Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co jest najważniejsze w grach?

grafika
    31 (10.2%)
    grywalność
    80 (26.3%)
    ścieżka dźwiękowa
    11 (3.6%)
    fabuła
    82 (27%)
    możliwości
    61 (20.1%)
    gatunek
    14 (4.6%)
    tryby gry
    4 (1.3%)
    innowacyjność
    21 (6.9%)

Głosów w sumie: 111

Autor Wątek: Co jest najważniejsze w grach?  (Przeczytany 5080 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Co jest najważniejsze w grach?
    « Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 21, 2010, 21:02:02 »
    Doszedłem do wniosku, że grywalnośc powinna w zasadzie oznaczać, że ta gra będzie działąć na np moim kompie. Co z tego, że jest super, wypasiona, ma super grafe, fabułę itp, skoro np mam za słąbego (albo za mocnago) kompa, aby to udźwignąć?

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 21, 2010, 21:05:49 »
    Czyli wnioskuje z Twojego posta, że, każdy ma mieć taki sam komputer i by nie kupować innych komputerów grafika itd. ma stać w miejscu. Bez sens totalny.

Offline Pierzasty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 27, 2010, 21:07:07 »
    -Grafika - powinna być znośna i nie kłuć w oczy (np. Morrowind mnie razi w oczy przez to jak niski był wtedy poziom grafiki, już wolę oldskulowe gry 2D jak Soldat i Little Fighter niż coś takiego, z drugiej strony w oczy kłuje mnie również tak nowoczesne cudeńko jak Heroes V, gdzie ilość świecidełek, wybuchów i innych wepchniętych na siłę cukierkowo wykonanych efektów specjalnych jest nieznośna), fajnie żeby była jak najbardziej realistyczna i bogata, ale nie jest najważniejsza
    -Grywalność - rozumiem, że mam to odbierać jako miodność i wciągającność gry, wraz z jej prostotą zrozumienia i intuicyjnością? W takim razie grywalność zaznaczyłem jako najważniejszą. Gra która wciąga i nie starzeje się - to jest to. Heroes III, ahhh... Soldat, ahhh
    -Ścieżka dźwiękowa - tak, od zawsze ogromny plus takich serii jak Heroesy, NFSy czy Command & Conquery. Ale nie sposób zaznaczyć tego jako najważniejszej. Po prostu świetny dodatek wzbogacający grę.
    -Fabuła - ach, zawiła intryga rozwijająca się od bycia parobkiem do ratowania świata... Zaznaczyłem jako jedną z najważniejszych. Cenię dobrą fabułę i często to według opinii o niej, a nie o innowacyjności czy grafice wybieram grę, którą ściąg kupię.
    -Możliwości - jedna z rzeczy, które w grach cenię najbardziej. Swoboda, wolność gry, nieograniczone pole do popisu. Lubię za to NWN2 przez ogromne możliwości (zgodnie z DnD...) rozwoju postaci (elf, smoczy potomek, paladyn służący bogu śmierci \m/ ), MnB za ogromne możliwości działania, GTA SA za nieograniczone opcje robienia rozpierduchy (hehe, zaczyna się od chlaśnięcia przechodnia w twarz a kończy się na lataniu Apache'm :D ). Zaznaczyłem jako jedną z najważniejszych, gdybym miał klasyfikować, to jest dla mnie druga, po ogólnej grywalności
    -Gatunek - gatunek nigdy nie grał dla mnie roli, gram zarówno w FPSy (choć w CSie moje ulubione serwy zostały przeniesione na steam to przestałem grać... a MoH postarzał i nie ma z kim popykać), gry akcji (San Andreas), strategie (serie HoMM (III, IV) i C&C (Red Alert 2, Generals) a także Bitwa o Śródziemie II i Twierdza: Krzyżowiec) jak i wyścigi (NFSy przeróżne)
    -Tryby gry - zawsze fajnie popykać wspólnie, szczególnie cenię sobie kooperacje itp, ale za najważniejsze bym tego nie uznał - gdyby chodziło mi przede wszystkim o granie z innymi to grałbym w Tibię ; D
    -Innowacyjność - oczywiście jest ważna, ale lubię również gry klasyczne jak i te które są zgodne z klasycznymi standardami. Jeśli gra jest beznadziejnie zaprojektowana i nudna jak flaki z olejem to innowacyjność jej nie uratuje, nic na siłę powiadam wam

