Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53551 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #240 dnia: Lipca 04, 2010, 17:23:18 »
    Jasne, można. Wszystko można zrobić... Nawet dodać więcej niż 3 jednostki dla frakcji... Jest tylko jedno ale... Czas! Zrozumcie, naprawdę, z tym jest sporo roboty... Zrobimy ile nam się uda i ile uznamy za stosowne. A o testy się nie obawiajcie. Każdy z uczestników będzie miał szansę potrenować na tej modyfikacji przed bitwą.

A mi na super produkcji zależy.

To sobie ją zrób.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Amoresso

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #241 dnia: Lipca 04, 2010, 21:37:57 »
    Hehe sami znawcy broni białej widzę ;D
    Miecze dwuręczne zaczęto używać pod koniec XV wieku i to raczej na zachodzie Europy, a Grunwald to przełom XIV i XV więc takie 2ręczniaki mogły występować sporadycznie :P Natomiast przeważała broń drzewcowa wśród piechoty, którą można było skutecznie walczyć przeciw piechocie i konnicy.
    Jak już zbrojni mieli walczyć to używali półtoraków, lub czegoś bardziej zabójczego tj. topór, buzdygan, nadziak :P Na bitwach rzadko używano mieczy, ponieważ pancerze doskonale chroniły przed cięciami ( pancerz kolczy), a gdy do użycia weszły pancerze płytowe to i sztychy ( pchnięcia) stały się mało skuteczne. Dopiero cięższe bronie były w stanie tak mocno przywalić, że przeciwnik się składa od obrażeń wewnętrznych. Z drugiej strony koszt zrobienia miecza był dość spory, znacznie bardziej opłacało się wyposażyć wojska w buzdygany/topory i ogólnie broń drzewcową.

Dobra, a teraz koniec z tą historycznością ;P to ma być fajna bitka i tyle, ja mógłbym grać nawet Swadia vs Vaginowie, byleby Herby były :P i tak wam bym pupcie skopał. Jak dla mnie ktoś będzie mógł biegać nawet z łopatą :)
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #242 dnia: Lipca 04, 2010, 21:40:27 »
    Dobra, a teraz koniec z tą historycznością ;P to ma być fajna bitka i tyle, ja mógłbym grać nawet Swadia vs Vaginowie, byleby Herby były :P i tak wam bym pupcie skopał. Jak dla mnie ktoś będzie mógł biegać nawet z łopatą :)
    xD
    Zgadzam się. To ma być fajny event, a nie mega-super-extra-pr0 odwzorowanie tej bitwy pod Grunwaldem.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #243 dnia: Lipca 04, 2010, 21:44:26 »
    Co do kuszników, niech zostanie tak jak jest, czyli Kusznicy u Polaków i Krzyżaków.

Ale teraz pozostaje kwestia Litwinów. Ja bym proponował dodać parę lekkich pancerzy do uzbrojenia polskiego rycerza(oczywiście zostawiając te zbroje które już są), szable, może łuk (o ile będzie się dało) włócznię, sulicę (czyli lżejszą włócznię) może jakiś topór. Nakrycie głowy, typowy odkryty stożkowaty hełm(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Boleslav_III_of_Poland.jpg coś w ten deseń, lub http://kurierwilenski.lt/wp-content/uploads/2009/07/2009-07-16-rycerze.jpg) i już mamy Litwinów.

Co do pancerzy... można by wykorzystać pancerze z native, chodzi mi tu o najcięższe pancerze np. Vaegirów i Khergitów, (kamizelka lamelkowa, zbroja lamelkowa i elitarny pancerz khergitów/vaegirów), oczywiście Litwini nie mieli takich pancerzy, ale jeśli nie zdoła się wymyślić czegoś innego.

To nie lepiej zrobić dwie osobne jednostki dla litwinów i dodać do wojsk polskich ?
    Chyba tak się nie da, nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że w multi w jednej frakcji, mogą być tylko 3 jednostki maksymalnie, chyba że jest inaczej?
    Eeeeee? Ten hełm to szłom wielkopolski z X wieku. Sam taki posiadam i akurat litwini do niego nic nie mają. Tymbardziej że był to hełm prawdopodobnie wyższych dostojników. No i jest starszy o 500 lat.
    Do litwinów dajcie metalowe lamelki i szpiczaste ruskie hełmy.  Tarcze migdałowe i będzie git.
    Sława!

Offline Airnyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #244 dnia: Lipca 04, 2010, 22:12:29 »
    Eeeeee? Ten hełm to szłom wielkopolski z X wieku. Sam taki posiadam i akurat litwini do niego nic nie mają. Tymbardziej że był to hełm prawdopodobnie wyższych dostojników. No i jest starszy o 500 lat.

lol, wiem, ja to dałem tylko po to żeby jakoś zarysować to o co mi chodziło, czyli budowę :) ruski hełm był bardziej szpiczasty.

Z drugiej strony koszt zrobienia miecza był dość spory, znacznie bardziej opłacało się wyposażyć wojska w buzdygany/topory i ogólnie broń drzewcową.

Zgadza się, dlatego rycerze posiadali miecze, a Bitwa pod Grunwaldem to bitwa rycerstwa, oczywiście używali też innych broni, nikt nie mówił, że rycerz miał cały czas walczyć tylko tym mieczem prawda?. Natomiast to co opisałeś, używała właśnie piechota, niestety pod Grunwaldem było jej mało, ale takie bronie trafiały się jak najbardziej.

