Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53751 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_z_Dobrej

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 25, 2010, 23:15:12 »
    To wszystko jest w ogóle nie tak! Drodzy towarzysze broni, ja wam objaśnię świat i powiem wam, jak żyć. Nawet żonie wytłumaczę, jeśli trzeba drogi piwcio (rozman Twój avatar to sztuka). Bitwa pod Grunwaldem musi się odbyć, ale w niedzielę 25 lipca. Jest wiele powodów przemawiających za takim rozwiązaniem. Po pierwsze i najważniejsze, wielu naszych drogich kolegów, z racji wieku będzie na koloniach i wróci z końcem turnusu, czyli około 24 lipca o 17:30 ;-) Musielibyśmy być bezduszni, gdybyśmy pozwolili im pogrążyć się w rozpaczy z powodu braku możliwości wzięcia udziału w bitwie na grunwaldzkich polach. Poza tym należy zachować pewną spójność w datach. Data musi koniecznie zawierać cyfrę "5", a dlaczego to każdy wie i wyjaśniać nie muszę, co więcej nie chcę was obrazić choćby samą próbą wyjaśniania.
    Nie można też zapominać o publiczności. Ostatnio otrzymuje tysiące maili i telefonów z prośbą, aby rozegrać bitwę 25 lipca, bo jest zapowiadana piękna pogoda i trybuny wypełnią sie do ostatniego miejsca. Wiem również z innych źródeł, choć nie potwierdzonych, że i strona Krzyżacka napiera na grę w tym dniu, bo wcześniej mają jakąś korporacyjną imprezę - gril z pieczeniem świniaka, czy coś. :-)
    Jeszcze jeden powód o charakterze marginalnym jest taki, że mi też bardziej pasuje 25 lipca.
    Myślę, że tytułem negocjacji to tyle, bo czas otworzyć kolejną butelkę lemoniady.

Voland do diabła zdejmij tę sukienkę.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 25, 2010, 23:45:49 »
    Mnie przekonałeś:-)
    Jeśli to o młodszych kolegów chodzi to chętnie poczekam;-)
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline pogomce

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 25, 2010, 23:51:20 »
    albo Sarranidzi (a kto lepiej pasuje do sarmackich żupanów?)

Trochę pomyliłeś epoki, pogromce :D

A propos punktu nr. 3 to jak Ty widzisz te chorągwie? Tak jak w modach do podstawki? Żeby Mount&Blade miało rozbudowany silnik fizyki- chorągwie zamiast stać w miejscu i wisieć brzydko łopotałyby ślicznie, to może miałoby to jakiś sens.

Od siebie- proszę was, znacie się na tym- dodajcie/zróbcie hakownice :D

Jestem świadomy tej pomyłki, trochę się zapędziłem. przepraszam za wprowadzanie czytelników forum w błąd.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 25, 2010, 23:54:46 »
    Myślę że nie sprawi mi to problemów, o ile mój wyjazd nie odbędzie się w trybie "przyśpieszonym".

Co do pomysłów pogromcy.
    2. Losowanie to zły pomysł:) Myślę że sami dojdziemy do kompromisu.
    3. Przewaga liczebna będzie sprawiała też jakieś wrażenie realistyczności.
    4. Jak dla mnie wystarczy jedna frakcja i nie potrzeba kombinowania. A Sarranidzi to już w ogóle idiotyzm. Ja nie wyobrażam sobie tego w żaden sposób.
    5. Mapa jak już wspomniano będzie zrobiona.

a) Niee to nie wyjdzie, będzie po prostu bieganie na pałę i przekrzykiwanie się nawzajem przez dowódców. Chociaż w sumie jeżeli im samym nie przeszkadzał by taki realizm to może...
    b) O ile wiem książe Witold będzie, co do reszty to nie jestem do końca przekonany bo i po co? Czym taki Zawisza będzie się różnił od zwykłego gracza?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 26, 2010, 09:03:41 »
    Klan JZ w Pełnej liczbie zgłasza się do uczestnictwa w Bitwie pod Grunwaldem. Chcielibyśmy jednak używać swojej własnej chorągwi. Czy można ją wrzucić do modułu?
    Oto ona. Walczyć będziemy po stronie Polskiej.

