Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53822 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #210 dnia: Lipca 03, 2010, 18:45:32 »
    Nie rozumiem tylko jednego - Czemu pie...cie, że jak będzie więcej bannerków to ni będzie można rozróżniać frakcji?
    Biały po jednej stronie a czerwony i niebieski po drugiej.
    To naprawdę nie jest takie trudne, Krzyżacy powinni mieć jeden + Herb Pifcia von Pifcia.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #211 dnia: Lipca 03, 2010, 18:48:00 »
    Nie rozumiem tylko jednego - Czemu pie...cie, że jak będzie więcej bannerków to ni będzie można rozróżniać frakcji?
    Biały po jednej stronie a czerwony i niebieski po drugiej.
    To naprawdę nie jest takie trudne, Krzyżacy powinni mieć jeden + Herb Pifcia von Pifcia.

Jeśli nie potrafisz tego pojąć nie musisz brać udziału.. Po prostu są ważniejsze sprawy, niż kilka zaplutych bannerków.. Nie ma na to czasu, A do tego jest to niepotrzebne i psuje zamysł, stoworzenia fajnego kontrastu... Polska vs Krzyżacy.. A nie kolejnej bitwy randomerów. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to masz problem po prostu..

« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 19:08:15 wysłana przez ^IvE »

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #212 dnia: Lipca 03, 2010, 18:55:21 »
    Jeśli nie potrafisz tego pojąć nie musisz brać udziału.. Po prostu są ważniejsze sprawy, niż kilka zaplutych bannerków.. Nie ma na to czasu, A do tego jest to niepotrzebne i psuje zamysł, stoworzenia fajnego kontrastu... Polska vs Krzyżacy.. A nie kolejnej bitwy randomerów. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to masz problem po prostu..
    Jak nie ma czasu? Przecież już mówiłem, że się już za to zabrałem. A ja nie mogę pojąć tego, czemu to będzie taki wielki problem. zaraz wkleję pierwszy.
    I nie będzie bitwy randomerów, Czarny krzyż na białym tle po jednej (także ja to mogę zrobić a ty najwyżej odrzucisz a po drugiej bannerki by me.

« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 19:12:06 wysłana przez Nacjo »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Lipca 03, 2010, 19:02:08 »
    Jak nie ma czasu? Przecież już mówiłem, że się już za to zabrałem. A ja nie mogę pojąć tego, czemu to będzie taki wielki problem. zaraz wkleję pierwszy.
    I nie będzie bitwy randomerów, Czarny krzyż na białym tle po jednej (także ja to mogę zrobić a ty najwyżej odrzucisz a po drugiej bannerki by me.

Nacjo chwała ci za to że chcesz pomóc. Ale po prostu sobie odpuść, i zaufaj nam..
    A zresztą rób sobie co ci się żywnie podoba..

Wracając do konkretów oto uzbrojenie krzyżaków:

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 19:04:12 wysłana przez ^IvE »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #214 dnia: Lipca 03, 2010, 19:03:25 »
    Nie wygląda to źle, ale niestety tekstury wojaków nr. 1 i 2 (licząc od góry i lewej strony) są dość słabe i widać, że były robione na pierwsze M&B (albo to ja się mylę). Do tego ten kusznik na samym dole ma dziwnie rozświetlone "łachmany". Nie daję gwarancji, ale coś chyba nie tak z shaderami, albo oczywiście z samym kolorem ubioru. No i oczywiście ... koń. ;d Na prawdę sterylny jest ten kropierz (nie wiem czy to poprawna nazwa) krzyżacki na tym koniu w prawym dolnym rogu.

To są jednak tylko moje obserwacje i nikt nie musi się z nimi zgadzać. ^^

Offline rozman

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #215 dnia: Lipca 03, 2010, 19:04:41 »
    Jezu Nacjo jak kilka osób mówi Ci ,że twoje banerki nie zostaną wprowadzone to znaczy , że raczej nie zostaną czy to takie trudne do pojęcia ? To tak jak ja sam bym pisał że zrobię model i teksturkę miecza świetlnego i wy go dodacie do naszego mini. moda OK ? No to postanowione zaraz wklejam model i wrzucacie do moda...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Lipca 03, 2010, 19:05:28 »
    Nie wygląda to źle, ale niestety tekstury wojaków nr. 1 i 2 (licząc od góry i lewej strony) są dość słabe i widać, że były robione na pierwsze M&B
    To było robione ma moim "kalkulatorze" dlatego taka żałosna jakość.. i stąd złudzenie że to z M&B

No i oczywiście ... koń. ;d Na prawdę sterylny jest ten kropierz (nie wiem czy to poprawna nazwa) krzyżacki na tym koniu w prawym dolnym rogu.
    Co do tego konnego w prawym dolnym, to on raczej nie będzie umieszczony przedstawia konnego z modu Gedusa, został tam wepchnięty bo trzeba było czymś pustkę zapełnić.