Zgadzam się, chociaż może trochę przesadziłeś :D

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #245 dnia: Lipca 05, 2010, 10:17:15 »
    Takie mam pytanko. Czy możecie wykonać Miecz - rzutkę?
    Pozwoliło by to wbić ów dwa nagie miecze w ziemię a z racji bliskości rzucającego nie wyglądałoby to dziwnie.
    Oczywiście mowa tu o półtorakach.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Lipca 05, 2010, 11:04:49 »
    Takie mam pytanko. Czy możecie wykonać Miecz - rzutkę?
    Pozwoliło by to wbić ów dwa nagie miecze w ziemię a z racji bliskości rzucającego nie wyglądałoby to dziwnie.
    Oczywiście mowa tu o półtorakach.
    Skąd wy bierzecie takie po*****e pomysły ?
    Ale wam się smarkacze nudzi...
    Bądźcie poważni troche, by takie pierdoły pociskać -_-' ...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2010, 11:57:16 wysłana przez Kalsiver »
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #247 dnia: Lipca 05, 2010, 15:09:00 »
    Skąd wy bierzecie takie po*****e pomysły ?
    Ale wam się smarkacze nudzi...
    Bądźcie poważni troche, by takie pierdoły pociskać -_-' ...
    (click to show/hide)
    K...a czy 2  miecze jak oszczepy to taki głupi pomysł? Świetnie by to wyglądało i wydaje mi się, że to było by naprawdę proste do zrobienia.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2010, 15:10:50 wysłana przez Nacjo »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #248 dnia: Lipca 05, 2010, 15:21:01 »
    Nie wyglądało by to świetnie, sam rzut oszczepem wygląda zabawnie a jakby tak rzucić mieczem 2h w ziemie to by wyglądało komicznie...

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #249 dnia: Lipca 05, 2010, 15:44:20 »
    Pifcio ja tu mówię o rzucie pod nogi.wiem, że animacja jest lekko niedopracowana ale z daleka by to było niezauważalne.
    I mówiłem o półtorakach.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #250 dnia: Lipca 05, 2010, 15:56:22 »
    1H, 1,5H, 2H... co za różnica. Dziwnie by to wyglądało i tyle. Po co w ogóle robić coś takiego? Bez przesady. To nie ma być bardzo realistyczna i dokładna rekonstrukcja tylko fajny event. Mod zmieniający frakcje to jeszcze jakoś rozumiem, ale coś takiego?! Poza tym... widziałeś żeby ktoś rzucał do celu mieczem?! To może zrobimy jeszcze animację sikania, bo przecież przed tak wielką bitwą wojacy powinni się dobrze wysikać! ^^

« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2010, 15:58:49 wysłana przez MikiBar »

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Lipca 05, 2010, 16:47:37 »
    K...a czy 2  miecze jak oszczepy to taki głupi pomysł?
    Tak to głupi pomysł.
    Świetnie by to wyglądało i wydaje mi się, że to było by naprawdę proste do zrobienia.
    To ci się źle wydaje...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #252 dnia: Lipca 05, 2010, 16:59:55 »
    widziałeś żeby ktoś rzucał do celu mieczem?!
    Tak widziałem i to na inscenizacji turnieju :P

Nie mówię tu o tym, by to była broń powszechna, Powinni ją mieć Krzyżacy a wydaje mi się, że ref jest dobrze zdyscyplinowany. Powinien ją mieć tylko ów herold który przed bitwą podejdzie do naszego Jagiełły i rzuci mu je pod nogi. Tak wiele? Z tej odległości wyglądało by to jak wbicie a w dodatku trzymałby je za ostrze więc tym bardziej. A różnica w rodzaju miecza jest, zweihander w tej sytuacji wyglądałby komicznie a w przypadku 1h to widać byłoby, że to rzut. Bękarci miecz to najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #253 dnia: Lipca 05, 2010, 19:23:59 »
    widziałeś żeby ktoś rzucał do celu mieczem?!
    Tak widziałem i to na inscenizacji turnieju :P

Nie mówię tu o tym, by to była broń powszechna, Powinni ją mieć Krzyżacy a wydaje mi się, że ref jest dobrze zdyscyplinowany. Powinien ją mieć tylko ów herold który przed bitwą podejdzie do naszego Jagiełły i rzuci mu je pod nogi. Tak wiele? Z tej odległości wyglądało by to jak wbicie a w dodatku trzymałby je za ostrze więc tym bardziej. A różnica w rodzaju miecza jest, zweihander w tej sytuacji wyglądałby komicznie a w przypadku 1h to widać byłoby, że to rzut. Bękarci miecz to najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji.

Tylko powiedz po co? Po co utrudniać jeszcze bardziej pracę ludziom tworzącym moda? Może sam spróbujesz to zrobić? Poza tym jak to by wyglądało? Koleś łapie klingę miecza i jak gdyby nigdy nic rzuca nią o ziemię? Poza tym znając życie zawsze znajdzie się kilku idiotów którzy zaczną tego używać w bitwie pod pretekstem "bo to jest w ekwipunku!".

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #254 dnia: Lipca 05, 2010, 19:30:12 »
    a ja wam powiem, ze nie było dwóch nagich mieczów :)
    Krzyżacy wysłali do polskiego obozu dwie nagie Miecie, co by Polscy rycerze mogli skosztować uciechy przed bitwą ;]
    A te miecze wyszły z niedopatrzenia w tłumaczeniu ^^
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl