Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co jest najważniejsze w grach?

grafika
    31 (10.2%)
    grywalność
    80 (26.3%)
    ścieżka dźwiękowa
    11 (3.6%)
    fabuła
    82 (27%)
    możliwości
    61 (20.1%)
    gatunek
    14 (4.6%)
    tryby gry
    4 (1.3%)
    innowacyjność
    21 (6.9%)

Głosów w sumie: 111

Autor Wątek: Co jest najważniejsze w grach?  (Przeczytany 5066 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    « dnia: Czerwca 06, 2010, 13:30:39 »

a)Grafika: Piękne animacje, efekty (np. wybuchy) itp.
    b)Grywalność: Zaczynasz grać o 8 kończy o 8... wieczorem.
    c)Ścieżka dźwiękowa: Muzyka w menu, dźwięk wybuchu, stuk kopyt. Dobrze dobrane głosy postaci (Tutaj można dodać dubbing).
    d)Fabuła: Wciągająca czy odpychająca? Liniowa czy nieliniowa?
    e)Możliwości: Możesz być władcą suwerennego królestwa, budować zamki; jeździć konno itp.
    f)Gatunek: sportowa, strategiczna czy cRPG.
    e)Tryby gry: Multiplayer, Singleplayer.
    f)Innowacyjność: np. Mount&Blade jeden z niewielu RPG w którym nie ma fantasy.

Ja wybieram grywalność,możliwości i fabułę.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Co jest najważniejsze w grach?
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:35:35 »
    Temat może być, ale żeby miał sens, to uzasadniajcie swoje odpowiedzi.

Ja dam swoją potem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Shadlley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:45:20 »
    Grywalność jest najważniejsza. Gra może mieć tragiczną grafikę, nie specjalnie dobrą ścieżkę muzyczną oraz słaby dubbing, nie tak dużo możliwości jak te nowsze gry, ale za to są świetne. Chociażby Fallout 1. Ale czy grywalność nie bierze się właśnie z takich rzeczy, jak możliwości, fabuła czy grafika?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:48:07 »
    Najważniejsze to grywalność, no bo czemu dużo osób troszkę starszych [oraz młodzi] wracają do gier, które grali w swojej młodości... Niektóre gry są po prostu ponad czasowe...

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:57:24 »
    Postawiłem na grywalność - powód ten sam co inni, żeby się nie powtarzać. Fabuła - gra musi być ciekawa i mieć nieoczekiwane zwroty akcji. Kiedy fabuła jest przewidywalna gra traci klimat. Możliwości - bo kto by chciał grać w coś, co jest ograniczone tylko do biegania po mapie i zarzynania potworów?

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:02:31 »
    Imo fabuła. Grając w SP zawsze chcę wiedzieć co jest potem i przejść grę na kilka sposobów.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:10:40 »
    Według mnie brakuje jeszcze pojęcia "Klimat". Grywalność, fabułą swoja drogą, ale jeśli gra pozbawiona jest klimatu -- w sensie posiada własny świat tętniący życiem, w którym można poczuć się "miło" i rozgrywka przebiega przyjemniej -- to gra staje się szybko nudna... Co prawda na klimat wchodzi wiele czynników -- np Audio/Video, Fabuła itp, ale jednak...

