Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53518 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cadhi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 24, 2010, 14:09:06 »
    myślę, że wiek ma tu pomniejsze znaczenie. liczy się raczej doświadczenie oraz ogólne "poukładanie w głowie", coby dowódca wydawał rozkazy a nie bluzgał czy wrzeszczał (tudzież gniewał się jak dziecko) na podwładnych.

Offline killer223

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 24, 2010, 14:25:52 »
    Czy nie zapmniałeś tam dopisać "killer" ? ;D. A tak na serio - mnie na ts-ie nie bedzie, a co do samej bitwy to ludzie z klanu bedą, co do mnie to nie wiem.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 24, 2010, 15:37:19 »
    Wydaje mi się, że praktycznie KAŻDY, z forum kto się zgłosi, będzie mógł zagrać pod Polskim sztandarem. Z założenia ma to być ogromna bitwa, jak na Warbanda, więc zapraszamy wszystkich.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:26:38 »
    Cóż, szkoda, że spotkanie na TS pokrywa się z terminem treningu naszego klanu... Czy mam szansę zagrać w bitwie, nie zjawiając się dzisiaj na Teamspeaku?
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 24, 2010, 16:31:51 »
    Cóż, szkoda, że spotkanie na TS pokrywa się z terminem treningu naszego klanu... Czy mam szansę zagrać w bitwie, nie zjawiając się dzisiaj na Teamspeaku?

Z tego co wiem trening jest o 20:00 więc masz godzinę a spotkanie jak sądzę potrwa być może minimalnie dłużej:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline IPL_Aron

• Użytkownik
    • Muzykę rozumie się tylko wtedy, gdy się ją czuje.
      • IMPERIUM POLSKIE
    « Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 24, 2010, 17:01:57 »
     Vondagar zaoferował ze zrobi mapę jak najbardziej zbliżoną i oddająca realia bitwy.

Moze krótki zarys jak to wyglądało:

Rankiem 15 lipca 1410 roku obie armie spotkały się na polach pomiędzy wsiami Stębark i Łodwigowo. Uformowane były w kilka linii naprzeciw siebie.

Siły zakonne rozlokowane były na wzniesieniach pomiędzy Stębarkiem i Łodwigowem. Główny trzon siły zakonnych ustawiony był naprzeciw głównych sił polskich. Lewym skrzydłem zakonnym, nieco na wschód od Stębarka, dowodził wielki komtur Kuno von Lichtenstein. Prawe skrzydło, na wschód i północ od Łodwigowa, gdzie ustawiona została większość chorągwi gości zakonnych, prowadzone było przez wielkiego marszałka Fryderyka von Wallenrode. Na stokach wzniesień, pomiędzy i przed chorągwiami pierwszej linii umieszczone zostały bombardy artylerli polowej Zakonu, osłaniane prawdopodobnie przez nieliczne oddziały piechoty. Łącznie na siły zakonne składało się ok. 15-20 tys. ciężkozbrojnych rycerzy, wliczając w to gości Zakonu i wojska zaciężne. Wojska stanęły w liniach chorągwianych w kilku rzutach, zapewne dwóch. Część sił zakonnych, ok. 16 chorągwi, stanowiła odwód wielkiego mistrza i rozlokowana była w pobliżu obozu krzyżackiego, w okolicy Grunwaldu.

Wojska polskie i litewskie rozlokowane były po wschodniej stronie rozległej, łagodnej doliny, szerokiej na 200−300 metrów, ciągnącą się na przestrzeni ok. 3 km na wschód od Łodwigowa i Stębarka, na skraju i częściowo w lasach w pobliżu jeziora Łubień, naprzeciw wojsk wielkiego mistrza - "...a dzieliła ich nawzajem od siebie odległość jednej strzały"[2]. Lewe skrzydło, w pobliżu Łodwigowa, tworzyły główne siły Królestwa Polskiego oraz część oddziałów najemnych i składały się w większości z ciężkiej jazdy. Wojska stały w liniach kolumn chorągwianych, uszykowanych w kilku rzutach. Część chorągwii rozlokowana została w lasach jako odwody.

