Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53830 razy)

Opis tematu:

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ingwar
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #285 dnia: Lipca 07, 2010, 16:08:24 »
    Tu znalazlem jakis blog na ktorym sa rozne choragwie : http://zwierzak777.blog.onet.pl/1,AR3_2009-07_2009-07-01_2009-07-31,index.html
    Nie zeby sugerowal uzycie ich czy cos hehe wstawiam bo moze sie do czegos przyda :d

Edit: Kawalerzystow bylo 3 razy wiecej niz piechorow ( 16 tys. krzyzackiej kawalerii i 5tys piechoty ). Tak wiec to bedzie bitwa zdominowana przez jazde :D

Edit 2: Ja juz moze sie nie bede wypowiadal bo to nie ja nad tym pracuje i oni wiedza najlepiej co da sie wprowadzic a co jest zbedne. Kieruje podziekowania dla osob poswiecajacych swoj czas dla tego moda :) pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2010, 16:17:46 wysłana przez dzigi »
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #286 dnia: Lipca 07, 2010, 16:14:22 »
    Właśnie.Polacy mieli w swojej Armii Tatarów.Ale to nie była jakaś super liczna armia ale fakt ze Tatarzy posiadali bardzo dobre luki którymi potrafili przebić pancerze.No ale to wymagało by zrobić jednostki Tatarskie i Litewskie do tego.Bo Polacy z Lukami głupio będą wyglądać.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #287 dnia: Lipca 07, 2010, 16:21:44 »
    Skrzetusky co z tego. Ta bitwa ma byc przyjemnoscia a nie ganianiem za konnymi strzelcami ;p Oni wiedza najlepiej co sie sprawdzi a dwa na pewno wiedza ze Tatarzy byli pod Grunwaldem :p

Na inscenizacje Bitwy przyjdzie jeszcze czas bo 25lipca mamy walczyc Bitwe pod Grunwaldem na nowo ! Tu juz zadecyduje zorganizowanie armii, taktyka dowodcow i umiejetnosci rycerzy :)

Edit: Co do mapy ! Wprowadzcie ja na dzien przed bitwa aby dowodcy nie mieli duzo czasu na zapoznaniem sie z terenem i opracowanie taktyki. Moda mozna by dac wczesniej ale na innej mapie niz ta na ktorej mamy rozegrac bitwe. :D
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2010, 16:24:54 wysłana przez dzigi »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #288 dnia: Lipca 07, 2010, 16:33:06 »
    Eh, jak zwykle sypnęło się z 5 specjalistów którzy mówią: mieli tylko kusze, tylko łuki...

To może tak. Polskie jednostki strzelców składały się w głównej mierze z kuszników (zapewne niektórzy chłopi mieli  łuki ale to wyjątki) w tym także z kuszników konnych którzy wspierali poszczególne poczty. Z tym że ich kusze nie były jakieś super potężne i oczywistym jest że nie było na nich żadnych mechanizmów mechanicznych.

Co do Rusinów. Posiadali oni najprawdopodobniej całkiem silne zbroje (wyłożone metalowymi płytkami) a także hełmy (kształtem zbliżonym do stożka). Ich uzbrojenie to oczywiście koń a także włócznia, szabla lub miecz i łuk.

Co do Litwinów ich siły to w większości konnica ze zbrojami podobnymi do Polskich. Tylko niektórzy z nich mieli zbroje gorsze od Polaków. Nie ma tu więc mowy o żadnych skórach:)

Również Tatarzy nie składali się wyłącznie z lekkozbrojnych. U niektórych koni widoczne były elementy zbroji, posiadali je również niektórzy Tatarzy.

Co do Krzyżaków:
    Szeregów zakonnych nie można wyobrażać sobie jako stalowej ławy rumaków i jeźdźców, zdolnych ciężarem żelastwa zgnieść szeregi przeciwników. Tak zbrojni rycerze znajdowali się również w szykach polskich, zresztą i owego żelastwa nie mieli jedni i drudzy na sobie zbyt wiele. W grunwaldzkiej bitwie walczono nie tylko rycerskimi kopiami, ale także lżejszymi włóczniami - litewskimi sulicami, którymi, o dziwo, posługiwali się także liczni rycerze krzyżaccy, a nawet dostojnicy zakonni. W obu wojskach część walczących zasłaniała się od ciosu bałtyjskiego pochodzenia tarczami - pawężkami. Również i hełmy nie dawały pewności w określeniu, do której ze stron należą kombatanci. Pruskiego pochodzenia hełmy odnaleźć można było nie tylko wśród Litwinów, ale także wśród walczących pod chorągwiami zakonnymi. Różnorodny był więc oręż zabrany w pole przez wojska krzyżackie. Broń ta była zarówno zachodnia jak i wschodnia. Nowsza i starsza. Owa różnorodność oręża była wówczas typowa dla armii wszystkich państw europejskich.