Cytat: Grievous
    Fabuła jest elementem, który nie pozwala zapomnieć o grze - do dziś miło wspominam Baldursy, Dragon Age, a nawet takie byle co jak Sudeki. Historia opowiedziana w grze może być banalna, mało oryginalna, jednak dobrze poprowadzona znajduję szczególne miejsce w mej pamięci.
    Piwa mu!
    Cytat: NIFN
    Wolę jednak niezależny świat, żyjący własnym życiem, gdzie my jesteśmy tak naprawdę nikim -- stąd moje upodobanie do M&B.
    Ahhah, od bycie nikim mamy świat realny ; p Jak zostanę światową gwiazdą nieśmiertelną w umysłach (coś jak Jimi Hendrix) i wpłynę na świat tak że będę coś znaczył wobec wieczności... no może nie wieczności a tak na 500 lat wprzód, to pomyślę o graniu w gry gdzie jest się nikim
    Cytat: Gacek3000
    Mount&Blade jeden z niewielu RPG w którym nie ma fantasy.
    1. Formalnie Mount'n'Blade jest fantasy, ponieważ jest to alternatywny świat (czyt. zmyślony, nieprawdziwe realia) w realiach średniowiecza (linia czasowa to to co oddziela poszczególne gatunki fantastyki, to co jest w przeszłości to fantasy)
    2. Fantasy to nie tylko stereotypowe elfy z łukami i smoki które trzeba zabić za nagrodę
    3. Jest masa RPGów nie-fantasy, i choć w RPG procent udziały fantasy jest większy niż w innych gatunkach, to nadal myślę, że fantasy nie ma większości, zwłaszcza po zalewie nowych gier sci-fi

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 30, 2010, 19:50:12 »
    Cytat: Gacek3000
    Mount&Blade jeden z niewielu RPG w którym nie ma fantasy.
    1. Formalnie Mount'n'Blade jest fantasy, ponieważ jest to alternatywny świat (czyt. zmyślony, nieprawdziwe realia) w realiach średniowiecza (linia czasowa to to co oddziela poszczególne gatunki fantastyki, to co jest w przeszłości to fantasy)
    2. Fantasy to nie tylko stereotypowe elfy z łukami i smoki które trzeba zabić za nagrodę
    3. Jest masa RPGów nie-fantasy, i choć w RPG procent udziały fantasy jest większy niż w innych gatunkach, to nadal myślę, że fantasy nie ma większości, zwłaszcza po zalewie nowych gier sci-fi

M&B jest grą pseudo-średniowieczną, nie ma tam żadnych fantasy. To, że królestwa są zmyślone wcale nie oznacza tego aby zaliczać ją do fantasy, w Grand Theft Auto mamy wymyślone miasta, czy to oznacza, że tytuł jest fantastyką?

Offline Pierzasty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 30, 2010, 23:39:37 »
    Heh, właściwie nigdy tak tego nie rozpatrywałem, ale... pod pewnym względem tak, to najwidoczniej fantastyka.
    Tylko że według twojego rozumowania jak nie ma magii, elfów czy smoków to to nie może być fantasy? Istnieją powieści również w realiach "pseudo-średniowiecznych" które są po prostu klasyfikowane jako fantasy. Dyskryminacja jakaś czy co?
    Zaawansowana fikcja -> fantastyka. Tak to przebiega. Kiedy w archiwum X Fox Mulder ze Scully robią śledztwo to jest to jeszcze zwyczajna fikcja literacka w kryminale, ale kiedy odkrywają kosmitów to jest to już Science Fiction. Kiedy rycerze ścierają się w bitwach pod wodzą Króla Yarogleka to jest to fikcja literacka, ale kiedy są to Nordowie, Vaegirowie i przemierzają zupełnie fikcyjne krainy to jest to już fantasy.

Offline Warlock

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 31, 2010, 00:09:22 »
    Moim skromnym zdaniem w grze najważniejsze jest swego rodzaju przekaz,opowieść,fabuła,treść samej gry. Oczywiście dobrze gdy gra wygląda ładnie. Możliwości jakie gra stawia przed graczem to też ważna sprawa.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 31, 2010, 01:13:27 »
    1) Grywalność- na nią składa się cała reszta :)
    2) Możliwości- rozwinięcie gry i jej kierunek.
    3) Fabuła- aby mieć do pomyślenia i zagłębić się w grę.
    4) Dźwięka- nadaje klimat.
    5) Grafika- przyjemniej.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl