Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53534 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Plopp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #420 dnia: Lipca 19, 2010, 16:50:18 »
    Jeśli jest to jakaś aluzja do mojej >>>Hakownicy<<< to powtarzam to nie armata i żaden syf!!! Ma to więcej wspólnego z kuszą niż z armatą i jest to ogniwo ewolucji współczesnej broni palnej >ręcznej<... Armaty i bombarda są >>>>działami<<<< a hakownica i muszkiet są broniami palnymi ręcznymi... to tak jakby pomylić Polaka z Chińczykiem lub psa z krową... W XV wieku były już ręczne bronie palne... W 5 lat po grunwaldzie Czesi mieli ją już na wielką skalę i do końca wieku broń palna była wszędzie... W tym samym wieku zaczęli powstawać pikinierzy na potrzeby właśnie strzelców.

Więc trzeba być ignorantem by wyobrażenie o średniowieczu mieć na zasadzie "zakuci w zbroje rycerze, białogłowy w zamkach, ciężkie acz przecinające pociąg z torami miecze, angielskie łuki przebijające tegoż zakutego rycerza i kusze"...    

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #421 dnia: Lipca 19, 2010, 17:37:29 »
    Nie obchodzi mnie że twoje ego jest urażone.. chcę po prostu mieć porządek w temacie. Takie historyczne dyskusje nie mają sensu bo i tak w grze nie odtworzysz realiów.. dlatego skupimy się na rycerzykach..  w srebrnych zbrojach.

Jak chcesz sobie podyskutować na takie tematu to polecam stronę historycy.org ( Jak przez przypadek zarekramowałem to przepraszam :O)

Zrozumcie że to MOD JEDNORAZOWY.

PS. Może przesadzam i nie mam racji ale po prostu ręce opadają jak nie idiotyczne pytania to offtop..
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 17:49:36 wysłana przez proud »

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #422 dnia: Lipca 19, 2010, 17:43:31 »
    A sd ci przyszło do głowy, że moje ego zostało urażone? Po prostu zaproponowałem ale nie można pozwolić by nazywano ciupagę motyką...

edit:

O.K ja tylko zapytałem:) I myślałem, że to nie był offtop bo broń ponoć była tam używana:)

P.s

Można by przenieść tą część tematu do innego...

edit2:

Też przepraszam, że niechcący zakłóciłem spokój...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 17:50:20 wysłana przez proud »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #423 dnia: Lipca 19, 2010, 17:45:33 »
    Dlatego napisałem może nie mam racji i przesadzam i jak cię uraziłem to przepraszam ale zrozumcie to Mod jednorazowy.. i takie dyskusję na pewno nie pomagają jak w przyszłości będą plany żeby kontynuować pracę nad tym modem tą takie dyskusję będą wręcz wskazane ale teraz chcemy po prostu wydać moda który podmieni kilka pancerzy i broni i wczuje się choć trochę w tamten klimat. ma to być fajna zabawa i okazja do pokazania się nieznanych graczy.

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #424 dnia: Lipca 19, 2010, 17:54:50 »
    a ja chce tylko obalić głupie mity o armatach pod Grunwaldem, zbroi która ważyła 60kg itp ;P

I skończmy już gadać o broni czarno prochowej, bitwa pod Grunwaldem była bitwą konnicy, gdzie niewielkie znaczenie miała piechota oraz artyleria.
    A jak ktoś się nie zna to niech lepiej najpierw poczyta, a potem pisze głupoty. Już ten Grunwald bokiem mi wychodzi ;D
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #425 dnia: Lipca 20, 2010, 23:26:27 »
    (click to show/hide)

Mały ułamek najnowszej wersji

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #426 dnia: Lipca 20, 2010, 23:27:56 »
    Ty się tak nie ciesz, jest chyba troszkę źle ustawiony w brfie... Ale nie zdążyłem sprawdzić bo serwer mi siadł.

Poza tym naprawdę dobrze to wygląda, jeszcze parę poprawek i będzie super.

EDIT: To zwracam honor.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2010, 00:13:51 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #427 dnia: Lipca 21, 2010, 00:08:44 »
    to jest coś innego niż to co ty masz. Ty masz o 2 wersje starszy. Nie jest źle ustawiony tylko ive tak stanął na koniu ; d

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #428 dnia: Lipca 21, 2010, 00:54:14 »
    Mam pytanie, zostało nam już mało dni a z tego co wiem każdy ma dostać moda przed bitwą. Więc nasuwa się pytanie kiedy go dostaniemy?

