Tutaj chyba mogę Ci pomóc, gdyż posiadam oba te czołgi.
Generalnie oba czołgi to dwa zupełnie inne światy. Jeden to dosyć szybki med, drugi strasznie powolny HT. Tak więc wiele zależy od Twoich osobistych preferencji.
Tutaj opiszę Ci plusy i minusy
Churchill:
Jego największym plusem jest wbrew pozorom działo. Jest cholernie niecelne, więc walka na dłuższy dystans odpada. Zdolność penetracji również stoi na bardzo niskim poziomie, a Dmg przy dobrych lotach to +/- 80. Jednak jego zaletą jest szybkostrzelność i ilość pocisków. Po zakupieniu dosyłacza, wentylacji oraz przy odpowiednim stopniu wyszkolenia załogi tego czołu, czas przeładowania wynosi u mnie 1.99 sec. To bardzo szybko i na bliski dystans strzały co niecałe 2 sekundy powinny spokojnie zapewnić przewagę nawet w walce z czołgami KW-1.
Dodatkowym atutem churchilla może być dosyć gruby przedni pancerz, ale tak czy siak ten pancerz Cię zbyt często nie ratuje. Za to drugą największą zaletą jest fakt, że w 3/4 gier losuje Cię na szczycie tabeli, a w najgorszym wypadku do max 6 tierów. Średnie zarobki na tym czołu to bez premki jakieś 15-20 tysięcy przy dobrych lotach. Atutem jest też możliwosć szkolenia załogi pod oba drzewka HT radzieckich. W prowadzeniu jest to bardzo, ale to bardzo prosty czołg, jak większość radzieckich. No i Churchill posiada sporo hp.
Skoda T-25:
Czołg niemiecki jest zupełnie inny od Churchilla. Jest szybki, potrafi rozwinać prędkość 60km/h, z czego na terenie równym dosyć prędko potrafi rozwinąć 50km/h. Jednak moim zdaniem silnik lekko niedomaga, tak samo jak gąski, przez co wszelka próba skrętu skutecznie redukuje Twoją prędkość. W przeciwieństwie do innych czołgów niemieckich ma nieco gorszą celność i lekko przedłużony czas celowania, ale jeżeli jest się cierpliwym, to z dodatkowym sprzętem można nim snajpić niemalże jak PzIV. Jak na czołg średni posiada całkiem zadowalająca ilość HP, ale jego pancerz to fikcja. Wchodzi niemalże wszystko. Wracając jeszcze do strzelania... posiada on działo 7.5cm, wiec obrażenia zadawane oscylują w granicach 130-140 dmg. Czas celowania oraz nieco gorszą celność rekompensuje dosyć szybkie przeładowanie. Skodę w porównaniu do Churchilla wrzuca jednak trochę gorzej i bardzo często będziesz spotykał na swojej drodze 7 tiery. Jednak działo 7.5cm jest w stanie ugryźć wszystko na Twojej drodze. Jest to dosyć uniwersalny czołg nastawiony na wsparcie, jazda nim jest cięższa, ale bardziej opłacalna. Jak dla mnie Skoda jest najlepszym czołgiem premium 5 tieru, ale wymaga pewnego doświadczenia i ogrania, nie jest takim "tępym czołgiem" jak Churchill. Zarobki przy dobrych lotach są podobne, ale ze względu na lepsze działo oscylują w granicach 20-25k za wygraną gdzie uszkodzisz trochę żelastwa. Jednak jak już wspomniałem tym czołgiem trzeba umieć zarobić.