Tak więc tutaj brawa dla Barbariana, jak dla mnie zbroje są do siebie dosyć podobne i dobrze:)

Co do Krzyżaków, dodał bym im jeszcze taką jednostkę jak goście z zachodu, jeżeli oczywiście takowi będą zaproszeni:) Jak nie to myślę że nie ma się co bawić z tą jednostką. Oczywiście jest to tylko sugestia.

Pozdrawiam Argaleb!

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #289 dnia: Lipca 07, 2010, 17:08:33 »
    Tak więc tutaj brawa dla Barbariana, jak dla mnie zbroje są do siebie dosyć podobne i dobrze:)
    To są modele Gedusa dodane przez PissInPeaca nie mam z tym nic wspólnego ;O

Co do realiów, nie wiem kiedy w końcu zrozumiecie że: NIE DA SIĘ ODTWORZYĆ REALIÓW i chociażby nie wiadomo co zrobić to w grze nigdy idealnie się nic nie odwzoruję mod ma działać prezentować się fajnie, i ma być przy nim zabawa tego co było w napawdę się nie odtworzy, zresztą tego co było w żaden sposób nie da się powtórzyć. Może mamy jeszcze wymodelować każdą twarz dla rycerza który brał udział pod Grunwaldem? przecież muszą mieć idealnie takie same twarze bo nie będzie to realistycznie ;O, widać tutaj bezsens próbowania na siłę odtworzenia tego co było?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2010, 18:09:45 wysłana przez proud »

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Lipca 08, 2010, 14:25:48 »
    IvE zgadzam się. Nie można zrobić dokładnej twarzy króla Jagiełły, bo przecież nawet nie wiemy na 100% jak wyglądał.
    Nie można zrobić wszystkiego, ale trzeba dać choć krztę realizmu. Nie mówię, aby każdy rycerz miał własny herb rodowy i śpiewali Bogurodzicę (choć jakby tak wszyscy ryknęli do mikrofonów to by padł serwer).
    Jeszcze pytanko co do zbroi dla Polaków. Jakie one będą. Mnie wydaje się, że najlepiej byłyby kolczugi, heraldyczne, płytowe, ew. z tabardem. I widziałem jeszcze wcześniej na screenach "zbroję" (czy tam płachtę) dla krzyżackich koni. Może zrobilibyście też takie coś królowi polskiemu i jego straży?
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline bochenos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #291 dnia: Lipca 08, 2010, 15:07:30 »
    Zgadzam się z przedmówcą , w  nie musi być wszystko odwzorowane ale coś powinno być.Z twarzą króla  Jagiełły to lekka przesada, z pocztu Jana Matejki można odwzorować ale no bez przesady .
    Dziękuje bardzo wszystkim tworzącym moda , gratulacje za chęć do pracy .

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Lipca 08, 2010, 15:37:30 »
    Z Jagiełłą to był żart. Warbandowa bitwa powinna nie odstawać od oryginału. Nie chodzi mi o to, że ma być taka sama taktyka, ruchy wojsk, ale żeby gracz poczuł się jak w 1410, a nie w potyczce miedzy Swadią a Vaegirami.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #293 dnia: Lipca 08, 2010, 16:04:22 »
    Mr.M ja wlasnie pytalem o wyglad strazy przybocznej i krola ale widocznie moze jeszcze nie jest gotowy skoro nie dali odp.
    Wszystko w swoim czasie bitwa ma byc wkoncu 25lipca a nie juz jutro czy za kilka dni.

