Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakie czołgi są według was najlepsze ( Którymi się wam najlepiej gra )

Niemieckie
    15 (44.1%)
    GP
    4 (11.8%)
    Chińskie
    0 (0%)
    Japońskie
    0 (0%)
    Amerykańskie
    5 (14.7%)
    ZSSR
    9 (26.5%)
    Francja
    1 (2.9%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: World of Tanks  (Przeczytany 190930 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: World of Tanks (zgłoszenia do turnieju Super 6 Cup, strona 69)
    « Odpowiedź #1065 dnia: Sierpnia 29, 2012, 19:00:21 »
    który twierdził, że mój DB jest rasowym medem na pierwszą linię i nie jest prototypem Pantery. o.O
    Bo prototypem nie jest. Protoplastą - tak jakby. A na pierwszą linię nadaje się lepiej niż pantera. W sumie to duchowy następca panzera trójki i panzera trzy-czwarte(tudzież 3/4 :P).

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1066 dnia: Sierpnia 29, 2012, 20:04:36 »
    Bo prototypem nie jest. Protoplastą - tak jakby. A na pierwszą linię nadaje się lepiej niż pantera. W sumie to duchowy następca panzera trójki i panzera trzy-czwarte(tudzież 3/4 :P).
    Sheep, nie pouczaj mnie czy to prototyp czy nie. Wiem lepiej, bo Panterę i DB'kę mam najlepiej ogarniętą niż jakikolwiek inny czołg. Historia się kłania. ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1067 dnia: Sierpnia 29, 2012, 20:34:51 »
    Sheep, nie pouczaj mnie czy to prototyp czy nie. Wiem lepiej, bo Panterę i DB'kę mam najlepiej ogarniętą niż jakikolwiek inny czołg. Historia się kłania. ;)

Akurat Sheep ma całkowitą rację. Jest to dobrze wyjaśnione m.in. w książce Ledwocha. Kluczowe w tym przypadku są literki DB, które oznaczają fabrykę - zakłady Daimler-Benz. Pantera natomiast powstała w zakładach MAN'a i jej poligonowy prototyp został nazwany VK3002(MAN) - później przemianowany na PzKpfw V Panther. WoT'owski DB nie jest więc prototypem Panterki, bo był jej konkurencją i gdyby to on lepiej sprawdził się na poligonie, to zamieniłby się miejscami z MAN'owskim odpowiednikiem - tj. nie byłby dłużej znany jako VK3002DB tylko otrzymałby nazwę PzKpfw V Panther (po wprowadzeniu do służby i wdrożeniu do seryjnej produkcji), a VK3002(MAN) zakończyłby swoją przygodę i zająłby w historii miejsce jakie obecnie zajmuje VK od Daimler-Benz'a.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1068 dnia: Sierpnia 29, 2012, 20:49:53 »
    Wiem. Pisałem o tych zakładach kilka stron wcześniej. :) No dobra, może tu masz rację. Z resztą... mniejsza o to...
    Przegrałem. ;(

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #1069 dnia: Sierpnia 30, 2012, 14:46:48 »
    Mam pytanie odnośnie czołgów premium. Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś tak do wartości 1500 golda i tu nasuwa się właściwe pytanie o to który jest najlepszy do zarabiania kasy? Właściwie zastanawiałem się nad Churchilem albo T-25, także ten francuski niszczyciel III tieru wygląda na niezły. Sam nie wiem co lepsze bo nie mam obeznania w tych wszystkich czołgach premium. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1070 dnia: Sierpnia 30, 2012, 15:07:33 »
    Tutaj chyba mogę Ci pomóc, gdyż posiadam oba te czołgi.

Generalnie oba czołgi to dwa zupełnie inne światy. Jeden to dosyć szybki med, drugi strasznie powolny HT. Tak więc wiele zależy od Twoich osobistych preferencji.

Tutaj opiszę Ci plusy i minusy

Churchill:
    Jego największym plusem jest wbrew pozorom działo. Jest cholernie niecelne, więc walka na dłuższy dystans odpada. Zdolność penetracji również stoi na bardzo niskim poziomie, a Dmg przy dobrych lotach to +/- 80. Jednak jego zaletą jest szybkostrzelność i ilość pocisków. Po zakupieniu dosyłacza, wentylacji oraz przy odpowiednim stopniu wyszkolenia załogi tego czołu, czas przeładowania wynosi u mnie 1.99 sec. To bardzo szybko i na bliski dystans strzały co niecałe 2 sekundy powinny spokojnie zapewnić przewagę nawet w walce z czołgami KW-1.
    Dodatkowym atutem churchilla może być dosyć gruby przedni pancerz, ale tak czy siak ten pancerz Cię zbyt często nie ratuje. Za to drugą największą zaletą jest fakt, że w 3/4 gier losuje Cię na szczycie tabeli, a w najgorszym wypadku do max 6 tierów. Średnie zarobki na tym czołu to bez premki jakieś 15-20 tysięcy przy dobrych lotach. Atutem jest też możliwosć szkolenia załogi pod oba drzewka HT radzieckich. W prowadzeniu jest to bardzo, ale to bardzo prosty czołg, jak większość radzieckich. No i Churchill posiada sporo hp.

Skoda T-25:
    Czołg niemiecki jest zupełnie inny od Churchilla. Jest szybki, potrafi rozwinać prędkość 60km/h, z czego na terenie równym dosyć prędko potrafi rozwinąć 50km/h. Jednak moim zdaniem silnik lekko niedomaga, tak samo jak gąski, przez co wszelka próba skrętu skutecznie redukuje Twoją prędkość. W przeciwieństwie do innych czołgów niemieckich ma nieco gorszą celność i lekko przedłużony czas celowania, ale jeżeli jest się cierpliwym, to z dodatkowym sprzętem można nim snajpić niemalże jak PzIV. Jak na czołg średni posiada całkiem zadowalająca ilość HP, ale jego pancerz to fikcja. Wchodzi niemalże wszystko. Wracając jeszcze do strzelania... posiada on działo 7.5cm, wiec obrażenia zadawane oscylują w granicach 130-140 dmg. Czas celowania oraz nieco gorszą celność rekompensuje dosyć szybkie przeładowanie. Skodę w porównaniu do Churchilla wrzuca jednak trochę gorzej i bardzo często będziesz spotykał na swojej drodze 7 tiery. Jednak działo 7.5cm jest w stanie ugryźć wszystko na Twojej drodze. Jest to dosyć uniwersalny czołg nastawiony na wsparcie, jazda nim jest cięższa, ale bardziej opłacalna. Jak dla mnie Skoda jest najlepszym czołgiem premium 5 tieru, ale wymaga pewnego doświadczenia i ogrania, nie jest takim "tępym czołgiem" jak Churchill. Zarobki przy dobrych lotach są podobne, ale ze względu na lepsze działo oscylują w granicach 20-25k za wygraną gdzie uszkodzisz trochę żelastwa. Jednak jak już wspomniałem tym czołgiem trzeba umieć zarobić.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1071 dnia: Sierpnia 30, 2012, 15:22:26 »
    Poczekaj może na nowego patcha przed takim wyborem z dwóch (głównych) powodów:
    a) fizyka - nie wiadomo czy WoT będzie w ogóle grywalny po jej wprowadzeniu; ja się tego obawiam i liczę z tym, że rzucę dalszą zabawę;
    b) PzIV - o ile lubiłeś ten czołg z Schmalturmem i 75/L70 to nowy patch przyniesie taką wersją (dodatkowo z fartuchami pancernymi i... zmniejszoną mocą silnika do 300 KM) właśnie jako premium V tieru.

P.S. Poza tym warto wstrzymywać się z zakupami V tierowych premium do przecen z okazji eventów - ostatnio np. właśnie T-25 było za 50% ceny.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1072 dnia: Sierpnia 30, 2012, 15:25:36 »
    Dokładnie, ja Churchilla oraz T-25 kupiłem podczas promocji.

Co do fizyki, to sam nie wiem. Według mnie nie będzie tak źle jak Proud opisał i fizyka po prostu sprawi że gra będzie milsza dla oka, jak i otworzy przed nami trochę nowych możliwości. Jednak Proud dobrze zaznaczył, że warto chwilę poczekać, choćby ze względu na PzIV.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1073 dnia: Sierpnia 30, 2012, 16:22:41 »
    Pragnąłbym wspomnieć, że ten nowy "Pz IV" to jest nieoficjalna informacja [chyba, że się coś zmieniło]. A czemu pomineliście T14? Nie wiem czemu, ale zawsze na 5 tierze bałem się tego czołgu gdy mi wyskoczył zza alei, jest w miarę trudny do penetracji :)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1074 dnia: Sierpnia 30, 2012, 16:24:48 »
    Ponieważ T14 nie dość, że nie mam, to po prostu nigdy nim nie grałem. Z tego co widzę mobilność trochę lepsza niż Churchill, pancerz nawet sensowny, ale bez rewelacji, dobre losowania i słabe działo. Wiecej nie powiem, bo nigdy nie testowałem

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1075 dnia: Sierpnia 30, 2012, 17:22:08 »
    W prawdzie nie jestem tak doświadczony jak przedmówcy oraz nie mam tych czołgów, ale nie raz nie dwa spotkałem Churchilla na drodze i powiem szczerze, że dla mnie jest to dość miękki czołg. Ma bardzo dużą boczną sylwetkę, a ten rejon jego pancerza jest zdecydowanie słaby i bardzo łatwo wchodzą w niego pestki zarówno z PzIV, StuGa jak i T-34. Takie jest moje odczucie po walce z nim.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1076 dnia: Sierpnia 30, 2012, 17:37:29 »
    Tak, Churchill ma gruby pancerz z przodu, ale ma tam też dużo weakpointów, a po bokach jego pancerz jest znikomy. Tak czy inaczej, ja polecam, bo to prosty i przyjemny czołg. Nic tak nie cieszy jak spam  pocisków co 1.99 sec. W dodatku jak napotkasz miękkiego przeciwnika, to za każdym strzałem ślesz mu te 60-80 dmg. Na początek jest to fajny czołg, ale jeżeli wymagasz więcej od czołgu i siebie, bierz t-25.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #1077 dnia: Sierpnia 30, 2012, 18:28:38 »
    Dzięki za rady. Szczerze mówiąc poczekam trochę z zakupem zgodnie z radą prouda ale pewnie zdecyduję się na churchila. Jak znam siebie to po wypowiedzi Alkhadiasa będzie mi on bardziej pasował. Jakoś medy nie szczególnie są moimi ulubionymi czołgami a i umiejętności zaledwie średnie, poza tym zbyt często ponosi mnie ułańska fantazja a wtedy mocny pancerz się przyda ;)

W prawdzie nie jestem tak doświadczony jak przedmówcy oraz nie mam tych czołgów, ale nie raz nie dwa spotkałem Churchilla na drodze i powiem szczerze, że dla mnie jest to dość miękki czołg. Ma bardzo dużą boczną sylwetkę, a ten rejon jego pancerza jest zdecydowanie słaby i bardzo łatwo wchodzą w niego pestki zarówno z PzIV, StuGa jak i T-34. Takie jest moje odczucie po walce z nim.
    Fakt jeżdżąc KW-1 czy T1 HT nie raz zdejmowałem churchile bez zadrapania (no może parę rys było xD) ale prowadząc ciągle ciężkie czołgi nauczyłem się jednego "frontem do wroga" , jak ognia unikam wystawiania boków i dupska (co prawda nie zawsze się uda) a churchil z przodu ma spory pancerz i ciężko go ruszyć jeśli nie wie się gdzie strzelać.