Do tego ten kusznik na samym dole ma dziwnie rozświetlone "łachmany"
    Jest pewien bug.. podstawowe zbroję świecą jak szalone, i prześwitują elementy z innych pancerzy.. zostanie to poprawione najszybciej jak się da.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 19:07:58 wysłana przez ^IvE »

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #217 dnia: Lipca 03, 2010, 19:12:31 »
    Edit - Już mam:
    (click to show/hide)

Jam jest mistrz Painta

Spoko Ive, jak chcesz abym przestał tu co chwilę pisać do taj mi czysty czerwony bannerek. przynajmniej se robotę znajdę.

No i dla kogo miałby być tan judaistyczno- arabski baner?
    Nie wiem, ten wykonałem ponieważ miałem niebieskie i żułte złote tło.

I nie obrażaj tego, to jest jeden z Polskich Herbów Szlachecki.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 19:18:02 wysłana przez Nacjo »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #218 dnia: Lipca 03, 2010, 19:14:18 »
    No i dla kogo miałby być tan judaistyczno- arabski baner?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Lipca 03, 2010, 19:20:06 »
    Konkretów ciąg dalszy:
    Cytat Oktawian:
    Pozdrowienia od banity;) Wstępna prezentacja wojsk Krzyżackich i Polskich, wiele jeszcze się zmieni, ale macie już wzgląd na to jak wyglądają poszczególne jednostki. W razie jakiś nieścisłości historycznych i innych dupereli, które rzucają się w oczy proszę zgłosić się pod numerem  gg,12421719. Postaramy się wszystko poprawić. Jeśli chodzi o ogólne informacje... Będzie 6 nowych banerów, po 3 na każdą ze stron. 2 banery do wyboru dla zwykłego wojska oraz 2 banery Urlicha i Jagiełły. Tak jak mówię jest to dopiero pierwsza beta( a nawet alpha), więc nie widać tutaj jeszcze wszystkiego- szczególnie jeśli chodzi o bronie;) Wielkie podziękowania dla Gedusa za użyczenie modeli( jak widać niektóre z nich naprawdę robią wrażenie...) oraz PissInPeaca za włożoną pracę w moda. Wielebni i dzieci "neo" nie są mile widziani podczas Eventu ponieważ mogą popsuć zabawę ;).

Screeny:
    (click to show/hide)

PS. Na tych screenach jest kontrast o który mi chodzi, jest to jeden z wielu powodów dlaczego inne bannerki nie zostaną wprowadzone ;).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 21:41:28 wysłana przez ^IvE »

Offline Airnyy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #220 dnia: Lipca 03, 2010, 20:57:12 »
    Ogólnie moim zdaniem jest dobrze :) zwłaszcza, że nie jest jakaś super modyfikacja, a czasu jest dużo i można jeszcze wszystko dopracować. Mam tylko małe oczekiwania:
    -Mam nadzieje że będzie trochę więcej hełmów do założenia, ogólnie obie frakcje mają bardzo podobne "garnki" a w Bitwie pod Grunwaldem była ich cała różnorodność. Dla mnie wystarczyłby przynajmniej jeszcze jedna odmiana jakiejś ochrony na głowę dla każdej frakcji. Bardzo podoba mi się, że kusznicy mają kapaliny(te hełmy w kształcie kapelusza), co jak najbardziej jest zgodne z faktami historycznymi.
    -Mam nadzieję, że pojawią się miecze dwuręczne i półtoraroczne, gdyż to właśnie była główna broń po skruszeniu kopi. Mogą pojawić się też maczugi lub topory.

