Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Minecraft  (Przeczytany 95460 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Minecraft
    « dnia: Lipca 05, 2010, 23:59:46 »
    Minecraft to gra polegająca w głównej mierze na budowaniu. Budujesz w wielu kolorach, co tylko chcesz, jest tam nawet woda i lawa, ale wyróżniają ją najbardziej dwie rzeczy: pierwsza, że jest tworzona przez jedną osobę, druga zaś - że cały świat składa się z sześcianów. Nie ma tam miejsca na koła, trójkąty i inne figury.

Tak właściwie grę tę można określić jako Dwarf Fortress w 3D, bez smoków i bez upływu czasu. W podstawowej, darmowej wersji (Classic) nie ma wrogów i ma się nieograniczoną ilość wszystkich typów sześcianów, co pozwala na budowę największych wieżowców i najgłębszych kopalni. Możesz znaleźć serwer, na którym wraz ze znajomymi zbudujesz starożytny Rzym (dzisiaj zresztą znalazłem serwer, na którym zostałem operatorem - w budowie jest Circus Maximus, a termy, akwedukty i sporo domów już gotowe. KLIK - 5 zdjęć wykonanych przeze mnie), możesz znaleźć inny, w którym wraz ze znajomymi przeniesiecie do gry Minas Tirith wraz z oblegającą go armią orków (KLIK - film na YouTube), a w końcu odkryć takie miejsce, w którym zrobisz to, co Ci się żywnie podoba!
    W wersji Alpha (płatna, ale gdy już kupisz, możesz grać za darmo w kolejne wersje - a za jakieś dwa tygodnie cena będzie dwukrotnie większa, gdyż wyjdzie pełna wersja) robisz to, co wyżej, z dodatkowym trybem Survival. W nim aby budować, należy zdobyć dany sześcian (czyli: zniszczyć go), a dodatkowo zmierzyć się można z wieloma wrogami, których pokonać da się różnoraką bronią - jaką, to już nie wiem, gdyż jeszcze w nią nie grałem.

W obu wypadkach można grać również samotnie, ale nie ma to większego sensu.

Ja sam grę tę odkryłem trzy dni temu w zapomnianych już okolicznościach. Od razu się w niej odnalazłem i, że się tak pochwalę, pewien gracz grający od paru miesięcy nie chciał mi uwierzyć, gdy powiedziałem, że budynek zbudowałem po paru godzinach gry ;-) . Widać po tym, że Wam też nie powinno to zabrać więcej!

Na koniec garść linków:

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2010, 17:03:43 wysłana przez Barudokuku »
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline arek818

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Minecraft
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2010, 21:32:45 »
    Może być ciekawe czyli granie na darmowym wymaga tylko ściągnięcia (a co z graniem w multi na darmowym ??).
    Edit gram i buduje dom tylko nie wiem jak dach zrobić :D
    Edit 2 Mam dach ale wole mieszkać pod ziemią.
    Edit 3 Prosta ale przyjemna gra.
    Edit 4 Dobrze że przeczytałem o hakach bo do dachy bym schodki robił xD
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2010, 22:08:06 wysłana przez arek818 »
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2010, 21:33:43 »
    Tego przecież nie trzeba ściągać ;) Gram już od jakiegoś czasu , dość ciekawe , można piękne rzeczy budować .

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2010, 18:49:26 »
    Na jakich serwerach gracie bo ja grałem na jednym ładnym było całe miasto rzym piękne, server nazywał się WOM city build [Rome] .
    Edit Umiem już postawić ubikacje z basenem prysznicem i kibelkiem (basen i prysznic nauczyłem się od Tobika) i hacki mi nie działają (strona owszem działa)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2010, 22:10:57 wysłana przez arek818 »
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2010, 10:20:01 »
    na panelu z boku dajesz downloads, pokazuje ci się tabelka, klikasz pierwszy wpis w tabelce (download), logujesz się, zjeżdżasz na sam koniec pierwszego posta i tam jest mała paczka zawierająca prawie wszystkie pliki, ściągasz ją (2,4Mb), tworzysz folder, do niego wypakowywujesz tą paczkę, ściągasz plik Z TĄD, wrzucasz go do tej paczki do folderu "lib", odpalasz z "Run.bat" i śmigasz :D

Gra mi się podoba (dotychczas) ale te klocki są za duże. Zapewne znudzi mi się dziś lub jutro, bo nic skomplikowanego w tym nie ma. Ale ona ma powalającą grafikę...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2010, 10:21:39 wysłana przez czeslav »

Offline Kuklomanta

• Użytkownik
    • W skrócie Kukła
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2010, 12:01:15 »
    Ja z kolegami często w to gram i niezłe rzeczy można robić rzeczywiście.

Dzięki za link do haxów, bo zastanawiałem się dlaczego inni mogą latać, a ja nie D:
    I rzeczywiście granie w pojedynkę jest głupie. Lepiej jest tworzyć w dobrym towarzystwie.

I takie pytanie: czy jest jakiś sposób by grać w to przez LAN, albo wykorzystując hamachi? Bo ja mam niestety taki problem, że w żadnej grze nie mogę robić serwerów (jeśli dobrze pamiętam to przez zewnętrzne IP) i jedynym wyjściem jest właśnie LAN :\

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 24, 2010, 08:38:46 »
    Mentelgen,

Wersja Alpha jest - a czy będzie, nie wiem - darmowa jeśli chodzi o samotna grę! Wystarczy ściągnąć klient z http://minecraft.net/, włączyć, wpisać mniej-więcej cokolwiek w okna logowania, po czym wybrać grę offline. Notch wprowadził to przez niedawny crash serwera podtrzymującego stronę Minecrafta, a jako, że najważniejszy jest multiplayer, mamy to co mamy.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2010, 21:03:29 »
    Jak odpalić tę grę bez premium? Bo wo gule nic nie działa w tym(a wiele już sposobów wypróbowywałem). Wystarczy mi single byle by działało.

Offline pogomce

• Użytkownik
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 13, 2010, 01:08:57 »
    Nie radzę w to grać - silnie uzależnia :/
    Ostatnio chodzę spać o 6 rano.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2010, 19:34:30 »
    Sory za odkopanie tematu ale nie widzę sensu w zakładaniu kolejnego na temat tej samej gry;]. Otóż mam problem. Chcąc zagrać na oficjalnej stronie w tą grę wyskakuje mi komunikat:
    "failed to start minecraft
    Pixel format not accelerated"
    Przeinstalowałem javę i stery do grafy i wciąż to samo ;[.
    Czy jest możliwość pobrania na dysk i grania? Niby w 1-szym poście jest wytłumaczone jednak ja chyba wyjątkowo ciemny jestem bo nie ogarniam;]. Mógł by mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak (i skąd) to pobrać i skutecznie odpalić?

EDYT: Problem rozwiązany. Gra ciekawa ale chyba nie na tyle żebym zakupił minecraft survival. Chociaż może... Gra ktoś?? Jak duża jest różnica w grywalności między wersją darmową a płatną?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2010, 21:54:18 wysłana przez michal3588 »

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 26, 2010, 00:34:16 »
    Wersja Darmowa a płatna to całkowicie inne gry. Nigdy w życiu nie powinno się porównywać minecrafta Clasic z Alphą , no może jedynie jeśli chodzi o grafikę choć w płatnej i tak jest lepsza.

W clasiku biegasz sobie i budujesz lewym , niszczysz prawy. A surivalu (alpha) wszystko musisz zdobyć sam, drewno, kamień idp. Są tam łopaty, kilofy , siekiery , miecze , zbroje i wiele wiele innych. Jeżeli ktoś myśli ze Clasik jest fajny to nie widział Alphy.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 01, 2010, 23:07:09 »
    Ewentualnie ma mało czasu, a grę traktuje jako miłą zabawę w której postawienie zamku w 5 minut jest możliwe :)
    Dlatego właśnie ja gram w Klasyka:)

Offline Simderi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 22, 2010, 15:09:56 »
    Minecraft (Beta/Alpha bo jak dla mnie creative to kicz) jest po prostu boski :D. Żadna inna gra nie wciąga na tak długo! W singlu można się bawić miesiącami a multi to już w ogóle poezja :D. Lepsza od niektórych pudełkowych produkcji.

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 31, 2010, 21:05:56 »
    Ja aktualnie siedzę w tej grze po uszy mimo, iż nie posiadam jeszcze płatnej wersji którą kupuje w następnym tygodniu. Server dałoby się zrobić jakiś wspólny z grona forumowiczów tylko, że nie każdy ma klucze do tej samej wersji gry. Beta nie ma uaktualnień Alpha posiada i takie to jest. Njalepiej poczekac na pełna wersję chociaż ja i tak kupuję przedwczesną wersję Alpha na allegro, bo jeszcze można dostać. Mogę tu potem wrzucić kilka cudów które zbudowałem ;P Są to projekty jedynie na servery o ile możliwe jest uruchomienie takiego czegoś. Jutro wrzucę to i owo. Najlepszy jest chyba Survival po tym co widziałem sądząc. Przeczytałem również że ma być dodany Adventure mod z fabuła jak nie trudno się domyślić bez możliwości budowania. Obawiam się/ że to tylko pogłoski. Dodając mały chaos uważam również, że autorzy tej gry mieli genialny pomysł i pewnie nie spodziewali się tak dużego zainteresowania przy dzisiejszym społeczeństwie które patrzy na grafikę np Crysis gra sama w sobie nieciekawa fabularnie, ale mimo to zachwyca.