Jeśli o mnie chodzi:
    Grafika -- aby nie "szczypała po oczach", a animacje były w miarę płynne. Np Zadowala mnie grafika w Unreal 1, Morrowind, M&B, Thief Dark Project -- to gry, które według mnie stanowią dzisiejszy standard.
    Grywalnosć -- nie ma to jak wciągająca gra, ale zazwyczaj jest to przejściowe i zależne od nastroju. Dla przykładu -- kiedyś jak otworzono nowy serwer do MU Online, mogłem siedzieć nonstop przy pudle, dopóki nie dorobiłem się tego, co chciałem. Gdy już to osiągnąłem, bywałem na tym serwerze gościnnie. Podobnie jest i z innymi grami -- jak miałem ochotę skopać parę tyłków w Unrealu, to potrafiłem przejść po raz kolejny Unreala, bawiąc się dobrze za każdym razem, mimo, że grę mam jak w palcu, nie wspominajac o Serious Samie, czy Rune...
    Ścieżka dźwiękowa -- oby była nastrojowa i dynamiczna -- np idąc sobie przez łąkę słyszę miłą, spokojną melancholijny kawałek, lecz gdy dochodzi do jakiegoś spotkania, tonacja narasta i ten "spokojny" zmienia się w szybki, skoczny. Plusy należą się Unreal, Morrowind, Oblivion (zwłaszcza za muzykę spokojniejszą). Również muzyka powinna podkreślać napięcie, ale w tym najlepiej sprawuje się cisza i odgłosy otoczenia -- bo i one dużą rolę odgrywają... Poza tym jestem jednym z nielicznych ludzi, którzy lubię gatunek zwany "Game Music" (a przynajmniej jednym z nielicznych, co się do tego przyznają :P ).
    Fabuła -- nie przepadam do końca za RPG-ami, w których to MY jesteśmy postacią, która "ratuje świat". Oczywiście nie twierdzę, ze takie gry są złe... Seria TES, Deus EX, Golden Sun (grało się, a co :P ), czy nawet zwykle FPS-y typu Unreal, Thief, Kingpin, XIII... mają w sobie jednak to coś... Wolę jednak niezależny świat, żyjący własnym życiem, gdzie my jesteśmy tak naprawdę nikim -- stąd moje upodobanie do M&B.
    Możliwości -- Tu niestety każda gra ubolewa. Nie spotkałem się jeszcze w wciągająca grą, dzięki której mamy możliwość zrobienia czegoś z niczego. Zazwyczaj są to z góry zaplanowane zadania, które są strasznie ograniczone -- np zanoszenie kowalom rud, by ci stworzyli dla nas pancerz (seria TES), czy też mieszanie różnych składników, by coś powstało (gry MMO, np MUonline, Runescape, Wurm), kończąc na obróbkach znalezionych przedmiotów o ograniczonej ilości (idealny przykład -- Thief: The Metal Age -- ostatni misja)
    Gatunek -- to już kwestia gustu... Najlepiej lubię zręcznościówki, w których poziom doświadczenia nie rozleniwia nas -- np M&B oraz FPS'y -- ale te bardziej "Nierealne".
    Tryb Gry -- Multiplayer -- wiadomo, oraz rozbudowany singleplayer, który nie kończy się po paru godzinach, który nie jest liniowy aż do bólu (np Max Payne), który potrafi wciągnąć swoimi innymi walorami opisanymi wyżej..
    Innowacyjność -- zazwyczaj każda gra ma w sobie "to coś". W Unrealu innowacyjnością jest podwójny tryb ognia, oraz możliwość łączenia niektórych trybów, co daje niezłe "bonusy" (np. Shock Combo). Jak autor wspomniał -- M&B, czyli w końcu jakaś pseudo-średniowieczna gra pozbawiona fantastyki... Ponadto XIII za nietypową grafikę, Thief za zmuszania gracza do wchodzenia "od tyłu", Rune, Serious Sam -- za rozładowanie emocji, itd, itp

Mój staż z grami nie jest ogromny, stąd takie tytuły ;p

Co cenię sobie najlepiej -- wspomniany przeze mnie klimat oraz hm... Innowacyjność?

Pozdrawiam!

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:22:08 »
    Zagłosowałem na: grywalność, fabułę i możliwości.

Wkurzają mnie ludzie, którzy najbardziej w grach cenią sobie grafikę... Grałbyś w symulator siedzenia na kiblu, srania i pierdzenia, z fotorealistycznym odwzorowaniem kału, klozetu i srajtaśmy? Wątpię.
    Grafika -- aby nie "szczypała po oczach", a animacje były w miarę płynne. Np Zadowala mnie grafika w Unreal 1, Morrowind, M&B, Thief Dark Project -- to gry, które według mnie stanowią dzisiejszy standard.
    Z tym się w pełni zgodzę. Grafika jest ważna, ale nie najważniejsza. Dla mnie dużo ważniejszy jest dźwięk, niż grafika. Np. Counter-Strike.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2010, 14:24:14 wysłana przez MikiBar »

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:30:11 »
    Zagłosowałem na grywalność,fabułę i innowacyjność, chociaż b. ważna dla mnie jest ścieżka dźwiękowa. Czemu np. grywalność ? Aby po 2 godzinach grania nie odkładać gry na półkę. Fabuła ? Tak jak jest z książką, przyciąga cię i pożera twój czas o ile jest dobra. Innowacyjność ? Bo grając 100 raz w prawie identyczną do poprzedniej grę cholery dostać można. Ścieżka dźwiękowa ? Nadaje całej rozgrywce klimat. Fatalny dubbing może zepsuć całą grę.

