Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53739 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Airnyy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #225 dnia: Lipca 03, 2010, 23:11:27 »
    z tego co wiem, miecze dwuręczne nie były popularne wśród rycerstwa, służyły raczej do kruszenia i przebijania szeregów wroga przez jakąś ciężką piechotę :-)

Zgadza się, ale większość graczy M&B patrząc ostatnio na multiplayer, chyba nie wyobraża sobie gry bez broni dwuręcznych.

Ręce opadają... A teraz niech się każdy zastanowi czy nie lepiej by było zagrać frakcjami z native? Bo tutaj zaczyna się tworzyć super mega produkcja. I proszę was skończcie ze swoimi radami i pomysłami odnośnie tej mini modyfikacji. I jeszcze coś ten event nie jest historyczny! Nie każdy będzie grał jako jeździec czy łucznik i przegranymi nie muszą być Krzyżacy.

No bez przesady, podałem tylko kilka szczegółów które wypadałoby zmienić... przynajmniej w większości
    Myślę że to trochę nakieruje twórców moda.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #226 dnia: Lipca 03, 2010, 23:27:22 »
    A mi na super produkcji zależy.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #227 dnia: Lipca 03, 2010, 23:47:11 »
    z tego co wiem, miecze dwuręczne nie były popularne wśród rycerstwa, służyły raczej do kruszenia i przebijania szeregów wroga przez jakąś ciężką piechotę :-)

Zgadza się, ale większość graczy M&B patrząc ostatnio na multiplayer, chyba nie wyobraża sobie gry bez broni dwuręcznych.

Tylko że większość graczy z 2h to spamerzy którzy po prostu walą mieczem we wszystkie strony, do tego nie potrzeba żadnych umiejętności dlatego widujesz tak dużo "berserków". Uwierz mi iż naprawdę mały procent z tych ludzi to prawdziwi wymiatacze w broni dwuręcznej:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #228 dnia: Lipca 04, 2010, 09:38:41 »
    ile będzie trwał ten serv ?

Bo mam nadzieje że nie będzie tylko jednej bitwy bo wtedy jak ktoś pierwszy padnie nie będzie miał szansy na dalsze zagranie

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #229 dnia: Lipca 04, 2010, 11:49:57 »
    Dobrze, już nie będę tamtego ciągnął, mam za to coś innego - Herb który wykonałeś dla Pifcia wydaje się być za mały, nie będzie widoczny na tarczy. Mam swoją propozycję:
    (click to show/hide)
    Tak samo zwykły Krzyżacki mam lepszy:
    (click to show/hide)

Oba sztandary by SvÄn
    « Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2010, 11:53:50 wysłana przez Nacjo »
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline M.K11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Lipca 04, 2010, 12:14:14 »
    Jeżeli chodzi o bronie dwuręczne to się mylisz (ten co napisał o tym, że bronie dwuręczne nie były używane przez krzyżaków). Ja dużo czytam i lubie historie, a z tego co przeczytałem to krzyżacy dzielili się na różne rodzaje piechurów w tym rycerze z broniami dwuręcznymi.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #231 dnia: Lipca 04, 2010, 12:28:23 »
    Jeżeli chodzi o pierwszy herb to jest słaby. Powinien wyglądać mniej więcej tak http://img594.imageshack.us/i/krzyteutoski2.jpg/

Co do broni dwuręcznych, M.K11 chyba źle czytałeś :) rycerstwo używało głównie półtoraków.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #232 dnia: Lipca 04, 2010, 12:33:04 »
    Bannery są już dawne wykonane ;O.

Co do mieczy dwuręcznych zobaczy się ale raczej na pewno zostaną dodane.

Offline rozman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #233 dnia: Lipca 04, 2010, 13:16:54 »
    To ja może pytanko do Ive bo on się najlepiej orientuje , a mianowicie czy do Polski zostaną dodane typy jednostek Litewskich  ?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #234 dnia: Lipca 04, 2010, 13:56:05 »
    To ja może pytanko do Ive bo on się najlepiej orientuje , a mianowicie czy do Polski zostaną dodane typy jednostek Litewskich  ?