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #429 dnia: Lipca 21, 2010, 02:02:09 »
    Zapewne przed bitwą :). A tak na poważnie, to gdy zostanie ulepszony, jak może.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #430 dnia: Lipca 21, 2010, 02:16:49 »
    No to czekamy az bedzie link do pobrania. Mam nadzieje ze z tego moda jeszcze skorzystamy, robimy inny event oblezenie malborka czy cos :]
    Choragwie beda dwie czy jedna ?? ( Polska i Litewska czy tylko Polska i po stronie krzyzakow bedzie jedna czy moze dwie (wielkiego mistrza i choragiwe zakonu krzyzackiego))  Mimo wszystko na wprowadzanie jakis zmian ( dodanie choragwi ) juz chyba zapozno wiec pytam co bedzie a nie co mialo by byc :]
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #431 dnia: Lipca 21, 2010, 07:13:19 »
    Niestety musimy zmienić termin bitwy pod Grunwaldem. Bitwa zostanie przełożona o 2,5 tygodnia, a więc na 8 sierpnia w niedziele 2010. Dlaczego tak... przede wszystkim mamy mały problem techniczny z zainstalowaniem moda. Musimy czekać aż Vincenzo lub ktoś z ekipy technicznej obsługujących serwery wgra naszego moda na serwer. Kolejną sprawą jest sprawdzenie możliwości ile osób będzie mogło na raz grać na serwerze na 200  osób. Kolejna sprawa, która została nam do sprawdzenia to formacje podczas bitwy. Ive mnie przekonał, że warto spotkać się kilka razy przed ostatecznym terminem, aby spróbować z nieładu zrobić jakąś taktykę, tak aby choć troche odwzorować bitwe pod Grunwaldem, z tego względu będziemy się jeszcze konsultować z IPL. I ostatnia sprawa, wiem, że mod już jest gotowy (Ive dał wczoraj linka na naszym forum) i teraz musimy go jeszcze dokładnie przetesstować. Niedługo dostaniecie linka do pobrania a sam mod pojawi się na naszym serwerze 1_REF. Wszystkich serdecznie zapraszamy do testowania. I jeszcze jedna sprawa. Nie mamy jeszcze gotowej mapy do Grunwaldu. Oktawian, który miał ją stworzyć wyjechał na urlop, ale już niedługo wraca, więc spokojnie się wyrobi. Dużo rzeczy zostało już zrobionych, ale trzeba jeszcze wszystko dokładnie dopracować, bo nie lubie niczego robić na odpierdol:) Chce żebyście byli jak najbardziej zadowoleni z całej bitwy i naszego spotkania

Ps. Chciałbym dodać jeszcze jedną rzecz. Wielkie dzięki dla Ive, odwalił kawał dobrej roboty przy pracach nad modem. Naprawdę wielkie uznanie dla niego:) Jesteś Wielki:P plus dla Sir Luci, pomaga w organizacji moda

Organizujemy spotkanie, zapraszam wszystkich liderów klanów i Sir Luce jako przedstawiciela niezrzeszonych. Odbędzie sie w tą niedziele o godzinie 19.30 na naszym Tsie

Ps2. Ludki chcecie pomóc? to mam dla Was robote:) potrzebuje jakiś obrazków z przebiegu bitwy, chodzi dokładnie o takyke, kto pierwszy atakował, z której flanki, jakie jednostki itd itp. Spróbujemy odwzorować choć troche strategie stosowane podczas bitwy pod Grunwaldem

Pozdrawiam Pifcio
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2010, 08:18:02 wysłana przez pwi7aaf »

Offline bicmac123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Lipca 21, 2010, 09:19:26 »
    SIr Salvadin już to opisał.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 19:13:14 wysłana przez bicmac123 »

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #433 dnia: Lipca 21, 2010, 10:34:22 »

Obrrazków niestety nie posiadam, jednak gdybyście chcieli oceniać prawdziwość relacji kronikarzy przebieg bitwy itd. to służe pomocą bowiem
     miałem gdzieś taki bardzo dokładny Album związany  z Grunwaldem... Dane w nim były takie że, jak wszyscy myśleli (troche to on ma już la ) że Jungingena zabili Ci chłopi jak to ukazane było w filmie Krzyżacy to tam dokładnie wysnutą dość mocną tezę kto go najprawdopodobniej zabił...Często autor wyraża swoje opinie na temat relacji Długosza, itd.
    Skanera niestety nie posiadam ale ufff obrazki są i tak kiepskie a mogę to przepisać/ przeczytać komuś na tsie jesli nie znajdziecie lepszego źródła informacji(no cóż autorzy tutaj dość dokładnie oceniają wiarygodność i prawdziwość relacji kronikarzy, nie mniej są tu fragmenty które uważam za naprawdę dość pomocne).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2010, 10:36:54 wysłana przez lygrys »

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #434 dnia: Lipca 21, 2010, 11:52:53 »
    Powiem Wam tylko, że opłaca się poczekać trochę dłużej. Możliwe, że jeszcze dzisiaj porobię screeny na high detalach i je tutaj powrzucam. Co do otrzymania samego moda - testerów nam nie brakuje, a mod jest cały czas uatkualniany...więc po co już chcecie go dostać? Dostaniecie go najwcześniej po wydaniu wersji ostatecznej. Chociaż podejrzewam, że aktualizacje będą wprowadzone prawie do końca ;p