Przy okazji zamieszczę tak jakby recenzję gry. Ostatni rok spędziłem przy książkach nauczających, więc będzie tego na pewno sporo.

Nie będę krył swojego niezadowolenia, że filmy z piramidy i statku przepadły kurva :/

Barudokuku opisal wam mniej/więcej o grze jednak dodam coś od siebie. Przeglądając ostatnio numer CD-Action ujrzałem screen ze dość szpetną grafiką. Zastanawiam się co taki tytuł robi w dzisiejszych czasach. Pomyślałem, że może to być gra bardzo ciekawa, więc zacząłem czytać. Teraz siedzę na Minecrafcie ok 5h dziennie mimo iż jest to tylko wersja Java 0.30. Minecraft to bardzo zaawansowana gra sandboxowa. Osobiście uważam, że prawdziwy geniusz musiał wstąpić w autora tej gry. W owej grze mamy możliwość zbudowania wszystkiego z sześcianów. Znalazło się wiele różnych filmów na YT pokazujących szczyt tej gry np: wielka kula (z sześcianów) ziemska, rollercoaster, biały dom i inne. W tryb Boga możemy się bawić sami lub wspólnie z przyjaciółmi co dostarcza nam więcej frajdy. Ostatnio autorzy dodali również tryb Survival gdzie na losowo generowanej mapie musimy przetrwać noc. Za dnia budujemy kryjówkę, wytwarzamy: zbroję, miecze, pochodnie oraz narzędzia niezbędne do życia. Trzeba się pospieszyć gdyż dzień trwa tylko 10 minut, a roboty jest naprawdę sporo. Ręką "rozwalamy" drewno z którego robimy pochodnie oraz drewniany kilof, który posłuży nam do wydobycia węgla. Kiedy wytworzymy te oto 2 przedmioty (pochodnia, drewniany kilof) najlepiej udać się w poszukiwaniu węgla. Nie jest to dosyć prosta sprawa gdyż jaskinie są najeżone potworami takimi jak np: zombie, pająki, szkielety. Z tego powodu musimy znaleźć kamień, który występuje prawie wszędzie i z niego wytworzyć mieczyk i tak dalej. Więcej informacji z trybu Survival znajdziecie na YT lub głównej stronie Minecrafta. Tryb ten jest bardzo rozbudowany i trudny, więc nie polecam go osobą, które zagrywają w gry typu: schowaj się za osłonka to ozdrowiejesz.  Multiplayer jest też rozbudowaną rozrywką. Możemy wspólnie z kumplami budować różne wieżowce, grac w trybie Survival, Barykada (nie wiem jak to nazwać-bronimy się przed potopem lawy) lub Defeat gdzie pokonujemy wrogów za pomocą podkopywania mu dziur pod nogami. Pogłoski głoszą, że ma być dodany również Adventure mode. Autorzy regularnie dodają coś nowego. Aktualnie można kopic nie pełną wersję gry, by wspomóc prace nad Minecraftem. Osobiście uważam, że autor nie spodziewał się takiego zainteresowania (2.8 miliona ludzi). Okazuje się jednak, że pomysł i potencjał wystarczą, by odnieść spory sukces, bo bądź co bądź ten 11% limit graczy dla którego nie liczy się grafika jest duży. Polecam ta grę z całego serca. Znalezienie kluczy na allegro do wersji Alfa jest coraz trudniejsze, więc polecam się pospieszyć, bo później nie będziemy mieć dożywotnich uaktualnień gry.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2011, 14:16:31 wysłana przez Demonican »

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 18, 2011, 20:31:07 »
    (click to show/hide)
    Gińcie ateistyczne demony!

Teraz, kiedy przykułem już waszą uwagę, mogę powiedzieć że niedawno wyszedł nowy update, w którym wprowadzili między innymi :
    (click to show/hide)
    Pragnę też powiedzieć,że jeżeli byłoby zainteresowanie, z pewnością można by było zrobić nie-całodobowy server na survivalu przez hamachi dla forumowiczów, pozdrawiam i życzę miłego budowania.