Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53592 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amoresso

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #405 dnia: Lipca 18, 2010, 19:48:50 »
    Dobra ludki jednak nie kupie sobie WB i nie będzie mnie na bitwie ;(
    Stwierdziłem że wole kupić sobie buzdygan :)) piękny jest mówię wam... zabić nim można ^^
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #406 dnia: Lipca 18, 2010, 23:09:09 »
    Witam... Tak sobie pomyślałem, że Krzyżacy używali broni palnej i jednocześnie przypomniałem sobie o swoim dawnym modelu...

Uploaded with ImageShack.us

Jeśli się wam przyda to chciałbym go wam ofiarować... Jest to hakownica używana przez husytów więc epoka się zgadza:)

Krzyżacy używali prochu?? Ja wiem tylko o armatach. Ktoś mnie oświeci????
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #407 dnia: Lipca 18, 2010, 23:18:17 »
    Ta, ale w stodołę byś z tego nie trafił z 10 metrów, że tak to ujmę.

Offline H4abia

• Użytkownik
    « Odpowiedź #408 dnia: Lipca 18, 2010, 23:51:09 »
    Obie nacje beda mialy kopie? Inaczej byloby dosc niesprawiedliwie...

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #409 dnia: Lipca 18, 2010, 23:58:07 »
    Tak, obydwie nacje mają kopie w swoich barwach.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #410 dnia: Lipca 18, 2010, 23:58:38 »
    Witam... Tak sobie pomyślałem, że Krzyżacy używali broni palnej i jednocześnie przypomniałem sobie o swoim dawnym modelu...

Jeśli się wam przyda to chciałbym go wam ofiarować... Jest to hakownica używana przez husytów więc epoka się zgadza:)

A te armaty to niby jak strzelały? Naciąg sprężynowy?
    Ale mniejsza z tym, żadnych armat i innych dziwactw... Walczymy jak w Nativie. Trzeba było w ogóle nie wspominać o tej modyfikacji tylko ją tuż przed bitwą wszystkim uczestnikom zaprezentować...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #411 dnia: Lipca 19, 2010, 08:11:07 »
    jakie armaty... co wy gadacie ;p

To na obrazku na dole to jest hakownica, a u góry przypomina to piszczel. Jednak pozycja z której oddawano strzał powinna przypominać pozycję ludka z dolnego obrazka :P A armata to broń większego kalibru, którą wynaleziono później, pod Grunwaldem używano bombard.
    Hakownica i piszczel to broń palna z której można było strzelać z rąk, ponieważ ich siła nie była aż tak duża, mimo to jak strzelałem z takiego cacka to odrzut jest.
    Bombarda to trochę większy czarno prochowy smok, który podczas wystrzału potrafi wyrwać się ze stojaka na którym stoi i przekoziołkować parę metrów do tyłu.
    Sam prawie dostałem z takiej bombardy co wyskoczyła ze stojaka :P na szczęście przeleciała obok mnie ^^

Taa i prochu używali chyba do końca XIX wieku ( nie jestem znawcą broni palnej z późniejszych okresów także jakby co to mnie ktoś popraw =P ), oczywiście proch ewoluował i był ulepszany ale nadal był to proch, potem ktoś wymyślił pocisk wystrzeliwany z łuski przy pomocy rozprężających się gazów ;P

"Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Lipca 19, 2010, 10:56:38 »

A te armaty to niby jak strzelały? Naciąg sprężynowy?
    Ale mniejsza z tym, żadnych armat i innych dziwactw... Walczymy jak w Nativie. Trzeba było w ogóle nie wspominać o tej modyfikacji tylko ją tuż przed bitwą wszystkim uczestnikom zaprezentować...
    Po pierwsze uno to jest ręczna broń palna... po drugie uno strzelały te hakownice na zasadzie małych armatek z łożem w kształcie do trzymania... zapalało się to w przypadku przedstawionego modelu w taki oto sposób, że podnosiło się tego pręta a drygi koniec pręta z lontem lub hubką dotykał otworu z prochem...
    Po trzecie to nie jest dziwactwo tylko bardzo znana i skuteczna średniowieczna broń.
    Ktoś mówił że w stodołe by się nie trafiło... A g.... prawda bo z 40 m można było spokojnie trafić w sylwetkę człowieka i przebić go na wylot.
    A po piąte... Trzeba było napisać "nie dzięki" i oszczędzić sobie refleksje nad swoją niedomyślnością:) 

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #413 dnia: Lipca 19, 2010, 14:01:31 »
    Jeżeli chodzi o armaty to krzyżacy ponoć ich używali (nie ma co do tego pewności, jak przecież wiele informacji o bitwie to przypuszczenia).
    Znaczy proch pojawił się w Europie ok. XIII, ale tak naprawdę w militarii pojawiał się wtedy dość rzadko. Armaty wtedy robiły więcej dymu niż obrażeń. Krzyżacy ponoć mieli armaty ale na pewno nie mieli muszkietów lub innej broni palnej ( w rozumieniu ręcznej).