Co do wygladu polskich pieszych dobrze bylo by gdyby byl wiekszy wybor helmow :] nie tylko pancerzy. Wydaje mi sie ze to mogloby wygladac dosc sztucznie gdyby wszyscy w armii polskiej mieli takie same helmy xD Pewne roznice powinny miedzy nimi byc ale kontrast kolorow powinnien byc ;p
    Fajnie by Jagiello wygladal w takim helmie z korona :) ale czy taki juz gdzies w jakims modzie sie pojawil ?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #294 dnia: Lipca 08, 2010, 19:06:51 »
    Mimo że nie jestem zaangażowany w najmniejszym stopniu w projekt, a nawet uważam, że jestem niechciany (^^) to coś napiszę...

Nie wiem czy Wy umiecie czytać ze zrozumieniem, czy dopiero kończycie trzecią klasę podstawówki, ale już wielokrotnie (!!!) osoby z organizacji eventu pisały, krzyczały, podkreślały i zaznaczały, że to jest mała modyfikacja, a nie jakiś uber pro mod, który powstaje miesiącami! Wiecie ile trwa zrobienie kilku przedmiotów - nie tylko przeteksturowanie, ale stworzenie obiektu 3d od podstaw - żeby trzymały poziom i klasę? Mogę sobie sam odpowiedzieć, że pewnie nie wiecie, ponieważ gdybyście choć trochę się orientowali to darowalibyście sobie jakieś teksty w stylu "dobrze byłoby gdyby był większy wybór hełmów". Oczekujecie jakiegoś odwzorowania historycznego bitwy z "twarzami", rzucaniem mieczów, rozstawieniem wojsk, fabułą, a zapominacie o jednym... zabawie. :/ Tak więc podejdźcie do tego realnie i nie oczekujcie cudów, bo jak to kiedyś napisał szanowny admin Daedalus: Na krzywe drzewo to i Salomon nie naleje. - i niech to będzie podsumowaniem tego (pewnie niechcianego tutaj) posta.

Offline Cadhi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Lipca 08, 2010, 19:29:06 »
    Będzie jakaś próbna bitwa? Tak, żeby zobaczyć jak to działa.

W sumie można by było rozgrywać zorganizowane duże bitwy z dowódcami tak ze raz na 2 miesiące (a może 1/miesiąc, 1/3 m-ce) w zależności od chęci.
    Niestety, miesiące wakacyjne raczej nie sprzyjają temu

Offline Adamig01

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Lipca 08, 2010, 21:57:39 »
    Wiele razy dobywały się i nadal będą się odbywać bitwy z dwoma dowódcami, ale w obrębie klanów. Z ludźmi niezrzeszonymi w żadnych klanach będzie kilka problemów :
    - niektórzy nie wiedzą co to TS
    - brak dyscypliny, ogólny burdel ;) ( czasami ciężko zapanować nad mniejszym motłochem )
    - zamiast 2 dowódców zgłosiło by się 100 albo wcale

Co do tych odwzorowań historycznych, starczy wstawić 2 herb dla Polski i Krzyżaków, możliwość wyboru więcej niż 3 jednostek, a hełmy, zbroje i bronie wstawić z nativa, to ma być tylko fajne starcie, bez zbędnych upiększeń
    KUSZNICA WYMIATA!!!!!!!

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #297 dnia: Lipca 09, 2010, 08:28:24 »
    Będzie jakaś próbna bitwa? Tak, żeby zobaczyć jak to działa.

W sumie można by było rozgrywać zorganizowane duże bitwy z dowódcami tak ze raz na 2 miesiące (a może 1/miesiąc, 1/3 m-ce) w zależności od chęci.
    Niestety, miesiące wakacyjne raczej nie sprzyjają temu

heheheheh.... no to mnie rozwaliłeś tym postem... właśnie taka bitwa była kiedyś zoorganizowane, zapisało się z 30 graczy plus kilka klanów, osób zapisanych było ponad 60...i co?! i przyły na mecz tylko 2 klany i nikt więcej... kompletna porażka i jak to się nie zmieni to Bitwa pod Grunwaldem będzie na 20 osób

Offline PietrkozGostyni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #298 dnia: Lipca 09, 2010, 10:01:26 »
    Dokładnie zgadzam się ...frekwencja jest BARDZO ważna. Wcześniej grywałem w Red Orkiestre i w czasie bitew klanowych było bardzo różnie...trzeba się sprężyć!:)

Offline bochenos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Lipca 09, 2010, 10:56:00 »

- niektórzy nie wiedzą co to TS

To napisz definicje :).