A teraz parę bardzo mało istotnych szczegółów:
    -Kusznicy, powinni raczej posiadać pawęże (czyli tarcze jakie maja piechota w Królestwie Rhodoków) gdyż wtedy będą przypominać typową piechotę miejską.
    -Poza długimi i ciężkimi kopiami, jazda posługiwała się(głównie ta lekka) krótkimi włóczniami lub sulicami(tu głównie Litwini) Dobrze by było gdyby te bronie znalazły się w arsenale.
    -Zbroja, lub kolczuga zakładana na konia była raczej rzadkością w tym okresie, za to często zakładano kropierze, ale to niestety trzeba dopracować gdyż w tej chwili wygląda żałośnie. Powinno być bardziej ciemne, zabrudzone, mniej więcej tak, jak wygląda szata którą Krzyżacy mają na zbrojach. 
    No i oczywiście ... koń. ;d Na prawdę sterylny jest ten kropierz (nie wiem czy to poprawna nazwa) krzyżacki na tym koniu w prawym dolnym rogu.
    Jak widać nie tylko ja to zauważyłem.
    http://www.polonika.at/wp-content/uploads/2009/11/krzyzacy.jpg
    Dobrze by było gdyby Krzyżacy na kropierzach mieli krzyże.
    http://www.kwidzyn.pl/xinha/plugins/ImageManager/demo_images/Historia_miasta/.resized/.resized_450x302_sNG_0707_KRZYZACY_14.01.jpg

No i w końcu... Co z wojskami Litewskimi?
    Co do niej warto powiedzieć że Armia Litewska składała się praktycznie z samej jazdy.
    Uzbrojenie owych oddzialów było zapewne różnorodne. Wojownicy litewscy i żmudzcy nie używali masowo długich rycerskich kopii, lecz lżejszych sulic, nie nosili także pełnych zbroi płytowych. Ale zdarzały się odstępstwa od tego zwyczaju. Jednakże większość wojowników litewskich i żmudzkich zbrojna była na wzór ruski. Na Rusi nie noszono pełnych zbroi płytowych i przyłbic, ale nie dlatego, że tamtejsi rzemieślnicy nie umieliby ich sporządzić, lecz z przyczyny nieprzydatności na tamtejszym teatrze działań wojennych. Hełmy wojowników ruskich były otwarte i miały najczęściej kształt zbliżony do stożka, a zbroje zbudowane z płytek metalowych, niekiedy łączonych z kolczugą, bądź wykonywano je z samej plecionki kolczej. Walczyli włócznią, mieczem, szablą i łukiem. Od ludów bałtyjskich przejęli, przynajmniej nowogrodzianie, tarczę - pawęż, znaną także w armii polskiej i krzyżackiej.
    Konnica ruska i uzbrojona na jej wzór jazda litewska nie nadawały się, zapewne, do frontalnego przełamywania szyków ciężkozbrojnego rycerstwa zachodnioeuropejskiego, ale przewyższały je zdolnością manewru, szybkością natarcia i odwrotu. A są to w boju walory bardzo istotne! Przybyli pod Grunwald Tatarzy także nie byli wyłącznie lekkozbrojnymi. Wśród średniowiecznych armii koczowniczych, oddziały jazdy posiadającej zbroje, także końskie, nie były wcale rzadkością.

Myślę że to powinno nieco wam przybliżyć wygląd wojsk Litewskich.
    Sorry że czepiam się o takie pierdoły :) może na nie zwrócicie uwagę, może nie, wasza wola.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #221 dnia: Lipca 03, 2010, 21:20:27 »
    Ręce opadają... A teraz niech się każdy zastanowi czy nie lepiej by było zagrać frakcjami z native? Bo tutaj zaczyna się tworzyć super mega produkcja. I proszę was skończcie ze swoimi radami i pomysłami odnośnie tej mini modyfikacji. I jeszcze coś ten event nie jest historyczny! Nie każdy będzie grał jako jeździec czy łucznik i przegranymi nie muszą być Krzyżacy.

Offline Piasek300

• BANITA
    • Użytkownik
    • Tigorner
    « Odpowiedź #222 dnia: Lipca 03, 2010, 21:37:49 »
    Nacjo, do zmieniania kolorów bannerów dobry jest program gimp , no chyba że już go urzyważ

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #223 dnia: Lipca 03, 2010, 22:33:23 »
    Nie znam się na gimpie, jeszcze go nie ściągnąłem, ja używam tylko Painta

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #224 dnia: Lipca 03, 2010, 22:54:37 »
    z tego co wiem, miecze dwuręczne nie były popularne wśród rycerstwa, służyły raczej do kruszenia i przebijania szeregów wroga przez jakąś ciężką piechotę :-)
    Sława!