Ja aktualnie siedzę w tej grze po uszy mimo, iż nie posiadam jeszcze płatnej wersji którą kupuje w następnym tygodniu. Server dałoby się zrobić jakiś wspólny z grona forumowiczów tylko, że nie każdy ma klucze do tej samej wersji gry. Beta nie ma uaktualnień Alpha posiada i takie to jest. Njalepiej poczekac na pełna wersję chociaż ja i tak kupuję przedwczesną wersję Alpha na allegro, bo jeszcze można dostać. Mogę tu potem wrzucić kilka cudów które zbudowałem ;P Są to projekty jedynie na servery o ile możliwe jest uruchomienie takiego czegoś. Jutro wrzucę to i owo. Najlepszy jest chyba Survival po tym co widziałem sądząc. Przeczytałem również że ma być dodany Adventure mod z fabuła jak nie trudno się domyślić bez możliwości budowania. Obawiam się/ że to tylko pogłoski. Dodając mały chaos uważam również, że autorzy tej gry mieli genialny pomysł i pewnie nie spodziewali się tak dużego zainteresowania przy dzisiejszym społeczeństwie które patrzy na grafikę np Crysis gra sama w sobie nieciekawa fabularnie, ale mimo to zachwyca.
Przy okazji zamieszczę tak jakby recenzję gry. Ostatni rok spędziłem przy książkach nauczających, więc będzie tego na pewno sporo.
Nie będę krył swojego niezadowolenia, że filmy z piramidy i statku przepadły kurva :/
Barudokuku opisal wam mniej/więcej o grze jednak dodam coś od siebie. Przeglądając ostatnio numer CD-Action ujrzałem screen ze dość szpetną grafiką. Zastanawiam się co taki tytuł robi w dzisiejszych czasach. Pomyślałem, że może to być gra bardzo ciekawa, więc zacząłem czytać. Teraz siedzę na Minecrafcie ok 5h dziennie mimo iż jest to tylko wersja Java 0.30. Minecraft to bardzo zaawansowana gra sandboxowa. Osobiście uważam, że prawdziwy geniusz musiał wstąpić w autora tej gry. W owej grze mamy możliwość zbudowania wszystkiego z sześcianów. Znalazło się wiele różnych filmów na YT pokazujących szczyt tej gry np: wielka kula (z sześcianów) ziemska, rollercoaster, biały dom i inne. W tryb Boga możemy się bawić sami lub wspólnie z przyjaciółmi co dostarcza nam więcej frajdy. Ostatnio autorzy dodali również tryb Survival gdzie na losowo generowanej mapie musimy przetrwać noc. Za dnia budujemy kryjówkę, wytwarzamy: zbroję, miecze, pochodnie oraz narzędzia niezbędne do życia. Trzeba się pospieszyć gdyż dzień trwa tylko 10 minut, a roboty jest naprawdę sporo. Ręką "rozwalamy" drewno z którego robimy pochodnie oraz drewniany kilof, który posłuży nam do wydobycia węgla. Kiedy wytworzymy te oto 2 przedmioty (pochodnia, drewniany kilof) najlepiej udać się w poszukiwaniu węgla. Nie jest to dosyć prosta sprawa gdyż jaskinie są najeżone potworami takimi jak np: zombie, pająki, szkielety. Z tego powodu musimy znaleźć kamień, który występuje prawie wszędzie i z niego wytworzyć mieczyk i tak dalej. Więcej informacji z trybu Survival znajdziecie na YT lub głównej stronie Minecrafta. Tryb ten jest bardzo rozbudowany i trudny, więc nie polecam go osobą, które zagrywają w gry typu: schowaj się za osłonka to ozdrowiejesz. Multiplayer jest też rozbudowaną rozrywką. Możemy wspólnie z kumplami budować różne wieżowce, grac w trybie Survival, Barykada (nie wiem jak to nazwać-bronimy się przed potopem lawy) lub Defeat gdzie pokonujemy wrogów za pomocą podkopywania mu dziur pod nogami. Pogłoski głoszą, że ma być dodany również Adventure mode. Autorzy regularnie dodają coś nowego. Aktualnie można kopic nie pełną wersję gry, by wspomóc prace nad Minecraftem. Osobiście uważam, że autor nie spodziewał się takiego zainteresowania (2.8 miliona ludzi). Okazuje się jednak, że pomysł i potencjał wystarczą, by odnieść spory sukces, bo bądź co bądź ten 11% limit graczy dla którego nie liczy się grafika jest duży. Polecam ta grę z całego serca. Znalezienie kluczy na allegro do wersji Alfa jest coraz trudniejsze, więc polecam się pospieszyć, bo później nie będziemy mieć dożywotnich uaktualnień gry.