Prawe skrzydło wojsk koalicji tworzyło rycerstwo z całego Wielkiego Księstwa Litewskiego, pod dowództwem Wielkiego Księcia Witolda, składające się w większości z lekkiej jazdy. Wśród sił prawego skrzydła były również posiłkowe czambuły Tatarów, prowadzone przez chana Dżalal ad-Dina, oddziały mołdawskie przysłane przez hospodara Aleksandra Dobrego oraz prawdopodobnie oddziały serbskie. W centrum, na styku wojsk polskich i litewskch rozlokowane były koronne chorągwie małopolskie i ruskie (krakowska, sandomierska, halicka i wieluńska), zaciężne oddziały z Czech, Moraw i Śląska oraz chorągwie smoleńskie. Tabory pozostawiono pobliżu polskiego obozu, u południowego krańca jeziora Łubień. Tam też pozostawiono artylerię.

Łącznie połączone siły unii składały się z ok. 20 tys. rycerzy z Królestwa Polskiego oraz oddziałów zaciężnych, uformowanych w 50 chorągwiach i ok. 11 tys. z Wielkiego Księstwa Litewskiego w 40 chorągwiach, nie licząc chorągwii mołdawskich i tatarskich. Całością wojsk unii dowodził król Władysław Jagiełło.

http://iplaron.wrzuta.pl/audio/cXXAUIywJj/
    http://www.imperium-polskie.prv.pl/
    Aż w koncu pełne tony zabrzmiały,
    Od cudnych dzwięków DRŻY KOSCIÓŁ CAŁY

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:11:33 »
    Vondagar zaoferował ze zrobi mapę jak najbardziej zbliżoną i oddająca realia bitwy.

Według mnie nie potrzeby robić mapy oddającej realia historyczne..

Dlaczego? Wiem że może to się na pierwszy rzut oka wydawać fajne, ale duża liczba drzew, wielkość mapy itd. Może znacząco wpłynąć na wydajność gry która będzie bardzo słaba przy tak dużej ilości graczy (Niektórym spada nawet o 70 fps) a co dopiero wpływ mapy..

Skupiłbym się na mniejszej mapie, która może chociaż w mniejszym zakresie odda teren bitwy.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:23:36 »
    Zgłaszam się przedstawiciel klanu Ancient Warriors.

będę edytować post z otrzymanymi informacjami od naszego Króla.

Offline IPL_Aron

• Użytkownik
    • Muzykę rozumie się tylko wtedy, gdy się ją czuje.
      • IMPERIUM POLSKIE
    « Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:25:54 »
    no oczywiscie ze bedzie mniejsza  skąd nazbierasz tylu ludzi :D

http://iplaron.wrzuta.pl/audio/cXXAUIywJj/
    http://www.imperium-polskie.prv.pl/
    Aż w koncu pełne tony zabrzmiały,
    Od cudnych dzwięków DRŻY KOSCIÓŁ CAŁY

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:32:09 »
    Ja bym się opowiadał za losowymi równinami. Bo chyba nie ma gotowej mapy w tym stylu, a zresztą, tak jak mówi IvE, ścinanie się przy rozleglejszych terenach jest bardzo prawdopodobne.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:40:04 »
    Ja bym się opowiadał za losowymi równinami. Bo chyba nie ma gotowej mapy w tym stylu, a zresztą, tak jak mówi IvE, ścinanie się przy rozleglejszych terenach jest bardzo prawdopodobne.

Z tego co wiem Oktawian pracuję nad odpowiednią mapką.. Ale można też zrobić kilka wersji, wybierzemy najlepszą.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:43:48 »
    Dwie sprawy:

1. Mapka jest już prawie gotowa, już niedługo będziemy ją testować i pokażemy screeny

2. Filmik promujący Bitwe pod Grunwaldem robiony na bani (minimum połówka zimnej wódeczki:P) http://www.youtube.com/watch?v=2poCdm8nvAw xD

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 24, 2010, 19:09:06 »
    I tak zapewne ta epicka bitwa zamieni się w mecz REF vs SRT+IPL+kilku ludzi bez klanu.

Obcokrajowcy by się przydali...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2010, 19:16:01 wysłana przez Verinen »

Offline rozman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 24, 2010, 19:16:57 »
    A według mnie to dobry pomysł , przecież nie musi być jakaś masa drzew , można zrobić to tak by nawet osoby grające na czajniku mogły przyjemnie grać.

Offline killer223

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 24, 2010, 19:53:52 »
    Przepraszam że sie tak nieładnie wtrące ale chyba żeby pokazać urywek filmu w swoim trzba mieć pozwolenie?
    PS. Niemógłbym być Krzyżakiem?