PS czy w modzie będą heraldyczne pancerze?
    PS2 Jeżeli możecie to spróbujcie go jakoś pofałdować tak jak wszystkie inne banery. Proszę. (ja mam tylko painta)

Czarno-niebieski gradient z napisem JZ? Myślę, że w średniowieczu nie wiedzieli nawet co to gradient ;]
    Zachody słońca chyba już wtedy były.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2010, 17:23:58 wysłana przez Nacjo »
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Libertine

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 26, 2010, 09:56:46 »
    Czarno-niebieski gradient z napisem JZ? Myślę, że w średniowieczu nie wiedzieli nawet co to gradient ;]. Jeśli zrobisz nawet coś pasującego do tamtych realiów z Polskim herbem to i tak wątpię, że moderzy będą mieli czas na takie pierdoły ;). Zresztą, aby ułatwić rozpoznawanie swoich jednostek lepiej zastosować jednolitą heraldykę. Tak, z tego co mi wiadomo takie pancerze będą.

Proponuję na przyszłość skorzystać z poradnika. Istnieją darmowe programy, w których można stworzyć ciekawy baner - http://www.filefront.com/15252349/Tutorial.zip/
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2010, 10:04:52 wysłana przez Libertine »

Offline OneManArmy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 26, 2010, 10:45:17 »
    Chcielibyśmy jednak używać swojej własnej chorągwi. Czy można ją wrzucić do modułu?
    Oto ona. Walczyć będziemy po stronie Polskiej.

w stronie polskiej czy po stronie rycerzy Jedi? Bo ten baner bardziej wyglada na star wars :P

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 26, 2010, 11:25:54 »
    Ta bitwa ma przede wszystkim wyglądać. Polacy polski herb, Krzyżacy krzyżacki.

Offline rozman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 26, 2010, 11:46:21 »
    To wszystko jest w ogóle nie tak! Drodzy towarzysze broni, ja wam objaśnię świat i powiem wam, jak żyć. Nawet żonie wytłumaczę, jeśli trzeba drogi piwcio (rozman Twój avatar to sztuka). Bitwa pod Grunwaldem musi się odbyć, ale w niedzielę 25 lipca. Jest wiele powodów przemawiających za takim rozwiązaniem. Po pierwsze i najważniejsze, wielu naszych drogich kolegów, z racji wieku będzie na koloniach i wróci z końcem turnusu, czyli około 24 lipca o 17:30 ;-) Musielibyśmy być bezduszni, gdybyśmy pozwolili im pogrążyć się w rozpaczy z powodu braku możliwości wzięcia udziału w bitwie na grunwaldzkich polach. Poza tym należy zachować pewną spójność w datach. Data musi koniecznie zawierać cyfrę "5", a dlaczego to każdy wie i wyjaśniać nie muszę, co więcej nie chcę was obrazić choćby samą próbą wyjaśniania.
    Nie można też zapominać o publiczności. Ostatnio otrzymuje tysiące maili i telefonów z prośbą, aby rozegrać bitwę 25 lipca, bo jest zapowiadana piękna pogoda i trybuny wypełnią sie do ostatniego miejsca. Wiem również z innych źródeł, choć nie potwierdzonych, że i strona Krzyżacka napiera na grę w tym dniu, bo wcześniej mają jakąś korporacyjną imprezę - gril z pieczeniem świniaka, czy coś. :-)
    Jeszcze jeden powód o charakterze marginalnym jest taki, że mi też bardziej pasuje 25 lipca.
    Myślę, że tytułem negocjacji to tyle, bo czas otworzyć kolejną butelkę lemoniady.

Voland do diabła zdejmij tę sukienkę.

Dobrze gada , polać mu !!

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 26, 2010, 11:49:26 »
    Wiadomo, że po stronie polskiej brały udział różne nacje, z różnymi herbami. Realia historyczne nadal by się zachowały, gdyby klan JZ, wziął za herb, choćby flagę Wielkiego Księstwa Litewskiego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_Ksi%C4%99stwo_Litewskie). Moglibyście stworzyć coś takiego, a my byśmy go wrzucili (choć tu trzeba słowo tworzących tego moda). Oczywiście zachowując realia historyczne. Nawet lepiej by to wyglądało- jeden oddział Polaków, po prawej Litwinów, gdzieś dalej Tatarzy. Dopóki będziecie trzymać szeregi będzie naprawdę świetny klimat.
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 26, 2010, 12:19:31 »
    Nie wiem czy jest sens stworzenia kilku rodzajów bannerków.. Mogę się tym osobiście nawet ja zająć ( Już 2 do moda wykonałem), ale nie wiem czy to ma sens.. Wolałbym ładny kontrast Polacy-Krzyżacy abyście zrozumieli o co chodzi wrzucę tutaj dwa screeny (Tak są z moda).

(click to show/hide)

PS czy w modzie będą heraldyczne pancerze?

Tak już są dodane. Próbkę masz na powyższym screenie.

Chcielibyśmy jednak używać swojej własnej chorągwi. Czy można ją wrzucić do modułu?

Odpowiedź brzmi-Nie, ja bym się zgodził co najwyżej na chorągiew która brała udział w Bitwie prawdziwej, i z tego zrobić banner. Co do pofałdowania banneru JZ.. może w wolnej chwili to zrobię.

Ogólnie aby dać wam pojęcie o tym na jakim etapie mod stoi wrzucę jeszcze dziś kilka dodatkowych screenów. Mam również pomysł aby przemalować konie, War Hors byłby z płachtą Polską.. Charger z płachtą Krzyżacką. Na razie mam taką próbkę:

(click to show/hide)

jednak jest to dla mnie trochę zbyt "paintowe" mimo że robiłem w gimpie i psie (Ale to w końcu biała płachta była co tu kombinować, dodałbym oczywiście jeszcze czarne krzyże), i nie wiem czy to ewentualnie wrzucić. A może ktoś dysponuję czymś takim z innego moda i byłby wstanie udostępić.

PS. Wielkie podziękowania dla PissInPeaca, który w sumie sam wykonał moda. I Gedusa który udostępnił modele.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2010, 12:54:06 wysłana przez ^IvE »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 26, 2010, 12:59:33 »
    Hmm...może bardziej pasowała by taka trochę szara płachta? Bo jak sam powiedziałeś wygląda trochę paintowato. Chociaż w sumie jeżeli doda się krzyże może to wyglądać znacznie lepiej. Mimo wszystko chciałbym podziękować wszystkim którzy pracują nad "Grunwaldem" za pracę i jej widoczne efekty:)

Co do chorągwi JZ to ja także myślę że to nie wypali. Chociaż danie siłom Polsko-Litewskim jednego banneru to chyba byłby niewypał:) Ja bym wolał chociaż troszkę więcej, choć kilka chorągwi dobrych i mogących podchodzić pod Polskie można znaleźć w zwykłym Native.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 26, 2010, 13:02:31 »
    Tylko nie bierzecie jednego pod uwagę... Polskiej skłonności do anarchii. Jak już damy wybór chorągwi to nie ma szans żeby w jednym oddziale wszyscy mieli identyczną. Zawsze znajdzie się jakiś gagatek co nie posłucha polecenia...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 26, 2010, 13:25:30 »
    Oczywiście, że tylko historyczne chorągwie, myślę że o tym nawet nie ma co dyskutować.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 26, 2010, 13:33:35 »
    Tylko nie bierzecie jednego pod uwagę... Polskiej skłonności do anarchii. Jak już damy wybór chorągwi to nie ma szans żeby w jednym oddziale wszyscy mieli identyczną. Zawsze znajdzie się jakiś gagatek co nie posłucha polecenia...

Taki gagatek najprawdopodobniej sobie nie pogra ;p, przynajmniej ja bym mu nie pozwolił. Powinno się zachować klimat tak samo z moda (jak już wyjdzie) dobierałbym na miejscu graczy te bardziej klimatyczne zbroje niż te najlepsze.

Tutaj kilka screenów z tego modka ( z bety, modele dzięki uprzejmości Gedusa dodane do moda przez PiPa):

(click to show/hide)

Kropierz (Płachta) v.0.2:

(click to show/hide)