Taa i prochu używali chyba do końca XIX wieku ( nie jestem znawcą broni palnej z późniejszych okresów także jakby co to mnie ktoś popraw =P ), oczywiście proch ewoluował i był ulepszany ale nadal był to proch, potem ktoś wymyślił pocisk wystrzeliwany z łuski przy pomocy rozprężających się gazów ;P

Znaczy prochu jako ładunku miotającego używa się do dzisiaj w pociskach.

"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline Samowar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #414 dnia: Lipca 19, 2010, 14:18:57 »
    Jezuuu..... Po pierwsze to były Bombardy, nie armaty - różnica jest spora.
    Po drugie Bombardy były realnym zagrożeniem - tutaj odsyłam do postów Amoressa, który już wszystko wyjaśnił wyczerpująco.

Po trzecie posiadali broń ręczną, obsługiwaną przez jedną osobę, palną, aczkolwiek niecelną.

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #415 dnia: Lipca 19, 2010, 14:21:58 »
    Bombardy były używane raczej do oblężeń, a nie do zwalczania wojska. Tak czy inaczej w tej bitwie nie odegrały większej roli.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #416 dnia: Lipca 19, 2010, 14:37:24 »
    (...) ale na pewno nie mieli muszkietów lub innej broni palnej ( w rozumieniu ręcznej).
    Na muszkiet zdecydowanie za wcześnie, ale w rozumieniu ręcznej broni palnej, to używane były hakownice, które na dystansie ~50m okazywały się wcale nie tak mało celne, a ich siła rażenia w porównaniu z pozostałą bronią miotaną - kusze oraz łuki - zdecydowanie przemawiała na korzyść hakownicy.

Po drugie Bombardy były realnym zagrożeniem(...)
    Tak były realnym zagrożeniem dla jednostki, ale nie dla całej armii. Ich znaczenie w tej bitwie było bardzo marginalne, ponieważ co z tego, że kula nawet odbijając się kilkukrotnie od ziemi trafi powiedzmy tę trójkę nieszczęśników? Dla wielotysięcznej armii ubytek niezbyt szczególny... Do tego warto wspomnieć, że ówczesne działa były strasznie niecelne - w porównaniu choćby z ich odpowiednikami z drugiej połowy XVI, czy XVII wieku. Tak więc w mojej opinii (a z tego co czytałem również wielu historyków wypowiada się podobnie) szczególnej roli one nie odegrały i wpłynęły na bitwę w bardzo marginalny sposób.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 14:39:23 wysłana przez proud »

Offline Samowar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #417 dnia: Lipca 19, 2010, 14:42:51 »
    Doczytałem trochę. Przedstawiało się to tak:
    Krzyżacy mieli około 100 bombard, ustawionych przed swoimi wojskami, na specjalnych drewnianych podestach. Strzelały one kulami o wadze około 10 kilogramów. Oddano 2 salwy, które nie spowodowały szkód mających realne znaczenie dla przebiegu bitwy, liczono przede wszystkim na wystraszenie, zmiękczenie "dzikich" Tatarów, Rusinów.
    (click to show/hide)

O Hakownicach nic nie wiem. Teoretycznie mogli mieć słabej jakości, prymitywną broń palną, ręczną w tamtych czasach, ale w praktyce nie wiadomo o ich użyciu pod Grunwaldem nic.

I to powinno chyba zakończyć jakąkolwiek dyskusję.

« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 14:45:08 wysłana przez Samowar »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #418 dnia: Lipca 19, 2010, 15:33:14 »
    Opanujcie się chcecie założyć kółko historyczne to zróbcie inny temat i nie spamujcie mi tu. Dziwi mnie że moderator też offtopuje ;O

Żadnych armat i innych syfów nie będzie i sobie to wbijcie do główki ;O

Offline Krzpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #419 dnia: Lipca 19, 2010, 16:41:04 »
    To temat o Bitwie pod Grunwaldem w warbandzie, a nie temat o tym jak było kiedyś i co używali. Niech się wypowiedzą ci co robią moda (co w nim będzie, kiedy wyjdzie mod itp.).