Z tym się zgadzam. Nie mam ochoty patrzeć na kilka pikseli i domyślać się co one tworzą, ale super realistyczna, piękna, aż za piękna grafika nie potrzebna. Takie Mount&Blade to złoty środek.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:49:08 »
    Ja zaznaczyłem grafikę, możliwości i grywalność. Nie potrafię grać w pikselozę. Możliwości, GTA:SA jazda na rowerze, skoki ze spadochronem, jazda wozem strażackim, to było piękne. Grywalność. Wiadomo nie gra się w gry które są nudne i denerwujące.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2010, 17:01:45 »
    A mnie się wydaje, że na grywalność składają się fabuła, grafika, innowacyjność, możliwości, dźwięk, gatunek itd.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 06, 2010, 17:22:04 »
    Wybór niby z założenia prosty, ale... no właśnie, zawsze jest jakieś "ale". Ja osobiście miałem mały problem co zaznaczyć, choć machnąłem trzy "ptaszki" i finito. Zaznaczyłem (w takiej kolejności): grywalność, fabuła oraz innowacyjność. Dlaczego akurat tak? Tak prawdę mówiąc każda z opcji ankiety ma pewien wpływ na ogólny odbiór tytułu.

Teraz opiszę tak pokrótce każdą z opcji, jak to wygląda in my opinion.

Grafika - z jednej strony jest dla mnie ważna, a z drugiej nie... Kiedyś odpowiedź wyglądałaby z goła inaczej, ale przecież czas nie stoi w miejscu. ^^ Ostatnio postanowiłem odświeżyć sobie takiego Baldur's Gate II i... nie dałem rady. Od tamtego momentu stwierdziłem, że niech legendy sobie leżakują spokojnie na półce, a ja do nich wracał nie będę, gdyż tylko powstaną niepotrzebne skazy na moich wspomnieniach co do genialności tych tytułów, jakie wyryły się przy pierwotnych obcowaniach z nimi. Co tu dużo się oszukiwać... Uważam, że już M&B ma szpetną grafikę. Można to zrzucić na fakt, że ostatnio coraz bardziej się "każualizuję", ale jakoś nie przeszkadza mi ten 'proces'... Myślę, że grafika stanęłaby na czwartym miejscu zaraz za wytypowanymi przeze mnie cechami.
    Grywalność - niezaprzeczalnie najważniejszy składnik. Problem jest taki, że na niego wpływ mają bodajże wszystkie pozostałe. ;] Nie ma czegoś takiego jak czysta grywalność...
    Dźwięk - bardzo ważna rzecz, choć czasami równie irytująca. Dlaczego irytująca? Ostatnio włączyłem sobie DIRT (w mojej opinii cholernie słaba gra...) i pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wyłączenie tego pierp******* techno w menu. Ścieżka dźwiękowa może jednak genialnie budować nastrój, może być przyciszona, gdzieś w tle, tak że podświadomie i często niezauważalnie, delikatnie akcentuje ona to co się dzieje na ekranie. Z drugiej strony, może przebijać się przez wszystko inne i jak np. w jednej modyfikacji to Rome: TW uderzać podniosłą symfonią podczas starcia.
    Fabuła - drugi według mnie istotny element. Wiadomo, że dobrą książkę gdzie wartka akcja, przeplata się z nietuzinkową linią fabularną czyta się lepiej, niż nieskładnego i przewidywalnego gniota. Podobnie jest w przypadku gier...Można to zauważyć choćby na przykładzie Modern Warfare 2, gdzie (prócz kilku innych minusów) razi totalna niekompetencja scenarzystów. Na zupełnie innym biegunie jest natomiast taki Planescape Torment, ale to już jest - jak to się mówi: cóż, miód i prażona kukurydza. ^^
    Możliwości - hmm... według mnie wszystko zależy od tytułu. ;] Przecież wiadomo, że nikogo nie bawiłby wymóg "zaprowadzania" prowadzonej przez siebie postaci w ustronne miejsce, albo opanowywanie umiejętności posługiwania się widelcem. W tym punkcie wszystko tak naprawdę zależy od produktu. Jasnym jest, że możliwości powinny być jak najbardziej zaakcentowane w grach RPG, bądź symulatorach, ale np. w fps'ach już mogą być uporczywe...
    Gatunek - tak prawdę mówiąc nie brałem tej opcji pod uwagę. ^^ Uważam, że jako jedyna (no może obok 'grywalność') jest całkiem zbędna w tej ankiecie, gdyż można ją określić jako oczywistą oczywistość. Wiadomo, że zatwardziały fan strategii nie sięgnie po platformówkę, a fps'owiec w poważaniu będzie miał strategie ekonomiczne. Tak jak ostatnio wszystko bardziej ambitne mnie nuży - via strategie (ekonomiczne, to już w ogóle koszmar), symulatory, rpg (z wyjątkami), a ciągnie mnie do totalnych odmużdżaczy jak gry akcji, bądź fps'y. xD
    Tryby Gry - ważna rzecz, ale również wiadomo, że nie do każdej gry pasuje tryb multi. Jestem i raczej będę graczem singlowym i to on ma dla mnie najważniejsze znacznie (wyjątek - Bad Company 2 ^^), a czy gra jest liniowa czy nie, wszystko zależy od tego jaka ona tak na prawdę jest. O ile nie wyobrażam sobie rpg'a w którym gracz jest trzymany za jaja i ciągnięty jak po sznurku, tak podobna sytuacja w np. fps'ach mnie nie irytuje, gdyż bieganie po jakichś wielkich poziomach i szukanie drogi do celu jest dla mnie po prostu stratą czasu - w tym przypadku przydaje się sensowna liniowość.
    Innowacyjność - rzecz ważna, ale nie ma co się oszukiwać, że innowacyjnych zagrań do odkrycia za wiele już nie pozostało - choć przyszłość to oczywiście zweryfikuje. Często wolę sobie potracić czas w czymś co nie sili się na próżną innowacyjność, a jest po prostu dobrą rzemieślniczą robotą, gdzie powielane schematy idealnie się komponują, niż w tytule przy którym autorzy sami pogubili się w swoich pomysłach i wynikło z tego więcej złego niż dobrego (np. najnowszy Alone in the Dark). Dlaczego zaznaczyłem tę opcję? Ano dlatego, że dobrze użyta innowacyjność potrafi umilić zabawę i tak np. w serii Bad Company użyty silnik pozwalający dewastować otoczenie do fundamentów (nie liczę serii Red Faction, gdyż działa to trochę inaczej) znacznie poprawia ogólny odbiór tytułu.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 06, 2010, 19:22:07 »
    A mnie się wydaje, że na grywalność składają się fabuła, grafika, innowacyjność, możliwości, dźwięk, gatunek itd.
    Nie do końca. Np. Gra bez dźwięku, grafiki (gra tekstowa), fabuły (prawie bez, np. M&B) może cieszyć, a przyjemność z gry to właśnie grywalność.
    Cytat: Wikipedia
    Grywalność – termin określający ogół zasad i mechanizmów gry komputerowej, które wpływają na jakość i przyjemność z gry. Na grywalność składają się takie elementy, jak: fabuła, logiczny schemat powiązań elementów występujących w grze, zasady rozgrywki, liniowość rozgrywki itp.
    Fachowo to wygląda tak, ale ja grywalność rozumiem jako po prostu przyjemność z gry.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2010, 19:29:26 wysłana przez MikiBar »

