzwyczaiła do starego wyglądu i teraz zaczynają narzekać. Nowe drzewko wygląda lepiej, nowocześniej i chociaż mogę się do kilku rzeczy przyczepić, to stwierdzam, że jest dobre. Najbardziej boli fakt, że po podświetleniu niezbadanego modułu lub pojazdu co prawda pokazuje iż brak nam expa, czy czegoś, ale nie pokazuje ile dokładnie, chyba że coś przeoczyłem. Poprawiłbym też nieco kolorystykę rzeczy zbadanych, niezbadanych itp. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest umieszczenie czołgów premium w drzewku technologicznym. Ogólnie oceniam na plus, chociaż kilka rzeczy wymaga poprawek.
Mody.
Tutaj pragnę zauważyć coś, o czym nie wspominano. Otóż wbrew powszechnym obawom, mody z 7.5 (przynajmniej te, których używam) działają również na 8.0. W tym patchu najbardziej przerażała mnie wizja jazdy z tym okropnym, przeszkadzającym celownikiem z gry oraz paskudnym panelem. Na szczeście okazało się, że stare mody działają i mogę dalej cieszyć się porządnym sprzętem celowniczym i ładnym panelem.
Bym zapomniał... Pz IV.
Tak... Pz IV był jednym z moich ulubionych czołgów, dobrze pamiętam jego długą 7.5 i obrzydliwa wieżę wziętą z dup.... z kosmosu. Teraz Pz IV wygląda jak Pz IV i wygląda zajebiście. Nie ma żadnej wieży bezsensownej, czy innego ustrojstwa. Brak działa zmienia jego rolę, jak to ktoś podkreślił, ale ja twierdzę neico inaczej. Nie tyle zmienia, co daje mu nowe mozliwości. Od teraz Pz IV jest dużo zwrotniejszy, wieża obraca się szybko, a działo ma nadal niezłą celność. Nie mam problemów ze snajpieniem, jak również mogę teraz śmiało wspierać aktywnie czołgi walczące w pierwszej linii. Czas przeładowania i dmg są porównywalne ze starym działem, a wszystko kosztem odrobiny celności. A jak już wspominałem i tak jest to bardzo celny czołg, ale cóż... jak ktoś nie umie strzelać to i 20 metrowe działo mu nie pomoże.
Ostatnia i prawie najważniejsza dla mnie zmiana, czyli kamuflaże.
Nowy system kamuflaży jest po prostu genialny. Na to od dawna czekałem. Od tej pory moge pomalować czołg na 3 rózne sposoby, więc nie muszę się długo zastanawiac który kamuflaż będzie lepiej sie prezentował, tylko z miejsca moge kupić 3, które będą się dostosowywały do mapy i terenu, w dodatku mogę nadać pojazdom jeszcze bardziej unikalny charakter poprzez napisy i emblematy. No i co najważniejsze od teraz kamuflaże dają faktyczny bonus w grze, chociaż nawet jakby nie dawały i tak bym je malował. Jestem człowiekiem, który nie lubi jeździć brzydkimi szarakami i wszystkie czołgi prędzej czy później maluje. Faktem jest, że jednak 3 malowania plus emblematy i inne pierdoły kosztują więcej niż poprzedni kamuflaż, ale za estetykę i ładny wygląd mogę zapłacić nawet te 600-1000 golda od czołgu, a co mi tam. Póki co, z poprzedniego patcha otrzymałem zwrot, który tutaj starczył na ozdobienie ledwie 2 maszyn, ale co się wlecze to nie uciecze. Nowy system kamuflaży zaraz za fizyką to jak dla mnie najważniejszy bajer w grze.
No i to chyba tyle, jak sobie coś przypomnę to dopiszę. W skrócie podam swoje plusy i minusy:
+ Fizyka
+ interfejs
+ Grafika
+ System kamuflaży
+ Pz IV, który w końcu jest Pz IV z prawdziwego zdarzenia.
+ Niektóre dźwięki
+ Mody działają również na tej wersji.
- Jednak cześć odgłosów jest żenująca
- Występują pewne problemy z fps'ami
- Interfejs wymaga kilku poprawek
- Kilka błędów tekstowych