Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Na kogo zagłosowałeś/aś podczas wyborów?

KACZYŃSKI Jarosław Aleksander
    21 (19.8%)
    KOMOROWSKI Bronisław Maria
    36 (34%)
    CTHULHU Wielki Przedwieczny - bo po co wybierać mniejsze zło...
    49 (46.2%)

Głosów w sumie: 104

Autor Wątek: Rozmowy o polityce oraz Polsce. (ex. Wybory prezydenckie 2010)  (Przeczytany 30643 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    Odp: Wybory prezydenckie 2010
    « Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 15, 2010, 16:16:52 »
    Cóż, brakuje mi trochę do "pełnoletności", ale moja rodzina idzie głosować. Ja osobiście  zagłosowałbym na Radka Sikorskiego, ale to nie on startuje w wyborach więc poleciłem rodzinie głosować na Grzegorza Napieralskiego. Wydaje mi się, że właśnie jemu mógłbym zaufać i wrzucić karteczkę z jego nazwiskiem do urny. Pozostali kandydaci niczym się od siebie nie różnią, przed wyborami jest: "Głosujcie na mnie, a obiecam poprowadzić Polskę i jej obywateli w lepszą przyszłość", "Polska jest najważniejsza" i inne głupoty, a po wyborach będzie "demokracja szlachecka". Napieralski jest najmłodszym kandydatem, na luzie(ale z umiarem) podchodzi do wyborów, nie przeżywa tego jak mrówka okres tak jak inni którzy boją się, że stracą cenne % więc marnują kasę z naszych podatków na nic nie dające spoty reklamowe, w sumie Napieralski też ma spot. Szkoda, że raczej nie wygra w tych wyborach, tak jak ktoś wcześniej napisał, że pozostali kandydaci nie mają szans bo media cały czas są zainteresowane "Bronkiem Wspaniałym" i Kaczyńskim. Wkurza mnie też naiwność ludzi, a nawet poczucie litości. Duża grupa osób współczuje Kaczyńskiemu po stracie brata który według mnie był dobrym prezydentem. Wiem, że mój post jest mało konkretny i nie napisałem co przemawia za tym, że popieram Napieralskiego, chcę tylko aby prezydentem został charyzmatyczny, odważny, gotowy do szybkich i rozważnych decyzji człowiek, jak Św.Pamięci Lech Kaczyński, który dobrze rządził, ale dzięki mediom został wyśmiany przez naród. Pożyjemy i zobaczymy który z dwóch faworytów poprowadzi Polskę w jeszcze większe dno.

Co do głosowania na lewicowych kandydatów... Najpierw oni sami muszą zrozumieć na czym polega sztuka rządzenia i polityka (tyczy się to chyba całej naszej, pożal się Boże, "sceny politycznej"). Człowiek, który nie wie tak naprawdę czego chce i co zamierza osiągnąć po objęciu stanowiska (a często nawet nie wie, lub ukrywa przed wyborcami jakie dane stanowisko daje mu kompetencje) jest po prostu żałosny...

Nie tylko lewicowych kandydatów się to tyczy, "Bronek" może i jest patriotą, może i wie na czym rządzenie polega, ale to rządzenie to tylko wykonywane po cichu rozkazy które wydaje mu Tusk, generalnie prezydenturę Komorowskiego widzę jako różowego misia który posłusznie spełnia rozkazy Tuska.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2010, 16:19:12 wysłana przez Balian »

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 15, 2010, 19:49:07 »
    A co ma wspólnego prezydent, w tym pięknym kraju, z rządem? Proponowałbym żeby osoby, które chcą zabrać głos, choć trochę poznały tajniki naszego ustroju politycznego... Przecież dyskusja pozbawiona podstaw merytorycznych staje się bezsensowna...

Oczywiście, prezydent w naszym pięknym kraju jest tylko po to, by ładnie wyglądał, i nie ma nic do gadania.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 15, 2010, 20:07:03 »
    Ty chyba nigdy nie widziałeś konstytucji na oczy... Prezydent jest tylko po aby ładnie wyglądać? Ten urząd ma ogromne możliwości bycia hamulcowym rządu - weto, odsyłanie ustaw do trybunału, wszelkie nominacje - On nie ma władzy konstruktywnej, lecz potencjalnie bardzo destruktywną. Zanim zaczniesz głosić takie tezy to chociaż przejrzyj pobieżnie małą książeczkę z białym orłem w koronie na okładce...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 15, 2010, 20:44:42 »
    Ty chyba nigdy nie widziałeś konstytucji na oczy... Prezydent jest tylko po aby ładnie wyglądać? Ten urząd ma ogromne możliwości bycia hamulcowym rządu - weto, odsyłanie ustaw do trybunału, wszelkie nominacje - On nie ma władzy konstruktywnej, lecz potencjalnie bardzo destruktywną. Zanim zaczniesz głosić takie tezy to chociaż przejrzyj pobieżnie małą książeczkę z białym orłem w koronie na okładce...

O ile wiem było to odniesienie do posta wyżej cytuje:

Sprawa wyboru jest niezmiernie trudna, jednak z dwojga złego wybrałbym Komorowskiego. Dlaczego? Przynajmniej w rządzie będzie względny ład i o wiele mniej kłótni i sporów, niż za L. Kaczyńskiego.

Jednak z drugiej strony, PO będzie miała więcej swobody do działania, a to -jak wiemy- dobrze się raczej nie skończy.

A co myślicie o Olechowskim (mimo, że zbyt wiele szans na wygraną nie ma...)?

Co do Napieralskiego. Jak dla mnie on na siłę stara się pozyskać młodych wyborców. Pokazuje różne nowinki technologiczne i chce się pokazać jako kandydat "nowoczesny i na luzie".

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline matizz

• Użytkownik
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 15, 2010, 20:48:01 »
    Co do wyborów to głosowałbym na Komorowskiego ( za rok będzie dopiero 18 :/ ).
    Po nieudolnych rządach L.Kaczyńskiego które opierały się na Veto , teczkach z IPN'u i pogarszaniu stosunków z Rosją oraz ściąganiu amerykańców (co mają IQ mniejsze od psa policyjnego) do Polski potrzebny jest prezydent który dogada się z Rosją , wyj***e stąd amerykańców i tą ich tarcze oraz ściągnie nasze wojska z powrotem do kraju i ustabilizuje trochę kraj.

Jednak z drugiej strony jeżeli Komorowski będzie prez. to PO będzie miało praktycznie pełnię władzy.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2010, 14:16:49 wysłana przez matizz »
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 15, 2010, 20:50:09 »
    On nie ma władzy konstruktywnej, lecz potencjalnie bardzo destruktywną
    Prezydent może zgłaszać własne projekty ustaw.

A bez Komorowa będzie lepiej.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 15, 2010, 21:10:13 »
    Troszkę odbiega od tematu ale jakie trzeba spełnić warunki aby kandydować na prezydenta RP ?
    Bo mam takie małe marzenie aby kandydować.
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 15, 2010, 21:23:14 »
    Co do wyborów to głosowałbym na Komorowskiego ( za rok będzie dopiero 18 :/ ).
    Po nieudolnych rządach L.Kaczyńskiego które opierały się na Veto , teczkach z IPN'u i pogarszaniu stosunków z Rosją oraz ściąganiu amerykańców (co mają IQ mniejsze od psa policyjnego) do Polski potrzebny jest prezydent który dogada się z Rosją w sprawach embargo itp. , wyj***e stąd amerykańców i tą ich tarcze oraz ściągnie nasze wojska z powrotem do kraju i ustabilizuje trochę kraj.

Jednak z drugiej strony jeżeli Komorowski będzie prez. to PO będzie miało praktycznie pełnię władzy.
    Jakiego embargo?! O czym Ty napisałeś? Niby na co nałożone jest embargo? Na eksport mięsa? To już nieaktualne, dawno zniesione... Nie mam pojęcia o czym piszesz. I chyba nie orientujesz się co to jest tarcza... Bo ci "paskudni, głupi" Amerykanie wcale nie zamontowali żadnej tarczy lecz tylko baterię rakiet ziemia-powietrze, które stanowią obronę przeciwlotniczą Warszawy, więc nie wiem czy to naprawdę takie złe... A poza tym to sądzę że jednak ruscy są głupsi od mieszkańców USA - no chyba że jednak że biedna, skorumpowana dyktatura to oznaka przewagi cywilizacyjnej nad bogatym mocarstwem światowym...

Troszkę odbiega od tematu ale jakie trzeba spełnić warunki aby kandydować na prezydenta RP ?
    A Wikipedia gryzie? Co robiłeś na lekcjach WOS? Było nie spać to byś wiedział ;)
    On nie ma władzy konstruktywnej, lecz potencjalnie bardzo destruktywną
    Prezydent może zgłaszać własne projekty ustaw.

A bez Komorowa będzie lepiej.

Taa... na pewno lepiej będzie z hipokrytą i byłym członkiem prokomunistycznej partii... 

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 15, 2010, 21:52:31 »
    członkiem prokomunistycznej partii...
    Działalność publiczna w PRL [edytuj]

W latach 1962–1982 należał do Stronnictwa Demokratycznego, z którego wystąpił w okresie stanu wojennego.

