Czyli tak...
JgTiger 8,8cm jest praktycznie tym samym czołgiem, który możemy spotkać na tierze IX. Ma trochę słabszy silnik, ciut większą prędkość obrotu...A przede wszystkim działko kartoflane! >:D
Większość ludzi patrzy na kaliber i na penetrację... Nie o to tutaj chodzi... Jako, że dmg średnio mieści się w granicach 240-300, a penetracja jest znośna (praktycznie taka sama jak w Tygrysie Namber Łan) to można spokojnie zrobić krzywdę każdemu 8 tierowi strzelając po weakspotach. Co jest kolejną zaletą tego działa? Szybkostrzelność, panie i panowie, szybkostrzelność!
Słońce przygrzewa, ptaszki ćwierkają, a błękitne niebo symbolizuje dobry dzień na walkę... Pluton radzieckich IS-3 jedzie przez las. Załogi posilają się dodatkowymi racjami żywnościowymi popijając wódą w zabójczych dla Szwabów ilościach. Żartują, pewni tego, że są bezpieczni... Nagle BUM. IS-3 jadący na czele kolumny został spenetrowany (xDD) przez pocisk wrogiego czołgu. Silnik padł, Grygorij nie żyje. Czołg się pali (niby od przodu, ale jeżeli Szwab może to rusek nie? :O) załoga ucieka w popłochu będąc ostrzeliwywana z KM'u wrogiego JgTigera. Drugi IS-3 z kolumny zauważył wrogi pojazd... Wieżyczka obraca się, pada rozkaz. O sekundę za późno. Drugi IS-3 unieszkodliwiony. Celowniczy ostatniego Józefa przymierzył w JgTigera... Na przedniej płycie pancerza widać było emblemat "Gott mit uns"... Wystrzał. Po całym lesie poniósł się magiczny dźwięk "Ding!". Ostatnia chwila życia rosyjskiego celowniczego i moment, w którym widział nadlatujący pocisk kalibru 8,8... niezapomniana przygoda. >:D
Przechodząc do konkretów. Z moich obliczeń wynika, że jeżeli działo JgTigera ma szybkostrzelność 11,11 to na dzień dobry otrzymujemy czas przeładowania równy ~5,40. Następnie dochodzi
gun rammer czyli mamy już czas przeładowania 4,86... Należy doliczyć także wentylację oraz samą załogę. Na tankopedii (
http://wiki.worldoftanks.eu/8.8_cm_Pak_43_JagdTiger) wyświetla mi się, że przy skillu załogi 133% JgTiger ma szybkostrzelność wynoszącą 12,7... Tak więc czas przeładowania wynosi 4,72. Czyż to nie piękne? Tak czy siak, sam nawet nie wiem jak osiągnąć magiczne 133%. Patrzę sobie na Lwie na którym mam 1800 bitew, każdy z załogantów ma już w połowie 4 umiejętność, a tu i tak wyskakuje mi, że mam 121%. Muszę rozszyfrować ten system. ;p
Możliwe, że do tych 121% liczy rammer itd. itd. ale znawcą tego typu spraw nie jestem, więc jest to tylko moje gdybanie.
Co do nowych premiumów w nadchodzącym patchu: Super Pershing nie przedstawia się zbyt obiecująco. Nie wiem dlaczego w ogóle zaklasyfikowano go jako średni...
http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/129345-super-premium-sorry-i-mean-super-pershing/.
Ten link mówi sam za siebie, już nie chcę opisywać tego czołgu. Statystyki mówią same za siebie. Jest wolny, działo przeciętne, a na co komu pancerz w medzie. Zaraz ktoś powie, że podczas wojny Pershing wraz z kuzynami byli czołgami ciężkimi. Ale jak wiadomo WoT ma gdzieś realia historyczne, więc po co komu Super Pershing jako med..
Z Grubym Maxem grałem, ale nie na tyle żeby móc się o nim wypowiedzieć. Mogę jedynie wróżyć ze statystyk, ale realia mogą być różne, więc to już pozostawiam osobie, która może miała z nim styczność.