Co do T14 to jakoś wydaje mi się kiepski może to wina graczy którzy nim jeździli ale zazwyczaj wielkiego szumu to on nie robił. Zdarzyło się parę razy że dostałem od niego ale to zazwyczaj po moich głupich błędach.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1078 dnia: Sierpnia 30, 2012, 18:34:27 »
    Pragnąłbym wspomnieć, że ten nowy "Pz IV" to jest nieoficjalna informacja [chyba, że się coś zmieniło]. A czemu pomineliście T14? Nie wiem czemu, ale zawsze na 5 tierze bałem się tego czołgu gdy mi wyskoczył zza alei, jest w miarę trudny do penetracji :)
    T14 jest dobry?! Kradus, nie rozśmieszaj mnie! Swoim VK3001H, T14 i KW-1 starało się mnie rozwalić (we dwóch na raz! Miałem jakieś ostatki HP, coś koło 300) T14 padło, a KW-1 zapewne jape cieszyło, bo coś ciężkiego we mnie trafiło z tyłu. Bodajże niszczyciel VI tieru. Najlepsze jest to, że w KW-1 zostało poniżej 100 HP. ;( Z jednej strony się wkurzyłem, ale z drugiej tak jape cieszyłem, że dwa ciężkie nie dały rady ze średniakiem.
    Możecie mi nie wierzyć, ale 3001H jest najlepszym medem 6 tieru u niemców, a co tyczy się innych nacji, to na pewno lepszy od ruskich. ;)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1079 dnia: Sierpnia 30, 2012, 21:51:21 »
    Fakt jeżdżąc KW-1 czy T1 HT nie raz zdejmowałem churchile bez zadrapania (no może parę rys było xD) ale prowadząc ciągle ciężkie czołgi nauczyłem się jednego "frontem do wroga" , jak ognia unikam wystawiania boków i dupska (co prawda nie zawsze się uda) a churchil z przodu ma spory pancerz i ciężko go ruszyć jeśli nie wie się gdzie strzelać. 

Akurat z tym stwierdzeniem to bym za bardzo nie szarżował. :) Przód Churchilla dosłownie tylko w jednym dość małym miejscu jest problemem dla czołgów <VI tier - reszta pancerza jest kwestią dyskusyjną. Wystarczy zresztą rzucić okiem na ten schemat:
    (click to show/hide)

Dodatkowo przód Churcha ma drażliwe miejsce gdzie przebijają się działa z penetracją 19 mm (słownie: dziewiętnaście milimetrów!).

T14 jest dobry?! Kradus, nie rozśmieszaj mnie! Swoim VK3001H, T14 i KW-1 starało się mnie rozwalić (we dwóch na raz! Miałem jakieś ostatki HP, coś koło 300) T14 padło, a KW-1 zapewne jape cieszyło, bo coś ciężkiego we mnie trafiło z tyłu.

Generalnie również uważam, że T14 nie jest szczególnie wybitny i z amerykańców wybrałbym już prędzej Ram-II. Z drugiej strony trudno w podobny sposób analizować czy czołg jest dobry, czy nie, bo często trafia się na bardzo słabych graczy i taki nawet w IS-7 sobie nie poradzi. :) Dobrze ustawiony pod kątem T14 potrafi sporo odbić, bo aż sam się zdziwiłem jak 3 strzały pod rząd z krótkiej 88 (132 penetracji) na JagdPzIV zdingowały od poprawnie ustawionego amerykańca.

Zresztą ostatnio grając BatChatem zostałem sam na mapie przeciw Mausowi (niemal full HP) i dwóm IS-3 w plutonie (generalnie HP obaj mieli blisko połowy). Wpadłem pomiędzy IS'y i chłopaki się pogubili pudłując - wiadomo jak kończy się taka sytuacja z francuskim czołgiem z nabitym magazynkiem. ;) Widać było, że współpracowali, ale dali ciała - obaj odparowani. Później wpadłem na Mausa i wyrzucając cały magazynek zostało mu jeszcze ~1000hp. Jeździłem dookoła niego przez 38,5 sekundy ładując magazynek a on w tym klocu kręcił się jak totalny kretyn (nie wiem jak można dojść do X tieru nie przyswajając żadnych podstaw...). Nabiłem magazynek i więcej szansy mu nie dałem. Po co ten przykład? Ano po to, że żaden z tych czołgów nie jest słaby, a wzorując się na Twojej wypowiedzi mógłbym tak je nazwać - w końcu 3 vs. 1 nie byli w stanie mnie pokonać*.

*Nie twierdzę przy tym że jestem jakiś wybitnym wymiataczem bo zdecydowanie tak nie jest. :) Jestem co najwyżej przeciętnym grajkiem i nic ponad to.