Po powrocie z Paryża w 1978 założył Officynę Liberałów (wydawnictwo drugiego obiegu) oraz prywatne seminarium "Prawica, Liberalizm, Konserwatyzm". Uczestniczył w strajku stoczniowców szczecińskich w sierpniu 1980, następnie był doradcą NSZZ Rzemieślników Indywidualnych "Solidarność". W marcu 1982 został internowany w Białołęce na trzy miesiące. W 1984 założył wraz ze Stefanem Kisielewskim Partię Liberałów "Prawica". W 1987 został prezesem nowo powstałego Ruchu Polityki Realnej (w 1989 przekształconego w Unię Polityki Realnej).
    źrudło - wikipedia

Korwin był masonem i stąd to całe sepuku ale nie był prokomuchem.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 15, 2010, 22:25:52 »
    Przez 20 lat był członkiem SD i dopiero stan wojenny spowodował iż z niego wystąpił - nędzny konformista! Ja nigdy nie zagłosują na żadnego PZPR-owca, PAX-owca i tym podobnych drani... Hipokryzja Korwina jest porażająca - to tak jakby Olechowski zaczął wyzywać Morawieckiego od TW SB (czysty nonsens gdyż Olechowski był TW, a przywódca "Solidarności Walczącej" nigdy się nie zhańbił współpracą z reżimem). Nie wiem jak można popierać tego cynika. Mógłby chociaż zachowywać się godnie i nie obrażać lepszych od siebie. 

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 15, 2010, 23:55:14 »
    A ja się mogę pochwalić, że Pana Kornela Morawieckiego znam osobiście. Uczył mnie algebry na PWR :) A pójdę głosować nie za kimś, a przeciwko komuś....

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 16, 2010, 00:14:58 »
    A Wikipedia gryzie? Co robiłeś na lekcjach WOS? Było nie spać to byś wiedział ;)

Taa... na pewno lepiej będzie z hipokrytą i byłym członkiem prokomunistycznej partii... 
    [/quote]

Wiek Arka: 12

Wydaje mi się że on jeszcze nie miał lekcji WOS-u. Ale z Wikipedii jak najbardziej mógł skorzystać:)

Co do Korwina-Mikke zgadzam się z Greviousem, koleś jest po prostu hipokrytą. I robi wszystko żeby jakkolwiek zaistnieć i zdobyć zainteresowanie mediów. Po części go rozumiem gdyż one praktycznie zlewają na kandydatów oprócz panów Komorowskiego, Kaczyńskiego czy Napieralskiego.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 16, 2010, 08:49:32 »
    Moj glos oddam na Korwina Mikke. Dziwie sie ktorzy glosuja na komorowskiego, bo uwazaja ze tylko on sie liczy i ma szanse wygrac... Moge wam przyrzec, ze za rok bedziecie sie wszyscy wypierac ze na niego glosowaliscie i znowu sie okaze, ze wygral prezydent do ktorego nikt sie nie przyznaje i na ktorego 'nikt nie glosowal'.
    W pierwszej turze wybieramy tego prezydentem z ktorego pogladami sie zgadzamy, w drugiej wybieramy mniejsze zlo.

edit//
    I niech w ankiecie glosuja Ci ktorzy maja prawo wyborcze! Albo chociaz wypelniaja zgodnie z tym na kogo rodzice zaglosuja.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2010, 08:51:32 wysłana przez soner »
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 16, 2010, 10:11:16 »
    Krzywdzące stwierdzenie - niby czemu po wyborach Komorowskiego ma spotkać los Kaczyńskiego? W 2005 obywatelom marzyła się wielka centroprawicowa koalicja PO-PIS, projekt nie wypalił i ludzka frustracja wyładowała się na obozie rządzącym - to jest jeden z głównych powodów późniejszej niechęci dawnych wyborców PiS do prezydenta. Teraz nie ma takich oczekiwań - ludzie chcą bardziej powrotu sytuacji z lat rządów Millera, gdy i prezydent i premier byli z tego samego obozu i to przez całą kadencję sejmu. Więc śmieszne są stwierdzenia że PO bierze całą władzę w swoje ręce... A co było w latach 1997-2001 (Boże co za paskudny okres) i 2005-2007? Wtedy także głowa państwa i szef rządu byli z tego samego obozu/partii. I współpraca Komorowskiego z Tuskiem będzie na pewno lepsza niż Miller z Kwaśniewskim, lecz gorsza niż braci Kaczyńskich. Nie zapomnijmy że Komorowski nie zawsze był "Indianinem", kiedyś był "wodzem"...

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 16, 2010, 10:51:10 »
    Czy krzywdzace? nie sadze, moze nie bedzie to zauwazalne dla przecietnego obywatela, ktory nie widzi nic chyba ze mu sie to w tv pokaze. Ale ludzie mlodzi, ktorzy glosuja na komorowskiego - bo dla nich to jedyny sluszny kandydat, bo tak -  beda plakali. I nie jest to wrodzony polski pesymizm i narzekanie na wszystko. Jedyna roznica pomiedzy kaczynskim, a komorowskim jest to, ze komorowski ukrywa swoje zburaczenie, a kaczynski jest burakiem bezpośrednim.
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122