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 06, 2010, 19:57:53 »
    dal mnie grywalność (po co mi gra która mi się znudzi po 2-3godzinach grania, albo już będzie zaliczona i zakończona?)

grafika (oczy przecież są najważniejszym zmysłem, muszą się kiedyś nacieszyć)

możliwości (uwielbiam, jeżeli mam możliwość budowy/niszczenia/tworzenia. Dlatego uwielbiam Wurm Online, multum możliwości, akcji i przedmiotów.

Offline Psychopl0

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 06, 2010, 20:56:47 »
    Jak dla mnie ( i tylko dla mnie) ścieżka dźwiękowa : Dajmy na to byle jaki horror,choćby strzelaninę w której po usłyszeniu choćby skrzypienia drzwi już wiemy gdzie jest nasz "ukochany" wróg. To w jaki sposób muzyka potrafi wpływać na człowieka czasami "boli".Choćby szum wiatru w odpowiednim momencie potrafi zrzucić z krzesła.
    Możliwości- To akurat traktuje na równi ze ścieżką dźwiękową. Nienawidzę kiedy coś ma JEDEN już od początku zaplanowany koniec albo jak jestem zmuszony do robienia dokładnie tego co mam do zrobienia w jeden sposób (tu akurat wyjątek mały SC :D). I kocham moment w którym dostaje do ręki dodatek do jakiejś gry z nowymi postaciami itd. Moja twarz po znalezieniu w domowych szpargałach dodatek do War Crafta III to myślałem że się popłaczę.
    No i Fabuła... tu akurat odkrywanie co? dlaczego? gdzie? po co?? sprawia taką radość :D I nie trzeba nic więcej mówić.