Najprawdopodobniej cała sekcja łuczników zostanie przemianowana na Litewskich, ewentualnie do konnych może zostać dodany ekwipunek typowo dla Litwina, czyli jakieś skóry czy coś ;), Aha od razu zaznaczam, że nie wiem czy to jest historycznie czy nie po prostu tak pasuję do moda, i tak reali nigdy nie da się odwzorować ;)

Offline Airnyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #235 dnia: Lipca 04, 2010, 14:26:38 »
    Najprawdopodobniej cała sekcja łuczników zostanie przemianowana na Litewskich, ewentualnie do konnych może zostać dodany ekwipunek typowo dla Litwina, czyli jakieś skóry czy coś ;), Aha od razu zaznaczam, że nie wiem czy to jest historycznie czy nie po prostu tak pasuję do moda, i tak reali nigdy nie da się odwzorować ;)

Armia Litewska składała się z samej jazdy, tylko my mieliśmy trochę piechoty, chociaż i tak jazda przeważała, podobnie było u Krzyżaków.
    ewentualnie do konnych może zostać dodany ekwipunek typowo dla Litwina, czyli jakieś skóry czy coś ;)

Myślę, że to by było najlepsze wyjście. Zbroje jakich używali Litwini są opisane w tekście który dodałem do mojego długiego postu. Btw, Litwini jakoś nie lubią, jeśli uważa się ich za bandę lekkich jeźdźców w skórach, oni też posiadali całkiem dobre wyposażenie. Polska swego czasu wysyłała nie mała ilość uzbrojenia do naszych sojuszników. Jednak większość używała zbroi zbudowanych z płytek metalowych, łączonych kolczugą i posiadających elementy skórzane, czyli takie typowe lekkie Ruskie zbroje. Podsumowując, tych lepiej uzbrojonych, na styl zachodni, było raczej mniej, co nie znaczy, że reszta była uzbrojona znacznie gorzej. Uzbrojenie jakie używali Litwini dorównywało "Krzyżackiemu"

Wiem że większość powie, że to wszystko niepotrzebne, ale można chociaż trochę odwzorować realia.

Offline rozman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Lipca 04, 2010, 14:29:38 »
    Ale kusznicy też polscy powinni być , albo tak jak napisał Airnyy u obydwu frakcji dać łuczników tylko ! To nie lepiej zrobić dwie osobne jednostki dla litwinów i dodać do wojsk polskich ?

Offline Samowar

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #237 dnia: Lipca 04, 2010, 14:37:09 »
    Na koniec trza by było zrobic jakieś malutkie betateściki zamknięte i sprawdzic balans frakcji według mnie

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #238 dnia: Lipca 04, 2010, 15:28:31 »
    Samowar ma rację, co do kuszników-łuczników to już zależy od was jak będzie wam lepiej ale wg. historii lepiej by było dodać kuszników. Co do uzbrojenia to nie mogą być to skóry! Wyobraźcie sobie uzbrojonych w zbrojach płytowych REF na uzbrojonych w skóry Polaków. Dodajcie parę lepszych pancerzy na wzór ruski z tego okresu, może Gedus coś pożyczy ;)

Offline Airnyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #239 dnia: Lipca 04, 2010, 17:18:16 »
    Co do kuszników, niech zostanie tak jak jest, czyli Kusznicy u Polaków i Krzyżaków.

Ale teraz pozostaje kwestia Litwinów. Ja bym proponował dodać parę lekkich pancerzy do uzbrojenia polskiego rycerza(oczywiście zostawiając te zbroje które już są), szable, może łuk (o ile będzie się dało) włócznię, sulicę (czyli lżejszą włócznię) może jakiś topór. Nakrycie głowy, typowy odkryty stożkowaty hełm(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Boleslav_III_of_Poland.jpg coś w ten deseń, lub http://kurierwilenski.lt/wp-content/uploads/2009/07/2009-07-16-rycerze.jpg) i już mamy Litwinów.

Co do pancerzy... można by wykorzystać pancerze z native, chodzi mi tu o najcięższe pancerze np. Vaegirów i Khergitów, (kamizelka lamelkowa, zbroja lamelkowa i elitarny pancerz khergitów/vaegirów), oczywiście Litwini nie mieli takich pancerzy, ale jeśli nie zdoła się wymyślić czegoś innego.

To nie lepiej zrobić dwie osobne jednostki dla litwinów i dodać do wojsk polskich ?
    Chyba tak się nie da, nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że w multi w jednej frakcji, mogą być tylko 3 jednostki maksymalnie, chyba że jest inaczej?